Sportartsen waarschuwen jonge renners: “Niet intensief sporten in week na vaccinatie”

woensdag 18 augustus 2021 om 09:58
Sportartsen waarschuwen jonge renners: “Niet intensief sporten in week na vaccinatie”

Foto: Cor Vos

In België zijn afgelopen weken drie jonge wielrenners in het ziekenhuis beland met hartklachten in de week na hun vaccinatie tegen het coronavirus. Voorlopig gaat het niet om een officieel advies over sporten na het coronavaccin, maar voorzichtigheid is aan te raden volgens dokters in Het Laatste Nieuws.

De bal ging aan het rollen dankzij tweedejaarsnieuweling Yarno Van Herck (15) en junioren Joppe Erpels (17) en Xander Verhagen (17), drie jonge renners van het Kempense Acrog-Tormans team. Van Herck kreeg last van steken in zijn borstkas tijdens een wedstrijdje in Vorselaar en bleek aan een ontsteking van de hartspier te lijden. Erpels belandde zelfs op intensieve zorg met zijn hartprobleem, terwijl Verhagen onwel werd op training.

Opvallend: ook de beloften van de ploeg met een leeftijd van 19 tot 23 jaar waren volledig gevaccineerd, maar in die leeftijdscategorie kwamen er geen klachten binnen.

Kris Van der Mieren, arts van de Belgische Wielerbond, staat op scherp. “In juli viel er een brief van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in de bus over de risico’s van de twee MRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Daarin staat dat er in zeer zeldzame gevallen myocarditis en pericarditis – hartspierontsteking en ontsteking van het hartvlies – kan optreden in de veertien dagen na vaccinatie. En dat vaker na een tweede dosis én bij jonge, sportieve mannen. Het ging over zeldzame gevallen, maar we hebben nu weet van drie. Zo zeldzaam is dat niet meer. Dan maken wij ons ongerust”, vertelt hij aan HLN.

Advies: neem je tijd
Voorlopig zijn de artsen er nog niet in geslaagd om een rechtstreekse link tussen het vaccin en de hartproblemen aan te tonen. “Wellicht loopt het fout bij de immuunreactie die zo’n spuit uitlokt om antistoffen aan te maken tegen het coronavirus. En die reactie blijkt nu ook de hartspier te kunnen raken. Niet zonder risico, want een ontsteking kan hartritmestoornissen, littekenweefsels en zelfs hartfalen veroorzaken. In afwachting van onzekerheid over onderzoeksresultaten raden we aan om te kiezen voor het meest zekere: je tijd nemen na een vaccinatie”, aldus de sportarts.

Cardioloog Guido Claessen vult aan: “Minstens een week rust, indien mogelijk zelfs twee – zeker na de tweede prik – is wijselijk. Niet dat sporten dan compleet uit den boze is, maar plan toch geen competitie of gekke uitdagingen en doe het rustig aan.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Turtlehead 18 augustus 2021 om 10:03

Ik heb geleerd dat als er iets gebeurt dat ‘heel zeldzaam’ is, je altijd ook minder zeldzame oorzaken in overweging moet nemen.

Los daarvan: goed dat deze gasten goed gevolgd worden en beterschap uiteraard.

Geit in mijn Kelderman 18 augustus 2021 om 10:06

Blij dat ik m’n beiden prikken al heb en geen van deze klachten heb ondervonden, ondanks dat ik me niet aan dit advies heb gehouden.

Thoin 18 augustus 2021 om 10:09

Ik had wedstrijd een paar uur na mijn vaccinnatie.
Geen last gehad…

Michelangelo 18 augustus 2021 om 10:14

Gelukkig is het zeldzaam, en dus geen regel.

Voorzichtigheid is prima als je het mij vraagt. En ook goed dat dit soort signalen naar buiten komen.

AnderJ 18 augustus 2021 om 10:17

Fijn. Dan had je waarschijnlijk überhaupt geen last van bijwerkingen. Dit varieert sterk. Ook het tijdstip maakt uit. Ken best wat mensen die geen koers hadden kunnen rijden de dag na hun vaccinatie. Zelf gelukkig nergens last van gehad.

Thoin 18 augustus 2021 om 12:07

Tuurlijk, Ik sport nooit met koorts of als ik voel dat het niet gaat.
Hartslagmeter ook constant in de gaten gehouden.

Nope van beide inspuitingen geen last gehad.
PS: Welke sport en het niveau zal ook wel invloed hebben neem ik aan.

Romāns Vainšteins 18 augustus 2021 om 10:34

Het is natuurlijk een betterbesafethansorryding. En los daarvan : omschrijf 'intensief'.

2 x gepfizerd en flink gewielrend en -zwommen meteen daarna, niks aan het handje. Zal wel beter mijn best hebben moeten doen..

O, en wat is jong?

nafnikleb 18 augustus 2021 om 10:50

Myocarditis komt dacht ik sowieso wat meer voor bij jonge jongens. Die hebben de sterkste imuunreactie. Kan ook gebeuren bij reguliere infectie met virus/bacterie icm grote inspanning.

Westland95 18 augustus 2021 om 10:54

Jup. Sowieso NOOIT sporten als je ziek bent.

ssj 18 augustus 2021 om 10:59

Merkte zelf dat ik met name in de eerste 3 dagen na de vaccinatie een stuk hogere hartslag had dan ik normaliter heb tijdens het sporten. Zouden zij toch ook moeten merken?

Edwin Jansen 18 augustus 2021 om 13:53

Lijkt me dat dit niet alleen voor jonge renners geldt maar voor iedereen. Je brengt een op dat moment lichaamsvreemde stof in je lichaam waar je immuunsysteem tijd voor nodig heeft om daarop te reageren. Niet handig als je dan vervolgens het ondermijnt door keihard te gaan trainen. Ik dacht altijd dat dit soort dingen gewoon algemeen bekend zijn, maar daar ben ik blijkbaar te naïef in. En voor degenen die zeggen nergens last van te hebben, mooi superman/supervrouw. Gefeliciteerd! :P

Pietspeed 18 augustus 2021 om 16:47

Eindelijk komt de aap uit de mouw, en ‘moet’ de mainstream bakzijl halen. Al heel lang zijn er gewoonweg tal van wetenschappelijke studies mbt de mogelijke gevolgen van deze vaccinaties. De samenzweringstheorieen worden geregeld de realiteit van alle dag… Pijnlijk en jammer.

Bram Zwaluw 18 augustus 2021 om 17:40

Beter advies is: Neem geen gifspuit.

AustrianOak 18 augustus 2021 om 21:33

Ik zie geen aap.

xistnc 18 augustus 2021 om 22:21

Als hiermee sporters komen bovendrijven die anders op een willekeurig moment tijdens hun carrière aan volkomen onverwacht hartfalen zouden komen te overlijden, dan lijkt me dit een schoolvoorbeeld van een win/win-situatie.

Alle bijwerkingen worden picobello bijgehouden door Lareb. Kwantitatief lijkt het aanzienlijk, maar dat moet je natuurlijk afzetten tegen het aantal prikken. Kwalitatief blijft er sowieso weinig over wat noemenswaardig is: een hoog gehalte in de trant van 'gevoelig rond de prikplek'. Ja, hè hè. En wat wel relevant is, moet uiteraard goed onderzocht worden maar staat qua volume in geen verhouding tot het aantal prikken.

Marszzz 19 augustus 2021 om 00:18

Toch ook apart dat het precies 3 jonge wielrenners waren uit een en hetzelfde team.

Headlines

Populair

Materiaalzone