Sterke Richard Carapaz verslaat Diego Ulissi in Ronde van Polen

vrijdag 7 augustus 2020 om 16:44
Sterke Richard Carapaz verslaat Diego Ulissi in Ronde van Polen

foto: Cor Vos (archief)

De derde etappe van de Ronde van Polen is gewonnen door Richard Carapaz. De Girowinnaar ging in Bielsko-Biała van bijzonder ver de sprint aan en wist op de power de aanstormende Diego Ulissi van zich af te houden. Wilco Kelderman eindigde als vijfde.

Wereldkampioen Mads Pedersen boekte donderdag zijn eerste zege in de regenboogtrui na een winnende sprint in Zabrze. De Deen van Trek-Segafredo mocht vandaag ook in de gele leiderstrui rondfietsen. Bij het bestuderen van het routeboek moet Pedersen hebben gezien dat de renners meerdere beklimmingen kregen voorgeschoteld op weg naar Bielsko-Biała. Op de derde dag stond de enige etappe langer dan 200 kilometer op het menu.

Van der Hoorn laat zich zien op weg naar de finish
Taco van der Hoorn kon zich niet bedwingen en koos al vroeg voor de aanval. De Nederlander van Jumbo-Visma werd al snel vergezeld door Quentin Jauregui, Kamil Gradek en Patryk Stosz en deze vier renners wisten in snikhete omstandigheden meer dan drie minuten weg te rijden van het peloton. In de grote groep zagen we de mannen van Pedersen de koers controleren, waardoor de voorsprong bleef schommelen rond de drie minuten.

De koplopers – foto: Cor Vos

Vooraan bleek Jauregui niet sterk genoeg om zijn medevluchters te volgen, maar ook Van der Hoorn, Gradek en Stosz bleven niet uit de greep van de mannen van Trek-Segafredo en Deceuninck-Quick-Step. Van der Hoorn werd als laatste avonturier tot de orde geroepen. Op ruim veertig kilometer van de aankomst begonnen de renners aan de beklimming van Przegibek, de zwaarste klim van de dag en een mogelijke scherprechter in deze etappe.

Favorieten houden zich gedeisd, maar Carapaz doet wel uitstekende zaken
De favorieten hielden zich echter redelijk gedeisd, al liet topfavoriet Remco Evenepoel zich wel even zien vlak voor de top. De mannen voor het eindklassement hadden zich blijkbaar al verzoend met een nieuwe sprintersrit, maar Nathan Haas weigerde zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden. De Australiër van Cofidis ging er alleen vandoor, reed een minuut weg van de achtervolgende groep maar werd nog voor de laatste lokale ronde ingehaald.

In de slotkilometers werden alle treintjes op de rails gezet voor de eindsprint. De mannen van UAE Emirates namen het initiatief in de laatste kilometer, aangezien Diego Ulissi nog in de eerste groep zat en een ideale oplopende aankomst kreeg voorgeschoteld. Het was echter Richard Carapaz die als een komeet wegschoot, flink wat meters wist te pakken op Ulissi en co en zijn eerste zege van het seizoen wist te boeken. Ulissi werd tweede, voor Rudy Molard.

Voor Carapaz is het een dag om nooit te vergeten, aangezien de renner van Team Ineos ook de leiderstrui wist over te nemen van wereldkampioen Mads Pedersen. Zijn voorsprong op Ulissi en Kamil Małecki bedraagt nu vier seconden. Morgen staat de koninginnenrit op het programma naar Bukowina Tatrzańska.

Dit artikel delen:

38 Reacties

Samlambeej 7 augustus 2020 om 16:50

Een Carapazje

Franco Ballerini 7 augustus 2020 om 16:50

Die zag ik niet aankomen. Mooie overwinning hoor!

Merlinappa 7 augustus 2020 om 16:50

Prachtige aanval van Carapaz, en ook een sterke Kelderman gezien in de sprint! Begon iets te vroeg maar knap om hier 5e te worden op toch geen typische Kelderman-aankomst.

Wheely 7 augustus 2020 om 16:50

Geweldig de klassementsmannen laten zich zien vandaag. Hele straffe stoot!

Murcia 7 augustus 2020 om 16:52

Uitstekende actie van Carapaz, die zet zichzelf hiermee in pole position. Ulissi kwam toch nog heel dichtbij. Verder dacht ik Foss gezien te hebben als eerste Jumbo-Visma renner. Netjes als eerste jaars prof. Kelderman ook goed op deze aankomst.

lemmens 7 augustus 2020 om 16:54

Commentatoren hadden zowat elke naam in de laatste 2km fout. Lachwekkend. Verder opvallend dat Carapaz zo sterk voor de dag komt na een eerder teleurstellende ronde van Burgos.

Wheely 7 augustus 2020 om 16:54

Kelderman ook lekker van voren, doet me deugd. Poels vervolgens tijd verloren terwijl die eerder nog een seconde had gepakt.

Jacco van Stierop 7 augustus 2020 om 16:55

Hele knappe en sterke actie van Carapaz, die op deze wijze iedereen weet te verschalken. Ulissi kwam nog akelig dichtbij, maar het bleek uiteindelijk perfect getimed. Toch een uitgekookte renner met een goede neus.

Marveloke 7 augustus 2020 om 16:55

Cuckapaz, het schoolvoorbeeld van een wacht-wacht-poefertje. Jammer dat Ulissi te lang wachtte, kwam toch heel snel dichtbij

Panache 7 augustus 2020 om 17:09

Wacht-wacht-poefers winnen geen Giro. Dan moet je toch wel wat meer in je mars hebben.

heuvelcolombia 7 augustus 2020 om 17:22

Ik weet niet of je nu kennis mist over Carapaz of over het idee van een sprint. Denk beiden.

assen 7 augustus 2020 om 16:59

INEOS was hier weer als team zoooo sterk!
Ook in de Tour de l’Ain als blok super.
INEOS kan zo twee topteams opstellen die de TDF kunnen domineren. Gelukkig mag dat niet en kunnen ze maar 1 team afvaardigen.

Julius de Wal 7 augustus 2020 om 17:02

Jumbo was ook goed hoor. Maar Ineos zal in de Tour heersen. Dat weet ik nu al.

HoofdIsVrij 7 augustus 2020 om 17:15

En dat blijkt uit?

ivo001 7 augustus 2020 om 17:00

Dat was een mooie demarrage!

Bob 7 augustus 2020 om 17:01

Evenepoel al over zijn top heen

Dikke Vrouw 7 augustus 2020 om 17:04

Doe effe normaal.

Julius de Wal 7 augustus 2020 om 17:05

Hahaha……….das al heel snel. Hij is niet een echte puncher volgens mij.

Marik 7 augustus 2020 om 17:08

Met zo’n opmerking ben je gegarandeerd van “happers” XD

Martino87 7 augustus 2020 om 17:14

@Marik, ja, ik ben al benieuwd naar de analyse van Boenk.

adelaarvanantwerpen 7 augustus 2020 om 17:14

Maar hij zakte er inderdaad wel een beetje door op het einde, ma het is sowieso geen aankomst voor hem

EducationSecond 7 augustus 2020 om 17:16

Toch ander niveau, zo’n WT koers

Dumoulinke 7 augustus 2020 om 17:17

Er is morgen maar 1 man die wint en dat is Evenepoel, die tevens het eindklassement wint. De overwinning zal hij opdragen aan Jakobsen.

Marik 7 augustus 2020 om 18:01

@Martino, ik boenk al een tijdje niet gezien op het forum, net als RV trouwens

Dirty Derrick 7 augustus 2020 om 18:15

Morgen is het niet lastig genoeg voor Evenepoel denk ik. Dat geluk heeft Carapaz… Vorige week 2 keer op 1 minuut geëindigd.

Eddy Vroemm 7 augustus 2020 om 20:56

Zat juist in het wiel van Carapaz en werd er strak uitgereden.

boenk 7 augustus 2020 om 23:21

Nee Marik, ik heb me de afgelopen dagen vooral bezig gehouden met jouw reacties te lezen. Die zijn best vermakelijk. Zelf anderen verwijten dat ze steeds reageren op andermans reacties, maar volgens mij is er geen bericht voorbijgekomen over Groenewegen waar jij niet bent op gesprongen als een bronstige stier. Maar dat je een hypocriet van het zuiverste water bent, had je natuurlijk al bewezen door zelf verontwaardigd te doen wanneer iemand je een naampje noemt, terwijl je op dezelfde pagina daarboven zelf mensen uitscheldt. Helemaal hilarisch wordt het wanneer je beseft dat je de vleesgeworden arrogantie (ook wel gekend als Groenewegen) overal staat te verdedigen, maar dat Evenepoel zijn mouwtje afstoft, ho maar, wat een arrogant eikeltje is dat.

Hup, reageer nog eens. Kom nog eens scherp uit de hoek.

Bob 7 augustus 2020 om 17:07

Net zoals vorig jaar in de Giro
https://www.youtube.com/watch?v=ydX7tytEF2Q

lander luypaert 7 augustus 2020 om 17:21

En opnieuw dat Uae zich laat ringeloren door hem :D

Gladiool 7 augustus 2020 om 17:15

haha. Die WF omschrijvingen worden steeds beter. Evenepoel is overal topfavoriet, ook al zit er geen tijdrit in. En Carapaz heeft de dag van z’n leven omdat ie een ritje wint. Giro zijn we alweer vergeten..

EducationSecond 7 augustus 2020 om 17:17

Carapaz leeft nu ongetwijfeld op een roze wolk

fietsvriend 7 augustus 2020 om 17:22

Mooie aanval van Carapaz – leek geen einde aan te komen.

Titaantje 7 augustus 2020 om 17:25

Poels 8sec verloren. Niet goed genoeg?

Grobbel 7 augustus 2020 om 17:48

Neem aan een breukje in het peloton een paar renners voor hem dat net te groot was om niet in dezelfde tijd geregistreerd te kunnen worden. Balen, maar nog geen hens aan dek lijkt me.

Grobbel 7 augustus 2020 om 17:46

Iemand die weet wat Julius van den Berg is overkomen? Vanochtend nog aan de leiding in het bergklassement, maar vandaag een DNF.

Poeksel 7 augustus 2020 om 18:12

Het viel me op dat Ulissi eerst links (langs de hekken) leek te willen gaan, zich bedacht en toen toch rechts probeerde te passeren (en daardoor mogelijk een beetje tijd verloor). Wel verstandig waarschijnlijk. Carapaz sprintte overigens correct zover ik zag.

Cochise 7 augustus 2020 om 20:42

Vreemde tactiek bij Quickstep. Voor wie waren ze nu eigenlijk op kop aan het rijden? Het leek voor Ballerini maar die zat dan plots zelf op kop terwijl Evenepoel wat verderop liet lopen

mightymert 8 augustus 2020 om 09:26

Goed om Kelderman weer van voren te zien.

Hebben jullie een nieuwe redacteur? Het artikel is anders geschreven dan normaal, vind het wel verfrissend. Maar IMHO worden er niet relevante dingen benoemd, en “een dag om nooit te vergeten” vind ik wat overdreven.

Headlines

Materiaalzone

Populair