Richard Plugge: “Het vrouwenpeloton gaat te hard”
zaterdag 25 juni 2022 om 08:30

Richard Plugge: “Het vrouwenpeloton gaat te hard”

Het dameswielrennen zit in de lift. De kijkcijfers groeien, steeds meer wedstrijden trekken het prijzengeld met de mannen gelijk en deze zomer keert zelfs de Tour de France voor vrouwen terug. Richard Plugge vraagt zich in zijn column in RIDE Magazine af of de ontwikkeling van het dameswielrennen niet te hard gaat.

“Er zijn onvoldoende rensters om een WorldTour-peloton te vullen”, stelt de teambaas van Team Jumbo-Visma. “De stap van junior naar het volwassen peloton is heel groot. Natuurlijk, de goeden haken aan. Maar net als bij de mannen hebben sommigen een aantal jaar nodig om te rijpen. Waar jongens van 19 in talloze development teams terecht kunnen en naar een hoger niveau kunnen groeien, springt een talentvol 19-jarig meisje direct het diepe in.”

Het gelijktrekken van prijzengeld helpt volgens hem de sport niet verder. “De stappen in prijzengeld en salarissen zijn mooi voor de bühne, maar zou het niet beter zijn dat te steken in de organisatie van wedstrijden op een lager niveau? In de basis van de sport. De organisatoren worstelen allemaal met de kosten. Zo help je de sport tot wasdom te komen”, stelt hij voor.

Plugge constateert dat er een stap wordt overgeslagen en pleit voor meer aandacht voor de opleiding. “Laten we ons richten op een stevige tweede laag wedstrijden, waar de laterbloeiers de tijd krijgen te groeien. Het vrouwenwielrennen is begonnen met het puntje van de piramide, met te weinig oog voor de basis,” stelt hij vast.

Lees de volledige column
De volledige column van Richard Plugge lees je in de nieuwe RIDE, die nu online en een groot aantal verkooppunten te koop is.
Bestel nu jouw exemplaar
RIDE Magazine
73 Reacties
Sorteer op:
24 juni 2022 23:08
Daar heeft hij toch een punt. Al zullen de meeste wielerflitsers het niet met hem eens zijn
    24 juni 2022 23:15
    Je bedoelt de wielrensters toch.
    24 juni 2022 23:21
    Nee hoor, maar hun kan je idd ook opschrijven. Al snap ik dat vanuit portemonnee oogpunt
    24 juni 2022 23:29
    Hij zegt hier toch weinig zots?
    24 juni 2022 23:36
    Klopt. Ik vind het gelijktrekken vh prijzengeld ook geen goede maatregel
    25 juni 2022 07:26
    Dat zal me dan weer worst zijn. Maar als dat geld beter besteed kan worden...
    25 juni 2022 08:39
    Zijn punt is niet het gelijktrekken van het prijzengeld. Hij pleit juist voor veel meer aandacht voor de basis (o.a. de beloftecategorie). En daar heeft hij een punt en dat is al door meer mensen aangekaart.
    25 juni 2022 09:47
    @platteprijs: dat prijzengeld blijft altijd een ding bij sommigen hè. Een soort rode lap op een stier. Terwijl het eigenlijk totaal niet boeiend is
    25 juni 2022 10:08
    Och jee mannen, lap op rode stier nog wel. Plugge zegt dat het gelijktrekken van het prijzengeld niet de oplossing is maar wel het organiseren van koersen op een lager niveau.

    Ik heb moeite met arrogante mensen die prat gaan op gelijke uitkomsten
    25 juni 2022 10:29
    Heel wat rensters hebben zelf ook al aangegeven dat het gelijktrekken van het prijzengeld leuk is, in de eerste plaats qua erkenning, maar niet hun belangrijkste nood/prioriteit.

    Het is en/en: er moeten ook andere dingen gebeuren, een U23 categorie is inderdaad noodzakelijk.

    Of dat prijzengeld zo'n probleem is voor organisatoren weet ik trouwens niet: er komen net heel veel wedstrijden bij. Er worden er wel te veel direct World Tour gemaakt waardoor die kalender wel heel druk wordt voor het WorldTour peloton dat er momenteel is.
    25 juni 2022 10:51
    Het Europees Hof heeft uitspraak gedaan mbt verzekeraars. Ze mogen geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwelijke klanten. Vrouwen moeten tegen dezelfde kosten pensioen opbouwen als mannen. Omdat vrouwen langer leven is dat aantrekkelijk voor vrouwen.

    Ik heb niets met de combi topsport en erkenning. Factoren die de vraag naar sport bepalen zijn de atletische prestatie, intensiteit van de competitie, communicatie en winnen. Maw consumenten zijn eerder bereid te betalen voor sport van hoog niveau, een spannende wedstrijd waarover ze met anderen kunnen praten en men ziet het liefste dat de eigen favoriet wint.

    Beloningsverschillen in de sport zijn dus verklaarbaar. Als vrouwensport net zoveel belangstelling zou genereren als mannensport en van hetzelfde niveau zou zijn, is er ook weinig reden winnaars verschillend te belonen.
    25 juni 2022 11:03
    Zo kun je ook redeneren dat vrouwen meer moeten verdienen dan mannen. Want vrouwenwedstrijden zijn vaak veel spannender dan de manneneditie.
    25 juni 2022 11:19
    Dat blijkt dus niet uit de consumentenvraag
    25 juni 2022 11:42
    Dat verschil zit hem dan toch in de salarissen? Niet in 'klein bier' als het prijzengeld. Je zegt ook veel zinnigs hoor, maar ik snap wat dat betreft het punt niet dat je wil maken
    25 juni 2022 12:14
    Maar het niveau wordt ook opgekrikt door een betere verloning.
    Heel veel potentieel talent stopt ermee of begint er niet aan omdat je eigenlijk wel gek moet zijn om in een carrière als wielrenster te investeren. Kirsten Faulkner die haar vetbetaalde job op Wall Street opgeeft is een uitzondering.

    Ik vind ook niet dat alles gelijkgetrokken moet worden omwille van het gelijktrekken (we zitten daar trouwens ook ver van af, prijzengeld is maar een fractie van verloning), maar ik vind wel dat de verbetering van het niveau en daaropvolgend ook de consumentenvraag moet faciliteren. Prijzengeld is daarbij niet de belangrijkste factor maar kan wel helpen.

    Interessant wat je daar zegt over het Europees Hof en verzekeraars. Mannen betalen (althans in België) nu vaak een veel hogere premie bij de zogenaamde schuldsaldoverzekering bij het aangaan van een hypotheeklening, omdat de kans dat ze vroeger te komen overlijden groter is. Mag dat dan ook niet meer? Dat zou dan weer voordelig voor mannen zijn...
    25 juni 2022 12:46
    Ja het salaris is het grootste verschil. En de sponsoren betalen het salaris. En sponsoren zijn bereid meer te betalen als de vraag naar bv vrouwenwielrennen toeneemt. En die vraag neemt toe als het overall niveau stijgt. Dus begin bij de basis, wat Plugge zegt

    Maillot. Als ze consequent zijn wel. Maar t geeft maar aan dat sportorganisaties goed moeten onderbouwen wanneer ze verschillend belonen
24 juni 2022 23:16
Er is idd de laatst paar jaar enorm veel voor de dames bewerkstelligd:
Herenkoersen kregen een damesversie.
Damesversies kregen tijd op tv.
De damesversies kregen hetzelfde prijzengeld

Eigenlijk allemaal in een vrij korte tijd. Met name de Tour en PR zijn natuurlijk gigantische pluspunten voor de dames. Die 2 leveren ws al meer aandacht op dan de rest. Al hadden de dames natuurlijk ook al wat mooie koersen.
24 juni 2022 23:39
Helemaal gelijk. Het is heel wankele piramide die op zijn kop staat. Ik heb het internationale vrouwenpeloton eens goed kunnen bekijken toen de top in Engeland aan het werk was tijdens de Dwars door het Hageland editie van dit jaar. De helft van die meiden rijden gewoon graag met de fiets, maar verder ... Na een rondje zaten er al meiden in het gras hun ervaringen uit te wisselen, en hetzelfde tafereel zag je terug in de aankomstzone. Totaal een amateuristische instelling, allemaal leuk hoor, maar ja ... dat is niet de doelgroep waar grote sponsors hun portemonnee voor boven halen, vrees ik. Ook organisatoren komen steeds meer onder druk te staan door de media, politieke correctheid, i.v.m. het prijzengeld etc... Hoe meer koersen, hoe meer uitzendingen, hoe meer werk voor reporters ? Ben benieuwd hoe lang sponsors zullen meegaan in dit verhaal. De middelen zijn niet onbeperkt. De bezorgdheden van de Jumbo manager komen me dan ook niet vreemd over.
    25 juni 2022 07:30
    Wat jij nu aanhaalt is precies de kracht en zwakte van het vrouwenwielrennen. Maar net hoe je het bekijkt. De top is veel smaller. Aan de ene kant is er veel niveauverschil, maar aan de andere kant maakt dat het wel lekker overzichtelijk
    25 juni 2022 10:25
    Lekker overzichtelijk hshaha wat een argument
    25 juni 2022 11:45
    Nou. Wat is daar mis mee dan?
    Het mannenwielrennen is wat dat betreft wel heel onoverzichtelijk met zoveel goede renners die kunnen winnen. Om het over de specialiteiten maar niet te hebben. Je hebt enkele multifunctionelen, maar verder ook niches als tijdrijders, sprinters en klassementsmannen. Voor ons als 'nerds' is dat schitterend, maar voor 'dagjesmensen' niet. Een leek ziet door de bomen het bos niet meer
    25 juni 2022 13:00
    Zolang het niveauverschil zo groot is kan dat voor jou lekker overzichtelijk zijn, maar geen enkele reden tot gelijke beloning
25 juni 2022 02:29
Als je dat in Vlaanderen zou zeggen...
25 juni 2022 07:42
Misschien zou de NOS een fractie van de aandacht die ze aan het vrouwenvoetbal geeft ook aan het vrouwenwielrennen kunnen schenken. Gewoon omdat er op de fiets wel door de meerderheid een heel hoog niveau behaald wordt. Wat je niet bepaald over de meerderheid van het damesvoetbal kunt zeggen.
    25 juni 2022 08:32
    Hmm deels waar, vrouwenvoetbal zit ook in de lift. Alleen (net als bij het wielrennen) staat het nog in de kinderschoenen. Het vrouwenvoetbal is in de organisatie(knvb) wel iets verder. Op lager niveau staat het daar beter.
    En plugge merkt dat dat bij het wielrennen niet zo is.
    Maar de gehele basis voor jongens en meiden in het wielrennen is afhankelijk van meerdere partijen. Wil je wedstrijd organiseren zul je gemeente, politie en ambulance etc etcbij elkaar moeten krijgen. Bij voetbal op laag niveau zet je ze lekker makkelijk op een veld...
    Kortom werk aan de winkel, maar wie neemt de leiding?
    25 juni 2022 08:45
    Dat kun je over de NOS ook zeggen bij het mannenwielrennen. NOS Sport wordt bestierd door 2 groepen: de voetbal- en de schaatsredacteuren. Die zijn relatief groot en hebben enorme invloed. Logisch natuurlijk, ze zorgen ervoor dat hun broodwinning niet in gevaar komt. En dus moet het wielrenkijkende publiek het doen met het incompetente duo Dijkstra en Ducrot.
25 juni 2022 08:02
Richard heeft wel een paar punten.

Maar het grote plaatje is toch echt dat met meer cq hoger prijzengeld de sport bovenin serieus aantrekkelijker wordt en daarmee zal groeien, van onderaf en van opzij. En dan ontstaan er vanzelf ook meer initiatieven, wedstrijden en clubs in de breedte...

Deze ontwikkeling kost tijd en dat is een risico. Hoe lang houden sponsoren en organisatoren het financieel vol, bijv als het economisch minder gaat?

Gelukkig is het Jumbo plan alvast een meerjaren plan...
25 juni 2022 08:55
Ik heb bij het vrouwenwielrennen een beetje hetzelfde gevoel als bij het veldrijden bij de mannen. De top is sterk en klein in getal. Ik kijk zelf niet naar vrouwenwielrennen. Ik beperk met tot het mannenpeloton op de weg. Andere sporten kijk in het geheel niet.
25 juni 2022 09:01
Het prijzengeld tussen mannen en vrouwen wordt gelijk getrokken en de conclusie wordt getrokken dat het te snel zou gaan. Daar ben ik het mee oneens.
Alsof het zou helpen dat er nog een salarisverschil blijft voor de komende jaren, maar er wel een beetje wordt geïnvesteerd in de stap kleiner maken voor beloften. Ja, eens dat kan ook beter. Echter is het geen Of dit of Of dat discussie, maar moet het prijzengeld, de salarissen, de kwaliteit van begeleiding en de wedstrijden voor het vrouwen wielrennen vergelijkbaar worden met mannen. Televisiecontracten moeten ook het verschil loslaten tussen mannen en vrouwen, het totaalpakket kan worden gekocht. Het is goed dat het prijzengeld hoog is bij vrouwen, dat zorgt dat investeringen lonen (ook die op lager niveau). Op die manier helpt dat de wielertopsport in zijn geheel.
    25 juni 2022 15:45
    Allemaal super nobel enzo, maar wie gaat het betalen?
    Daarnaast wordt het prijzengeld opgestreken door de winnaars, en dat zijn nu net de rensters die allang van het fietsen kunnen leven.

    Het hele punt van Plugge is juist dat het geld maar één keer uitgegeven kan worden en het dus wel degelijk of of is. En dan is gelijk betalen en belonen leuk voor de bühne, maar het doet niets voor de ontwikkeling van de sport.
25 juni 2022 09:09
Jumbo zou een goede marketing kunnen halen uit het sponsoren van wielerkoersen voor vrouwen in Nederland. Dat is veel beter dan een ploeg die er een beetje bijhangt op Vos en Labecki na.
25 juni 2022 09:14
Het vrouwenpeloton fiets inderdaad veel te hard voor Plugge. Daar heeft hij gelijk in.
Voor de rest is hij de laatste die wat zou moeten zeggen. Hij heeft geen herenploeg door het opleiden van talent maar door het strooien met de rijk gevulde knip van zijn sponsor. En bij het NK rijden er onevenredig veel in die gele voor schut kleuren (over level playing field gesproken). Dus hij creëert zelf het gat. Dan wordt de sport oneerlijk.

Als je geen gele trui kunt wint, ga er dan ook niet in rijden.
    25 juni 2022 11:13
    Alles goed verder? Wat een afgunst..
    25 juni 2022 14:12
    Spijker op z'n kop. Plugge is net met een damesploeg gestart, waar andere ploegen hem allang voorgingen en de ijzers uit het vuur haalden. Opportunistisch geleuter! Of heeft hij Vos opgeleid?
25 juni 2022 09:17
Ik kijk ook niet naar vrouwen wielrennen.Heb er niets mee.Damesvoetbal laat ik ook aan me voorbij gaan.
Ik vind atletiek en zwemmen en schaatsen wel een leuke vrouwen versie hebben. Het is ook problematisch om prijspakketten om politieke redenen gelijk te trekken terwijl de markt dat niet aangeeft.
    25 juni 2022 09:41
    Okay. Dank je voor het delen van je interesses
    25 juni 2022 10:05
    Ik kijk dan weer niet naar Boer zoekt vrouw, kansloze missies altijd, laag niveau etc.
    25 juni 2022 12:21
    Maar de markt gaf juist wel aan dat het tijd werd om de verdeling van het prijzengeld te herzien. Misschien niet gelijk trekken, als je puur afgaat op kijkcijfers, maar op zijn minst wel fors bijstellen.
25 juni 2022 09:22
Volkomen gelijk. Slaat helemaal door. Net zoals bij het damesvoetbal.
    25 juni 2022 09:42
    Ook een beetje een populistische uithaal dit. Maar wat roepen zonder verdere argumentatie
25 juni 2022 09:36
Beetje een open deur intrappen dit. Als je stap 1 en 2 zet zijnde wedstrijden live gaan uitzenden waardoor er meer sponsoren komen en meer geld om rensters te betalen dan had je deze al van mijlen ver aan kunnen zien komen. Maar goed voor alles zijn tijd. Ben benieuwd wat Jumbo Visma er zelf mee (gaan) doen.
25 juni 2022 10:47
Typische vrouwensporten met tienduizenden (niet honderd zoals in het wielrennen) beoefenaars blijven qua sponsoring volledig in de kou staan. Ik kan niet begrijpen dat een nichesport bij de vrouwen dan zoveel aandacht hoort te krijgen, het is een ongemotiveerde voorkeursbehandeling. Is het niet aan de vrouwen zelf om te beslissen wat zij belangrijk vinden aan sportcultuur ? Is de gelijkheid wel een argument als de kijkers van het vrouwenwielrennen overwegend .... mannen zijn ? Het is natuurlijk ook ontegensprekelijk dat er voor fietsconstructeurs en textielfabrikanten nog een enorme markt braak ligt bij het recreante vrouwenpeloton. Is het normaal dat triatlon wedstrijden enkel worden uitgezonden als de organisatie met geld over de brug komt voor de TV maatschappij en dat dezelfde maatschappij het vrouwenwielrennen achterna loopt ?
    25 juni 2022 11:06
    Vrouwen wielrennen een niche sport? Onder welke steen leef jij? Kijk eens goed om je heen als je buiten fietst en ga niet gelijk proberen harder te fietsen als een vrouw je dreigt in te halen...
    25 juni 2022 11:46
    Sowieso oeverloos gelul
    25 juni 2022 11:58
    Reactie die volkomen haaks staat op wat je onder het Dumoulin-artikel beweert. In een sport die drijft op sponsorgeld is de aandacht van het publiek bepalend. Triatlon heeft geen publiek. Dat is puur een participatiesport.

    Dat het wielerpubliek mannelijk is doet niet terzake, aangezien we weten dat de meerderheid van het publiek van een bepaalde sport met alle plezier ook de vrouwenversie ervan bekijkt. Zelf bij het voetbal, de sport met het meest reactionaire publiek, bleek de vrouwenversie tijdens het EK 2017 plotseling een miljoenenpubliek te kunnen trekken.

    In het veldrijden is de vrouwenwedstrijd uitgeroeid tot een manier om sponsors een verdubbeling van de televisietijd te kunnen bieden. En de meerderheid van de kijkers schakelt er keurig een uur eerder voor in. Let op hè, het veldrijden had tot 2000 niet eens een WK voor vrouwen. Daarna gingen ze tegen heug en meug om 10 uur 'ochtends vrouwenwedstrijden organiseren. Was het meest achtergebleven wielerdiscipline. Twintig jaar later is het een doorslaand succes. De vrouwenwedstrijd van het WK in Oostende had een gezamenlijk Vlaams-Nederlands publiek van 1,6 miljoen. Het aantal wegwedstrijden voor mannen dat daaraan komt is te tellen op de vingers van één hand (en dan kun je gerust een ongeluk met de cirkelzaag gehad hebben op je werk).

    Het wegwielrennen zou gek zijn om zijn vrouwenpeloton niet te gelde proberen te maken...
    25 juni 2022 13:18
    @Oblomov: ik ben vaak te lui om zulke epistels neer te typen. Maar ik zou het zo gezegd kunnen hebben :)
    25 juni 2022 19:36
    @AdZ er is een verschil tussen vrouwen fietsen en vrouwen wielrennen (in wedstrijd verband). De vrouwenpelotons zijn in NL bedroevend klein, evenals het aantal licentiehouders. Wel degelijk een niche sport. Om van veldrijden en baanwielrennen nog maar niet te spreken. Daar is nog geen term voor.
25 juni 2022 11:18
Het vreemde van deze kritiek is dat hij het ontbreken van een beloftecircuit aankaart precies op het moment dat de beloftecategorie bij de mannen de facto ter discussie staat door het fenomeen van directe doorstroom vanuit de junioren.

Daarnaast bestaat er ook bij de vrouwen gewoon een redelijk uitgebreid circuit van .2 en .1 wedstrijden waar laatbloeiers rustig naar het niveau zouden kunnen toegroeien. Dat was toch zogenaamd ook het idee achter de samenwerking met Parkhotel.

En over het verkeerd besteden van geld zullen we het maar helemaal niet hebben, want dan zou ik zijn gedachten wel eens willen horen over de krankzinnige inefficiëntie van het weggooien van tientallen Nederlandse sponsormiljoenen aan twee teams die in de enige wedstrijd die echt het brede Nederlandse publiek weet te bereiken aan de start verschijnen met zielloze vreemdelingenlegioenen. Heb wel wat ideeën over hoe dat geld beter besteed zou kunnen worden. Halve ton minder voor Van Aert en Roglic en daarmee het opzetten van volwaardige mannelijke en vrouwelijke achtervolgingsploegen sponsoren, om maar iets te noemen. Kunnen we op dat onderdeel ook meedoen tijdens de spelen.
    25 juni 2022 14:28
    Waarom moeten er achtervolgingsploegen worden opgezet? De Nederlandse sport floreert juist door talent dat zich aandient te faciliteren. Kijk momenteel bijvoorbeeld naar de baansprinters en de atletiekestafettes. Zodra blijkt dat er een zekere basis is voor succes met een achtervolgingsploeg, zullen de faciliteiten onmiddellijk volgen. Tot dat moment is een investering in een bredere basis veel logischer - en dat doet TJV ook.
    25 juni 2022 17:25
    Omdat het jammer is dat een vooraanstaand baanwielrenland (want dat mogen we Nederland zo onderhand toch wel noemen) dat grossiert in het produceren van hardrijders geen achtervolgingsploeg op de been weet te brengen. Toch het op één na meest prestigieuze baanonderdeel.

    Het zou me oprecht niet verbazen als je uit het continentale circuit al een team zou kunnen samenstellen dat met de juiste financiële ondersteuning gewoon meedoet voor de medailles.
25 juni 2022 11:52
Bij een sport die plots een snelle ontwikkeling kent gaan er altijd onevewichten zijn op vlak van wedstrijden, sponsoring, lonen, prijzengeld en een 'natuurlijke verdeling' van talent doorheen de leeftijdsklasses. Je ziet dat ook meestal bij sporten die Olympisch worden (bvb. snowboarden rond de eeuwwisseling of 3x3 basketbal op dit moment) - er is tijd nodig om een sport op alle vlakken te ontwikkelen en die evolutie verloopt vaak in trapjes, waarbij het ene aspect het andere stimuleert.

Gaat het in het vrouwenpeloton te hard en zijn stijgingen in prijzengeld en salarissen enkel mooi voor de bühne? Absoluut niet! Èlke stap vooruit is welkom en nodig. Wanneer een organisatie het prijzengeld tussen mannen en vrouwen gelijkstelt, dan is dat omdat die organisatie het moment gekomen acht vanwege de groei van en de aandacht voor het vrouwenwielrennen. Die natuurlijke evolutie tegengaan omdat de basis nog niet even breed is als in het mannelijke profpeloton zou enkel de 'aanzuigkracht' van opkomend talent verkleinen. Biedt jonge meisjes een gelijkaardig toekomstperspectief als jongens wat betreft de uitbouw van een profcarrière, en zowel die basis als de uiteindelijke top gaan automatisch steeds breder worden.

Wat mensen als Plugge (en de wat meer conservatieve wielerfanaat) voor ogen moeten houden is dat je het vrouwenpeloton tijd moet geven om zich verder te ontwikkelen, zonder aan kansenbeknopping te doen. Net zoals er bij een start-up investeringen nodig zijn die zich pas later terugbetalen moet er ook in het vrouwenwielrennen geld gepompt worden om groei te faciliteren. Het klimaat rond het vrouwenwielrennen (m.n. de interesse vanwege toekomstige rensters, sponsors en publiek) is heel positief en ook in de bredere samenleving (de fiets als een ecologisch verantwoord vervoersmiddel) liggen er vele mogelijkheden. In plaats van te focussen op allerlei gebreken en beperkingen kunnen Plugge en co dus beter het vizier richten op de vele opportuniteiten die er zijn om beetje bij beetje het vrouwenpeloton, de structuren errond en de wedstrijdkalender te doen groeien.
    25 juni 2022 11:57
    Prachtig geformuleerd Limal! +1
    25 juni 2022 12:58
    Jumbo Visma is toch al bezig met de basis te verbreden door het Ready2Race initiatief. Dus kom niet aan, met dat ze niets doen. Automatisch gaat het zeker niet lukken. Er moet wel een brug geslagen worden naar de top.
    25 juni 2022 15:35
    Ik zeg nergens dat JV niets doet. Maar in plaats van te hameren op de 'gebreken' van het vrouwenwielrennen (zoals Plugge hier en bvb Lefevere in het verleden) is het veel opportuner om een positieve boodschap uit te dragen. Elke keer het over de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen gaat hoor je ze echter heel luid, de conservatieve stemmen die de nadruk leggen op wat er allemaal nog niet goed is. Desondanks groeit (de interesse in) de sport de laatste jaren pijlsnel, wat gelukkig de sponsoren niet ontgaat, die dan de Plugge's en Lefevere's van deze wereld aansporen om ook in het vrouwenwielrennen te investeren.
    25 juni 2022 16:49
    Je brengt zaken die geforceerd worden als een natuurlijke ontwikkeling, daarmee valt je hele epistel in duigen.
    25 juni 2022 17:11
    Ah zo, reusje, dus alle sponsors die er de laatste jaren zijn bijgekomen doen dit niet uit commercieel belang maar omdat ze 'geforceerd' worden? Jouw betoog hierboven dat er maar een bepaalde pot geld is die uitgegeven kan worden klopt dan ook niet - elk jaar gaat er meer geld om in het vrouwenwielrennen.
    26 juni 2022 13:02
    Er is wat mij betreft momenteel sprake van 'geforceerde' evolutie van het vrouwenwielrennen, onder maatschappelijke druk op het gebied van gelijkwaardigheid, inclusiviteit etcetera. De instroom van sponsors valt prima onder diezelfde noemer.

    De uitspraken van Plugge doen me enigszins denken aan de aarzeling zoals Lefevere die een tijdje terug op een iets andere manier uitte. De infrastructuur van het vrouwenwielrennen lijkt sneller te ontwikkelen dan de kwaliteit van het deelnemersveld.

    Verder is het natuurlijk onzin om bij de kritische noot van Plugge te schreeuwen om een positieve insteek. Is een WT-damesploeg, een samenwerkingsverband met een opleidingsploeg en een breedte-initiatief niet positief genoeg?
25 juni 2022 11:57
Oke, gelijk prijzengeld, maar dan ook evenveel kilometers, evenals in het tennis evenveel sets. Bij tennis mogen de heren wat mij betreft ook terug naar best of 3, maar bij het wielrennen vind ik de wedstrijden bij de dames veel te kort. Zo is de Tour gewoon drie weken, voor iedereen. Net als de Giro en de Vuelta. De NK zou net als bij de mannen zo'n 175km mogen zijn voor vrouwen, niet dan?
    25 juni 2022 12:00
    En wat een enorme onzin is dit nu?
    25 juni 2022 13:20
    OMG. Het was weer wachten op de eerste kilometerfetisjist
    En ja hoor, daar is-ie :(
    Echt kansloos
    25 juni 2022 14:01
    Vrouwen mogen blijkbaar niet moe worden. Ze doen toch ook triatlons, ultra-zwemwedstrijden, en wat dacht je van deze:

    https://www.bbc.com/sport/cycling/52151401
    25 juni 2022 14:16
    Okay. Ga jij je maar lekker verkneukelen over afstanden, kilometers en wat dies meer zij. Als jij je daar prettig bij voelt. Mijn zegen heb je hoor. Maar ik blijf het kansloos vinden. Alsof wielrennen alleen om afgelegde kilometers draait. Dat is juist vaak de mening van niet-wielerliefhebbers
    25 juni 2022 14:33
    Je doet net of je het zelf moet betalen..?!
    26 juni 2022 12:06
    Meningen mét argumenten, waar is de tijd gebleven? Over tijd gesproken: in het langste gedicht van de wereld, zo'n kilometer lang, van wijlen Juul Deelder staat te lezen.

    "Hoe langer je leeft, hoe korter 't duurt."
    https://straatpoezie.nl/gedicht/voor-ari/

    En aangezien wielrennen een uitvergroting van het leven is, pleit ik voor lange koersen. Voor man en vrouw. Talent is niet alleen hard kunnen fietsen, maar vooral ook kunnen afzien, dwars door de muur van pijn, verdriet en uitputting.
    26 juni 2022 12:47
    Het argument is toch duidelijk, namelijk dat er in een koers veel meer parameters van belang zijn dan het aantal af te leggen kilometers. Langer staat trouwens niet gelijk aan meer afzien.
    En prijzengeld is geen kilometervergoeding, maar een prijs voor het beste uitvoeren van de wedstrijd met zijn specifieke parameters.

    Je vraagt je toch ook niet af of Usain Bolt niet verder dan 100m kan lopen?
    Of waarom de Strade Bianche maar half zo lang is als Milaan-Sanremo? Of waarom Milaan-Sanremo maar 290 km is, want zo'n prof kan toch meer aan?

    Als afstand je focus is, dan is ultracycling de discipline voor jou.
    26 juni 2022 13:32
    Kristalhelder, Maillot.

    Trouwens, als afstand de allesbepalende parameter was dan hoop ik dat de mannen van tegenwoordig een heel pak minder verdienen dan in het verleden...
    https://chandoo.org/wp/wp-content/uploads/2019/07/tdf-chart-in-excel-demo.gif

    Je bent het er vast niet mee eens, Klein Verzet, maar zelf ben ik voor een groter aantal korte ritten in de GR's. Natuurlijk mogen er ook langere uitputtings-ritten/wedstrijden tussenzitten (ook bij de vrouwen), maar een flitsende finale vind ik veel belangrijker dan een lange aanloop.
    26 juni 2022 17:58
    Aan een valse tegenstelling neerpennen heb ik een hekel, zeker als het gaat om een ijdele poging de redenatie van een ander te weerleggen. Nergens heb ik namelijk beweerd dat afstand de énige parameter (factor) zou moeten zijn. Wel vind ik dat de vrouw in het algemeen minstens net zo belastbaar is als de man. Damesvoetbal duurt ook gewoon 2 X 45min. En, bij de heren worden de jongens ook pas van de mannen gescheiden na 200km. Niemand weet nu wie van de dames dit excellente duurvermogen bezit, juist omdat in de lengte van wedstrijden bij de dames zo weinig variatie is.
    26 juni 2022 20:12
    @KleinVerzet
    Er is wel variatie in de lengte van vrouwenwedstrijden.
    1.Pro wedstrijden zoals Het Nieuwsblad en Nokere Koerse zijn rond de 130 km
    WorldTour wedstrijden zoals Gent-Wevelgem en Ronde Van Vlaanderen doorgaans rond de 160 km. Parijs-Roubaix dan weer 125, Strade Bianche tegen de 140.

    Ik denk trouwens persoonlijk dat de dameswedstrijden nog wel langer zullen worden de komende jaren. Ik ben het gewoon niet eens met je stelling dat prijzengeld van de afstand afhankelijk zou moeten zijn. Dat is bij mannenwedstrijden met een verschillende lengte ook nooit een criterium.
26 juni 2022 00:31
Waarom moet er perse vrouwen sport zijn. In het kader van volledige gelijkwaardigheid zou er gewoon een open categorie voor iedereen moeten zijn. Transgenders kunnen dan ook gewoon mee doen. Vrouwen sport ? Zo 1990 !!
26 juni 2022 07:17
Ik neem aan dat in China al een grote kindfabriek voor wielrensters staat om de OS van 2032 te winnen.
26 juni 2022 23:32
Laten we stoppen met het vrouwenwielrennen te vergelijken met het vrouwenvoetbal. Die vergelijking kan niet worden gemaakt, gewoon omdat vrouwen heel goed kunnen fietsen en zorgen voor boeiende koersen. Deze week zag ik de Oranje "Leeuwinnen" weer eens aan het werk. Tegen alle elementaire regels van het voetbalspel wordt gezondigd: bal aannames, spelinzicht, creatieve aanvallen, een betrouwbare keeper, kortom, het aankijken niet waard, maar de Nos trok natuurlijk weer alle registers open met liveverslagen, studiogesprekken en pseudo-analytisch gewauwel. Resumerend: geef mij maar een lekker spannende vrouwenkoers en laten we de Leeuwinnen in een klein kastje diep weg stoppen !

Reacties zijn gesloten.