Pello Bilbao klopt Julian Alaphilippe in Ronde van het Baskenland
foto: Cor Vos
woensdag 6 april 2022 om 17:31

Pello Bilbao klopt Julian Alaphilippe in Ronde van het Baskenland

Pello Bilbao heeft het Quick-Step-Alpha-Vinyl van Remco Evenepoel en Julian Alaphilippe een hak gezet in de Ronde van het Baskenland. Na een ferme lead-out van Evenepoel voor Alaphilippe zei de Bask dankjewel en hij drukte net voor de wereldkampioen zijn wiel over de meet.

De derde etappe in de Ronde van het Baskenland zat vol met hindernissen. Onder meer de tweetrapsraket Opellora (1,1 km aan 13%, max. 17-18%) en de langere Ozeka (3,6 km aan 7,4%, max. 15-17%) in de laatste dertig kilometer konden nog wel eens voor een interessant koersverloop gaan zorgen. Maar wie zou het durven?

Die vraag bleef nog lange tijd onbeantwoord, omdat de eerste vier koersuren drie renners de aandacht trokken. de Canadees Hugo Houle, de Sloveen Jan Polanc en de Spanjaard Cristián Rodríguez reden vroeg in de etappe ver weg van het peloton: zo’n vijf minuten.

Rodríguez-show in de vroege vlucht, Yates in de aanval
Op ongeveer zestig kilometer van de meet zouden Polanc en Houle al moeten afhaken bij de sterk rijdende Rodríguez, die zijn voorsprong van enkele minuten goed wist te behouden. Sterker nog, toen hij bij Opellora aankwam in de laatste dertig kilometer, was zijn voorsprong nog altijd tweeënhalve minuut.

foto: Cor Vos

De Spanjaard slaagde er niet in om het vol te houden en werd net na de top van de laatste klim teruggepakt. Dat had te maken met een versnelling van Adam Yates op Ozeka. De Brit zag na zijn aanval de topfavorieten meteen op zijn wiel en een staakt het vuren met zestien overgebleven klassementsrenners liet niet lang op zich wachten. Belangrijkste afwezigen: Sepp Kuss en Emanuel Buchmann.

Weer lead-out van Evenepoel, Bilbao profiteert
In de laatste kilometers naar de meet zagen we nog een aanval van Pello Bilbao, maar hij werd teruggepakt door Remco Evenepoel, die net als dinsdag ploegmaat Julian Alaphilippe naar de zege wilde piloteren. Dat deed hij ook woensdag weer: op 1,5 kilometer begon de Belg aan zijn lead-out, waarna Alaphilippe op 300 meter zijn sprint inzette. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de wereldkampioen, tot Bilbao in de laatste meters nog uit zijn wiel kwam en de zege greep.

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
6 april 2022 17:33
Mooie etappe! Evenepoel en alaphilippe goed gereden. Maar was er vandaag uiteindelijk 1tje sterker helaas..
    6 april 2022 17:36
    Iets meer focus en wat minder show in de slotkilometers had ze wellicht geholpen...
    6 april 2022 17:49
    Ik vond ze juist slecht rijden. Alaphilippe met dat zenuwengedoe constant en het keffertje had alle moeite op dat bultje, zat zelfs op een gaatje.
    6 april 2022 17:58
    Hoezo slecht evenepoel viel aan trok sprint weer aan. Alaphilippe word nipt geklopt in sprint. Tja kan gebeuren ofniet?
    6 april 2022 19:04
    Remco is één van de allersterkste hardrijders maar bergop lijkt hij steeds sneller voor zijn eigen tempo te kiezen om zichzelf zo niet op te blazen. Dat is prima, maar dat betekent wel dat hij eigenlijk een carrière tegemoet gaat voor winst in tijdritten, kleine rondes met tijdrit km’s en weinig klimmen en dag successen bij eendagskoerzen of losse etappes bij grote rondes zoals de TdF.
    Wie weet dat er af en toe een 3 weekse ronde is met naar verhouding veel tijdritten en weinig zwaar klimwerk waardoor hij a la Dumoulin voor de eindwinst mee kan doen, maar met hoe hij zich lijkt te ontwikkelen als meer hardrijder dan klimmer gaat hij geen standaard kandidaat vormen die iedere grote ronde waar hij aan de start staat om de eindwinst mee kan doen.

    En daar is natuurlijk niks mis mee, dat hij uitzonderlijke veel vermogen kan trappen is ook iets heel bijzonders. Misschien moet hij eens de carrière van Cancellara terugkijken, die heeft toch een heel mooie palmares en ik zie Remco zeker in staat tot dezelfde successen.

    Eigenlijk zou ik Remco wel eens mee willen zien doen aan Parijs-Roubaix, ik denk dat hij het daar heel goed zal doen want hij lijkt ook qua stuurmanskunsten een flinke stap te hebben gemaakt.

    Maar deze ronde van Baskenland zie ik hem niet winnen, nog L-B-L, tenzij hij ergens op vals plat de ruimte krijgt om weg te rijden al denk ik dat andere toppers hem die ruimte niet snel meer zullen gunnen.
    6 april 2022 22:01
    Mee eens +1
6 april 2022 17:36
Mooie sprint van bilbao!

Roglic die wederom een flater slaat in het plaatsen voor de sprint. Wil de plek achter alaphilippe innemen, maar moet id ankers en verpest zijn winstkansen
    6 april 2022 17:36
    Kreeg ie niet een kwakje van Vlasov?
    6 april 2022 17:37
    ik had niet het idee dat Roglic deze sprint erg serieus nam.
    6 april 2022 17:38
    Dat kwakje onder het viaduct was er misschien wel maar het wiel van Flip was hij daarvoor al kwijt.
    6 april 2022 17:41
    Allicht hebben sommigen dit geïnterpreteerd als Roglic die de leiderstrui aan Evenepoel wou geven
    6 april 2022 17:46
    Idd gewoon bij Pello i het wiel moeten blijven. Al dacht ik ook beter ga je hem voorbij. Maar verkeerd gedacht hij won.

    Ook Vingegaard is niet traag en It helemaal achteraan toen Evenepoel doortrok. Dat hadden ze beter moeten doen!
    6 april 2022 17:55
    die sprintte duidelijk niet mee
6 april 2022 17:36
Was Evenepoel nou op 10km van de finish Roglič aan het afbekken?

En daarna de gebruikelijke QS show: Très bien, zei de bekkentrekkende Alaphillipe tegen Remcootje achteraan in het groepje. We hebben ze allemaal weer in de maling genomen. Niet dus en gelukkig maar.
    6 april 2022 19:08
    Het zag er wel zo uit alsof het geen gezellig kletspraatje was van Remco richting Primoz al kan schijn bedriegen uiteraard, ik denk echter dat het Primoz een worst zal zijn als Remco zijn mening geeft over hoe hij rijdt.
6 april 2022 17:37
De koppeltjes neutraliseerden elkaar op het steile muurtjes werk en daardoor een sprint van een groter groepje. Julian iets te zeker van zichzelf maar Bilbao doet alles gewoon goed in de sprint, gaan tot het gaatje.
6 april 2022 17:38
Ik heb alleen de laatste 10 km gezien, maar die was best wel vermakelijk. Evenepoel die even door een moeilijk momentje heen moest, maar dan een sterke "lead-out" doet voor Juju.
Maar die verliest van Bilbao, die een mooie overwinning pakt in zijn eigen streek.

Off topic: weet iemand of Vingego een bijnaam is voor Vingegaard, het Deens is voor Vingegaard, of het gewoon slecht was uitgesproken?
    6 april 2022 17:39
    Was het Traksel? Voila.
    6 april 2022 17:39
    Zo spreek je het uit in het Deens, dacht ik
    6 april 2022 17:39
    Ik gok dat Bobbie ergens heeft gehoord dat je Vingegaard uitspreekt als Vinjego. Of het zo is kan ik je niet vertellen.
    6 april 2022 17:40
    Evenepoel werd er op elke steile strook afgereden, maar kwam telkens terug omdat er nog niet werd doorgereden.

    Vingego (met een soort half ingeslikte Deense go) is volgens mij hoe je het hoort uit te spreken, maar omdat het gewoon niet kleinkt blijven de meesten Vingegaard gebruiken.
    6 april 2022 17:48
    https://youtu.be/rynmCWr0azE

    In dit filmpje wordt het voorgedaan. Bobbie doet een poging laten we het daar op houden.
    6 april 2022 17:49
    Gevalletje Leerbu/Tjuiphof.
    6 april 2022 18:19
    Wingegor, met zachte 2e g. Vergeet niet een aardappel in je keel te stoppen voordat je de naam uitspreekt....
6 april 2022 17:38
Bilbao perfect het moment gekozen eerst net achter the Wolfpack en op het laatste moment vanuit het wiel toen Flip net te vroeg aanzette.

Zou toch ook een mooie outsider voor Luik zijn in die nieuwe finale, als ie nog 10 meter heeft op Sart Tillman zie je hem niet meer terug tenzij je Mohoric the dropper heet.
6 april 2022 17:40
Evenepoel blijft rijden alsof hij Ganna is. Sterke tijdrijder, tempobeul, vrij goed klimmend maar net wat te zwaar voor de steile stukjes. Terwijl hij uiteraard 20 kilo lichter is en dat het probleem niet is.

Blijft bizar hoe zo'n relatief klein/licht rennertje zo lang op kop kan rammen op het vlakke of bij tegenwind, maar problemen heeft met steile stukken. Omgekeerde wereld.
    6 april 2022 18:11
    Hij zit aerodynamisch perfect op z'n fiets, daar heb je op het vlakte veel voordeel van. Bergop nagenoeg geen voordeel.
    6 april 2022 19:11
    Heb je zijn dijbenen wel eens gezien?

    Indrukwekkend, maar niet ideaal om dagenlang achtereen lang en stijl te klimmen.
6 april 2022 17:41
Alaphilippe, Yates en Vingegaard waren indrukwekkend bergop. Evenepoel moest herhaaldelijk lossen als het steiler werd dan 10%. De laatste etappe gaat een herhaling van de Tirreno worden, vermoed ik.
    6 april 2022 17:47
    die evp komt over als een klein dik proppie. Wel logisch dat hij op steile hellingen moest lossen.
    6 april 2022 18:22
    "Een klein dik propje". Ja, dat klopt wel. Vandaar dat Dikke Vrouw zijn grootste fan is. Van alle kanten wordt ons het zogenaamde nieuwe normaal opgedrongen. Ik bedank er voor.
    6 april 2022 18:29
    Dat komt omdat ie zo aerodynamisch op de fiets zit.

    En door z'n dikke nek uiteraard.
    7 april 2022 07:27
    @Turtlehead - net zoals jouw nek dan, want de nek van een turtle is vaak dikker dan zijn kop :)
6 april 2022 17:44
Onderhoudende finale met het wat jennen van elkaar, maar de brede stukken weg waren de spelbrekers. Bilbao perfect getimed uit het wiel gekomen van Alaphilippe. Prima winnaar, kan iedereen wel vrede mee hebben.
6 april 2022 17:48
Remco, taaie jojo.

Benieuwd of het touwtje breekt deze week.
    6 april 2022 18:11
    Oh wacht maar. Dat gebeurt sneller dan je denkt!
    6 april 2022 18:12
    Hij zit hier duidelijk in een ardennenfocus als rechterhand/bliksemafleider voor/met Flip. Die gaat mijns inziens zich niet kapot rijden voor het ak. Die zal de FB willen winnen en hier een rit.
6 april 2022 17:49
Traksel quote van de dag: Eigenlijk is dit een groep zonder klimmers, noemt vervolgens een stuk of vijf klimmers op en na een paar seconden stilte zegt Hermsen namens het hele wielerpubliek thuis dat hij zijn eigen stompzinnige opmerking aan het ondergraven is.
    6 april 2022 18:14
    Ongelooflijk dat ze die vent bij Eurosport handhaven. En bij het dameswielrennen hebben ze met Slappendel vrijwel zijn gelijke gevonden. Peloton op 6km van de finish op 4 seconden van de koploopster: "Nu wordt het wel erg moeilijk voor haar" oid. "Forfait geven" zei ze volgens mij, maar ik heb met mijn vingers in mijn oren geluisterd...
6 april 2022 17:55
Superduo verliest van Bilbao.
6 april 2022 17:57
die is gewoon heel sterk
6 april 2022 17:58
Derde etappe van het jaar met steile beklimmingen, en de derde keer dat Evenepoel moet lossen. Ik vrees dat hij zich zal moeten richten op andere types van wedstrijden, en dat grote ronde-winst er waarschijnlijk nooit zal inzitten. Doet pijn als fan om dat vast te stellen.
Ik ben er wel zeker van dat hij voor zijn val beter klom. Maar daar is hij nu niet veel meer mee natuurlijk.
    6 april 2022 18:02
    Het hagedissen werk op die muurtjes is feitelijk niet aan te leren, je hebt het of niet. Daarbij komt dat Remco zijn power tot haar recht komt in de zittende houding maar juist op de muurtjes moet je gaan 'dansen'. Echter zou ik vandaag niet als een graadmeter voor het vervolg van zijn loopbaan willen zien omdat vanaf de eerste beelden vandaag het duidelijk was dat hij sowieso alles opofferde voor Julian.
    6 april 2022 18:20
    Ik heb dezelfde indruk. Op de Muro di Sormano of Murgil Tontorra reed hij vlot bergop. Nu moet hij keer op keer 10-15 renners laten rijden en het verschil met renners als Yates of Vingegaard was aanzienlijk vandaag. Da's geen ramp als je nadien nog een vlakke strook hebt, maar het is een ander verhaal als je finisht op zo'n steile puist.
    Zijn kansen voor de WP en LBL lijken me miniem.
    De Brabantse Pijl zou hem daarentegen wel kunnen liggen.
6 april 2022 18:05
Net de laatste paar kilometer gezien. QS begint wel een beetje sneu te worden. Remco ging veel te vroeg en daarna moest Flip te vroeg op kop. Zelfoverschatting of verkeerde info over de finish…was best pittig zo te zien
    6 april 2022 18:33
    Ik denk het volgens plan was, maar wellicht was in dat plan de finish oinderdaad wat onderschat.
    Flip ging na de bocht meteen aan, en REVKET liet lopen, dus dat was allemaal netjes gepland.
    Alaphilippe heeft genoeg ervaring om zich even terug te laten zakken als hij denkt dat hij nog moet wachten. Maar had ie wel moeten doen denk ik.
    Bilbao reed zijn eigen sprint, kwam niet eens uit het wiel de laatste 30 meter páf erover.
    6 april 2022 18:36
    Alaphilippe gaat gewoon zelf aan op het moment dat hij geschikt acht, er zat gewoon niet dezelfde snee op als gisteren.

    Evenepoel die opvallend veel moeite heeft met de steile stukken in tegenstelling tot de vlakkere stukken die er na komen. Hij rijdt boven twee keer met sprekend gemak weg van de jongens waarmee hij gelost werd. Hij zat vandaag vooral met Alaphilippe in z'n hoofd, dat was duidelijk, de tweede keer draait hij die hele steile puist pas rond de 40e positie op nadat hij Alaphilippe in de afdaling vooraan heeft afgezet. Maar als hij hem ook in de finale LBL van betekenis wil zijn zal hij toch beter moeten doen, op een Roche aux faucons gaat hij anders gewoon overboord en daar wachten ze niet boven...
    6 april 2022 18:50
    Het lijkt me duidelijk dat je óf Evenepoel wat verder vooruit stuurt in de hoop dat hij eerder de rots over is dan wel hem in de finale in dienst zet een accepteert dat hem dat niet lukt. Het idee dat ze samen aankomen en de spurt wordt voorbereid lijkt me niet aannemelijk.
    6 april 2022 19:01
    Opzich deden ze het prima, maar er was er vandaag één beter, dat is niet zo erg en kan gebeuren. Wat ik wél sneu vind is dat kansloze acteerwerk van Flip, vanaf dat moment hoopte ik gewoon dat hij zou verliezen. Ik snap echt niet wat hij daar nou mee wil bereiken afgezien van dat zijn moeder en vriendin uit schaamte voor deze aanstellerij niet meer naar de supermarkt durven.
6 april 2022 19:28
Evenepoel en Alaphilippe waren de buit al onderling aan het verdelen, maar gelukkig werd daar een stokje voor gestoken. Iets harder trappen en iets minder arrogantie en theater, heren, dit was een kans voor open doel!

Het samenspel van andere koppeltjes was ook best vreemd. Vingegaard en Roglic waren voortdurend aan het omkijken en kwebbelen, maar meer dan volgen en gaten dichtrijden deden ze niet dus ik vraag me af wat het idee was. Het omstebeurt demarreren van Yates en Martinez was armoedig, zeker nadat Ineos de koers collectief hard maakte. Dat zag er wel indrukwekkend uit trouwens, met zes man breeduit over de weg.

Benieuwd naar de analyse van Captain Hindsight, vanavond.
6 april 2022 20:03
Ik vraag me af hoe sterk Roglic werkelijk is, natuurlijk wint hij de tijdrit op een geweldige manier, maar toch oogt hij niet zelfverzekerd, hij reageerde vrij laat op aanvallen, in de sprint liet hij zich ook wegdrukken, maar goed zaterdag zullen we het zien.
    6 april 2022 23:31
    Je hoeft ook niet op alle aanvallen te reageren toch?

    En gisteren deed hij hetzelfde in de sprint. Lijkt wel alsof hij het eerder best vind dat een ander wint dan keer voluit je energie verspelen...
6 april 2022 21:36
Iemand een idee wat er aan de hand was met Higuita. Leek uitstekend in vorm, maar komt vandaag als een na laatste binnen.
6 april 2022 22:40
Een beetje in lijn met de rest van zijn cluppie gaat Pello dit rondje gewoon winnen.
    6 april 2022 23:36
    Wel ja, dat cluppie. Vreemd toch dat werkelijk niemand raar opkijkt dat Bilbao überhaupt Flip kan kloppen in een sprint. Flip, één van de allerbeste sprinters ter wereld in dit soort omstandigheden, en Pelle, de man die al zijn hele carrière net iets trager sprint of de Philips ultra steam glide. En dat is een strijkijzer...
    7 april 2022 00:00
    Rijdt voor Bahrein he?! ;)
7 april 2022 00:39
Vreemd dat Traksel Bilbao niet snel noemde. Verzamelt nochtans wel dichte ereplaatsen in vlakke aankomsten met klimmers in de Giro, als ik mij de voorbije jaren goed kan herinneren.

Reacties zijn gesloten.