Movistar wilde complete ploeg van Israël Start-Up Nation uit koers

woensdag 29 juli 2020 om 09:28
Movistar wilde complete ploeg van Israël Start-Up Nation uit koers

© Cor Vos

In Burgos was er gisteren al onenigheid nog voor de koers begon. Twee renners van Israël Start-Up Nation startten niet omdat ze contact hadden gehad met een besmette ploegmaat. Het volgde daarmee de coronaprotocollen, maar Movistar vond dat onvoldoende en wilde het hele team uit koers.

Omer Goldstein (23) zou niet deelnemen aan de Vuelta a Burgos, maar testte wel positief op corona.  Zijn ploegmaat Itamar Einhorn (22), met wie hij in contact was geweest, werd uit voorzorg van de deelnemerslijst geschrapt. Ook de Brit Alex Dowsett (31) moest vertrekken. “De twee hebben samen aan tafel gezeten en dat kon genoeg zijn”, vertelt ploeggenoot Tom Van Asbroeck aan. “Ook de chauffeur die hen vervoerd heeft, is naar huis.” Zo startte Israël Start-Up Nation met vijf in plaats van zeven renners. Ook al wisten die twee toen nog niet of ze al dan niet positief hadden getest. Prima aanpak, denk je dan.

En de ploeg van onder meer Tom Van Asbroeck en Ben Hermans oogstte ook lof met haar handelswijze en transparantie erover. Alleen Movistar vond de maatregelen niet ver genoeg gaan: de Spaanse ploeg zette gisteren druk op de Israëlische collega’s om collectief uit de race te stappen. Ze gingen daarbij niet eens subtiel te werk, meldt Het Laatste Nieuws. Ploegleider Oscar Guerrero, een Spanjaard, kreeg nadrukkelijk de vraag om zijn collega’s en renners te overtuigen om niet meer te starten.

Wat de ploeg weigerde. “Want we houden ons aan de regels”, vertelde Van Asbroeck. “We hebben geen incident gecreëerd, we hebben er net één kunnen vermijden.” Later op de dag kwam het nieuws dat Einhorn niet besmet is. Helaas voor hem en Dowsett was het peloton dan al lang vertrokken. “We hebben twee perfect gezonde renners naar huis gestuurd”, zegt Guerrero. “Dat is heel ongelukkig, maar we wilden geen risico nemen. We hebben juist gehandeld.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

harryjohan71 29 juli 2020 om 09:36

Hoe gaat dit straks in de Tour? Hoeveel macht hebben de ‘rijke’ ploegen? Hoe duidelijk zijn de regels / consequenties als er bij een begeleider/ renner een positieve Corona test gedaan wordt? Zal wel veel discussie gaan opleveren

vincenzo 29 juli 2020 om 12:19

Tja. Er is nog tijd voor de Tour om de Corona regels uit te breiden en te specificeren …

skylimit 29 juli 2020 om 09:40

Movistar heeft nog rekeningen openstaan? Dit is wel heel erg onsportief en oncollegiaal. Als je als ploeg zo bang bent voor besmetting, waarom start jezelf dan wel ?
Het is te hopen dat Movistar gevrijwaard blijft, maar anders zal dit als een boemerang werken.

Velominatus 29 juli 2020 om 09:43

Movistar rekent vast vooruit. Als het gangbaar wordt om bij de minste of geringste verdenking een hele ploeg uit koers te nemen. Dat is voor de Movi’s zo ongeveer de enige manier waarop ze dit jaar een grote ronde kunnen winnen.

user5697 29 juli 2020 om 10:27

+1

Polleke 29 juli 2020 om 10:07

Ze hadden ook zelf kunnen inpakken als ze zo bezorgd zijn…

re-cycle 29 juli 2020 om 10:25

Stop er maar mee als er geen verdraagzaamheid is in het peloton

Veloburto 29 juli 2020 om 10:46

Vreemde en subjectieve manier van schrijven dit artikel. De auteur is het blijkbaar oneens met Movistar. Echter vind ik dat ze een goed punt hebben.

Cyclinglife 29 juli 2020 om 10:59

+1

S. Morgenstern 29 juli 2020 om 11:32

Eens over de schrijfwijze! Kerckhoffs-niveautje. Ik weet alleen niet of ze een goed punt hebben, aangezien de reden niet terug gevonden kan worden.

Mochten ze hebben aangehaald dat blijkbaar twee renners na de test voor de koers, nog contact hebben gehad met ploeggenoten/mensen ‘buiten de bubbel’ (werd gesproken over een diner) en dat zou tegen de regels zijn, dan lijkt dat me voor de hele ploeg een probleem. Mocht het uit voorzorg zijn geweest op basis van contact van voor de test, dan lijkt het me wat overdreven om meer te eisen dan de regels vragen.

Leukefans 29 juli 2020 om 11:48

Subjectiviteit ten top inderdaad, dit artikel, dat begrijp ik toch niet hoor.

Movistar wil geen enkel risico lopen en vraagt daarom aan Israël of ze er niet best mee kappen, om het hele peloton niet aan onnodige risico’s bloot te stellen. Hun risico analyse verschilt van die van anderen, iets wat je in deze periode overal en in elke context ziet.
Dat het interview dan net niet lijkt te suggereren dat er door Movistar een knokploeg op hun ploegleider afgestuurd werd, om het met een overdrijving te zeggen, vind ik toch licht belachelijk, eerlijk gezegd.

Sauerpraum 29 juli 2020 om 21:02

De auteur getuigt juist van lef door stelling in te nemen. Bij massa-verkrachting kijk je toch ook niet weg?

Cyclinglife 29 juli 2020 om 10:59

Movistar zal als er op een gegeven moment 1 van hun renners positief test, een bak gezeur krijgen als ze er zelf niet compleet uit de koers stappen.

Chris Van Uden 29 juli 2020 om 11:11

Precies! Als er straks één Movistar positief is op Corona, kunnen ze niet anders dan de hele ploeg uit koers te halen.

De Brigadier 29 juli 2020 om 11:39

Volledig terecht. De maatregel van Start-Up Nation was halfbakken en voor de bühne. Zeker bij het begin van een besmetting is een test verre van 100% zeker. Einhorn en Dowsett hadden makkelijk ploeggenoten kunnen besmetten en die op hun beurt het peleton.

Als je als ploeg jezelf overal van buitensluit en elke mogelijkheid op besmetting wil voorkomen is het vrij ergerlijk als er een, ook nog eens om des keizers baard mee fietsende, paljassenploeg is die er lichtvoetend mee om gaat.

Velominatus 29 juli 2020 om 12:57

Als het bericht klopt volgde ISN de afgesproken protocollen. Dan moet Movistar niet zeuren. Dan hadden ze bij het opstellen van die protocollen hun mond open moeten trekken.

SCIC 29 juli 2020 om 12:34

Wie er ook gelijk heeft, een ding is zeker. Als er bij Movistar een besmetting wordt geconstateerd, verwacht ik weinig clementie van andere ploegen.

debarreman 29 juli 2020 om 13:59

Als je nog nooit een oor bent aangenaaid door Movistar dan weet je zeker dat je een complete nobody bent in het peloton.

BassieAdriaan 29 juli 2020 om 14:49

Ik vind het toch wel apart om te lezen hoeveel wielrenners aan de Covid19 zitten terwijl in mijn omgeving (en da’s toch écht wel het episch centrum van Corona Nederland/Brabant) ze op één hand te tellen zijn.

Chris Van Uden 29 juli 2020 om 15:02

Brabant is zeker episch ;)
Maar niet meer het epicentrum van Corona op dit moment.

Krul 29 juli 2020 om 16:52

Heeft voornamelijk te maken met het internationale reizen en het aantal contacten de renners hebben. Ik neem aan dat de mensen uit jouw ‘bubbel’ niet wekelijks vliegen en tientallen mensen per dag zien?

Koffiemolen 29 juli 2020 om 23:11

Heeft naast het al genoemde vele reizen wellicht ook te maken met het vele testen: Ze worden nu ook zonder klachten veelvuldig getest, dat gebeurt naar ik aanneem niet bij jouw bekenden. Wie weet hoeveel van hen zonder het te weten al corona hebben gehad. In NL hebben minimaal 1mln mensen Corona anti-stoffen, waarvan maar een fractie ook daadwerkelijk positief getest is.

Murcia 29 juli 2020 om 17:30

Movistar spant met dit gedrag het paard achter de wagen. Als Israel-start-up-nation zich aan alle protocollen heeft gehouden waar de ploegen unaniem mee akkoord zijn gegaan dan kan je moeilijk tijdens de koers de spelregels veranderen. Ook kan dit gedrag zich als een boemerang tegen je keren wanneer jouw team een (mogelijk) besmette renner in de line up heeft van laten we zeggen de Tour.

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone