Sprintzege en leiderstrui voor Bauhaus in derde etappe Saudi Tour

donderdag 6 februari 2020 om 13:41
Sprintzege en leiderstrui voor Bauhaus in derde etappe Saudi Tour

foto: Cor Vos

Phil Bauhaus heeft de derde etappe van de Saudi Tour 2020 gewonnen. De Duitser van Bahrain McLaren was in Al Bujairi de beste tijdens een massasprint, al was hij niet de aangewezen sprinter. Mark Cavendish hield echter zijn benen stil, waarna Bauhaus het af wist te maken. Hij neemt ook de leiderstrui over van Rui Costa.

Vroege vlucht
Maral-Erdene Batmunkh (Terengganu), Nigal Ellsay (Rally), Nikodemus Holler, Suleiman Kangangi (beiden Bike Aid), Joël Suter (Bingoal-Wallonie Bruxelles) vormden de kopgroep van de dag. Veel voorsprong pakten zij niet, want diverse ploegen namen de controle in handen in het peloton.

Het was geen biljartvlakke etappe en dat was te merken op vijftig kilometer van de meet. Astana en later UAE Emirates namen het initiatief, waardoor de kopgroep al vroeg ingerekend werd en het peloton flink uitdunde.

foto: Cor Vos

Costa in de aanval
Op de top van de heuvel was het opvallend genoeg klassementsleider Rui Costa zelf die solo ten aanval trok, met nog 45 kilometer te gaan. Hij won een tussensprint, trok even door, maar liet zich daarna uitzakken door het overgebleven peloton. Ángel Madrazo (Burgos-BH) en Mulu Hailemichael (Nippo-Delko One Provence) plaatsen nog een aanval, maar zij konden dat niet volhouden.

Rui Costa was op twaalf kilometer van de finish andermaal actief. Bovenop een stevige heuvel lagen namelijk drie bonificatieseconden voor het grijpen. Na een lange sprint wist de Portugees Carlos Barbero af te troeven om de volle buit. Op de top had Costa – net als eerder in de rit- een kleine voorsprong en ook dit keer hield hij de benen niet stil.

Bahrain McLaren domineert finale
Met nog tien kilometer te gaan bedroeg zijn voorsprong twintig seconden op een groep achtervolgers, maar omdat het peloton zich snel wist te groeperen werd de aanval van Costa vijf kilometer voor de streep geneutraliseerd. In de straten van Riyadh werden vervolgens de treintjes van de sprinters op de rails gezet.

Bahrain McLaren had met Heinrich Haussler een lange lead-out, gevolgd door Phil Bauhaus. De Duitser moest Mark Cavendish goed afzetten, maar de Brit hield zijn benen stil en wist zo de concurrentie af te leiden. Bauhaus zag dat hij een lichte voorsprong had en wist met een laatste krachtinspanning de ritzege te grijpen. Reinardt Janse van Rensburg werd tweede, voor Youcef Reguigui.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Poeksel 6 februari 2020 om 13:46

Goede tactiek van Bahrain – McLaren. Aankondigen dat ze voor Cavendish gaan, maar in werkelijkheid hem als bliksemafleider gebruiken.

0
Rawolf 6 februari 2020 om 13:48

Cav: 'o shit ik moet gaan sprinten over 100m en het is een perfecte leadout wat moet ik doen wat is een goed excuus… laat zich afzakken en schreewt naar zijn leadout Bauhaus, gogogo. o hij wint ook nog, juichen jongens… pfieuw weer een dag niet gesprint gelukkig.'

Moet wel gezegd worden dat t al goed is dat Cav er nog bij zat, was een flink gereduceerd peloton. Maar ik vraag me echt af of hij nog kan sprinten, of er nog wat explosiviteit op zit.

0
chasse patat 6 februari 2020 om 13:53

+1 Daar leek het inderdaad wel op.

0
Wheely 6 februari 2020 om 13:51

Vermakelijke rit, BauHaussler tandem niks aan te doen!

0
JimboX 6 februari 2020 om 14:03

Hau & Bau doen oude tijden herleven

0
ChefSpijker 6 februari 2020 om 13:58

Costa was wel heel dominant als de weg even omhoog ging. Is verder ook een erg matig deelnemersveld natuurlijk, maar die zal morgen wel alles zoek rijden wanneer de beklimmingen een stuk dichter bij de finish liggen.

0
Rawolf 6 februari 2020 om 13:59

Met Madrazo weet je t nooit

0
lander luypaert 6 februari 2020 om 14:19

van de top tot finish is het ook nog 24km. De boni seconden kan hij dan wel weer nemen.

0
ChefSpijker 6 februari 2020 om 14:27

Wel nog stuk plateau en afdaling. Kilometer of 15 na afdaling? Neem aan dat UAE morgen ook vanaf de eerste klim gas gaat geven. Vandaag gebeurde het pas op de tweede passage en dankzij Astana. Verwacht een volledig versplinterd veld morgen. Dan komt die organisatie waarschijnlijk te laat, als ie er nog komt.

0
hartstikkebedankt 6 februari 2020 om 14:10

Bijzonder dat Bonifazio hier niet bij de eersten aan de finish kan raken

0
ivo001 6 februari 2020 om 14:16

Cavendish de teamplayer?

0
Polleke 6 februari 2020 om 15:19

Qua rare sprints worden we wel verwend…

0
Brabander 6 februari 2020 om 15:44

Die Cav. De tijden zijn wel veranderd zeg. Dat had-ie vroeger nooit gedaan. Maar als-ie zo van nut kan zijn. Toch chapeau

0
Verweggistan 6 februari 2020 om 16:56

Prachtige namen in de kopgroep.

0
assen 6 februari 2020 om 17:59

Derde overwinning van Sunweb vandaag ;-)

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone