Ronhaar verrast met solozege in Wereldbeker Dendermonde, ploegmaat Van der Haar tweede
foto: Cor Vos
zondag 12 november 2023 om 16:06

Ronhaar verrast met solozege in Wereldbeker Dendermonde, ploegmaat Van der Haar tweede

De Wereldbeker van Dendermonde is – enigszins verrassend – gewonnen door Pim Ronhaar. De Nederlander van Baloise Trek Lions bleek op het modderige parcours in Dendermonde duidelijk de sterkste en soleerde op knappe wijze naar zijn eerste grote zege bij de profs. Zijn ploeggenoot Lars van der Haar maakte het feestje compleet door als tweede te finishen.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Een dag na de loodzware blubbercross van Niel, kwamen de veldrijders zondag alweer in actie. En ook vandaag konden de veldritliefhebbers zich weer verheugen op een modderfestijn. Na een jaartje afwezigheid keerde de wereldbekermanche van Dendermonde terug op de kalender. Bij de elitemannen waren er – zoals heel het seizoen al het geval is – meerdere kanshebbers op de overwinning. Dé grote afwezigen waren Thibau Nys, die zijn keuze om alleen in Niel te rijden deze week zag bekritiseerd worden door de UCI, en Michael Vanthourenhout. Die laatste kampte met maagproblemen.

Vandebosch maakt indruk in openingsfase
Maar met onder meer Eli Iserbyt en Lars van der Haar als mogelijke protagonisten, konden we ons weer verheugen op een spannende cross. Maar deze mannen kwamen aanvankelijk niet in het stuk voor. De kopstart was namelijk voor Toon Vandebosch. De 24-jarige Belg van Crelan-Corendon was zaterdag al vijfde in de Superprestige van Niel en had hier duidelijk vertrouwen uit geput. Vandebosch ging in de eerste ronde flink tekeer en sloeg een veelbelovende bres.

Ronhaar bleek de sterkste modderduivel – foto: Cor Vos

En wat met de grote kanonnen? Eli Iserbyt kwam na de openingsronde als tweede door, op een zestal seconden van eenzame leider Vandebosch, met in zijn spoor Ryan Kamp, Pim Ronhaar en Laurens Sweeck. Van der Haar had zijn start dan weer gemist en de wereldbekerleider was na één ronde al op achtervolgen aangewezen, net als Felipe Orts, zaterdag nog knap derde in Niel. Cameron Mason was al helemaal in geen velden of wegen te bekennen. De Brit kreeg bij de start te maken met materiaalpech en leek meteen uitgeschakeld voor een goede klassering.

Ronhaar soleert naar eerste grote zege bij de profs
Maar Mason liet zich niet zomaar uit het veld slaan en begon met goede moed aan een indrukwekkende inhaaljacht. De seizoensrevelatie, tweede op het voorbije EK veldrijden in Pontchâteau, wist de ene na de andere renner in te halen en had in de vijfde ronde zelfs zicht op een top 5-notering. De overwinning leek alleen wel ver weg voor Mason, aangezien Pim Ronhaar inmiddels ribbedie was. De Nederlander van Baloise Trek Lions was een ronde eerder al weggereden van medekoplopers Vandebosch en Sweeck.

De twee Belgen moesten duidelijk passen onder het geweld van Ronhaar en kregen niet veel later – tot overmaat van ramp – het gezelschap van Van der Haar. De Nederlander was als ploeggenoot van Ronhaar niet van plan om over te nemen en speelde zo zijn rol als afstopper tot in de perfectie. Ronhaar was inmiddels ontketend en liep alsmaar verder uit op de eerste drie achtervolgers. Met een voorsprong van een dikke halve minuut, begon de 22-jarige veldrijder aan de laatste ronde.

foto: Cor Vos

En dit bleek ruim voldoende om uit de greep te blijven van zijn naaste belagers. Ronhaar bleef in de laatste ronde foutloos en kon in de laatste rechte lijn het zegegebaar maken. Voor de coureur van Baloise Trek Lions is het een bijzonder moment, aangezien het zijn eerste grote zege is bij de profs. Zijn ploeggenoot Van der Haar kreeg in de laatste ronde de vrijheid om zijn kaarten op tafel te gooien en reed zo nog weg van Sweeck voor plek twee.

Wereldbeker veldrijden in flag-be Dendermonde
Uitslag elitemannen
flag-nr1 flag-nl Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) in 56m04s
flag-nr2 flag-nl Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) – op 16s
flag-nr3 flag-be Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) – op 27s
4. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) – op 33s
5. flag-be Gerben Kuypers (Circus-ReUz-Technord) – op 40s
6. flag-ch Kevin Kuhn (Circus-ReUz-Technord) – op 42s
7. flag-be Jens Adams (Athlete For Hope) – op 45s
8. flag-be Joran Wyseure (Crelan-Corendon) – op 48s
9. flag-be Toon Vandebosch (Crelan-Corendon) – op 54s
10. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) – op 56s

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
12 november 2023 16:11
Reclame voor het selectief zijn in de crossen die je rijdt. Zal meneer Lappartient leuk vinden.
  12 november 2023 16:25
  Hij rijdt in ieder geval de wereldbeker
  12 november 2023 16:45
  Over David Lappartient blij maken gesproken: zou als Lars van der Haar zijnde toch maar gewoon op die boot naar Ierland stappen. Staat er heel goed voor in dit klassement.
12 november 2023 16:09
Kijk op eigen kracht kan ie het ook gewoon. Stuk beter dan zo'n geschonken bronzen plak.
12 november 2023 16:10
Mooi weer nieuwe naam bovenaan de lijst
12 november 2023 16:24
Weet niet of verrassing nou zou heel pontificaal in de kop moet. Had zelf de afgelopen jaren bij Ronhaar nou juist het idee dat het in de modder of het zand vroeg of laat een keer zou gaan gebeuren. Daar zie ik hem echt wel een specialist in worden à la Sweeck. Gaat in Koksijde de komende jaren ook nog wel mooie dingen laten zien.
  12 november 2023 16:29
  De eerste keer is altijd een verrassing.
  12 november 2023 17:01
  Dat klopt, maar aan de andere kant zie je bepaalde overwinningen wel aankomen. Dat Nys vroeg of laat grote overwinningen zou gaan halen zag je wel aankomen en bij Ronhaar was dat, in mindere mate, ook het geval.
12 november 2023 16:39
Die onvoorspelbaarheid bij de mannen zorgt wel echt voor mooie koersen. Leukste races in jaren.
  12 november 2023 16:53
  mason en sweeck gaan ook nog wel iets winnen
12 november 2023 18:09
Over een overload aan wedstrijden gesproken; behalve bij Nys ziet het er bij Iserbyt ook niet meer fris uit. Dat kopje word almaar witter. En dan moet het nog druk worden.. het word een survival of the fittest.
12 november 2023 17:10
Knap van Ronhaar, ik had hem al eerder verwacht op dit soort van omlopen, ik herinner mij dat die 2 jaar geleden al tweede werd na wva in Essen op een baggeromloopje. Dit was weliswaar op 2 minuten en met een minder veld maar Ronhaar kan bijzonder goed lopen en heeft ook genoeg pks om dit een uur vol te houden. Daar gaan ze het nog genoeg mee aan de stok krijgen als het maar zwaar genoeg is en hij zijn dagje heeft.
12 november 2023 16:20
Ik verwijs jullie even naar de reacties in de voorbeschouwing.. Pim als laatste bij de favorieten.. Benoemde toen ook al dat dat toch wel heel gek is, als je wielrennen actief volgt zie je dit aankomen
  12 november 2023 19:12
  Geen erg. Laat ze maar doen. Je kan er flink wat geld mee verdienen als je hem zet
12 november 2023 22:51
Mijn complimenten voor Ronhaar. Een prima wedstrijd. Maar nog meer bewondering heb ik voor Lars van der Haar. Gisteren in die loodzware cross in Niel op het podium en vandaag in de modder van Dendermonde opnieuw. Tussen de aanstormende jeugd handhaaft hij zich , dankzij zijn perfecte conditie, maar vooral dankzij zijn kwaliteit om een koers goed in te delen. Op zijn leeftijd een lust voor het oog, een sieraad voor de cross !
13 november 2023 07:42
Zaterdag heeft Lars niet uitgereden. Is daar ook een podium voor?
12 november 2023 16:36
Oei die belgen krijgen meer tegenstand.
12 november 2023 17:17
Mooie wedstrijd op een parcours dat beter was dan dat van gisteren. Goed ook om te zien dat Ronhaar en VdHaar zich niet laten meevoeren in de zogenaamde onvrede. Prachtige winnaar, goede nummer 2. En ook Sweeck "verrast" mij in zekere zin, aangezien hij dit seizoen nog niet veel heeft laten zien. Eli redt de meubelen met het oog op het klassement, Kuypers moet nog een stapje zetten, en Mason zou er ook dit jaar zomaar eentje kunnen winnen als alles in de plooi valt.

Kortom, ik heb een vermakelijke middag gehad. Enige vraag die ik heb is op hoeveel minuten deze renners gereden zouden zijn als Van Aert of VdPoel hadden meegedaan...
  12 november 2023 18:34
  Die laatste vraag heb ik totaal niet. Sterker nog, ik hoop dat ze helemaal wegblijven.

Reacties zijn gesloten.