Sergio Higuita slaat dubbelslag op steile aankomst in Ronde van Polen

maandag 1 augustus 2022 om 16:30
Sergio Higuita slaat dubbelslag op steile aankomst in Ronde van Polen

foto: Cor Vos

Sergio Higuita heeft de derde etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De Colombiaanse renner van BORA-hansgrohe was de beste op de steile slotklim van anderhalve kilometer. Pello Bilbao en Quinten Hermans eindigden als tweede en derde en mochten mee op het podium. Higuita, die ook zijn verjaardag vierde, is tevens de nieuwe leider.

De derde rit van de Ronde van Polen startte in Kraśnik, waarna er een zeer lange en relatief vlakke aanloop op de renners wachtte richting de heuvelachtige finale. In die finale moesten de coureurs vier korte, maar steile klimmetjes bedwingen. In totaal moest het peloton op maandag maar liefst 237,9 kilometer afleggen. 

Lang voor deze finale ontstond er een vlucht van de dag, met daarin vijf renners. Edward Theuns (Trek-Segafredo), Matthias Brändle (Israel-Premier Tech), Michel Hessmann (Jumbo-Visma), Marcin Budziński en Piotr Brozyna (beiden Poolse selectie) waren de renners in kwestie. Veel vrijgeleide kregen de leiders niet, hun voorsprong werd nooit meer dan een goede drie minuten. 

De koplopers in beeld – foto: Cor Vos

Hessmann toont zich 
Er gebeurde niet al te veel in de lange derde rit in Polen, dus besloot Breakaway King Thomas De Gendt om het even wat spannender voor zichzelf te maken. De Belg van Lotto Soudal viel even aan uit het peloton, maar liet zich al vrij snel terug inlopen. In de kopgroep begonnen ze stilaan meer en meer af te zien, waardoor er wat renners moesten afhaken. Budzinski was de eerste, Brozyna en Brändle volgden niet snel daarna. Op 36 kilometer van de streep begonnen Hessmann en Theuns aan de Sólca, de eerste beklimming van de dag. De Belg kon het tempo van de Duitser niet volgen op de zware stukken, maar kon terug aansluiten in de afdaling. 

De twee hadden op dat moment nog een voorsprong van anderhalve minuut op het jagende peloton. Vervolgens moest Theuns op de volgende beklimming andermaal lossen bij Hessmann, die nu wel definitief wegreed van zijn medevluchters. Lang duurde de solo van de jonge Hessmann echter niet, want in het peloton besloten enkele mannen dat het tijd was om aan te vallen. Zo sprongen Mauri Vansevenant en Davide Formolo weg op de derde van de vier beklimmingen. Het tweetal kreeg al snel gezelschap van Harold Tejeda, Jhonatan Narváez en Quentin Pacher. 

Hessmann reed zich zeker en vast in de kijker vandaag – foto: Cor Vos

UAE Emirates en INEOS Grenadiers nemen het commando over
Samenwerken deden de vijf renners niet, ze werden al snel terug bijgehaald door het peloton.  Ook Hessmann, die wel de nieuwe leider in het bergklassement is, werd op 22 kilometer van de streep ingerekend. Het initiatief in het uitgedunde peloton kwam voornamelijk van UAE Emirates en INEOS Grenadiers. De twee grootmachten verzorgden het tempo in de kilometers tussen en op de klimmetjes. 

Dankzij dat strakke tempo werd het moeilijk om nog weg te rijden voor de absolute finale van de derde etappe. Het was dan ook wachten op de slotklim, die anderhalve kilometer lang was en een gemiddelde percentage van 7,7% kende. Een goede positionering aan de voet van de laatste beklimming was met andere woorden noodzakelijk. Onder meer Sergio Higuita en Richard Carapaz zaten zeer goed vooraan bij het opdraaien van de lastige anderhalve slotkilometer. 

Foto: Cor Vos

Explosieve Higuita toont vorm richting Vuelta
Het was Mike Teunissen die als eerste iets probeerde, de Nederlander van Jumbo-Visma werd echter na enkele honderden meters ingelopen. Het kopwerk in de laatste kilometer kwam hoofdzakelijk van een sterke Narváez, die zeer lang het tempo verzorgde. Zijn ploeggenoten konden het echter niet afmaken, het was Higuita die verschroeiend uithaalde in de laatste meters en overtuigend won. Pello Bilbao en Quinten Hermans eindigden als tweede en derde. 

Dankzij zijn overwinning is Higuita ook de nieuwe leider in het algemeen klassement van de Ronde van Polen. Bilbao volgt op vier seconden, Hermans op zes. In de rest van de top-10 staan onder meer Ethan Hayter, Diego Ulissi en Carapaz op tien seconden.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Al Phila 1 augustus 2022 om 16:33

@redactie: Klassement-link is naar die van na etappe 2, niet van etappe 3 !

0
reusjen 1 augustus 2022 om 16:36

Dat probleem zit bij pcs, wordt vanzelf aangepast.

0
reusjen 1 augustus 2022 om 16:35

Mooie aankomst dit!
Leuke poging ook van Teunissen. Je kunt wachten maar ik denk niet dat hij hier kans had gemaakt, dus prima even in beeld geweest. Hermans leek even verrast toen Hiquita langs kwam, ik had hem en Bilbao(die ook veel te ver zat) wel vanuit het wiel van Hiquita willen zien.

De commentator laat wat mij betreft zien dat het nog niet zo makkelijk is om een koers van commentaar te voorzien. Als het gaat over renners herkennen op snelheid was dit een masterclass van hoe het niet moet.

0
Poeksel 1 augustus 2022 om 16:39

Ja, zo’n beetje elke renner werd “De man van … ” genoemd. Is ook niet zo makkelijk om renners snel van een afstand te herkennen.

0
Sean Kelly 1 augustus 2022 om 16:41

Dat was inderdaad bedroevend. Dan toch maar Jeroen van Belleghem. Die zit er niet snel naast!

0
Sean Kelly 1 augustus 2022 om 16:36

Wat ik me vooral afvraag is waarom Ziggo dit in hemelsnaam uitzendt? Wat schiet je er nu mee op om alleen de ronde van Polen uit te zenden en verder geen koersen van aansprekende naam? Iemand een idee?

0
Poeksel 1 augustus 2022 om 16:41

Ik gok dat ze hier toevallig de rechten van konden krijgen, maar dat ze niet agressief willen bieden om die van andere koersen te krijgen.

0
Niels22 1 augustus 2022 om 17:37

Ziggo zendt al jaren steeds een paar koersen uit, waarschijnlijk dat wat overblijft qua rechten.

Maar met al die voetbalrechten die ze verloren hebben, komen er misschien wel meer

0
Alfred Issendorf 1 augustus 2022 om 17:37

Zeer terechte vraag! Ik heb een abonnement op de Home of Cycling genomen om al het wielrennen te kunnen zien, en dan komen die irritante lui van Ziggo weer om één of twee tweederangs koersen per jaar weg te kapen. Wat bezielt ze daar? Verwachten ze dat wij wielerliefhebbers daarvoor een abonnementje bij hun nemen? Of dat ze daar hun Max fans een plezier mee doen? En Burgos ook al niet te zien door deze gasten. Wat een walgelijk bedrijf, dat Ziggo.

0
Brabander 1 augustus 2022 om 21:21

Max Fans :)

0
Wheely 1 augustus 2022 om 21:30

Dit is gewoon treiteren van Ziggo niet waar? Of proberen ze de diehard wielerjunk nog wat geld afhandig te maken?

0
reusjen 2 augustus 2022 om 04:22

Sterker nog, ik denk dat Ziggo dit specifiek gedaan heeft om Alfred Issendorf te pesten.

0
Poeksel 1 augustus 2022 om 16:37

Mooie prestatie van Hessmann!

De INEOS-mannen vallen wat tegen. Misschien te vroeg gegaan.

Sobrero blijkt meer te kunnen dan tijdrijden, maar laat dat zelden zien. Zou hij weinig kansen krijgen?

0
Bimbo Visma 1 augustus 2022 om 16:38

Wat is het voor een gekke tic om álle namen verkeerd uit te spreken, Marc de Maar?

Of moeten we Marc dé Maar zeggen?

0
Mystery Rider 1 augustus 2022 om 16:46

Het is Marc Démare – broer van Arnaud !

0
Lalsacien 1 augustus 2022 om 17:22

Dat verkeerd uitspreken van namen gebeurt in ieder land dat wielrennen uitzendt.

0
Murcia 1 augustus 2022 om 16:46

Hessman deed ook al zo’n aanval in Noorwegen,er zit een goede kop op die jongen. Bij INEOS een stukje overschatting van de kopman en Higuita is meesterlijk op dit soort aankomsten.

0
Mystery Rider 1 augustus 2022 om 16:48

Akkoord laat wederom zijn talent zien – haalt toch echt wel straffe stoten uit op dit soort aankomsten – hij rijdt zich af en toe zelfs onderuit!

0
Sjonge Jonge 1 augustus 2022 om 16:52

Edit redactie: Haha bedankt, dat klopt inderdaad niet. Het is aangepast.

0
Shinzawai 1 augustus 2022 om 17:42

Ik zou Higuita graag eens in topvorm de Waalse Pijl zien rijden.

0
hjjanssen1973 1 augustus 2022 om 18:06

Ja, of de Vuelta, samen met Kelderman en Hindley, ofwel de sterkste ploeg van de Vuelta dit jaar?

0
Silverlake 1 augustus 2022 om 18:19

Ik volg de ronde van Polen steeds op https://tiz-cycling-live.io/live.php
Groetjes

0
Verweggistan 1 augustus 2022 om 18:38

Berwick deed ook een aardige poging.

0
Cochise 1 augustus 2022 om 21:54

Daar zat inderdaad wat op. 500m te vroeg, dat wel. Narvaez z’n inspanning was ook redelijk indrukwekkend, die was beter dan Carapaz zelf.

0
MARJO25 1 augustus 2022 om 22:10

Higuita is echt een sterke renner, vandaag nog maar eens bewezen.

Op de lange, steile klimmen moet hij normaal nog wat oefenen. Hopelijk kan hij in de aankomende Vuelta prima meedoen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone