Steeds meer bewijzen in omkopingszaak Vino

zaterdag 3 november 2012 om 20:59

Vinokourov

foto: Sirotti

De procureur van Padua heeft genoeg bewijzen gevonden om Alexandre Vinokourov te beschuldigen van bedrog. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Serra. De Kazachstaan wordt er van verdacht in 2010 Aleksandr Kolobnev omgekocht te hebben tijdens Luik-Bastenaken-Luik. Het tweetal reed samen naar de finish, waarbij Vino aan zijn vluchtgenoot 150.000 euro zou hebben betaald om zichzelf te laten winnen.

De Italiaanse jurist heeft een dossier, bestaande uit mails en bankafschriften, overhandigd aan het parket van Luik. Enkele maanden geleden schreef het Zwitserse blad L’Illustré al over deze deal. Het blad beschikte over mails tussen Vinokourov en Kolobnev een dag na de Ardennenklassieker. Kolobnev liet daarin optekenen dat hij deze zege aan niemand zou verkopen, behalve aan Vino. Bovendien vermeldde hij zijn rekeningnummer in de mail.

De Zwitserse overheid vond daarnaast twee betalingen aan een bank in Locarno, die op naam stonden van Kolobnev. Eerder dit jaar was er ook al ophef over een mogelijke omkopingszaak van Vinokourov. De Kazachstaan werd deze zomer op een opmerkelijke manier olympisch kampioen. Hij reed samen met de Colombiaan Uran op de finishstreep af, waarbij de Zuid-Amerikaan opzichtig omkeek. Vino zag zijn kans en spurtte vervolgens naar de overwinning.

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone