Primoz Roglic geeft gele trui glans in koninginnenrit Parijs-Nice

zaterdag 12 maart 2022 om 14:47
Primoz Roglic geeft gele trui glans in koninginnenrit Parijs-Nice

foto: Cor Vos

Primož Roglič heeft de zevende etappe van Parijs-Nice gewonnen. Op de Col de Turini klopte de Sloveen van Jumbo-Visma Nairo Quintana, Daniel Felipe Martínez, João Almeida en Simon Yates in de sprint.

De zevende etappe was bijna zestig kilometer korter dan de vorige, maar in elk geval niet minder zwaar. Zonder twijfel hadden de klassementsrenners deze dag met rood omcirkeld, gezien de aankomst bergop op de Col de Turini. Vanwege de weersverwachting was het even onzeker of de rit wel op de bergpas kon finishen, maar de omstandigheden bleken voldoende om de koers te laten doorgaan zoals gepland. Opnieuw ontbrak een handvol renners bij de start, onder anderen Max Walscheid, Anthony Turgis en Dimitri Claeys waren er niet meer bij.

Omvangrijke kopgroep rijdt weg
Met Primož Roglič in de gele trui werd het peloton even voor half elf op gang gebracht. Vroeg in de etappe kwam een omvangrijke kopgroep met achttien man tot stand: Ryan Mullen (BORA), Fabio Felline (Astana), David Gaudu, Olivier Le Gac, Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Julien Bernard, Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Michael Mørkøv (Quick-Step), Iván García, Gregor Mühlberger, Albert Torres (Movistar), Cees Bol, Nico Denz (DSM), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Simon Carr, Julius van den Berg (EF), Franck Bonnamour en Alexis Gougeard (B&B).

foto: Cor Vos

Veel voorsprong kregen de vluchters niet – maximaal twee minuten van het peloton waar Arkéa Samsic en INEOS Grenadiers controleerden. Denz kwam na 55 kilometer als eerste over de top van de Côte de Coursegoules, tot aan de Turini de enige gecatalogiseerde klim. De voorsprong van de kopgroep jojode lange tijd tussen de een en twee minuten. In aanloop naar de slotklim gingen meerdere renners er van voren af, onder wie Gaudu, Pedersen en Bol. De Nederlandse sprinter verliet niet veel later de koers, maar daarmee was hij lang niet de enige.

De kopgroep bestond aan de voet van de Turini nog uit tien man: Felline, Pacher, Bernard, García, Mühlberger, Denz, De Gendt, Carr, Bonnamour en Gougeard. Hun voorsprong was nog vijftig seconden op het peloton. Op de klim dunde de groep vluchters steeds verder uit. Eerst moesten Felline, García, Denz, Carr en Gougeard eraf, daarna loste ook Bernard. Uiteindelijk bleef alleen Mühlberger alleen van voren over, terwijl Jumbo-Visma Rohan Dennis op kop van het peloton zette. Onder het tempo van de Australiër dunde ook de grote groep snel uit.

Adam Yates opent de debatten
Op zeven kilometer van de finish opende Adam Yates de debatten en Roglič, Nairo Quintana en Daniel Martínez reageerden. Dit drietal en Simon Yates sloten aan, waarna Martínez, vierde in het klassement, in de aanval ging. Roglič zorgde vervolgens voor de volgende versnelling. De drager van de gele trui gebruikte de laatste vluchter Mühlberger als springplank en na twee demarrages, wist alleen Martínez het wiel van de Sloveen nog te houden. Met vijftien seconden voorsprong op de broers Yates en Quintana begonnen ze aan de laatste vijf kilometer.

foto: Cor Vos

Quintana en Simon Yates wilden zich niet zomaar gewonnen geven en probeerden terug te keren bij Roglič en Martínez. Met nog twee kilometer te koersen sloten Quintana en Yates aan bij Roglič en Martínez. Even kwam de kopgroep bijna tot stilstand, maar Roglič trok de boel weer in gang. Met nog 1800 meter te gaan probeerde Yates er hard vandoor te gaan, maar Roglič zat aan zijn wiel geplakt. Ook Martínez en even later Quintana konden mee. Op 1300 meter probeerde Yates het nog eens, maar weer waren Roglič en Martínez mee.

Quintana kon op zijn eigen tempo toch weer terugkeren. De Colombiaan probeerde te verrassen door meteen door te gaan, maar Martínez was alert. Na de aanval van de ene Colombiaan volgde die van de andere. De groep bleef echter steeds weer bij elkaar. Uit de achtergrond was plotseling João Almeida op komst en de Portugees haakte op tweehonderd meter van de streep zijn wagon aan. Vlak daarna lanceerde Roglič al zijn eindsprint, die door de andere vier favorieten niet meer te beantwoorden was.

Dit artikel delen:

33 Reacties

xistnc 12 maart 2022 om 14:55

Indrukwekkend, al had ik het idee dat hij eigenlijk (onnodig) op 5km solo had willen wegrijden. Dit is natuurlijk efficiënter.

Zou het wat betekenen dat Pogacar er niet in slaagde om Adam Yates te lossen in de UAE Tour, terwijl dat Roglic nu wel lukt? Quintana is volgens mij ook weer niet opeens zodanig herrezen, dat we het niveau vooraan ultrahoog moeten inschatten. Gezien ook de terugkeer van Almeida.

adelaarvanantwerpen 12 maart 2022 om 15:02

Dat zegt niet zoveel als Yates in UAE veel beter was dan Almeida en vandaag duidelijk minder was. Ik denk Yates gewoon een mindere dag had.

Landeirovic 12 maart 2022 om 15:22

Wat een onzin kraam je eigenlijk altijd? Jabel Hafeet en deze col zijn totaal verschillend. Ook hebben nu meer renners al wat meer wedstrijdritme. Elke dag is anders.

xistnc 12 maart 2022 om 16:26

Het was een vraag, waar je gerust ook normaal op mag antwoorden.

YogiBear 12 maart 2022 om 14:55

Dit wint hij altijd, op zo’n aankomst. Tenzij Pogacar er bij is, dan wordt het strijd.

bartp25 12 maart 2022 om 14:55

Zo met gemak het sprintje gewonnen. Sterke Martinez dat wel maar in zo een sprintje kan enkel Pogacar hem kloppen denk ik. Kruijswijk wederom teleurstellend, ja hij is gevallen, maar alsnog niet best.

Txirrindularitza 12 maart 2022 om 15:01

Met gemak, maar toch weer exact het juiste moment gekozen, binnendoor de bocht uit, achter de moto aan. Verraadt ook goede voorbereiding, bestudering van het parcours. Of gogme.

Turtlehead 12 maart 2022 om 18:22

Die motor viel reuze mee, dat lijkt veel dichterbij dan het is.
Op de Belg kleineren ze graag Roglic waar ze maar kunnen, ik denk omdat WvA aan hem ondergeschikt was in de TdF’s.

Wheely 12 maart 2022 om 15:01

Zo die zijn vroeg binnen, het is amper drie uur. Deze heb ik even gemist dus, niet verrast door de uitslag overigens ;)

Victor S 12 maart 2022 om 15:04

Een beetje verwacht en dat geldt niet alleen voor de winst van Roglic maar voor de hele top 5 op Almeida na want die was al 2x bijna gelost en ineens komt hij daar uit het niets op eigen tempo. Goed om te zien dat zijn vorm begint te komen.

Wim Kruithof 12 maart 2022 om 15:05

Mooi. Deze aanval gepareerd en morgen enkel nog rechtop blijven, dan is Paris – Nice eindelijk binnen. Klasse koers van Jumbo-Visma, Dennis reed ook een zeer knappe Turini.

Romāns Vainšteins 12 maart 2022 om 15:07

Typische Roglic zege. De anderen probeerden het wel maar ook solo had Roglic het wel gekund schat ik zo in. De altijd lastige en verradelijke Nice etappe is ook wel van suspense ontnomen los van dat Ineos nog enigszins met 2 man spelen kan. Almeida goed in orde die zie ik de rit wel pakken morgen.

Wheely 12 maart 2022 om 15:13

Met die laatste rit weet je het maar nooit!

Murcia 12 maart 2022 om 15:19

Met gemak gewonnen door Roglic en de regie strak in handen gehouden. Het overtal van INEOS reed hij zelf aan stukken en uiteindelijk een erg sterke en slimme sprint langs de binnenkant en achter de motor. Dennis meer dan voldoende maar Steven zal beter moeten.

Marik 12 maart 2022 om 15:22

Steven presteert natuurlijk al een paar jaar onder de maat. Eigenlijk is de daling ingezet na zijn podiumplaats in Parijs.

Deel Koeper 12 maart 2022 om 15:49

Zou die in de Tourploeg blijven zitten?

Dan kan je toch beter Gesink meenemen, er vanuit gaande dat de 2 open plekjes voor Teunissen en Laporte zijn.

Wim Kruithof 12 maart 2022 om 15:59

Heb bij Kruijswijk altijd al gevonden dat hij in Italië het best presteert.

Beer 12 maart 2022 om 16:04

Ik zou Benoot meenemen ipv Kruijswijk. Lijkt me zelfs vrij evident.

Al Phila 12 maart 2022 om 16:19

Of een Gijs Leemrijze om ervaring op te doen. Kan nog goed klimmen ook. Kruijswijk, hoe jammer ook, blijft onder de maat presteren ….

Ronellenfitsch 12 maart 2022 om 17:50

Als je de Tour wilt winnen neem je een ploeg mee o

Ronellenfitsch 12 maart 2022 om 17:50

… om te winnen, niet ‘om ergens ervaring op te doen’. Dat kan in alle andere koersen.

Kopinkas 12 maart 2022 om 16:20

De killerwasp gaat voor de volle dosis koninginnenbrij…
Al had ik het Martinez echt wel gegund.
En Almeida als een duiveltje-uit-een–doosje had ook nog een mooie twist kunnen zijn.
Die reed echt in stealth modus naar het kopkwartet toe. Iedereen bleef er blind voor, tot en met de Sporza commentatoren toe, die in hun fixatie op de (meer dan verdienstelijke!) Vansevenant voor de witte trui, de Portugees lange tijd volledig uit het oog verloren…
Vlasov: de hoogvorm lijkt al voorbij…

Al Phila 12 maart 2022 om 16:20

Helaas (door omstandigheden, aanrijding op de fiets) de finale gemist. Straks maar eens terugkijken bij Eurosport of een andere zender …

Franco Ballerini 12 maart 2022 om 16:41

Was jij de veroorzaker of de tegenpartij? Dat is wel van belang om te bepalen of het helaas danwel terecht is dat je de finale hebt gemist.

Turtlehead 12 maart 2022 om 18:24

Leedvermaak en grappen spaar ik even op tot ik hoor of de schade (in leed en materiaal) meevalt.

Wim Kruithof 12 maart 2022 om 17:08
Quote:
Dat is wel van belang om te bepalen of het helaas danwel terecht is dat je de finale hebt gemist.

Franco the Judge.

Hopelijk ben je ok Al Phila.

bunchsprinter 12 maart 2022 om 18:13

Roglic blijft altijd wat onzekers over zich houden. Berekenend en op safe, ten allen tijde. Wilde geen risico nemen dat de zege hem zou ontglippen. Maar ik ben van mening dat hij toch eens zal moeten beginnen om bv op een klim eens op 5 km de gaskraan helemaal open te gooien tot de finish. Dit om de laatste % tjes vermogen en hardheid op te doen om straks Pogi te volgen. Pogi is nu nog te sterk.

Murcia 12 maart 2022 om 18:34

Misschien vorig jaar de Vuelta eens terugkijken?
Het jarenlange influisteren door Wuyts dat hij alleen maar kan volgen lijkt voor sommigen nu de waarheid te zijn geworden. Vandaag kiest hij de aanval waarbij alleen Martinez kan volgen en als later Yates, Quintana alsnog kunnen aansluiten kiest hij voor de optie van de sprint. Lijkt mij dus niks safe aan maar een sterke etappewinst.

KnightBiker 12 maart 2022 om 18:57

Pas de eerste etappe koers dit jaar hé.. Eerdere schattingen waren dat Roglic nu aan 85% rondreed, dus dit is gewoon heel erg goed.

Dat het tijdens de Tour nog wat beter moet om Pogacar te verslaan is duidelijk, daar heeft TJV ook het team voor, dat bewijzen ze hier (ex Kruijswijk) overduidelijk.
TJV moet voor de Tour een tactisch plan vinden om te zorgen dat Roglic en Vingegaard een gat kunnen slaan op Pogacar, je kan bijna niet verwachten dat ze bij Pogacar gaan wegrijden aangezien ze het beide op hetzelfde terrein moeten doen. (Een van Aert in de Tour vorm van 2020 vooruit sturen is wellicht een optie)

Pietspeed 12 maart 2022 om 19:52

Blijft knap, maar Primoz doet zijn kunstje weer.

bunchsprinter 12 maart 2022 om 20:43

Oneens Murcia. Als Roglic va bank gaat en 1 strak tempo naar boven was gereden, was het karretje Martinez afgehaakt. Hij gokt te vaak op zijn eindsprint dat komt hem tegen Pogi duur te staan. Haha. Ik luister nooit naar Wuyts. Ik kijk genoeg wielrennen om te zien dat Rogla offensief rijdt. Zou echter in de eindfase grg dus een andere tactiek zien, in eigen belang maw

bunchsprinter 12 maart 2022 om 20:47

Wout vooruit sturen heeft geen meerwaarde. Net als vandaag in Tirreno komt er een moment dat Pogi het welletjes vindt en gaat hij Wout oprapen. Dan krijg je net als Vingegaard een min aan je broek. Je zult nogmaals meer hardheid en vermogen op moeten doen om te volgen

KnightBiker 12 maart 2022 om 21:18

Men moet Wout ook niet in een berg etappe vooruit sturen, maar in etappes die niet voor klassement renners zijn. Daar en in vlakke ritten als de kasseienrit kan hij tijd pakken, die Pogacar dan terug moet halen met Vingegaard en Roglic in het wiel.
(Ik zeg niet dat het gaat werken, maar Van Aert in 2020 vorm met Rohan Dennis in steun zou wellicht weinig verliezen bergop, en dat zou druk op Pogacar kunnen zetten die Roglic en Vingegaard nodig hebben)
Bij TJV hebben ze een geweldig collectief, maar dat moeten ze niet inzetten als Team Sky aangezien ze niet de sterkste renner hebben.

(Ik heb het alleen over de komende Tour, niet over de andere koersen)