Ploegleider Team Sunweb: “Was wel wat verrast dat Kelderman zo vroeg moest lossen”

zaterdag 24 oktober 2020 om 18:29
Ploegleider Team Sunweb: “Was wel wat verrast dat Kelderman zo vroeg moest lossen”

foto: Cor Vos

Luke Roberts, ploegleider van Team Sunweb, zag vandaag Wilco Kelderman het roze verliezen en Jai Hindley het kleinood aantrekken. “Ik was wel wat verrast dat Wilco zo vroeg moest lossen, maar hij heeft alsnog een goede etappe gereden”, zo vertelde Roberts na afloop aan de NOS.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Kelderman verloor op de tweede beklimming van Sestriere de aansluiting met Rohan Dennis, Tao Geoghegan Hart en Hindley, de drie sterkste renners in koers. “Er werd de hele dag aan een hoog tempo gereden”, aldus Roberts. “INEOS maakte het ons moeilijk en Rohan Dennis was ook vandaag weer ontzettend sterk.”

“Hij wist de favorietengroep uiteen te rijden. Hij heeft in feite zijn kopman in een kansrijke positie afgezet voor de eindzege. Ik was wel een beetje verrast dat Wilco zo vroeg moest afhaken, maar ik had wel verwacht dat de koers zou ontploffen op de tweede klim van Sestriere. Wilco zat bij de andere klassementsrenners en heeft een goede etappe gereden.”

Nagelbijtende apotheose 
“Wilco heeft een hele solide Giro gereden en Jai klimt heel erg goed. Wilco begon met een voorgift aan de laatste twee bergritten, maar INEOS was echt verschrikkelijk sterk en Hindley moest wel meegaan met de voorste renners.” Hindley veroverde vandaag dus de roze trui, maar nummer twee Hart staat na twintig etappes in dezelfde tijd.

En dus is het zondag uitkijken naar een nagelbijtende apotheose in Milaan. Roberts: “Het is onvoorstelbaar dat twee renners in dezelfde tijd beginnen aan de afsluitende tijdrit. Een tijdrit aan het einde van een grote ronde is iets totaal anders. Het zal van de benen afhangen. Of ik ongerust ben? Nee hoor, we hebben al een fantastische Giro gereden. We kunnen niet meer wensen.”

Dit artikel delen:

38 Reacties

JumbowintdeVuelta 24 oktober 2020 om 18:43

Ik denk dat Hindley eergister sterk genoeg was om Hart te lossen. Vraag nog eens naar die beslissing.

0
Dr op en dr over 24 oktober 2020 om 21:15

Dat mag je altijd denken “dat Hindley daar sterk genoeg voor was”.

Of het ook zo is zal voor altijd een vraag blijven.

Hindley zelf geeft aan van niet, en eigenlijk was dat vandaag ook wel te zien.

0
super 24 oktober 2020 om 18:44

Volgens mij is hij ook verrast als ze hem vertellen dat hij een ploeg moet leiden.
Wat een prutstactiek.

0
Velominatus 24 oktober 2020 om 18:44

Precies dit. Tevreden zijn met plek 2 en 3. Dan win je nooit.

0
Jori 24 oktober 2020 om 18:48

Waardig opvolger voor Engels. Wat heeft Hindley een tactisch domme koers gereden:
1) Kelderman is al gelost en Rohan Dennis rijdt TGH los. Het moment om achter de rug om weg te knallen en aan te vallen voor Hindley.
2) op slotklim gaat TGH in het wiel zitten van HIndley. Prima toch, laat lekker een gat naar Dennis los rijden. Kelderman loopt toch in daarachter, dus Hart moet wel de gaatjes die Hindley laat dichtrijden. Zodoende kom je ook in het wiel van TGH te zitten en is demarreren makkelijker, wat je toch op een goed moment moet doen
3) Demarreren op de vlakkere stukkken van kop af, lijkt me echt niet handig….
4) TGH is explosiever. Waarom dan van kop af sprinten, ook nog je tegenstander uit het oog verliezen en de sprint prijs geven. Gaat hier om een verschil van +4 vs -4, dus 8 seconden. Icm die eerder tussensprint had Hindley hier wel al 9 seconden voor kunnen staan, los van dat Hindley TGH al op andere manieren had moeten aanvallen

0
Massimo Bataille 24 oktober 2020 om 18:58

1) Hindley rijdt (beetje) weg, Dennis en Hart rijden samen over de top en nemen hem terug in de afdaling/aanloop van laatste beklimming. Dan zit mogelijks nog met een ‘uitgeputte’ Hindley voor de laatste klim.
Tevens denk ik niet dat Hart daar niet meekan met Dennis omdat hij kapot is, maar gewoon laat weten, het is nog lang, laat ons niet te gek doen.
2)Klopt inderdaad, maar na een keer gaatje laten, vertraagt Dennis en blijft Hart in het wiel zitten. Zou niet veel veranderen buiten Hindley in het wiel zit van Hart.
3) Leek mij nu niet echt de vlakkere stukken, maar kan er ook naast zitten.
4) Hart was gewoon sneller. Hindley zou die sprint niet gewonnen hebben, zelf al deed hij het perfect.

0
Robbiebier 24 oktober 2020 om 19:28

Met stelling 1en 2 twee ben ik het helemaal eens,jori.

0
VerstandOpNul 24 oktober 2020 om 19:37

Eens met Jori..
Nou is Addy Engels wel niveautje buitencategorie als het om opzichtig geblunder gaat.. Maar het is duidelijk dat ook deze heer zwaar tekort komt qua tactisch vernuft.. Hopelijk kan Sunweb snel doorselecteren..

0
Dr op en dr over 24 oktober 2020 om 21:20

Prachtig blijft het toch hoe de pseudo ploegleiders vanuit hun luie zetel even gaan uitleggen hoe dat het allemaal moet.

Kelderman had geen jus in de benen om te volgen, en Hindley is ook einde latijn. Maar de heren hier praten nog vrolijk over aanvallen. hahahaha

Gewoon verlies leren accepteren. Het is toch gewoon zo duidelijk als wat dat ze gewoon verloren hebben van iemand die beter is. Ondanks dat dat misschien niet zo leuk is en er in dat scenario niet met de vinger naar een ander gewezen kan worden.

0
Merlinappa 24 oktober 2020 om 21:41

Eens. Hindley is tactisch nochtans geen wonderkind haha

0
lorcus 24 oktober 2020 om 18:54

Wederom blijkt de foute tactiek van Sunweb. Was Hindley op de Ventoux bij Kelderman gebleven dan had dat Kelderman wel zo’n 1.5 min kunnen schelen. Dit zal hij waarschijnlijk morgen na de tijdrit tekort komen op Geoghegan Hart. Nu moet Sunweb waarschijnlijk genoegen nemen met een 2e plek.

0
TeamNL 24 oktober 2020 om 18:55

De Ventoux???

0
Explorer 24 oktober 2020 om 18:58

Uhhh, wat drink jij want dan wil ik dat ook.. Stelvio bedoel je?

0
Massimo Bataille 24 oktober 2020 om 19:01

Stelvio bedoel je wss, maar los daarvan.
Hindley beperkt de schade in de vallei na de Stelvio ( daar kan het miss 30-60sec sneller met Hindley).
Maar tegelijk heb je een ontketende Hart die op de laatste beklimming wss evenveel tijd kan terugnemen op Kelderman ( want die gaat echt niet veel sneller rijden met Hindley erbij).
Wat ze moesten gedaan hebben is Kelderman laten wachten op Fuglsang en Bilbao in die afdaling van Stelvio. Nu heeft hij alles solo gedaan en hebben ze toch het gat bijna gedicht. Met z’n drieën zouden ze wss evenveel tijd verloren hebben als Kelderman alleen en was hij nog iets frisser op de laatste klim.

0
Lennimator 24 oktober 2020 om 18:57

Bla bla bla… Een farce noemen we dit in het jargon.

0
Blackcanyon 24 oktober 2020 om 19:25

Enige wat Sunweb nu nog kan doen om de giro te proberen te winnen is Wilco Kelderman morgen te laten wachten en op de minimaal benodigde afstand voor Hindley te gaan rijden, zodat die een richtpunt heeft en misschien nog een fractie windvoordeel. En dan hopen dat Knaven dit niet leest, anders laten ze Dennis wachten en op dezelfde manier een aantal meters voor TGH rijden. En voor Dennis maakt zijn klassement niks meer uit of dat hij buiten tijd binnenkomt. Wilco kost t zijn 3e plek.

0
Blackcanyon 24 oktober 2020 om 19:28

Of Dylan v Baarle, want die kan ook Nederlands lezen ;-)

0
bvbal79 24 oktober 2020 om 19:32

dat is vrij lastig met Hart er nog tussen :)

en Dennis….die moet wel heel lang wachten..kan gelijk een tuinstoel meenemen dan

0
Blackcanyon 24 oktober 2020 om 19:41

Hart heeft bewezen dat hij kan inhalen. Misschien kan Dennis de tuinstoel van Merijn Zeeman van de tour lenen.

0
CechRepublic 24 oktober 2020 om 21:08

Ja Luke, jij was de afgelopen twee dagen wel vaker te verrast om even logisch na te denken.

0
SnellePelle 24 oktober 2020 om 21:33

Schitterende reacties van alle betweters.
Toch doe je met tactieken niks als de benen van renners het niet toelaten.

Enkel met een forse dosis ketonen (die Ineos wel gebruikt) was de patat van Kelderman beter voor te blijven.

Gevalletje Roglic in de tour. Als de benen niet willen houd het op.

Deze Giro gaat naar Ineos. Geogegenhart heeft 1,5 minuut laten lopen en pakt daardoor een paar dagen later de trui.
Hinley wss de beste klimmer, Wilco kwam net te kort.

Jammer maar we hebben genoten.

0
Theo H 24 oktober 2020 om 22:42

+1

0
Fast Freddy 24 oktober 2020 om 21:48

‘We kunnen niet meer wensen ‘. WTF!!

0
VerstandOpNul 25 oktober 2020 om 08:32

Inderdaad wel een WTF.. Ik vraag me ook af hoe een Spekenbrink kijkt naar zo’n laconieke medewerker..

0
Lennimator 24 oktober 2020 om 21:57

Bij dezen doe ik voor een derde keer een oproep aan de heer J. Raas uit Zeeland om de mensen een en ander uit te leggen op tactisch gebied!

0
rogierb 25 oktober 2020 om 01:08

Gefeliciteerd met je 3e oproep. Ik geef je weinig kans.

0
Eddy Vroemm 24 oktober 2020 om 22:11

Conclusie is dat ze bij Sunweb geen echt plan hadden. Ervaring leert dat dat niet de manier is om Ineos te verslaan. Bizar naïef om te denken dat dit niet-tijdrijder Hindley wel gaat lukken. Ploegleider volledig incompetent.

0
Vinokourov90 24 oktober 2020 om 22:46

@SnellePelle, ik heb vandaag geen moment genoten van deze tactisch waardeloze koers. Ik had erg uitgekeken naar deze dag en had er veel van verwacht. Ik snap gewoon niet dat Hindley zo lang heeft gewacht met aanvallen. Arensman heeft bijvoorbeeld gekoerst om te winnen. Cliche ten top, maar soms moet je durven te verliezen om te winnen. Hindley heeft zijn ballen niet getoond. Het is ongelofelijk dat Sunweb hier de overwinning door de vingers laat glippen. Ik hoop dat Hart morgen het roze pakt.

0
Tormund 24 oktober 2020 om 23:55

Wat een waardeloze ploegleider! Wilco laten vallen als een baksteen… vuile rat

0
nasibal 25 oktober 2020 om 03:17

Ik had de reacties hier nog wel willen zien als Hindley een nederlander wqs geweest en Kelderman een australier.

We kunnen vanad hier daarnaast allemaal doen alsof we het beter weten én alsof het pro cycling manager is, maar uiteindelijk is Kelderman gewoon bergop niet goed genoeg om Hindley en Hart te verslaan. Dan kan je roepen dat zn ploegleider niet goed genoeg is, maar dan is ook mijn trainer de reden dat ik nooit hoofdklasse gespeeld heb.

0
CechRepublic 25 oktober 2020 om 07:39

Dan had ik Kelderman ook onthutsend dom vinden rijden.
Hij heeft deze Giro ook niet bergop verloren, maar in een twee valleien waar hij in totaal bijna 3 minuten kwijt raakt.

0
pedro 25 oktober 2020 om 07:41

@Nasibal Ben ik niet met je eens. Pas in de laatste 2 berg etappes was hij echt minder. Maar hij verloor in de Stelvio rit de meeste tijd op de vlakke stukken(in de vallei na de Stelvio en de laatste 2 km “vals plat”). En hij kreeg ook even een mentale dreun nadat de ploegleiding hem straal voorbij reed. Ik snap nog wel dat ze Hindley in 1e instantie niet lieten wachten want als Kelderman instort heb je niks. Maar toen bovenop de Stelvio bleek dat Kelderman het gat de laatste tig km van de klim op ongeveer 45 sec hield had Hindley daar moeten wachten en konden ze samen de vallei en laatste klim doen, Dat had zga zeker 1-1,5min gescheeld en dan stond Kelderman er nu goed voor om de Giro te winnen. Maar ze hebbben duidelijk voor Hindley gekozen omdat Kelderman de ploed verlaat

0
VerstandOpNul 25 oktober 2020 om 07:50

De sleutel is de rit van donderdag.. Daar had Sunweb 2 troeven om de Giro te pakken en hebben ze het met halfslachtig gekoers voor beiden verknald (tenzij Hart nog op z’n snuit gaat vandaag, maar die kans is klein)..

0
Joaquim Agostinho 25 oktober 2020 om 08:01

"Dat had zga zeker 1-1,5min gescheeld"
Dan had Hindley dus harder moeten rijden dan Dennis, een tempo dat Kelderman niet aankon..

0
HF2013 25 oktober 2020 om 08:05

Gewoon zoals Kelderman zelf aangeeft: er waren er 2 beter. En dat net in de beslissende week met een aantal zware bergetappes. Dan wordt je dus derde.
En dat achteraf gezeur over aanvallen etc. Als Hindley de benen had, had hij echt wel tijd genomen op Hart.
Omgekeerd ook; als Hart nog overschot had voor een solo had hij Hindley wel achter gelaten.

0
Ouwe Taaie Bask 25 oktober 2020 om 09:58

De vraag is hoeveel seconden Kelderman tot 2 x toe op t vlakke (valleitjes) heeft verloren.
In etappe van Stelvio toch minimaal 15-20 seconden schat ik en gisteren toen hij aanhaakte in het treintje met niballi en co een 20 sec (ervan uit gaande dat hindley had gewacht en bv oomen in kopgroep had gezeten…)? Dan praten we al over 35 a 40 seconden… dan kun je verder speculeren over hoeveel hij sneller had kunnen klimmen als hij Stelvio etappe minder energie verspeeld had in vallei..? 10 sec is wel aannemelijk… Dan hebben we het nog niet over de tijd die wellicht te winnen was door betere mindset…

0
Tony van Raamsdonk 25 oktober 2020 om 11:14

Waar was de ploeg van Kelderman toen het bergop ging? Nergens te bekennen…Als Kelderman net zo’n sterke ploeg had gehad als Primoź had het heel anders af kunnen lopen. Nu had hij niemand meer. Zelfs zijn ploegleider liet hem vallen.

0
Joaquim Agostinho 25 oktober 2020 om 11:42

De voorziene sterkste helper, tevens schaduwkopman – Sam Oomen – is eerder geblesseerd geraakt en zo'n sterke ploeg als Primoz had, is zelfs geen garantie voor eindwinst….
Het tempo van Dennis heeft bijna iedereen de adem doen afsnijden, ik op de bank en velen met mij hadden daar weinig last van…..

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone