Team Ineos trek haar renners terug uit Italiaans kampioenschap na positieve coronatest

zaterdag 22 augustus 2020 om 18:19
Team Ineos trek haar renners terug uit Italiaans kampioenschap na positieve coronatest

© Cor Vos

Geen Italiaanse kampioenschappen voor Team Ineos. Leonardo Basso testte positief op Covid-19, al vertoont hij geen symptomen. Ook ploegmaats Ganna, Puccio en Moscon, die samen trainden met Basso, moeten in quarantaine.

“Afgezien van een bezoek aan een plaatselijk medisch centrum voor een behandeling aan zijn knie acht dagen geleden, is Leonardo Basso thuis in Asolo gebleven met zijn vriendin”, klinkt het in een persbericht. “Hij heeft de afgelopen tien dagen alleen getraind.”

“Leonardo testte dinsdag nog negatief. Hij is thuis gebleven en kwam de afgelopen dagen niet bij het team in hun hotel. Hij verkende gisteren wel de tijdrit met Filippo Ganna en ging vanmorgen samen trainen met naast Filippo ook Salvatore Puccio en Gianni Moscon. Vandaag blijkt hij positief.”

In overeenstemming met de geldende protocollen gaan de vier nu twee weken in quarantaine. En dat geldt ook voor vier personeelsleden. Team Ineos zal Basso in de komende periode ook ondersteunen bij het traceren van contacten met vrienden en familie.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Sagan=hulk 22 augustus 2020 om 18:26

De wielerwereld is aan het doorslaan.

Inge Van Der Heijden mocht niet deelnemen aan het NK wegens een positieve test, dus mocht iedereen die haar gezien heeft de afgelopen dagen ook niet deelnemen. Dan maakt het plots niet meer uit of de test positief of negatief was? Bij een test vandaag bleek dat Van Der Heijden plots negatief testte, wat nogmaals aantoont dat er vals positieve testen zijn.

Omdat Basso positief testte moeten nu dus ook al zijn ploegmaats voor twee weken achter slot en grendel. Je kan Moscon en co toch tenminste testen of ze positief zijn?

0
Romāns Vainšteins 22 augustus 2020 om 18:32

Gaat het nou om samen trainen alleen of alles samen doen ? Zoals op kamers liggen gezellig eten, een of andere oliedomme game spelen.

0
Sagan=hulk 22 augustus 2020 om 18:39

Uit het artikel kan ik opmaken dat ze enkel samen getraind hebben. Men weet dat het virus buiten eigenlijk gewoon niet overgedragen wordt, maar dat is zelfs irrelevant. Je kan Ganna, Puccio en Moscon toch gewoon testen?

0
Franco Ballerini 22 augustus 2020 om 18:43

Als (helaas) Corona ervaringsdeskundige juich ik het toe om zeer voorzichtig te zijn en (nog een cliché) het zekere voor het onzekere te nemen.

0
Panache 22 augustus 2020 om 18:49

Negatief-negatief-negatief-negatief-positief-negatief is geen bewijs van een vals-positieve. Doe wat research alvorens wederom onzin te verkondigen.
Enkele maanden terug was de vrees dat er niet meer gefietst zou worden dit jaar. De koers is groter dan een individu welke (misschien) onterecht twee weken in afzondering gaat. Wees blij dat men bij twijfel op deze wijze reageert, doet men dat niet dan zijn wielerwedstrijden binnenkort wederom verboden.

0
Rico. 22 augustus 2020 om 18:58

Het is natuurlijk volstrekte willekeur, als die Basso Emilia had gereden ipv had getraind, was echt niet dat hele peloton 2 weken in quarantaine gegaan.

0
n92 22 augustus 2020 om 19:05

Waarom wordt er meteen vanuit gegaan dat de positieve test niet klopt? Het kan ook bewijs zijn van een vals-negatieve test (die second opinion in dit geval).

Sowieso bestaat er altijd een kansje dat een test onterecht positief of negatief is waarbij dan ook nog alle omstandigheden zoals afname, opslag, transport en test een rol kunnen spelen wat betreft betrouwbaarheid. Waarbij het ook dus de vraag is wat voor test is afgenomen en door wie?

Maar we weten ook niet hoelang de tijd is tussen de twee testen. Tenzij je letterlijk twee testen tegelijkertijd hebt gedaan kan het zomaar zijn dat je op dag 1 positief bent en op dag 2 negatief. Hoe dat komt? Omdat je niet een beetje positief of een beetje negatief kan zijn.

0
Dumoulinke 22 augustus 2020 om 20:01

Ik schaar mij voor honderd procent achter de opmerking van Sagan=Hulk. In het geval van bijvoorbeeld Inge Van Der Heijden is de ramp nog te overzien, maar straks met de Tour zullen ook degenen hier met een corona-fobie moeten toegeven dat onze zogenaamde beschermheren helemaal aan het doorslaan zijn. Als je maar vaak genoeg tests doorvoert, zul je bij iedereen en spoortje van welk symptoom dan ook aantreffen. Het is ook wat menige arts zegt: doe nooit een complete bodyscan want ze zullen altijd wat bij je vinden (bewezen). Ik durf te wedden dat als je elke renner aan tal van onderzoeken onderwerpt, telkens weer, je met zekerheid iets aantreft dat ruikt naar bijvoorbeeld corona. Dit is ook wat straks staat te gebeuren in de Tour. En dan vooral bij teams die het klassement aanvoeren (dubbele pech dus voor Jumbo straks). Met slechts twee positieve testen heb je die concurrent alvast uitgeschakeld. En geloof me, er worden me onderhands wat bankbiljetten in je handje geduwd als je even voor zo’n positief testje wilt zorgt… (nee, dit heeft niets te maken met doemdenken, maar met je gezonde verstand gebruiken).

We zijn aan het doorslaan, ja. Voorkomen is beter dan genezen? Ik zeg in dit geval: gewoon lekker laten fietsen, die profi’s met hun minsten zo professionele begeleiding. Dan kunnen we tenminste weer normaal wielrennen kijken.

P.S. Panache, kom er maar in.

0
vincenzo 22 augustus 2020 om 20:36

Dit gaat steeds verder de verkeerde kant op in een cultuur van angst zaaien. Maar het was te voorzien.

0
Panache 22 augustus 2020 om 20:41

Rationele argumenten werken niet bij een irrationeel persoon Dumoulinke, dus ik spaar mij de moeite. Ik blijf er bij dat je echt aan het doorslaan ben tot ongezond niveau. Ik hoop voor jou, menselijk gezien, dat dit een tijdelijke fase is.

0
Dumoulinke 22 augustus 2020 om 22:22

Ongezond, beste Panache, is vooral extreme goedgelovigheid. Jouw overtuiging dat het straks wel allemaal goed zal komen in de Tour heeft jouw ratio in erge mate aangetast. Ik hoop voor je dat dit slechts van tijdelijke aard is. Ik ben verder benieuwd naar je reactie op de dag dat de Tour is afgelopen en de balans kan worden opgemaakt. Er zal dan in ene keer duidelijk worden wie met zijn stellingen het meest naast de pot heeft gepist. En nee, deze zullen we maar niet laten testen. Onze pennen zijn in elk geval al geslepen.

0
the student 22 augustus 2020 om 18:49

Test die renners nou maar op EPO ipv corona das vele malen nuttiger.

0
Cyclinglife 22 augustus 2020 om 18:50

Als hij in zijn bubbel is gebleven, waarom moet je dan nog helpen met vrienden en familie traceren met wie hij contact heeft gehad?

0
ChefSpijker 22 augustus 2020 om 19:14

Ja denkt dat ‘in een bubbel leven’ betekent dat die renners maandenlang geen contact hebben met de buitenwereld? Dat zal enkel voor koersen en trainingskampen gelden.

0
Tuubke 22 augustus 2020 om 21:42

Zijn die bubbels wel waterdicht? Hij was zelf netjes thuisgebleven, lees ik. Met zijn vriendin – maar wat als die vriendin wel contact met de buitenwereld heeft gehad?
We hebben gewoon te weinig informatie en kennis om hier een oordeel over te geven, lijkt mij. En dus geven veel mensen zich ongefundeerd over aan de uitersten angst of ontkenning.

0
Mountainking 22 augustus 2020 om 19:16

Dit gaan we nog meer zien, veel mensen zijn nou eenmaal drager van het virus zonder er verder last van te hebben. Overal waar veel getest wordt zijn ook veel positieve gevallen.

0
Al Phila 22 augustus 2020 om 19:25

Als de testen niet eenduidig zijn in de uitslag, dan kunnen er nog wat claims komen. Je wil jet dat je met miljoenen gefinancierde ploeg uit de Tour moet omdat de testen niet betrouwbaar zijn ….. Veiligheid voorop, maar wel met goede testen. Anders hoef je helemaal niet meer te fietsen.

0
the student 22 augustus 2020 om 19:46

Drie samples afnemen – twee van de drie samples testen. Niet consistent derde in een onafhankelijke run testen. Probleem opgelost. Laatste alsnog positief is positief. Snap eigenlijk niet dat ze van 1 sample durven uitgaan in een PCR-test…

0
Cochise 22 augustus 2020 om 19:34

Zo komt zijn naam toch ook nog eens in het nieuws.

0
Jan Blokland 22 augustus 2020 om 19:44

Nee Sagan=hulk, dit is de realiteit zoals je al weken aan zag komen. Daarom roep ik zelf dat de Tour echt een chaos gaat worden. Onthou dat nou maar. Want het wordt een Tour die (mogelijk) niets met prestaties te maken heeft, maar helemaal draait om het Covid-19 virus. Je ziet het overal toenemen. Ook ik vind het jammer hoor en zou het graag anders zien. En of het nou doorslaat of niet, je ontkomt er gewoon niet aan.

0
ChefSpijker 22 augustus 2020 om 19:48

De Tour kun je niet vergelijken met dit soort gevallen. Dan zitten de renners drie weken ‘vast’. Zijn ze vooraf negatief, dan is de kans groot dat ze drie weken negatief blijven. Als ze zich gewoon houden aan de regels. Hoeveel positieve gevallen heb je in Polen en de Dauphiné gehad? Daar hebben ze ook een week(je) samen gekoerst. De positieve gevallen tot nu toe zijn volgens mij continu voortgekomen uit renners die gereisd hebben en niet tijdens een koers.

0
Panache 22 augustus 2020 om 20:04

In Nederland is naar schatting 1 op de 340 personen besmet (vaak ook nog in een cluster). Binnen een gesloten groep is de kans veel kleiner. Maar dan nog: als die 1 op 340 ook de kans binnen het Tourcircus is dan kom je aan in Parijs met in totaal 12 positieve testen verdeeld over 20 ploegen. De kans dat het redelijk goed gaat is vele malen groter dan de kans dat het een chaos wordt.

0
vincenzo 22 augustus 2020 om 20:37

Dit is een schatting van het RIVM op basis van het aantal positief getesten. Het RIVM spreekt over 'besmettelijk', wat op zich al raar is, gelet op wat 'positief' wil zeggen en de betrouwbaarheid van de test.

Een chaos zal het niet worden als ploegen uit de Tour worden genomen. De wedstrijd wordt dan steeds overzichtelijker met mogelijk een verrassend podium tot gevolg.

0
de nieuweMerckx 22 augustus 2020 om 20:44

Vraag: wanneer Italiaans kampioenschap? Dit begint wel erg onoverzichtelijk te worden.

0
lander luypaert 22 augustus 2020 om 22:12

Morgen. En klopt zeer onoverzichtelijk. Ik weet niet welke landen wanneer een kampioenschap hebben. Meestal vind je er weinig van op het internet net als startlijsten.

0
Jan Blokland 22 augustus 2020 om 20:58

@Chefspijker, als de Tour eenmaal begonnen is kan je niet meer spreken van een vast zitten. Dan komen renners toch ongewild in aanraking met anderen. Denk alleen al maar aan de prijsuitreiking, het publiek in de bergetappes, de één heeft een kapje op de andere niet, etc…, etc…
En vijf dagen Dauphiné kan je niet vergelijken met drie weken Tour
Natuurlijk zal het zoveel mogelijk clean zijn, maar je ontkomt er niet aan.
Kijk vandaag maar weer eens naar Inge van der Heijden. Ook alleen maar met ploeggenoten getraind op het parcours waar niemand meer mocht komen die niets met het NK te maken hadden. Was vorige week nog negatief en vanmorgen positief. Overigens vanmiddag weer negatief. Ook dat kan zelfs nog gebeuren. Dus hoe betrouwbaar is alles. Laten we hopen dat je woorden uitkomen, maar ik heb echt mijn twijfels.

0
ChefSpijker 22 augustus 2020 om 22:46

Publiek komen ze niet mee in aanraking. Als jij langs iemand fietst loop je echt dat virus niet meteen op. Als je er uitgebreid mee gaat staan praten of knuffelen is het een ander verhaal. Maar da’s dus niet de bedoeling. Volgens mij ging de prijsuitreiking ook heel anders. Net als bij andere koersen tot nu toe. Geen overdadig handjes schudden meer met allerlei VIPS en gewoon achter het podium alvast de trui aantrekken en het beeldje meenemen. Ik snap echt die paniek bij sommigen niet. Het gaat toch prima sinds de herstart van het wielrennen. Maar goed we zullen wel zien hoe ’t er over vier weken voor staat.

0
guyremgabdel 22 augustus 2020 om 22:31

Het gaat de laatste week in Italië terug de verkeerde kant op qua aantal besmettingen. Ik was van einde juli tot vorige week ginder voor de koersen en je zag het zo aankomen. Waar in juli de regels (oa mondmaskerplicht ook in drukke straten) nog zeer goed nageleefd werden, werd dit in augustus, mede door het gedrag ook van toeristen uit sommige landen (vooral uit GB – D en Nl), steeds losser.
Bekijk maar de cijfers bvb in Lombardije tussen 1 aug en vandaag : https://www.lombardianotizie.online/coronavirus-casi-lombardia/

0
ChefSpijker 22 augustus 2020 om 22:49

Kennelijk houden die Italianen zelf zich ook niet zo goed aan de regels dan. Meer dan de helft van de gevallen zijn te herleiden naar Sardinië waar veel Italianen op vakantie gaan in eigen land. Tenminste volgens 't ministerie in Italië dat erover gaat. Maar als iedereen weer terug is van vakantie zal 't vanzelf wel weer afvlakken. Net als in Nederland en België de stijgende lijn ook alweer hapert. En ook al hapert 't niet, dan nog is 't kijken naar hoe 't met de opnames gaat en de druk op de zorg. Voorlopig stelt dat allemaal weinig voor vergeleken het voorjaar.

0
Romāns Vainšteins 22 augustus 2020 om 23:20

Bij jou gaat het altijd de verkeerde kant op etc.

0
kleomantre 23 augustus 2020 om 09:04

Hou eens op met die mondkappen, zelfs Van Ranst gaf toe dat 1,5 m veel effectiever is (heeft zijn voorkeur boven vod voor de mond). In Belgie was het effect van die mondkapplicht vooral dat mensen te weinig afstand hielden. Dit in combinatie met een regelmatig nogal ruim geïnterpreteerde sociale bubbel en het alsnog samenbrengen van grote hoeveelheden mensen in 1 ruimte maakt dat het daar evenmin soepel loopt.
Dan is nog maar de vraag of dat überhaupt erg is. Ik hoor al tijden weinig over nijpende gevallen en volle ic’s. Misschien is het virus aan het verzwakken of weet men dit beter aan te pakken met medicatie. Alle paniek van nu lijkt me onterecht. Dat kan wel veranderen als de weerstand van mensen afneemt in de herfst, maar dat is voor later.

0
guyremgabdel 23 augustus 2020 om 09:57

RV en Kleomantre, Ik stel voor dat ik jullie beiden straks meeneem naar Nice. Dan kunnen jullie aan Preudhomme en co eens uitleggen dat zijn coronareglementen met oa mondmaskers dragen tot 10 min voor de start, allemaal paniekzaaierij zijn en volledig overbodig.
Vorige week is jullie viroloog hier nog op het nieuws komen uitleggen dat er in NL momenteel helaas onvoldoende draagvlak is voor maskers, omdat het jullie eerst anders werd voorgehouden. Nu er steeds meer besmettingen opduiken, was hij wel zijn kar gekeerd.

0
schlunzi 22 augustus 2020 om 23:09

Dit houdt nooit meer op, zolang ze testen. Dus pak het fietsen, of pakweg iedere sport of event maar weg want er zal altijd iemand positief testen. Of het is een echte indicatie van een virus of vals-positief, het maakt niet uit. De Tour gaat geen week duren en iedereen is naar huis. En als er geen omdenken komt, dan ist dit ook de volgende jaren zo, voor altijd. Je zult altijd mensen met RNA van een virusstam aantreffen, gelijk aan Corona. Dus groepen van mensen die samenkomen gaat nooit meer lukken. Tennis zonder toeschouwers gaat wellicht nog lukken. Brave new world!

0
assen 23 augustus 2020 om 10:42

Als x man samen leven EN een ziekte is zeer besmettelijk, dan is het beter een test niet in isolement te zien maar als collectief. En dan kun je gewoon kansen berekenen gebruik makend van alle x testen. Met de formule van Bayes.

Voor aannamelijke waarden van parameters (dwz, kleine kans op ziekte hebben, grote kans op detectie van ziekte gegeven dat je het hebt, kleine kans op detectie gegeven dat je het niet hebt, bijv resp 1/20, 9/10, 9/10) is de kans dan groter dat het een false negative is dan een echt zieke.

Het probleem is de apriori kans op ziek zijn. Als deze kans heel klein is, dan geeft toetsen met een onbetrouwbare toets weinig info (dwz, zelfs na een positive toets is de kans op echt ziek zijn nog steeds veel kleiner dan niet ziek zijn). Voor de liefhebbers onder jullie, in de wetenschap naar Covid-19 heeft dit ook veel heibel opgeleverd – zoek maar even op Ioannidis en zijn paper en de kritieken daarop over de meting van de prevalentie van Covid-19.

En voor mensen die roepen ‘laat maar over aan degenen die er verstand over hebben’, nou, die zitten ook op dit forum hoor. ;-)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone