Mikel Landa: “Ik ga naar de Giro om te winnen”

donderdag 29 oktober 2015 om 11:17
Mikel Landa: “Ik ga naar de Giro om te winnen”

Foto: Sirotti

Mikel Landa heeft zijn zinnen gezet op het winnen van de Giro d’Italia. De 25-jarige Bask maakt deze winter de overstap van Astana naar Sky en vertelt aan Cyclingnews dat de Italiaanse rittenkoers zijn belangrijkste doel voor 2016 is.

Landa koos ervoor om Astana te verlaten om voor zijn eigen kansen te gaan rijden. “Bij Astana hadden ze al twee kopmannen voor de komende jaren aangewezen (Aru en Nibali, red). In dat plan was er geen plek voor mij. Ik wil proberen kopman te zijn en op deze manier kan dat”, legt Landa uit. Hij kijkt uit naar zijn nieuwe avontuur bij Sky. “Ik ga er voor de volle honderd procent voor. Ik ben erg ambitieus. De ploeg zal veel voor mij rijden en we gaan proberen om de Giro te winnen.”

Het parcours van de Giro had wat hem betreft zwaarder gemogen. “Het had mij iets beter gelegen wanneer er meer aankomsten bergop waren opgenomen, zoals bijvoorbeeld de Zoncolan. Dat ligt mij het beste. Maar er zijn een hoop zware etappes in de bergen, al is de eerste week niet zo lastig als dit jaar. De rit tegen de klok bevalt me, al zal ik nog erg hard moeten werken om in de drie tijdritten niet al te veel tijd te verliezen.”

Zijn wedstrijdprogramma is nog niet helemaal bepaald, maar het is wel duidelijk dat de Giro zijn hoofddoel wordt. “Ik denk dat ik als voorbereiding Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Basekenland ga rijden”, legt hij uit. Of na de Giro de Tour zal volgen, is nog niet beslist. “Eerst de Giro, daarna zien we wel.” Een deelname aan de Olympische Spelen speelt wel al in zijn gedachten. “Ik denk dat het een route is voor klimmers. Ze zeggen dat het erg zwaar is. Ik zou graag mee willen doen, al is de Giro misschien niet de beste voorbereiding richting Rio.”

[poll id=”138″]

Dit artikel delen:

20 Reacties

Pizzi 29 oktober 2015 om 11:26

thx, fixed

Ben wel benieuwd naar Landa als kopman trouwens.

nafnikleb 29 oktober 2015 om 11:28

“De rit tegen de klok bevalt me, al zal ik nog erg hard moeten werken om in de drie tijdritten niet al te veel tijd te verliezen.”

De klimtijdrit zal hem wel bevallen. De andere twee niet.

Mac-S 29 oktober 2015 om 11:34

Eerst maar eens zien of hij het niveau van dit jaar ooit nog weer haalt. Het was veelbelovend, maar er zijn al genoeg renners geweest die één keer zoiets dergelijks hebben laten zien en daarna nooit meer.
Ik verwacht eigenlijk dat Nibali de Giro gaat winnen met de spreekwoordelijke twee vingers in de neus.

Turtlehead 29 oktober 2015 om 11:41

En Woutje Poels als meesterknecht mee? Toch opvallend dat Sky meteen een plekje als kopman beschikbaar heeft, die zijn toch meer van de uitgekiende opbouw?
Maar bergop in Giro en Vuelta (bij vlagen) was hij enorm indrukwekkend.

Boum05 29 oktober 2015 om 11:48

Wat blijft er voor de ambities voor Poels nog over, als het tenminste waar is wat Landa allemaal
zegt
Ik vind dat Poels een kans moet krijgen om als kopman in de Giro te starten.

tendam 29 oktober 2015 om 11:55

Als Poels kopman in de Giro wilde zijn had hij niet naar Sky moeten gaan, bij zo’n ploeg kopen ze gewoon de beste renners en dan kan het zijn dat je zelf net wat minder bent. Landa kan de Giro winnen, Poels niet. Al moet Landa dan wel wat beter gaan tijdrijden, en gezien de progressie van Nieve bij die ploeg (nul komma nul) zou dat nog wel eens kunnen tegenvallen.

Daan° 29 oktober 2015 om 11:56

Ambitieus, zo hoort het, anders kun je net zo goed niet meedoen als kopman. Poels gaat ‘gewoon’ naar de Tour denk ik!

LyndaLid 29 oktober 2015 om 12:22
Quote:
Ik vind dat Poels een kans moet krijgen om als kopman in de Giro te starten.

Op basis van wat? Zijn voorgaande top 10 noteringen in grote rondes…? Zijn eerder behaalde topklasseringen in kleine rondjes…? Of gewoon omdat het een Nederlander is? Tuurlijk kan Poels geen kopman zijn bij een ploeg als Sky, dan moet ie naar een hele kleine ploeg gaan. En dan is t ook nog maar afwachten of het iets oplevert. Volgens mij zit ie gewoon super op zijn plek als hele goede knecht bij het beste team.

On: ja, grote kanshebber natuurlijk. Maar ben wel benieuwd of iemand als König niet een beetje baalt, die hoopte denk ik wel op een plekje als kopman. Henao zal inmiddels wel weten dat een grote ronde net wat te veel is voor hem.

Tiim 29 oktober 2015 om 12:48

Dan mag hij wel een beetje leren tijdrijden, want dat was deze Giro natuurlijk lachwekkend

Orakel 29 oktober 2015 om 13:14

Beetje gechargeerd, maar een Sky onwaardige kopman. Bij een topteam mag verwacht worden dat de kopman op alle GT vlakken tot minimaal de subtop behoort. Dus drie weken op niveau, niet te snel ziek worden, klimmen, tijdrijden, punchen. ‘We’ branden Poels (en voorheen Porte) af omdat ze niet constant genoeg zijn (1 factor). Maar Landa heeft een baggertijdrit (ook 1 factor). Puur als (complete) klassementsrenner heeft Sky betere opties: Froome, Konig, Thomas. Dat zijn drie perfecte kopmannen voor GT. Deze kan je omringen door klimspecialisten als Landa, Poels, Nieve, Intxausti, Henao, Roche.
Pure klimmers rijden wel eens podium, maar een GT winnen doen ze zeer zelden. De lat voor Sky mag niet bij het podium liggen. Zij moeten m.i. altijd voor winst rijden.

Contador#N.1 29 oktober 2015 om 13:29

@orakel
In het artikel wordt duidelijk genoemd dat ze voor de winst gaan. Landa in topvorm is gewoon de beste klimmer op dit moment. Het klop niet de pure klimmers niet vaak een grote ronde winnen. Voorbeelden: Aru vuelta 2015 en Quintana giro 2014.

Romāns Vainšteins 29 oktober 2015 om 13:36

Ik vind Poels geen kopman omdat het een duidelijke boven-het-theewater – renner is die de ene dag lachend meeklimt met de wereldtop klimmers om 2 dagen later op 23:23 binnen te komen.

Los daarvan vind ik het nogal een aaname dat Landa hier een fietlescursus van gaat maken, zijn chrono is sowieso niet best en ook het 3 weken lang scherp blijven bij een topteam met de schijnwerper op jou is iets wat nog bewezen moet worden.

albertooo 29 oktober 2015 om 13:53

Poels reed ooit in de ploeg van Lefevere, die hem makkelijk als Giro-kopman had kunnen starten. Niet dat dat gegarandeerd een klassement oplevert, maar Poels moet nu niet klagen als hij op kop moet gaan sleuren voor Landa.

heuvelcolombia 29 oktober 2015 om 14:03

Lol Poels als kopman.
@Orakel, maar Landa heeft wel al bewezen gewoon top 3 te kunnen rijden in een ploeg waar hij nog niet eens kopman is. Daarmee heeft hij meer bewezen dan andere klimmers bij Sky.
Normaal is Froome dé kopman van sky en Thomas en Landa zouden ook voor de winst kunnen gaan in een grote ronde (als Quintana niet mee rijdt ;) ). König, Roche, Nieve en Intxausti zijn prima reservekopmannen (die laatste het meest twijfelachtige) en daarnaast zijn Kennaugh, Poels, Kiryienka, Deignan en Lopez ideale klimknechten. Henao, Nordhaug en Kwiatkowski zijn niet echt ronderenners.

LutsenkoFan 29 oktober 2015 om 14:06

Landa heeft op jongere leeftijd in 1 jaar al meer bewezen dan Poels.. Dus logisch, ik denk dat Landa nooit echt heeft getraind op zijn tijdrit maar met deze Giro die hij wil winnen zal hij dat toch moeten doen. Daar is hij denk ik bij Sky op zijn plek en rijdt hij iedereen volgend jaar op een half uur.

Contador#N.1 29 oktober 2015 om 14:26

We zullen zien we volgend jaar de giro wint, maar als je verstandig bent zal ik je geld op Nibali of Landa zetten want een van die 2 wint hem volgend jaar 100% zeker.

ghostwriter 29 oktober 2015 om 14:29

Ik zou het prachtig vinden als Poels in 2017 voor een ploeg rijdt waar hij in een grote ronde kopman is. Ik denk dat hij bij LottoNL bijvoorbeeld co-kopman van Kruijswijk kan zijn in de Giro en/of Vuelta. Mocht hij in een rit veel tijd verliezen dan heeft hij alsnog zijn waarde als superknecht voor Kruijswijk.

Met Kruijswijk en Poels voor de combinatie Giro/Vuelta en Gesink en Kelderman voor de Tour zou LottoNL in elke grote ronde een goede kans maken op een top 10 klassering.

Anketieletje 29 oktober 2015 om 21:09

De grootste kampioenen uit het heden en verleden lieten bijna hun hele lichaam spreken, maar hielden alleen hun mond stijf dicht….. Daar kunnen Landa en vele anderen een voorbeeld aan nemen.

tendam 29 oktober 2015 om 22:05

@romans vainsteins
Als ik nou één term niet op Poels toepasbaar vind is het ‘boven z’n theewater rijden’… die gast lijkt nooit af te zien. Hij was ook gewoon de sterkste knecht van Froome in de slotdagen van de Tour, en niet de Konigs of de Roches of wie heb je nog meer die hier even boven Poels worden geplaatst.

Poels heeft zo een of twee keer per ronde een jour sans, dat is zijn probleem. Dat heeft niks met boven z’n theewater rijden te maken, kon hij dat maar dan zou hij misschien op zo’n dag nog kunnen aanklampen op z’n Mollema’s.

heuvelcolombia 30 oktober 2015 om 10:38

@Anketieletje, dat vind ik nou echt onbelangrijk. Daarbij zegt Landa hier niks verkeerd.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair