Nieuwe finale voor Ronde van Lombardije

donderdag 10 september 2015 om 13:26
Nieuwe finale voor Ronde van Lombardije

Foto: Fabio Ferrari - LaPresse

De organisatie van de Ronde van Lombardije heeft het de route voor de najaarsklassieker aangepast. Dat bleek vandaag tijdens de presentatie van het parcours. Vorig jaar ging de koers van de vallende bladeren van Como naar Bergamo, maar volgende maand gaat de Italiaanse eendagsklassieker in omgekeerde richting.

De beklimming van de Madonna del Ghisallo keert terug. In plaats van een passage in de openingsfase, ligt de top nu op 64 kilometer van de aankomst. Na de start in Bergamo zijn in het eerste gedeelte van de wedstrijd de Colle Gallo en de Colle Brianza de eerste hindernissen. Na de Madonna del Ghisallo en de Colma di Sormano volgt de Muur van Sormano. Deze twee kilometer lange klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 15%, met pieken van maar liefst dertig procent. In de finale wacht de renners de beklimming van de Civiglio en de San Fermo della Battaglia. Na de top van deze scherprechter volgen er nog vijf kilometers tot de finish.

De Ronde van Lombardije staat op de kalender voor zondag 4 oktober. Vorig jaar ging de overwinning naar de Ier Daniel Martin.

Lombardia_14_alt

Dit artikel delen:

17 Reacties

Purito 10 september 2015 om 13:31

Ow heerlijk. De San Fermo is weer terug! Yes!

Dit is weer een echte koers voor klimmers. Gilbert (die van 2015), GvA zullen nu veel minder tot geen kans meer hebben om hier te winnen. Dit is weer echt een koers voor de klimmers. Een verbetering ten opzichte van vorig jaar.

Tutu888 10 september 2015 om 13:34

@Purito
Op de een of andere manier weet ik welke klimmer jij in gedachten hebt ;-)
Goede zaak: Lombardije hoort de klassieker te zijn waar de pure klimmers naar voren komen in de finale.

Romāns Vainšteins 10 september 2015 om 13:40

De Sormano, is dat dat idyllische, schitterende klimmetje met al dat groen aan weerszijden?

Ze zijn flink op de dool geweest met de RvL afgelopen jaren maar dit ziet er interessant uit,

Giopicorno 10 september 2015 om 13:41

Ja eens. Vorig jaar was om te huilen. Heuvelklassiekers zijn laatste tijd halve massasprints dus liever zo’n Sormano in de finale om mannen te lossen en dan een mooi slot

achilles 10 september 2015 om 13:52

Top van de Sormano ligt op wat 50km van de meet? Alsof daar iemand gaat aanvallen.

San fermo della Battaglia, zal Gilbert ook wel vertrouwen geven. 2x de koers beslist met machtige demarrages daar.

ikbenprocycling 10 september 2015 om 14:12

Spek voor het bekkie van Wellens

LyndaLid 10 september 2015 om 14:14

Wedden dat Nibali op de Sormano gaat aanvallen? Heeft ie toch al eens eerder gedaan? Zat ie daarna lekker in zijn eentje, en werd ie keurig voor de finale terug gepakt.

Die laatste hobbel ziet er niet zo heel erg moeilijk uit, je zult de Van Avermaets en Gilberts op de Civiglio al kwijt moeten zijn gespeeld lijkt me. Daar weten Scarponi en (ik dacht) Samuel Sanchez alles van toch?

Brownie 10 september 2015 om 14:18

Volgens mij klopt de beschrijving niet. De Colma di Sormano kan op twee manieren beklommen worden. De kortste weg is via de Muro di Sormano (2 km) en de langste (7 km) is niet via de Muro di Sormano. Je kan daarom niet via de Colma di Sormano de Muro di Sormano beklimmen. Het is het één of het andere.

Guushovd 10 september 2015 om 15:36

Yes de Ghisallo terug in de (voor) finale. Vorig jaar opgefietst en toen bleek hij ineens niet meer in de finale en de uitzending te zitten.

west 10 september 2015 om 15:40

Stiekem de mooiste klassieker die er bij zit. Mede door- en ondanks dat het seizoen voor de meesten allang is afgelopen.

Purito 10 september 2015 om 15:43

@LyndaLid
De Gilbert van 2015 kan dit soort zware klimkoersen niet meer aan. Het is al lang niet meer de Phil van 2009-2011. En Van Avermaet kan dit helemaal niet bolwerken. Die was zelfs vorig jaar, op een veel simpeler parcours, niet bij de eerste 15 in de uitslag.

Dit is misschien ietsjes makkelijker dan het parcours van 2011, 2012 en 2013 met de Villa Vergano als slotklim. Maar daar kwamen GvA en Gilbert er ook totaal niet meer aan te pas ten opzichte van de echte klimmers.

Nibali viel overigens niet op de Sormano aan. Die zat er in 2012 pas weer in na pakweg 40 jaar afwezigheid. Nibali probeerde het met een lange solo in 2011.

LyndaLid 10 september 2015 om 15:58

@ Purito

Ik denk ook dat de Gilbert van dit jaar dat niet meer aankan, maar bij Van Avermaet ben ik het met je oneens. Die is dit jaar in alles wat ie doet weer een stap beter, zo was ie opeens zelfs in San Sebastian op weg naar de winst. Een koers ook voor klimmers, waar ik hem zeker niet verwacht had (voor dit jaar dan). Daarom zeg ik ook dat de klimmers het moeilijk zullen moeten maken vóór de San Fermo, want anders kunnen ze een probleempje hebben. Hij reed trouwens al vaker top 15 in Lombardije, en zoals gezegd zie ik dit jaar een nieuwe Van Avermaet.

Het blijft altijd een gekke koers dat Lombardije. Zaugg als winnaar, Quintana die in 2012(!) al bij de besten was, en Flecha en Serry die in een klimmerskoers opeens 13e en 7e worden.. Om maar wat voorbeelden te noemen. Leuk trouwens om die uitslagen eens terug te kijken.

Purito 10 september 2015 om 16:05

@LyndaLid
Goed, dat er verrassingen zijn klopt. En in dat licht zou Van Avermaet kunnen verrassen. Al is Lombardije nog zwaarder dan de Clasica, met nog meer klimkilometers. Maar GvA reed in 2011 al een beresterke Luik (ik geloof dat hij daar 7e werd?).

Maar dan zie ik hem hooguit meedoen voor een lage top-10 plek. Ik zie hem niet die 2/3 klimmers volgen die zich weten af te scheiden op de San Fermo.

Jacco van Stierop 10 september 2015 om 18:18

@ Brownie
Inderdaad klopt de tekst niet, de koers gaat via de Muro di Sormano naar de Colma (= top) di Sormano, niet andersom.

Prachtig uitgetekend parcours; ik vind deze finale met de San Fermo della Battaglia en aankomst in Como iets meer allure hebben dan Villa Vergano / Sondrio maar qua zwaarte zal het weinig verschil maken.

Nibali reed in 2011 na Bellagio weg aan het begin van de Ghisallo en werd een kleine 20 km voor de finish ingerekend te Valmadrera op de weg genoemd naar één van de mooiste romans uit de wereldliteratuur: Viale Promessi Sposi.

Lennimator 10 september 2015 om 19:02

Mollema wint. Twee vingers in de neus.

bloemist 10 september 2015 om 19:24

Greg Van Avermaet niet bij de eerste vijftien vorig jaar, hij kwam helemaal niet aan de start.Het parcours zal hem nu iets minder liggen,maar een ereplaats moet kunnen.

ProfrondeZevenbergen 10 september 2015 om 23:54

Dit is m.i. al een paar maanden bekend. Beetje laat om er nu mee te komen.
Het is sowieso altijd een mooie klassieker.

Headlines

Materiaalzone

Populair