Sam Ligtlee uit kritiek op KNWU: “Presteren boven talentontwikkeling”

zaterdag 23 oktober 2021 om 11:14
Sam Ligtlee uit kritiek op KNWU: “Presteren boven talentontwikkeling”

foto: Cor Vos (archief)

Sam Ligtlee zat zuur voor de camera van de NOS na afloop van de kilometer tijdrit. Even daarvoor was hij er niet in geslaagd om zijn wereldtitel uit Berlijn te prolongeren, want Ligtlee eindigde op de vijfde plaats. Een sneer naar de KNWU volgde: “Blijkbaar zien zij presteren boven talentontwikkeling. Dat is hard om van dichtbij mee te maken.”

De KNWU had Ligtlee zo’n anderhalve week geleden opgebeld met de mededeling dat hij na het EK niet weer zou mogen uitkomen op de teamsprint. In plaats daarvan zou Jeffrey Hoogland alle drie de rondes rijden. “Ik weet wel dat mijn EK niet oké was, maar wat verwacht je na anderhalf jaar zonder teamsprint en grote wedstrijden. Dat ik er dan meteen sta? Ik moet ook ergens beginnen.”

“Ik zit gewoon even niet zo lekker in mijn vel. Na het EK dacht ik: het vuurtje gaat weer lekker branden. Laten we als groep weer gaan opbouwen, ondanks dat de andere sprinters een geweldig jaar hebben gehad,. Ik hoopte nog een beetje mee te mogen genieten, maar de KNWU denkt daar anders over. Ik had graag op de teamsprint willen starten en mezelf willen ontwikkelen.”

Op het EK maakte Ligtlee naar eigen zeggen geen beste beurt, omdat zijn transponder aanliep tegen zijn voorwiel, waardoor hij viertiende van een seconde tekort kwam. “Ik had het ook gewoon moeten laten zien. Maar toch. Wat als Jeffrey uitvalt? Ik heb nu geen wedstrijden gereden, dus ben ook niet goed. Als je dan toch iemand klaarstoomt, laat je zien bezig te zijn met wat daarna komt. De talentontwikkeling blijft nu achter.”

De Nederlander gaat niet zomaar opgeven. “Ik ben geen opgever, dus ik ga gewoon door. Het moet er een keer uitkomen. En dan moeten we maar eens zien wie me dan nog tegen kan houden”, eindigt hij.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Oblomov 23 oktober 2021 om 11:50

Terechte kritiek. Kunnen ze Ligtlee niet tot een starter omvormen, want daar is de spoeling met het afhaken van Bos en Van ’t Hoenderdaal wel erg dun geworden? Van een bike-off met drie kandidaten, naar één starter die flink op leeftijd is.

mackie 23 oktober 2021 om 13:00

Verwacht dat Hoogland op termijn gaat doorschuiven naar de startpositie. Heeft nu al een ontzettend goede aanzet. Wordt wat ouder dus topsnelheid zal er wat uit gaan.

En een WK is geen plaats om aan talenten ontwikkeling te doen. Dat doe je maar volgend jaar op de WB etc.

Mwielerfan 23 oktober 2021 om 14:59

Hoogland kan juist lang volhouden toch, dat laat ie juist ook weer op de km zien

Fast Freddy 23 oktober 2021 om 15:08

Hoogland kan het allebei. Klasbak.

Lendilonus 23 oktober 2021 om 16:04

Wilde net zeggen, hij is by far de beste renner op de kilometer ter wereld dus die lijkt me uitermate geschikt om juist die laatste ronde te doen.

evanderwel 23 oktober 2021 om 15:12

Snap wel de frustratie van Ligtlee. Die had nu bij afwezigheid van Buchli mooi een titel mee kunnen pakken. Maar het lijk mij logisch dat de bondscoach het team selecteer dat het beste presteert.

Lendilonus 23 oktober 2021 om 16:11

Mes snijdt wel een beetje aan twee kanten. Aan de ene kant is talentontwikkeling heel belangrijk, maar waarom leid je talenten op? Volgens mij om titels te pakken dus als er een titel gepakt kan worden(zeker een prestigieuze op een olympisch nummer als de teamsprint) ga je geen risico lopen om die ‘gegarandeerde’ titel op te geven om een talent een kans te geven. Aan de andere kant had je Ligtlee inderdaad gewoon die eerste ronde kunnen laten rijden. No way dat Nederland de voorronde niet doorkomt en daarna stel je gewoon Hoogland(man doet 4 onderdelen dus een ritje minder kan ook geen kwaad) alsnog op om de titel binnen te slepen. Daarnaast lijkt het me voor Ligtlee misschien verstandig om zich ‘om te scholen’ tot starter. Je moet ook realistisch zijn en de komende olympiade heeft hij eigenlijk geen kans op een plek op een individueel nummer door de klasse van Hoogland en Lavreysen met Buchli daar nog achter, zorg dan dat je de ploeg toch haalt door een toch wel langzaam oud wordende Roy van den Berg eruit te rijden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair