Omega Pharma-Quick Step wil weer grote wedstrijden winnen

vrijdag 13 januari 2012 om 20:36

foto: © OPQS / Tim de Waele

Omega Pharma-Quick Step start met hernieuwde ambitie aan het nieuwe wielerseizoen. De Belgische formatie streeft ernaar om opnieuw een topploeg te worden. Met de euro’s van farmaciereus Omega Pharma en de Tsjechische eigenaar Zdenek Bakala haalde het enkele grote namen die in 2012 voor meer overwinningen moeten zorgen. Vandaag presenteerde de grootste ploeg van België onder de rook van Brussel zijn selectie voor het nieuwe seizoen.

Lefevere
Manager Patrick Lefevere wil na een mager seizoen in 2012 opnieuw topkoersen winnen. “We willen meer wedstrijden winnen dan vorig jaar. Maar zo moeilijk zal dat niet zijn,” grapt Lefevere. Zijn ploeg boekte in 2011 een beschamend aantal van acht zeges. In de grote ronden bleven de Belgen drie maal met lege handen staan. De overwinning van Tom Boonen in Gent-Wevelgem was de grootste triomf. In 2012 zal het anders moeten, beseft ook Lefevere. “We hopen op een eerste klassieke zege in Milaan-San Remo. Dat zou de rest van het seizoen gemakkelijker maken.”

Boonen
Kopman Boonen lijkt nog steeds de belangrijkste persoon om die overwinningen te behalen. “In 2012 wil ik het hele seizoen goed zijn,” vertelde Boonen. “Het is belangrijk voor de ploeg dat we goed starten, maar ook dat we dat volhouden. Voor mij is het vooral belangrijk goed te zijn in de twee weken van San Remo tot Roubaix. Ik moet zorgen dat ik in topvorm aan die periode begin.” De ploeg verwacht daarnaast van Boonen dat hij weer massasprints gaat winnen. “We hebben hard gewerkt aan de laatste kilometer. Met de renners die we hebben, kunnen we één van de sterkste treinen opzetten die er zijn,” vertelde ploegleider Tom Steels

foto: foto: © OPQS / Tim de Waele

De Grote Ronden
Behalve de klassiekers kan Quick Step dankzij de komst van Levi Leipheimer, Tony Martin en Peter Velits dit jaar ook voor de overwinning meedoen in het rondewerk. Wereldkampioen tijdrijden Martin kon kiezen uit verschillende aanbiedingen, maar koos voor de ploeg van Lefevere. “Er was veel interesse. Ik heb mijn tijd genomen en met veel ploegen gesproken. Ik heb deze keuze op gevoel genomen en het beste gevoel had ik bij Patrick. Ik krijg hier de beste kansen.” Martin wil in 2012 opnieuw prijzen pakken. “Als ik mijn afgelopen seizoen kan evenaren, dan denk ik dat ik het goed gedaan heb. Mijn doel is om dat te herhalen” zegt de Duitser. “Voor het Tourpodium komt het nog te vroeg. Daar mag je mij pas over een jaar of drie verwachten.” Omega Pharma – Quick Step heeft naast de gekende namen nog meer ijzers in het vuur voor de grote ronden. “Ook van iemand als Michal Kwiatkowski verwacht ik het één en ander,” voorspelt ploegleider Wilfried Peeters. “Hij kan goed tijdrijden en rijdt goed bergop. Daar zullen velen nog van opkijken.”

Trainer
Naast de kwalitatieve versterkingen wil Omega Pharma-Quick Step ook op een andere manier het beste uit zijn renners te halen. De Nederlander Koen Pelgrim (27) kwam over van Topsport Vlaanderen en moet als trainer ervoor zorgen dat de renners door een individuele benadering beter worden. “Hier is de ploeg vorig jaar al mee begonnen. Ik begeleid een aantal renners en help hen met hun sterke en zwakke punten. Dit doen we onder andere met behulp van een wattagemeter. Door mijn achtergrond als bewegingswetenschapper kan ik hen hierdoor helpen beter te worden.”

foto: © OPQS / Tim de Waele

Verwachtingen
Dat het verwachtingspatroon dit jaar hoger is, blijkt uit de wens van sponsor Frans de Cock van Quick Step dat de ploeg in 2012 weer de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix wint. Ploegmanager Lefevere formuleert zijn doelstelling voor het nieuwe jaar breder. “We willen in elke wedstrijd competitief zijn. Niet alleen met Boonen, maar met het hele team.” Een eindzege in de Tour de France wil hij niet uitsluiten. “Het zal moeilijk zijn, maar je weet het nooit. Kijk maar naar alle valpartijen het voorbije jaar. Een hoop renners werden daardoor uitgeschakeld. Ik hoop natuurlijk niet dat dit opnieuw gaat gebeuren, maar het kan. Met Martin, Leipheimer, Kwiatkowski en nog een paar renners weet je het maar nooit.”

Selectie Omega Pharma-Lotto 2012
Marco Bandiera, Tom Boonen, Matthew Brammeier, Dario Cataldo, Sylvain Chavanel, Francesco Chicchi, Gerald Ciolek, Kevin De Weert, Dries Devenyns, Andrew Fenn, Michal Golas, Bert Grabsch, Iljo Keisse, Michal Kwiatkowski, Levi Leipheimer, Nikolas Maes, Tony Martin, Serge Pauwels, Jérôme Pineau, Frantisek Rabon, Gert Steegmans, Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Matteo Trentin, Guillaume Van Keirsbulck, Stijn Vandenbergh, ristof Vandewalle, Martin Velits, Peter Velits, Julien Vermote

Video
Bekijk hier de ploegenpresentatie van Omega Pharma – Quick Step

Binnenkort lees je op WielerFlits exclusieve interviews met Niki Terpstra en Zdenek Stybar.

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone