Sep Vanmarcke: “Ik heb nog vijf kansen”

woensdag 13 maart 2019 om 12:41
Sep Vanmarcke: “Ik heb nog vijf kansen”

foto: Cor Vos

Sep Vanmarcke zal zich de start van zijn voorjaar anders voorgesteld hebben. Begin deze maand kende de renner van EF Education First een off-day in Omloop Het Nieuwsblad, waar hij parkeerde op de Berendries. Daarna kwam hij niet meer in actie. Desondanks maakt hij zich na deze mindere dag vooralsnog geen zorgen.

“Ik ben nog niet ongerust geweest”, vertelt hij tijdens een interview met Het Nieuwsblad. “Waarom zou ik? De week voor de Omloop won ik nog een koers. Weliswaar geen WorldTour, maar wel tegen Pinot en Bardet”, kijkt hij terug.

“En de dinsdag na de Omloop trapte ik al opnieuw normale waarden op training”, stelt hij vast. “Ik heb de voorbije tien jaar nog nooit een slechte dag gehad in de klassiekers. Tot vorige week. Voor alles een eerste keer.”

Doordat steeds meer renners uit de Ardennenklassiekers ook de kasseikoersen rijden, verandert het koersverloop. “Mijn type renners – de pure kasseispecialisten – krijgt minder kansen dan vroeger. Er wordt meer tempo gereden, in plaats van te accelereren en dan weer stil te vallen,” analyseert Vanmarcke, die zich geen zorgen maakt over het vervolg van zijn seizoen. “Ach, er is nog maar één klassieker gereden. In heb nog vijf kansen”, voorspelt hij.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Turtlehead 13 maart 2019 om 12:45

…nog 4, nog 3, nog … Ik heb vaak van hem genoten, maar betwijfel toch of die overwinning er ooit nog gaat komen. Het is altijd wat en écht uitblinken doet ´ie al een paar jaar niet meer.

0
Beekman 13 maart 2019 om 12:49

Sterke renner, maar winnen is o zo moeilijk voor hem.

0
lemmens 13 maart 2019 om 12:51

"Ik heb de voorbije tien jaar nog nooit een slechte dag gehad in de klassiekers."

Vreemde uitspraak. Ik kan me nog levendig herinneren hoe hij compleet parkeerde in de Ronde van Vlaanderen van 2015.

0
Viktrodriguez 13 maart 2019 om 13:08

Natuurlijk kan hij altijd nog op zijn Hayman’s een Roubaix winnen, maar echt veel hoge verwachtingen heb ik niet van hem bij die kasseienklassiekers. Ik snap ook niet zo goed waarom hij steevast een favoriet is, want Sep is veel te wisselvallig. Wordt twee keer op 9 deelnames derde in Vlaanderen, maar rijdt hem evenveel keer niet uit en eindigt even vaak buiten de top 40 als in de top 20.

Zijn trackrecord in Roubaix is iets beter, maar miste ook een editie door zijn eigen slechte stuurmanskunsten in Vlaanderen en in het jaar van zijn OHN-winst woordt ie 82e als niet-debutant. Gezien Vanmarcke bij zowel Belkin als de ploegen van Vaughters steevast de enige is met zoveel ”pech” in teams met meerdere specialisten, is het steeds lastiger onder pech of een slechte fiets te scharen. Want hij telkens die slechte fiets is ook wel heel erg toevallig op dit niveau na zoveel incidenten. Zijn stijl oogt verder ook wel wild.

Verder is dat nog niet eens het enige probleem. Hoe moet Vanmarcke ze winnen? Hij is niet sloom, maar tegen de meeste specialisten legt hij in de sprint af, zowel de klassieke sprinters als types als Greg en Stuyven. Hij oogt niet als de meest snuggere op de fiets en a la Terpstra of Cancellara solo winnen zit er ook niet in. Mensen als Sagan en Boonen zijn/waren ook al solistisch sneller dan Vanmarcke.

0
Rsw85 13 maart 2019 om 16:30

Sluit ik mij bij aan. Ben fan van Sep sinds ik hem eens tekeer heb zien gaan op een mountainbike in de kempen. Wij kregen een techniek training van Filip Meirhaeghe en toen stoof Sep voorbij, hij trapte die MTB bijna in twee stukken miste een bocht, lachte vriendelijke en reed hard door en wij waren fan. Die ene keer in 2016 toen hij op Carrefour de l’Arbre iedereen eraf reed zomaar 10 seconden pakte had het zijn jaar moeten zijn. In die fase van die wedstrijd met zoveel brokken achter hem, had hij het moeten afronden. Hij kon het alleen niet volhouden, werd ingelopen, iedereen was kapot en Haymann won de sprint. Vanaf dat moment was mijn geloof in de grote overwinning voor Sep wel voorbij. Ik hoop natuurlijk nog steeds van harte dat hij toch die overwinning in Vlaanderen of Roubaix gaat pakken.

0
Agos-Vidalos 13 maart 2019 om 13:55

No Guts, No Glory… In Memoriam. Sep Vanmarcke.

0
vanSpringel 13 maart 2019 om 13:59

Elke keer wanneer ik Sep een poging in de wedstrijd zie doen om te demareren, concludeer ik dat ie er geen neuske voor heeft. Op de meest onvoordelige-, niet de beste momenten, om dat te doen, doet ie het. Wel heel leuk om zo’n renner in de wedstrijd dat soort dingen te zien doen.

0
west 13 maart 2019 om 16:30

Hij heeft gelijk, maar als je nu vijf podia moet uittekenen, met wie je denkt, ipv wie je wil, zet je Sep er dan op?

0
HennieK 13 maart 2019 om 18:35

Mathieu vd Poel doet ook een paar keer mee, dus die kansen worden steeds geringer ;-)

0
Romāns Vainšteins 13 maart 2019 om 19:06

zekers, en dan ook meteen ergens op het hoogste treetje RvV of PR. Vent heeft ‘Flandrien’ in zijn voorhoofd gekerfd zowat, hup hem.

0
Djoop 13 maart 2019 om 19:47

Als ie voor DQS had gereden had hij ze waarschijnlijk allemaal al een keer gewonnen. Maja, scholing komt eerst hè.

0
Thomas Hermans 14 maart 2019 om 23:08

Allemaal is wel wat overdreven , maar de kans was zeker zeer aanwezig dat hij er 1/2 had gewonnen , maar blijft koffiedik kijken.

Zou Patrick uberhaupt nog interesse hebben in Vanmarcke in de toekomst?

Maar vind dat hij wel wat winnaarsmentaliteit mist.

0
koos verrek 14 maart 2019 om 23:17

Thomas, winnaarsmentaliteit is iets voor winnaars

0
Thomas Hermans 14 maart 2019 om 23:30

haha touche

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone