Steven Kruijswijk niet helemaal tevreden na klimtijdrit: “Lengte klim ietwat onderschat”

zondag 1 mei 2022 om 17:57
Steven Kruijswijk niet helemaal tevreden na klimtijdrit: “Lengte klim ietwat onderschat”

foto: Cor Vos

Door het tijdsverlies van Rohan Dennis, miste Jumbo-Visma op de slotdag de eindzege in de Ronde van Romandië de leiding in het klassement, maar het optreden van Steven Kruijswijk moet een opsteker zijn geweest. De Nederlander eindigde als vijfde in de daguitslag. Zelf was Kruijswijk echter niet helemaal tevreden met zijn prestatie, vertelde hij na zijn rit aan GCN/Eurosport.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De renner was ten tijde van het interview net over de streep en stond op dat moment tweede in de voorlopige rangschikking. “Het was echt zwaar”, zei hij op dat moment. “Zeker als je het vergelijkt met een paar jaar geleden. Toen (in de Ronde van Romandië 2018, red.) deden we dezelfde tijdrit, alleen dan met een start bij het begin van de klim. Nu had je een vlak stuk van tevoren. Slechts zes kilometer op de tijdritfiets, maar het is lastig om in het ritme te komen als je aan de voet komt.”

Aan het tussenpunt had Kruijswijk aanvankelijk de beste tijd, maar in het tweede deel verloor hij wat van zijn pluimen. “Ik probeerde een regelmatig tempo te houden, maar ik denk dat ik de lengte van de klim ietwat onderschatte, want ik kon mijn tempo in het tweede deel niet behouden. Het is jammer dat ik het niet vol kon houden tot het einde, dus ik ben niet volledig tevreden.”

Kruijswijk sprak in het interview nog zijn hoop uit dat Rohan Dennis, als tijdrijder, stand zou kunnen houden tegen het klimgeweld achter hem. Daar slaagde de Australier uiteindelijk dus niet in. Hij eindigde buiten de top-20 en zakte zo naar plek acht in het klassement. Eén plaatsje achter Kruijswijk, die zevende werd.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Silent Hill 1 mei 2022 om 18:12

Na PN was Kruijswijk op goede weg, na Catalonië beloofde het veel goeds, nu was het dus een opsteker. Allemaal goed en wel, maar is het dan niet stilaan tijd voor resultaten ?

Of … stilaan tijd om te knechten. But that ain’t gonna happen.

0
FDJ 1 mei 2022 om 18:14

In 2018 en 2019, de jaren dat hij goed scoorde in de Tour de France (5e en 3e) werd hij 6e in Romandië, nu 7e. Wat is je punt precies? Gewoon een prima resultaat en zonder wat pech in die rit waar hij achter de val zat was hij hoger geëindigd.

0
evanderwel 1 mei 2022 om 18:26

Kruijswijk is op zijn best in de derde week van een grote ronde. Ik kan me niet herinneren dat hij top-5 reed in een ronde van een week. Hij heeft twee hele magere jaren gehad met daarin de nodige pech (oa een positieve Corona test in de Giro van 2020 waar hij heel goed leek te zijn). Dat hij nu weer een resultaat neerzet is dus gewoon hoopgevend met het oog op de grote rondes.

0
Franco Ballerini 1 mei 2022 om 18:28

Het punt is toch zeer duidelijk: wat moet JV met Kruijswijk aan? Voor een knecht misschien iets te goed, maar als kopman schiet hij daarentegen weer tekort. Nu hij toch nog onder contract staat had ik als JV een andere keuze gemaakt: Kruijswijk naar de Giro, voor eigen kans rijdend. En de jonge Foss, die nog wel dienbaar (oftewel kneedbaar) is, ter ondersteuning van Roglic naar de Tour.

0
FDJ 1 mei 2022 om 18:44

@Franco Wat ze er mee aan moeten? Inzetten waar hij goed in is misschien? Grote rondes bijvoorbeeld.

Het heeft hem allemaal niet mee gezeten afgelopen jaren en ik zie dus vooralsnog geen reden hem af te schrijven ook.

2019 derde in de Tour
2020 Val in Dauphine dus geen Tour en positief in Giro.
2021 na een mislukte Tour als knecht nog 12e in de Vuelta.

Dit jaar in Romandie qua uitslag niet minder dan zijn beste jaren en jij wil hem gelijk afschrijven? Dat hij minder is dan Roglic weten we allemaal, maar moet dat elkaar bijten in een Tour? Ineos/Sky stond ook met meerderen op het Tourpodium en Jumbo reed zelf met Roglic en Kruijswijk in 2018 ook met twee man top 5.

Jumbo zit m.i. ook niet in de positie om de koers te gaan dragen in de Tour zoals in 2020. UAE is fors versterkt en Pogacar de topfavoriet. Dan is het als uitdager toch ideaal om een sterke ervaren man als Kruijswijk erbij te hebben als schaduwkopman/ Cq renner in een vrije rol. Dat hoeft niet meteen een labeltje naar buiten toe te hebben. Ik heb er alle vertrouwen in dat Kruijswijk er gewoon staat in Kopenhagen en goed zal zijn.

0
Franco Ballerini 1 mei 2022 om 18:53

@FDJ: ik snap je punt wel, maar we hebben ook nog rekening te houden met Vingegaard. Moet JV met drie kopmannen naar de Tour, waarvan er al twee een betere prestatie dan Kruijswijk hebben neergezet? Dat worden het geen twee, maar drie honden die vechten om één been…

0
xistnc 1 mei 2022 om 18:24

Puike prestatie van Steven deze week. Toch niet echt zijn rondje, zeker niet met dit parkoers. Als hij niet achter de valpartij had gezeten, had hij nu in de top-5 gestaan. Terwijl hij ook nog in dienst van Dennis heeft gereden.

Hij bevestigt waarom hij een zekerheidje is voor de Tour. Ik kijk er naar uit.

0
uitdewaaier 1 mei 2022 om 18:28

Ik weet het allemaal niet hoor. Het is allemaal net niks. Gisteren ook. Steeds opkop rijden om daarna in de sprint als 15 e o.i.d binnen te komen.

0
Pitufa 1 mei 2022 om 18:31

Silent Hill, kunnen we alleen tevreden zijn met eerste plaatsen. Steven Kruiswijk heeft een prima tijdrit gereden.

0
Pitufa 1 mei 2022 om 18:32

Probeer eens wat meer te genieten van deze sport en schaar je niet steeds achter die klagers

0
Eroba 1 mei 2022 om 19:04

Jammer dat hij zich niet uitspreekt tegen het slavernijverleden en koloniale onderdrukking.

0
Baard 2 mei 2022 om 00:20

Hij heeft ook geen afstand genomen van Anna Pauwlona.

0
nasibal 1 mei 2022 om 19:16

Met alle respect voor Kruijswijk, maar dan ben je al jaren prof, heb je op hoog niveau gepresteerd, ken je echt wel het klappen van de zweep, en dan onderschat je de lengte van een klimtijdrit in de ronde van Romandië?

Prima rondje gereden en natuurlijk ook een rijdritresultaat waar ze bij JV weer lekker tevreden over kunnen zijn. Het klinkt alleen alsof er meer in gezeten had en de reden waarom dat 'mis' is gegaan vind ik wat lastig te bevatten.

0
horsm 1 mei 2022 om 23:02

Wat een rare reactie. Hij voelt achteraf aan zijn lichaam dat hij het anders had moeten indelen. Dat kan toch? Mensen zijn geen robots. De ene keer reageert het lichaam anders dan de andere keer.

0
nasibal 2 mei 2022 om 12:25

Het lijkt mij dat het inschatten van de lengte van een klimtijdrit en hoe je dat moet indelen iets is wat je heel goed door ervaring leert. Kruijswijk heeft die ervaring ruimschoots, en zeker niet alleen ‘in de marge’.

Dan vind ik het inderdaad zeer verrassend dat hem dat hier overkomt ja. Dat lijkt me toch niet zo raar?

0
girardengo 1 mei 2022 om 19:32

Wat moet Steven Kruijswijk aan met al die coaches hier die het allemaal beter weten (om over de miskenning van zijn prestaties maar te zwijgen)? Ik denk het antwoord te weten: niet veel.

0
Dikke Vrouw 1 mei 2022 om 19:46

Niet verkeerd van kruissie de meeste mannen overschatte de lengte ..

0

Headlines

Populair

Materiaalzone