Michael Zijlaard: “Doorgroeien naar WorldTour is geen doel op zich”

Door , zondag 4 januari 2015 om 11:33

Voor teammanager Michael Zijlaard kwam er met de presentatie van zijn Team Roompot afgelopen vrijdag een einde aan enkele hectische weken. Glunderend stond hij de aanwezige pers te woord. Zijn ploeg is in recordtempo met succes uit de grond gestampt, maar er wachten nog een paar stevige hindernissen. De onzekerheid rond de licentie van Michael Boogerd blijft een knelpunt. Zijlaard sprak met WielerFlits over zijn ambities, de problemen rond zijn boegbeeld en het anti-dopingbeleid van zijn ploeg.


Nederlandse identiteit
Met de introductie van Team Roompot heeft Nederland weer een ploeg van ProContinentaal niveau. Zijlaard en co. kiezen bewust voor een rol op een kleiner podium. Succes is niet het belangrijkste, de keuze voor renners uit eigen land is bewust gemaakt. “Geld is niet onze drijfveer, maar passie voor de wielersport. Dan kom je bij jonge jongens, volledig Nederlands en no-nonsense. Dat is wat we uit willen stralen,” vertelt Zijlaard.

Michael Zijlaard

De ploeg zet niet in op snel succes met buitenlandse kopmannen. Het is bovendien niet de ambitie om op korte termijn door te groeien naar de WorldTour, al sluit Zijlaard het helemaal niet uit. “Het is geen doel op zich, maar we weten niet wat de toekomst gaat brengen. Het belangrijkste is dat wij niet het plan zijn, dat alle kanten op gaat vliegen. Op een gegeven moment kregen we ook verzoeken van buitenlandse renners die graag bij ons wilden gaan rijden. Ik blijf ervoor waken dat we vechten voor Nederlandse renners en Nederlands personeel met zo veel mogelijk Nederlandse sponsoren. Maar ik snap ook wel dat succes continuïteit kan waarborgen. Dus we zullen waar moeten gaan maken wat we geroepen hebben.”

De Rotterdammer is realistisch. “We zetten het op een hoog niveau neer, maar we weten wel onze plek. In wedstrijden als de Ronde van Drenthe willen we mee gaan doen om de overwinning en in de grote koersen willen we kleur geven. Daar ben je ook voor. Die jonge jongens willen op een gegeven moment doorstromen. Wanneer er over twee, drie jaar een heleboel budget komt, dan vind ik nog steeds dat we hetzelfde moeten doen. Maar dan misschien met grote, Nederlandse renners.”

Ploegleiding Team Roompot

Dossier Boogerd
Tijdens de presentatie kwamen er veel vragen over de toekomst van Michael Boogerd. De oud-renner wacht nog steeds op een licentie om in de ploegleiderswagen plaats te mogen nemen. De aanwezigheid van Boogerd is volgens Zijlaard voor zowel renners, begeleiding als sponsoren geen issue. “Anders waren we er nooit aan begonnen. Een jaar geleden wist ook iedereen wie hij is en hoe het zat. Niemand heeft een probleem met zijn aanwezigheid. Wanneer het gebeurt, dan zitten we het uit.”

Hoewel hij er niet van uitgaat dat het zover komt, is er wel al nagedacht over de mogelijke gevolgen. “Plan-B is dat ik ook weer mijn licentie heb aangevraagd. Ik ben ook zeventien jaar ploegleider geweest. Dan zal ik hem een paar maanden vervangen. We gaan ervan uit dat het niet gaat gebeuren, maar mocht het zo zijn dan is het zo. Wanneer hij zijn straf veel te laat moet uitzitten, dan zullen wij dat accepteren en krijgt hij een andere, betrokken rol bij de ploeg. Alleen niet achter het stuur.”

De ploeg kan niet anders dan afwachten. “Het ligt niet bij ons. Hij kan niet meer doen dan het aanvragen. Nu is het afwachten wat ze er mee gaan doen.” Zijlaard is van mening dat Boogerd voldoende gestraft is. “Hij heeft netjes verteld hoe het zit en geen andere mensen meegenomen in zijn val. Dat siert hem. Hij heeft de keuze gemaakt om destijds dingen te doen die niet konden . Daar heeft niemand hem tot aangezet. Hij is gezocht en toen ze hem hadden stopte de boel. De meeste mensen willen denk ik kijken naar de wielersport zoals deze nu is. Die heeft al aangetoond beter in elkaar te zitten dan een aantal jaar geleden, hoewel je natuurlijk niet in de toekomst kunt kijken.”

Team Roompot

Geen doktoren mee naar wedstrijden
Team Roompot kiest voor een andere aanpak wanneer het gaat om dopingbestrijding . “Het is bij ons absoluut een issue,” verkondigt Zijlaard stellig. De ploeg wil zich door middel van een trendbreuk onderscheiden. “We hebben een dokter van SMA (Guido Vroemen, red), die afkomstig is uit de triatlon. Alles komt bij hem. Wij gaan bovendien niet naar koersen met doktoren. Met die traditie breken wij. We nemen verzorgers en masseurs mee, maar geen doktoren. We willen dat onze jongens er gezond naartoe gaan. Wordt iemand ziek en heeft hij koorts, dan kan hij niet meer fietsen en moet hij naar huis. Mocht hij zijn sleutelbeen breken, dan is het fijn dat je iemand hebt om hem naar het ziekenhuis te begeleiden. Wanneer we toch doktoren meenemen, dan worden het artsen in opleiding van de SMA. Wij maken daar een statement, maar hebben nog steeds geen garantie.”

Lees ook:
Team Roompot wil in 2015 meespelen in grote wedstrijden
Boogerd gefrustreerd over dopingzaak: “Ik knakte” (video)
Erik Breukink: “Grote ronde is dit jaar geen must”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.