Roglic wint spectaculaire etappe in Tour de l’Ain, Jumbo-Visma maakt indruk

zaterdag 8 augustus 2020 om 15:30
Roglic wint spectaculaire etappe in Tour de l’Ain, Jumbo-Visma maakt indruk

Primoz Roglic - foto: Cor Vos

De tweede etappe in de Tour de l’Ain is gewonnen door Primož Roglič. De Sloveen van Jumbo-Visma won de sprint van een elitegroepje na een spectaculaire etappe over meerdere beklimmingen. Jumbo-Visma maakte als collectief indruk. Roglič is ook de nieuwe leider.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De openingsetappe van de Tour de l’Ain zorgde meteen voor vuurwerk. Primož Roglič wist zijn concurrenten in de finale op de pijnbank te leggen, maar het was de jonge Italiaan Andrea Bagioli die er met de zege vandoor ging. In de tweede etappe van Lagnieu naar Lélex Monts-Jura kregen de renners twee colletjes van derde categorie, twee van tweede en een van eerste (namelijk de Col de Menthières) voor de wielen geschoven, goed voor 3.159 hoogtemeters.

Sterke kopgroep krijgt de ruimte 
Het peloton liet al vrij vroeg in de etappe vijf sterke renners wegrijden. Met Nils Politt, Simon Gugliemi, Joey Rosskopf, Julien Bernard en Jaakko Hänninen bestond de vroege vlucht louter uit WorldTour-renners. Zowel Gugliemi, Hänninen als Rosskopf stonden in het klassement op slechts tien seconden van leider Bagioli. Politt en Bernard verloren in de openingsetappe al meerdere minuten en kwamen niet meer in aanmerking voor de leiderstrui.

De voorsprong van de vijf koplopers liep op tot vier minuten, maar in het peloton hadden de klassementsteams hun zaakjes goed voor elkaar. Op de voorlaatste klim van de dag, de Côte de Giron (7,6 km aan 6,2%), zagen we de manschappen van Jumbo-Visma het tempo bepalen in het peloton. Het verschil met de koplopers bedroeg, mede door het werk van de Nederlandse brigade, nog maar twee minuten met nog meer dan veertig kilometer te gaan.

Jumbo-Visma maakt indruk bergop 
Bernard wist als eerste de top van de Côte de Giron te bereiken, waardoor hij opnieuw de volle buit wist te pakken op een beklimming. De Fransman van Trek-Segafredo deed op die manier uitstekende zaken in de strijd om de bergtrui, maar Bernard slaagde er niet in om punten te sprokkelen op de laatste klim van de dag. De koplopers werden namelijk één voor één ingerekend op de Col de Menthières, de uitverkoren beklimming voor vuurwerk tussen de favorieten.

Bennett met Roglič in zijn wiel – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma reed een verschroeiend tempo op de flanken van de Menthières, waardoor de favorietengroep flink werd uitgedund. Zo reed Robert Gesink zich helemaal leeg voor zijn kopmannen en vervolgens was het aan Tom Dumoulin om het tempo, in dienst van Roglič en Steven Kruijswijk, te verhogen. De Girowinnaar van 2017 was echter al vrij snel weg van het front en dus moest een sterke George Bennett op kop beuken namens Jumbo-Visma.

Kruijswijk valt aan, maar haalt het niet 
De Nederlandse formatie zag de ene na de andere topper afhaken. Zo moesten Fabio Aru en Guillaume Martin, de nummers vijf en drie van de voorbije Mont Ventoux Dénivelé Challenge, afhaken. En niet veel later moest ook Geraint Thomas in zijn eerste wedstrijd sinds de coronabreak passen. De eerste groep bestond met nog 23 kilometer te gaan nog maar uit zes renners: Bennett, Roglič, Kruijswijk, Egan Bernal, Nairo Quintana en Bauke Mollema.

In de afdaling van de Col de Menthières wisten Valerio Conti en Jonathan Castroviejo weer terug te keren vanuit de achtergrond. De Spaanse tijdrijder mocht vrijwel meteen op kop rijden voor ploeggenoot en kopman Bernal, aangezien Kruijswijk op twaalf kilometer van de streep besloot om ten aanval te trekken. De 33-jarige Brabander wist al snel vijftien seconden uit te lopen op het achtervolgende groepje, waar vooral naar Team Ineos werd gekeken.

Roglič rondt teamwork af met sprintzege 
Castroviejo slaagde er wel in om Kruijswijk binnen schot te houden en het was Bernal die met een ultieme inspanning het laatste gaatje wist te dichten. Heel even leken Bennett en Conti het slachtoffer te worden van de tempoversnelling van Bernal, maar beide renners slaagden er weer in om terug te keren. Bennett reed zelfs zonder nadenken weer naar voren om opnieuw het nodige kopwerk te doen voor Kruijswijk en een sterk ogende Roglič.

Met nog drie kilometer te gaan was de situatie als volgt: de zeven koplopers verdedigden een voorsprong van slechts vijftien seconden op een achtervolgende groep. In deze groep zagen we renners als Aru, Jesús Herrada en João Almeida zo goed mogelijk ronddraaien in de hoop op een zeer late hergroepering. Dat gebeurde echter niet en dus gingen we met zes renners (Bennett had zijn werk gedaan) sprinten om de overwinning.

Mollema en Quintana hadden nog geen trap gegeven in de finale en leken kans te maken op de ritzege, maar de Nederlander kreeg in de sprint af te rekenen met schoenproblemen. De ritzege ging uiteindelijk naar Roglič, die na een felbetwiste etappe veel sneller bleek dan Bernal en Conti. De Sloveen is ook de nieuwe leider met nog één etappe te gaan. Morgen zal de ronde worden beslist op de flanken van de Grand Colombier.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

122 Reacties

vevie 8 augustus 2020 om 15:31

Mooie etappe! Dit beloofd wat voor de Tour. Ineos vs Jumbo: Roglic vs Bernal.

0
Wildebert 8 augustus 2020 om 15:32

Genoten.

0
Tuubke 8 augustus 2020 om 15:32

Wat sneu voor Mollema! Ik zeg niet dat hij had gewonnen, maar hij had het Roglic zeker lastig gemaakt.

0
Franco Ballerini 8 augustus 2020 om 15:33

Ja, maar waarom zoveel misbaar? Het leek of hij iemand iets kwalijk nam.

0
jvh93 8 augustus 2020 om 15:33

Leek iets met zijn ketting te zijn, dus kan zijn dat hij verkeerd geschakeld heeft toen hij wilde aanzetten

0
HoofdIsVrij 8 augustus 2020 om 15:35

Misbaar was denk ik om aan de wedstrijdleiding aan te geven dat hij pech had en zodoende de tijd van de winnaar krijgt (zoals Froome bijvoorbeeld Mollema’s tijd kreeg ooit).

0
Martino87 8 augustus 2020 om 15:38

Iedereen zelfde tijd als Mollema!

0
Spartacus 8 augustus 2020 om 15:38

Vooral veel misbaar om de jury te laten zien dat hij materiaalpech had om te hopen dat hij alsnog in dezelfde tijd wordt gezet. Maar de 3km regel zal hier niet gelden lijkt me.

0
Deo 8 augustus 2020 om 15:40

Hij had beter kunnen rennen/steppen de laatste meters als het klassement hem zo interesseert.

0
ProfrondeZevenbergen 8 augustus 2020 om 16:45

Iedere vergelijking met Tour slaat nergens op. Of reed een motor Mollema zijn ketting eraf?

0
john 8 augustus 2020 om 19:56

Ha ha wat een lollige gasten zitten hier Mollema die Roglic kon verslaan een slak wint nog van die en beginnen ze nou helemaal door te draaien eentje die zijn voeten niet in de pedalen kan houden de zelfde tijd geven als de winnaar ,moet niet gekker worden

0
Lalsacien 8 augustus 2020 om 15:32

Iedereen in dezelfde tijd als Mollema…

0
Wheely 8 augustus 2020 om 15:37

Haha dat dacht ik ook!

0
Stablinsky 8 augustus 2020 om 15:32

Jammer voor Bauke.

0
Wheely 8 augustus 2020 om 15:42

Ja balen ook al is het maar de Tour de l’Ain.

0
Marik 8 augustus 2020 om 15:32

Wat een machtsvertoon van TJV. Het doet me deugd om te zien dat Ineos een keer moet volgen en dat de knechten daar kraken.

0
AZH 8 augustus 2020 om 15:32

Ai Mollema had dit gewonnen…

0
ProfrondeZevenbergen 8 augustus 2020 om 16:45

Ja vast, met twee minuten voorsprong.

0
Scibby 8 augustus 2020 om 15:33

Heb Dumoulin alleen gemist aan het eind.

0
Nul verstand 8 augustus 2020 om 15:33

edit wf: ***
let op je taalgebruik

wat is die Roglic sterk. Ook zo explosief. Dit zegt natuurlijk nog niks voor de Tour, maar Bernal moet beter zijn dan ooit om de Tour te winnen.

0
jvh93 8 augustus 2020 om 15:33

Dumoulin uiteindelijk ook gewoon binnen in een group met onder andere Geraint Thomas. Ijzersterk team Jumbo vandaag. Jumbo-Visma 1 – Ineos 0

0
Panache 8 augustus 2020 om 16:29

Jumbo 0 – Ineos 0

0
Olly 8 augustus 2020 om 15:33

De eerste pannenkoeken zijn voor de kinderen…. Maar hier maakt TJV best wel indruk. Nog 3 weken tot de tour maar Ineos heeft wel wat werk te doen. TD trouwens ook.
Mooie overwinning voor Roglic, wat Geraint Thomas deed bij TD in de TdF van 2018 kan Roglic dus bij Egon Bernal doen, met zijn punch.

0
vevie 8 augustus 2020 om 15:36

Klopt, dat wordt boni’s sprokkelen want hij zal hem er niet compleet afrijden. Hij komt echter wel duidelijk sneller aan. Mooi wapen toch altijd maar weer. Wat Simon Yates ook altijd heeft aan het eind

0
vanSpringel 8 augustus 2020 om 15:37

Met nog 3 weken te gaan tot aan de Tour ligt Ineos wellicht iets beter op koers dan JV. Nu al top zijn kan over 3 weken teveel van het goede zijn.

0
Olly 8 augustus 2020 om 15:40

@vanspringel: Ja mee eens. In de aanloop naar de Giro van vorig jaar was PR ook ongenaakbaar, om in de laatste week van die Giro terugslag te krijgen.

0
Spartacus 8 augustus 2020 om 15:40

Wie zegt dat Jumbo al top is?

0
Wheely 8 augustus 2020 om 15:43

Zeg dat nou niet, nu heb ik opeens vet trek in pannenkoeken!

0
Onie 8 augustus 2020 om 15:33

Indrukwekkend om te zien. Balen voor Mollema. Die verliest op deze manier nog best veel tijd.

0
Joachim 8 augustus 2020 om 15:35

Hij zat precies wel achterom te kijken en naar z’n fiets te wijzen. Alsof hij wou zeggen aan de jury: ik had een mechanisch defect dus zet me maar in dezelfde tijd.

0
Franco Ballerini 8 augustus 2020 om 15:34

Als TJV de Tour wil winnen, dan maar alles op alles zetten en Bennett ook meenemen.

0
Fredje Raketje 8 augustus 2020 om 15:35

Gaat gewoon mee hoor is al even bekend.

0
horsm 8 augustus 2020 om 15:36

Doen ze toch?

0
Franco Ballerini 8 augustus 2020 om 15:40

Dat heb ik gemist! Ik verkeerde in de veronderstelling dat Bennett zich volledig op het kopmanschap in de Giro zou richten. Des te beter.

0
horsm 8 augustus 2020 om 15:50

Bennett komt in de plaats van De Plus die kopman in de Giro wordt.

0
Franco Ballerini 8 augustus 2020 om 15:52

@horsm: op één of andere manier niet meegekregen, maar zeer logisch.

0
Fredje Raketje 8 augustus 2020 om 15:35

Indrukwekkend van de bijtjes. Benieuwd wat ze voor morgen op een zwaardere aankomst in petto hebben.

0
sooike 8 augustus 2020 om 19:43

De bijtjes?? Moeten we echt met dit koosnaampje naar de Tour? Nee toch !

0
Jacco van Stierop 8 augustus 2020 om 15:35

Goed afgemaakt, te meer wordt duidelijk dat Roglic absoluut bovenaan staat in de pikorde bij zijn ploeg. Hard gewerkt door Bennett, maar heb de indruk dat hij qua vermogen net iets te kort komt als het er echt om gaat.

0
Nul verstand 8 augustus 2020 om 15:37

Dat laatste stuk (vals plat) is natuurlijk ook niet echt zijn ding. Wat dat betreft mis hij vermogen. Maar bergop was het meer dan prima, toch?

0
S. Morgenstern 8 augustus 2020 om 15:47

Hij reduceert die groep tot zes man. Ik denk dus niet dat hij iets tekort komt voor de rol die hij heeft.

0
Jacco van Stierop 9 augustus 2020 om 08:55

Toen Bennett het op zo’n 27 km voor de meet overnam van Dumoulin heeft hij kilometers op kop gereden. Geraint Thomas moest op een gegeven moment passen, en Conti en Castroviejo moesten voor de top van de voorlaatste klim even laten lopen, maar kwamen in de afdaling er weer bij. Bennett heeft dus welgeteld één renner overboord gegooid.

Eenmaal Kruijswijk er vandoor, kon Bennett in het wiel van Bernal zitten. Bernal dichtte zelf het resterende gaatje op Kruijswijk nadat Castroviejo was uitgepierd. Bennett moest even laten lopen, maar kwam later er weer bij met Conti. Bennett ging opnieuw naar de kop.

Op 27 km voor de meet waren ze met 9 man, op 2 km voor de meet met 7 man. Toen Kruijswijk het overnam richting finish liet Bennett het gaan.

Hard gewerkt van Bennett, knap zonder meer, en uiteindelijk prima uitgespeeld door TJV, maar als je de Tour wil winnen met je ploeg zou je willen dat er voor de zekerheid nog wat vermogen bij kwam bij Bennett.

0
Joaquim Agostinho 8 augustus 2020 om 15:35

Roglic gaat door waar hij vorig seizoen mee afsloot en heeft niet gewacht tot de TdF om te laten zien hoe de verhoudingen intern liggen!

0
Bob 8 augustus 2020 om 15:36

Spectaculair? Halve bergrit die als verwacht eindigde op een sprint van een klein groepje en gewonnen werd door Roglic

0
VerstandOpNul 8 augustus 2020 om 15:40

Spectaculair is idd niet het eerste woord wat me te binnen schiet..
Toegegeven, tijdens de aanval van Kruiswijk was ik net even in slaap gevallen..

0
S. Morgenstern 8 augustus 2020 om 15:36

Mollema had natuurlijk het leukst geweest na zo’n rit, maar hier was denk niets aan te doen.

Heel interessant nieuw element dat Sky/Ineos een ploeg tegenover zich krijgt die echt aan ze gewaagd is. Het zou zomaar controle in het kwadraat op kunnen leveren, maar vandaag toonde ook al dat er ook andere dingen geprobeerd kunnen worden. Benieuwd wat het gaat geven als straks ook Thomas, Dumoulin, Froome en Sivakov mee zitten.

0
Murcia 8 augustus 2020 om 15:37

Indrukwekkend, natuurlijk een zwaluw etc. maar Roglic lijkt nog weer beter te zijn geworden. De explosiviteit is toegenomen. Ploeg was ook uitstekend, met een erepluim voor Bennett. Egan was goed maar zal toch hopen dat behalve Sivakov de rest echt sterk verbeterd. Tom zal daar natuurlijk ook op hopen maar oogt nu al beter dan Froome. Ik heb ook altijd een zwak voor Castroviejo gehad. Een superknecht en een zekerheidje voor de Tour.

0
HoofdIsVrij 8 augustus 2020 om 15:39

Prachtige rit met helaas een saaie winnaar.

Krijg wel een beetje een deja vu gevoel naar de Tour waarbij Boogerd en T. Dekker op kop van het peloton sleuren voor Menchov & Rasmussen. Nu Dumoulin en Kruijswijk die op kop mogen sleuren voor Roglic.

0
Scibby 8 augustus 2020 om 15:44

Wat wil je dan? Roglic een solo vanaf 100km voor de finish? Is hij dan minder saai?

0
HoofdIsVrij 8 augustus 2020 om 15:48

Saaie persoonlijkheid.

0
JasperMollema 8 augustus 2020 om 15:54

Om dit gezeik alleen al hoop ik dat Roglic de tour pakt. Laat keer op keer zien de beste te zijn.

0
HoofdIsVrij 8 augustus 2020 om 15:57

Froome & Armstrong ook. Daarvoor sta je zeker ook op de banken?

0
VerstandOpNul 8 augustus 2020 om 16:16

Zal niet meevallen om een winnaar te vinden die de goedkeuring van Hoofdisvrij kan wegdragen..

0
aardappeljager 8 augustus 2020 om 16:36

Denk dat een rood wit blauwe vlag voor zijn naam kan helpen. En dan bedoel ik niet Bardet, Pinot of Jungels

0
josemanuelfuente 8 augustus 2020 om 17:13

Ben ik ook een beetje bang voor.

0
floris_harr 8 augustus 2020 om 15:39

heel Jumbo erg sterk, denk dat Thomas nog wel beter word. Mooi om ook Quintana veel sterker te zien dan donderdag.

0
Franco Ballerini 8 augustus 2020 om 15:43

Thomas wel. Froome betwijfel ik, maar hopelijk komt ook hij goed voor de dag in de Tour.

0
kelderfan 8 augustus 2020 om 15:40

Roglic is dik in orde en hij heeft met George Bennett een goede maat.
Kruijswijk en Gesink zijn ook klaar voor de job, ja de TdF.

0
Joaquim Agostinho 8 augustus 2020 om 16:44

Afwachten hoe Bennett zich 3 weken houdt, maar nu deed hij het meer dan voortreffelijk.

0
NCK17 8 augustus 2020 om 15:41

Jumbo is voor mij de favoriet in de tour. Dumoulin zal ook nog een stuk verbeteren en dan komen Kuss en Van Aert er nog bij. Bij Ineos zijn alleen Bernal en Castroviejo echt op niveau, maar Bernal moet niet alleen evengoed zijn als Roglic (en Dumoulin) bergop in de tour maar ook echt beter want Roglic en Dumoulin pakken op zijn minst 2 minuten in de tijdrit.

0
Mario de Vries 8 augustus 2020 om 15:43

Sivakov , Thomas en Froome staan er straks echt wel gewoon in de Tour hoor

0
NCK17 8 augustus 2020 om 15:47

Ik denk Sivakov en Thomas wel, maar ik denk niet dat Froome zijn enorme achterstand qua niveau nog kan inhalen.

0
HoofdIsVrij 8 augustus 2020 om 15:49

De enige tijdrit voor het ‘echie’ tussen die twee is gewonnen door Bernal (met als verzachtende omstandigheid dat het een bergtijdrit was, maar dat is die naar Planche des belle filles ook).

Hoe je dus bij twee minuten komt?

0
NCK17 8 augustus 2020 om 16:14

Bernal verloor vorig jaar 1:40 op Alaphilipe in een tijdrit van 25 kilometer Roglic en Dumoulin zijn als ze in vorm zijn op zijn minst evengoed en waarschijnlijk beter dan Alaphilipe in tijdrijden. Dan lijkt dat Bernal voor een veilige voorsprong echt wel 2 minuten nodig heeft. De tijdrit is namelijk eerst nog bijna 30 kilometer frans vlak voor dat ze aan la planche des belles filles beginnen.

0
Mario de Vries 8 augustus 2020 om 15:42

Die 2 italianen ook mooi erbij!
Ineos staat er straks in de Tour echt wel hoor mensen…

0
josi 8 augustus 2020 om 15:42

Mooie oefening voor de Tour, en uiteindelijk zal het daar ook tussen dezelfde twee gaan: Roglic vs Bernal. Bennett was ijzersterk als superknecht, Thomas en Dumoulin hebben nog wel wat werk te verrichten. Froome heeft vermoedelijk net op een ongelukkig moment lek gereden.

0
Murcia 8 augustus 2020 om 15:47

Was dat een tikje sarcastisch over Froome, want ik heb geen lekke band bij hem gezien op een overigens prima stream.

0
josi 8 augustus 2020 om 15:51

@Murcia, Ja, een beetje wel.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone