Piotr Havik gaat fietsen voor BEAT Cycling Club

Piotr Havik gaat fietsen voor BEAT Cycling Club

foto: Wouter Roosenboom

dinsdag 6 december 2016 om 08:20

Piotr Havik gaat komende jaar fietsen voor BEAT Cycling Club. De 22-jarige wielrenner wordt ambassadeur en uithangbord van de nieuwe wielerclub, die de ambitie heeft vanaf 2018 een eigen profteam te hebben.

Havik zal Belgische kermiskoersen en criteriums in Nederland rijden in het tenue van BEAT. Daarnaast komt de Gouwenaar ook uit in de Topcompetitie. Dit zal hij doen namens wielerclub Westland Wil Vooruit. “Mijn ambitie is om uiteindelijk in het toekomstige profteam van BEAT de voorjaarsklassiekers te gaan rijden”, zegt Havik.

Instabiliteit
“We hebben de ambitie om een club op te bouwen waarbij talenten op een duurzame manier naar de top worden begeleid”, zegt initiatiefnemer Geert Broekhuizen. “Daarom hebben wij besloten om hier tijdens de #RoadToBEAT alvast een gezicht op te plakken, dat van Piotr Havik. Piotr’s ervaringen van de afgelopen jaren illustreren dat de scheidslijn tussen veelbelovend en gefaald toptalent uiterst dun is. En dat het huidige systeem daar een grote rol in speelt, waarbij ook talenten te maken hebben met de instabiliteit van de wielersport.”

Die instabiliteit maakte Havik het afgelopen seizoen nog mee. Het bedrijf 3M stopte met de sponsoring van de gelijknamige Belgische wielerploeg, waardoor Havik op zoek moest naar een nieuwe werkgever. Daarvoor kwam hij uit voor de opleidingsploegen van Quick-Step en Rabobank.

Ondersteuning
“Het gaat in de eerste plaats niet om het winnen van koersen, maar om de ontwikkeling van Piotr en het verhaal dat daarbij hoort. Wij gaan hem ondersteunen in zijn ontwikkeling door middel van training, materiaal, kleding en logistiek”, zegt Broekhuizen. “Na een jaar maken wij de balans op en bekijken wij of Piotr klaar is voor het profteam.” Onder meer Bobbie Traksel, die ook ambassadeur is van het project, zal voor Havik dienen als vraagbaak. Havik kan zijn sport voltijds blijven uitoefenen doordat hij voor BEAT Cycling Club ook van waarde is als sportmarketeer, waarvoor hij vorig jaar zijn opleiding afrondde.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Polleke 6 december 2016 om 08:30

Wat blijft het toch een wazig verhaal.. is het nu een team, een club of gewoon een prive sponsor ?

0
the student 6 december 2016 om 08:39

Het is ( wordt ) een club, met een team, met een aantal sponsors. Niet zo moeilijk, toch een wazig verhaal.

0
storm-biker 6 december 2016 om 08:53

Soepel dat Westland Wil Vooruit hem buiten de klassiekers in andere kleding laat rijden.

0
Scotty 6 december 2016 om 09:04
Quote:
“We hebben de ambitie om een club op te bouwen waarbij talenten op een duurzame manier naar de top worden begeleid”, zegt initiatiefnemer Geert Broekhuizen. “Daarom hebben wij besloten om hier tijdens de #RoadToBEAT alvast een gezicht op te plakken, dat van Piotr Havik. Piotr’s ervaringen van de afgelopen jaren illustreren dat de scheidslijn tussen veelbelovend en gefaald toptalent uiterst dun is. En dat het huidige systeem daar een grote rol in speelt, waarbij ook talenten te maken hebben met de instabiliteit van de wielersport.”

Weet iemand wat hier precies bedoelt wordt? Of slaat het louter op het verhaal van 3M dat er mee is gestopt? Als vriend Pjotr goed genoeg was, had hij geen vast geen moeite om een nieuwe ploeg te vinden.

Wat willen ze nu eigenlijk? Willen ze topsport bedrijven, of is het een soort Nederlandse opleidingsploeg/afvalputje? Renners duurzaam naar de top = geld pompen in middelmaat, omdat het zulke leuke renners zijn? Ik kan je nu al zeggen, dat als je naast wielrenner ook een functie als sportmarketeer gaat hebben, hij nooit de top zal halen. Dan lig je mijlenver achter op jongens die zich 100% richten op wielrennen.

0
achtpuntzes 6 december 2016 om 09:07

@ Maxim:
ik kan er geen touw aan vastknopen, er staan allerlei tegenstrijdigheden in het artikel. kan je het niet wat duidelijker maken?

in ieder geval lijkt het er op dat BEAT havik NIET heeft aangetrokken voor volgend jaar, hij blijft gewoon bij Westland wil vooruit, maar krijgt wel extra ondersteuning van de club. pas als hij aan de verwachtingen voldoet zal BEAT hem aantrekken voor 2018.

0
jvh93 6 december 2016 om 09:48

Het klinkt een beetje als een voetbalclub met een Eigen jeugdopleiding met daarin de verschillende leden en een 1e team etc. alleen de beste leden van de club komen in het 1e team, krijgen een contract, worden betaald en overige leden hebben de kans zich te laten zien in de andere wedstrijden om de mogelijkheid te hebben om in het 1e team terecht te komen. Ik blijf het een gek verhaal vinden voor een wielerteam, maar ze Mogen mij verrassen met deze nieuwe opzet. ben benieuwd of het kans van slagen heeft in de wielerwereld.

0
Romāns Vainšteins 6 december 2016 om 09:49

Humbug

0
Piet Lut 6 december 2016 om 10:52

Voorlopig nog gebakken lucht, maar interessant om te volgen

0
GreenDay 6 december 2016 om 10:58

Ik heb destijds sterretjes gezien in het wiel van Piotr Havik. Was één van de allerbesten van zijn generatie, opvallend dat het hem voorlopig niet voor de wind gaat.

0
achtpuntzes 6 december 2016 om 12:27

@ GreenDay:
of je was zelf nog slechter dan je al dacht. ;)

0
Maxim Horssels 6 december 2016 om 15:29

@achtpuntzes
Zo heel ingewikkeld is het verhaal niet. Ze willen in 2018 een profploeg stichten. En komend jaar met Piotr Havik (als gezicht van BEAT) alvast ervaring op doen. Lees ook even de andere verhalen bij ‘Gerelateerde artikelen’ voor meer achtergronden over dit project.

0
achtpuntzes 6 december 2016 om 15:44

@ Maxim:
ja ik ben bekend met de materie en ben zelfs oprichter van de fanpage van Mijn Club hier op het wielerforum.
het is niet ingewikkeld, het is gewoon nog heel weinig tastbaar. en zolang het in de oprichtings/marketingsfase blijft hangen zal de aantrekkingskracht erg beperkt zijn. en die moet juist nu heel groot zijn, want dit project valt of staat bij de gratie van betalende clubleden. en als die er niet zijn zal het niet van de grond komen.
edit;
overigens dacht ik dat de titel boven dit artikel eerst anders was (BEAT Cycling Club trekt Pjotr Havik aan), maar wellicht heb ik mezelf vergist.

0
Il Cavaliere 6 december 2016 om 17:26

Piotr Havik is wel een gigantisch uithangbord natuurlijk.. Had dan Barry Markus oid gehaald. Piotr Havik, ik had er nog nooit van gehoord.

0
vlek 6 december 2016 om 18:35

Had het voor het verhaal van een club met een profploeg (of andersom) niet logischer geweest om Havik volgend jaar voor de club te laten rijden? Of is die er volgend jaar ook nog niet? Wat is er dan wel? Alleen een idee en een renner die wat extra begeleiding krijgt?

0
Verweggistan 6 december 2016 om 22:04

Ik vind het opzich geen slecht idee. Als je met crowdfunding e.d. maar een beperkt bedrag hebt, kun je natuurlijk ook individuele renners ondersteunen totdat je wel een volwaardig team op de been kan brengen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone