Opleidingsploeg Lotto Soudal in 2023 op continentale licentie

vrijdag 24 juni 2022 om 11:17
Opleidingsploeg Lotto Soudal in 2023 op continentale licentie

Lennert Van Eetvelt maakt dit jaar furore bij Lotto Soudal Development - foto: Brecht Steenhouwer

Lotto Soudal volgt het voorbeeld van onder meer Jumbo-Visma en Groupama-FDJ. Vanaf 2023 rijdt de opleidingsploeg van het Belgische team rond met een continentale licentie. Momenteel is het Lotto Soudal Development Team nog een nationale club. Door deze stap kunnen renners makkelijker ervaring opdoen bij de profploeg.

Volgens teambaas John Lelangue was Lotto Soudal (vanaf 2023 Lotto Dstny, red.) dit al van plan. “Het is een logische volgende stap in de evolutie van het opleidingsteam dat al ruim vijftien jaar bestaat met als missie om jong, Belgisch talent een professionele omgeving aan te reiken om zich zo te ontwikkelen tot de profrenners van morgen. De stap naar het continentale niveau stelt het Development Team in staat zich nog beter te integreren”, aldus Lelangue.

“Belofterenners zullen zo bijvoorbeeld vanaf volgend jaar al kunnen proeven van koersen op 1.1- of 1.Pro-niveau, waarin ze samen met enkele renners van het WorldTeam aan de start staan. Dit komt hun ontwikkeling alleen maar ten goede”, zegt de CEO van het team.

Volgens ploegleider en teammanager Kurt Van de Wouwer van de beloftenploeg is de tijd rijp. “Om zo een nog betere kruisbestuiving tussen het belofteteam en de WorldTour-ploeg te creëren. Net zoals de afgelopen jaren zullen onze beloften nog steeds kunnen deelnemen aan de meest prestigieuze wedstrijden zoals de Giro U23, Ronde de l’Isard en Giro Valle d’Aosta. Daarnaast zullen ze ook kunnen proeven van wedstrijden op bijvoorbeeld 1.1 en 1.Pro niveau, waarin ze zich alvast eens kunnen meten met, maar vooral ook kunnen bijleren van de profs”, zegt Van de Wouwer.

Hoe werkt de U23-regel van de UCI?

Sinds 2020 is het mogelijk voor WorldTeams mét een opleidingsploeg op continentaal niveau, om renners in sommige wedstrijden uit te wisselen. Zo kunnen profrenners deelnemen aan een UCI .1-koers (maximaal twee renners) of een UCI .2-koers (één renner) om de talenten van de opleidingsploeg bijvoorbeeld de kneepjes van het vak te leren, of om jonge profs voor eigen kans te laten rijden in koersen op een lager niveau.

Andersom mag het ook. Coureurs van de opleidingsploeg mogen proeven van het grote werk bij de profs in UCI .1-wedstrijden (maximaal vier renners) en zelfs in de UCI Pro Series (twee renners). De afgelopen seizoenen maakte Jumbo-Visma al meermaals gebruik van deze regel.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Thoin 24 juni 2022 om 11:24

Eindelijk, een stap die ze al jaren geleden hadden moeten zetten. Er rijden momenteel 50-tal profs in het WT en PCT peloton rond die ooit uitkwamen voor LTS U23 en voorgangers sinds 2011.
Eindelijk gedaan met maar met 6 renners starten omdat er geen andere zijn. Die jonge veulens kilometers laten maken!

0
rosencrantz 24 juni 2022 om 11:39

Begrijpelijk vanuit WT-ploegen om dit te doen, maar mogelijk, net zoals in het voetbal , nefast voor de kleinere ploegen op dat niveau.

0
Spurter 24 juni 2022 om 12:22

Ook nefast voor Pro Tour ploegen. Talentvolle renners fietsen immers liever voor een CT-ploeg waar het “goed geregeld” is dan voor een PCT.

Op termijn zul je alleen WT ploegen hebben en CT ploegen, denk ik. CT ploegen dan vooral U23 ploegen van WT-ploegen en wat ploegen die de afdankers op mogen rapen.

0
platteprijs 24 juni 2022 om 12:11

Aan wie is eigenlijk het succes van dit team te danken? Van de Wouwer?

0
Thoin 24 juni 2022 om 12:17

Van De Wouwer heeft een heel sterk geheel gebouwd dat instaat voor de U23 die trouwens allemaal apart functioneren van het WT-team, dat verandert nu misschien. Hij zorgt voor de goede begeleiding. Hij mag zeker bepaalde pluimen op zijn hoed steken.

0
platteprijs 24 juni 2022 om 12:50

Misschien moet Plugge eens met Van de Wouwer gaan praten. Wellicht staat hij open voor een functie bij het TJV-developmentteam.

0
Thoin 24 juni 2022 om 12:57

TJV kan toch niet klagen? Kooij, Van Dijke, Leemreize. Nu komt er met Hagenes en Staune-Mittet weer een golfje. Boven, Van Belle en Pluimers zijn ook goede renners. Het is ook niet altijd top geweest bij Lotto, denk aan Vervaeke,Wouters, Shaw en Vervloesem nu.
Dat ze renners weghalen zoals FFB heeft Lotto ook meegemaakt met Van Wilder, Vandenabeele of De Plus

0
Samamba 24 juni 2022 om 12:17

Een jaar eerder en ze hadden nooit problemen gehad om genoeg renners op te stellen in verschillende koersen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone