Michael Matthews bezorgt Team Sunweb zege in Bretagne Classic

dinsdag 25 augustus 2020 om 15:43
Michael Matthews bezorgt Team Sunweb zege in Bretagne Classic

foto: Cor Vos

Michael Matthews heeft de Bretagne Classic 2020 op zijn naam geschreven. De Australische sprinter van Team Sunweb wist zich de hele wedstrijd afzijdig te houden, maar kwam op het juiste moment naar voren en kon in finale rekenen op een ijzersterke Nils Eekhoff.

Plouay is deze week het epicentrum van de koers met de Europese kampioenschappen wielrennen, maar ook met de Bretagne Classic-Ouest France. Erg veel animo was er overigens niet voor deze geaccidenteerde eendagswedstrijd. Zo kozen Team Ineos en Jumbo-Visma er zelfs voor om helemaal geen selectie af te vaardigen, met een boete tussen de 10.000 en 20.000 Zwitserse frank tot gevolg.

Vroege vlucht bestaat uit vijf renners en Rémi Cavagna 
Ook BORA-hansgrohe ging niet van start in de Bretagne Classic na een positieve COVID-19-test van een van hun deelnemende renners. Zhandos Bizhigitov, Floris De Tier, Joey Rosskopf, Alexander Cataford, Will Clarke en Rémi Cavagna stonden wel gewoon aan het vertrek en besloten al snel om een vroege vlucht op poten te zetten. De zes aanvallers kregen echter niet veel ruimte van het peloton.

De mannen van EF Pro Cycling en UAE Emirates probeerden het verschil zo klein mogelijk te houden richting de finish in Plouay, om zo man-in-vorm Cavagna (die gisteren nog zilver veroverde op het EK tijdrijden) binnen schootsafstand te houden. De hardrijder van Deceuninck-Quick-Step moest, samen met zijn medevluchters, in de laatste tachtig kilometer een voorsprong van slechts twee minuten verdedigen.

Solo Cavagna komt niet uit de verf, Vanhoucke probeert het 
De fut was eruit bij de koplopers en dus besloot Cavagna met nog 74 kilometer te gaan om alleen verder te gaan. Clarke, Rosskopf en De Tier probeerden nog wel om het gat te dichten, maar beten hun tanden stuk in de achtervolging op de Franse TGV. Cavagna was alleen en wist zijn voorsprong op de grote groep weer uit te diepen. Zaten we te kijken naar een succesvolle solo van de Fransman?

Nee, want Cavagna werd goed twintig kilometer later ingerekend door het peloton, dat inmiddels flink was uitgedund. Harm Vanhoucke, Fernando Barceló en Robert Stannard waren de volgende aanvallers met nog meer dan veertig kilometer op de teller. Deze renners wisten al snel een halve minuut uit te lopen en reden op een gegeven moment 45 seconden voor het peloton uit.

Onstuimige finale eindigt met een klassieke sprint 
In de groep der favorieten bleef het onrustig, waardoor er geen sprake was van een georganiseerde achtervolging op Vanhoucke, Stannard en Barceló. Toch ging het in het uitgedunde peloton hard genoeg om de drie aanvallers weer bij de lurven te vatten. In de slotfase van de Bretagne Classic lieten de Belgen (met Jan Bakelants en Aimé De Gendt) zich goed zien, maar niemand bleek in staat om écht weg te rijden uit het peloton.

Met nog dertien kilometer voor de boeg begonnen de renners aan het zoveelste klimmetje van de dag: de Côte du Lézot (1,4 km aan 3,9%). Dit bleek het uitverkoren moment voor een groepje van zeven om het te proberen, maar ook deze vlucht was geen lang leven beschoren. Victor Lafay kreeg wel de ruimte van de mannen van UAE Emirates, die vol op kop reden voor sprinter en man-in-vorm Jasper Philipsen.

Eekhoff en Matthews bezorgen Team Sunweb de zege 
De voorsprong van Lafay, uitkomend voor Cofidis, liep op tot vijftien seconden. De Fransman moest alleen nog wel de laatste klim van de dag, de Côte du Pont-Neuf (1,5 km aan 4,2%), zien te overleven. Dat lukte niet en dus werd Lafay bedankt voor zijn bewezen diensten. Een groepje van zeven renners wist een klein gaatje te slaan op de top van de Côte du Pont-Neuf en deze coureurs begonnen met een beperkte voorsprong aan de laatste kilometer.

Nils Eekhoff is blij met de zege van zijn ploegmaat – foto: Cor Vos

Een beresterke Nils Eekhoff, die afgelopen zondag al imponeerde met zilver op het NK wielrennen, besloot zich volledig op te offeren in dienst van Matthews, die bij de pinken was na de beklimming van de Côte du Pont-Neuf. Luka Mezgec ging als eerste de sprint aan, maar de Sloveen was niet opgewassen tegen Matthews. Het is voor de Australiër, die niet is geselecteerd voor de Tour, zijn eerste seizoenszege.

Dit artikel delen:

73 Reacties

Gebruikersnaam 25 augustus 2020 om 15:45

Typische Matthews-overwinning, dus ongeveer 15 seconden in beeld geweest gedurende de gehele koers.

0
Massimo Bataille 25 augustus 2020 om 15:46

Dus hij is net zoals elke sprinter?

0
Gebruikersnaam 25 augustus 2020 om 15:47

Maar hij wordt vaker in rijtjes met Sagan, Kristoff, Degenkolb,… geplaatst, terwijl die véél meer laten zien. Die doen soms bizarre dingen, zoals bijvoorbeeld zelf een gat dichtrijden.

0
Martijn Arensman 25 augustus 2020 om 15:48

Hahahaa, ik denk nog minder seconden. Maar wel de belangrijkste laatste 2 seconden van de koers.

0
Massimo Bataille 25 augustus 2020 om 15:57

Die mannen zijn ook wel meer klassieke sprinters, waar je in het voorjaar meestal niet anders kunt dan zelf ook initiatief te nemen.
Als je gaat kijken naar hun overwinningen in de ‘lastige sprinten’ zie je ook wel dat bv in Sanremo (Degenkolb en Kristoff) ze enkel volgden en Sagan in Quebec/Montreal zich ook verbergt hoor.
Hij is eerder een puncher sprinter, die idd meer tot zijn recht komt in de sprints bergop. Een Valverde zie je bijna ook altijd op zijn sprint rekenen.

En Sagan wordt ook wel mooi 2x wereldkampioen zonder zich 1sec te tonen.

0
leor 16 25 augustus 2020 om 15:59

"De Australische sprinter van Team Sunweb wist zich de hele wedstrijd afzijdig te houden", was inderdaad een typische Matthews-move. Deed me wat denken aan zijn U23 wereldtitel, toen hij door laf/slim te rijden de veel sterkere Degenkolb kon kloppen.

Wel een leuke opsteker voor Matthews zelf natuurlijk, nog steeds onbegrijpelijk dat hij niet start in de TdF.

0
Panache 25 augustus 2020 om 16:31

Die sport heet wielrennen, waar je door tactiek, bluf, profiteren en sprinten kan winnen zonder de beste man in koers te zijn. Wie de beste man in koers is, doet in deze sport ook niet ter zake, het enige doel is om als eerste met je voorband over de finishlijn te komen.

0
Arema Pro Cycling Team 25 augustus 2020 om 16:37

Typische Sunweb/Matthews basher opmerking….

0
RainbowJersey 25 augustus 2020 om 15:45

Berenwerk van Eekhoff en een rare move van Vanmarcke brengen Matthews een mooie zege

0
Tonydepony 25 augustus 2020 om 16:06

Inderdaad hele rare actie van EF renner en Philipsen die dat gat niet wilt dichten natuurlijk

0
Krul 25 augustus 2020 om 18:18

Als Sénéchal op 500 meter aan zou gaan had hij een goede kans gehad om te winnen. Volgens mij had hij niet door dat Eekhoff de benen stil liet voor Matthews.

0
thorsen 25 augustus 2020 om 15:45

Eekhoff wederom heel sterk, Matthews in een zetel naar de winst.

0
Wheely 25 augustus 2020 om 15:45

Eekhoff goed zeg!

0
lander luypaert 25 augustus 2020 om 15:45

En geen Tour voor deze man. Absurd!

0
Dikke Vrouw 25 augustus 2020 om 15:46

Zo die is klaar voor de tour!

0
SnellePelle 25 augustus 2020 om 15:51

Helaas, maar de Tirreno kan heel mooi worden.

0
Dikke Vrouw 25 augustus 2020 om 15:59

Als de ploegleiding slim is gaan ze nog schuiven hoor, en Eekhoff kan ook zo in de Tourploeg

0
bartp25 25 augustus 2020 om 16:06

Ben ik volledig met je eens @dikkevrouw, helaas blinkt Sunweb er in uit om geen aanpassingen te doen aan vooropgestelde plannen. Onbegrijpelijk dat ze Bol verkiezen boven Matthews. Daarmee doe ik niks af aan de kwaliteiten van Bol maar Matthews staat toch wel een treetje of 2 boven hem.

0
Dikke Vrouw 25 augustus 2020 om 16:14

Ze hebben zeker een gebrek aan lef en inzicht

0
Panache 25 augustus 2020 om 16:33

Je zou zeggen dat je het ongelijk van Sunweb misschien na afloop van de Tour bewijst, maar vooraf is een beetje raar (dan beoordeel je je eigen taxatie en ga je cirkelredeneren).

0
hartstikkebedankt 25 augustus 2020 om 15:46

Matthews is gemaakt voor dit soort semi-zware heuvelkoersen met een matig deelnemersveld, die eindigen in een sprint met een kleine groep. Wat een beulswerk van Eekhoff, fenomenaal. Senechal heel dom gereden, je weet toch dat Eekhoff gaat inhouden, ga er meteen op en over zou ik zeggen.

0
Groningen 25 augustus 2020 om 15:51

Senechal heeft geen moment achter zich gekeken, wist dus allicht nicht dat ze een gaatje hadden. Wel jammer, want wie weet wat Eekhoff nog over gehad zou hebben als Senechal 200-300 meter op kop gereden zou hebben…

0
hartstikkebedankt 25 augustus 2020 om 15:52

Dan is Senechal nog steeds dom, door het niet achter zich kijken

0
Groningen 25 augustus 2020 om 16:09

Tuurlijk, hij moet daar altijd kijken wat er achter hem gebeurt, maar als hij gekeken had had hij waarschijnlijk ook wel overgenomen

0
Marik 25 augustus 2020 om 15:46

Ploegenspel op z’n best met het duo Eekhoff en Matthews. Wat is die Eekhoff een beresterke renner zeg. Leuk! Kan een hele goede worden in de eendagskoersen en dan lekker voor eigen kansen rijden.

0
klootje kriekeljon 25 augustus 2020 om 15:47

Deze komt op minstens 50% van Eekhoff. Leuk talent!

0
Tonydepony 25 augustus 2020 om 15:48

Hoe sterk moest Jonas Rickaert wel niet zijn als die deze Eeckhoff eraf kreeg

0
Franco Ballerini 25 augustus 2020 om 15:49

Dat begrijp ik nog steeds niet.

0
Oblomov 25 augustus 2020 om 16:23

Eekhoff is die wedstrijd onderweg gewoon te diep in het rood gegaan en betaalde daar in de finale de prijs voor. Door dat te diep gaan heeft hij zich wel perfect in vorm gereden. Draai je de volgorde van Hageland – NK – Plouay om, dan wint hij Het Hageland wellicht wel. Alhoewel, dan zou er misschien op zijn wiel zijn gereden want het geheimpje dat hij bezig is een hele goede te worden is nu wel verklapt.

Wel jammer dat hij volgens de planning nu aan de kant staat tot de Binckbank Tour. Zou hem meesturen met Matthews naar de Tireno. Aan de andere kant is nu rusten en dan de Binckbank Tour gebruiken om vorm op te bouwen voor Gent Wevelgem en Roubaix ook geen slecht idee.

0
Arnault Hellebaard 25 augustus 2020 om 15:48

Zo Zo Zo, zet hem maar in de tourpoule hoor deze man is in vorm.

0
bartp25 25 augustus 2020 om 15:50

matthews gaat niet naar de tour…

0
Arnault Hellebaard 25 augustus 2020 om 16:14

Dat is zonde zeg.ik dacht dat sunweb nog een plek voor de tour vrij had. Daar past mathews toch mooi in.

0
thorsen 25 augustus 2020 om 15:48

Simmons 6e, ook niet verkeerd voor een 19 jarige.

0
Gr.R. 25 augustus 2020 om 15:52

Hij ziet er uit als 119, met die baard…

0
tendam 25 augustus 2020 om 15:48

Eekhoff is nu al onze beste klassiekerrenner na Van der Poel. Wat een beest. Matthews ook goed natuurlijk, maar die moest bijna wel winnen in deze situatie.

0
Kosmonaut 25 augustus 2020 om 15:55

Volgens mij doe je hier toch wel ene Terpstra tekort. En ook Mollema kan best een klassieker aan. Maar zeker een mooi Klassieker talent voor Nederland om erbij te hebben.

0
Apemantus 25 augustus 2020 om 16:32

????

Volgens mij moet hij dat nog gaan bewijzen bij de Elite. Dat deze kerel ontzettend veel potentie heeft mag duidelijk zijn. Maar nu al zeggen dat hij na MVDP onze beste man voor de klassiekers is, is veels te voorbarig. Laten we hopen dat hij zich zo geweldig blijft ontwikkelen. Ik ben alvast fan.

0
Dolfy 25 augustus 2020 om 15:49

Wat een overmacht die sprint. Mezgec toch ook geen koekebakker bij dit soort aankomsten…

0
JasperMollema 25 augustus 2020 om 15:49

Heerlijke lead-out van Eekhoff, bijna 2km volle bak op kop gereden.

0
Martino87 25 augustus 2020 om 15:49

Mooie stijl heeft Eekhoff ook. Ook knap dat Simmons hier gewoon voor de overwinning mee rijdt, die gast is net 19. Ik heb nog nooit iemand die net 19 is zo sterk zien rijden tussen de profs.

0
Dolfy 25 augustus 2020 om 15:52

Evenepoel niet gezien? :)

0
Hollow Knight 25 augustus 2020 om 15:52

Niet zo happen.

0
SnellePelle 25 augustus 2020 om 15:52

Ben jij Remco nu al vergeten?

0
Dolfy 25 augustus 2020 om 15:53

Kon het niet laten.. :)

0
Massimo Bataille 25 augustus 2020 om 15:51

Sterke Eekhoff, maar wrm neemt Senechal niet over als ze dat gat hebben geslagen op +- 1km van de streep.
Eekhoff net een zware beurt gedaan, en nu ook niet bekend als echt snel. Neemt hij daar bergaf de kopbeurt dan zie ik de achtervolgers niet direct terugkomen en is het sprint tussen hen.
Maar sterke sprint van Matthews

0
assen 25 augustus 2020 om 15:52

Eekhoff is ECHT goed!
Kun je nagaan hoe goed MvdP was/is…. brrrrr.

Matthews niet onderschatten, hij is 1 van de beste renners van het peloton. Beter dan Kristoff en Degenkolb, als je het mij vraagt. Top 10 WT toch, vorig jaar of het jaar daarvoor?

0
Hollow Knight 25 augustus 2020 om 15:58

De Degenkolb van voor zijn ongeluk was echt wel een betere renner dan Michael Matthews… Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem, enz.

Kristoff in zijn hoogjaren haalde ook een beter niveau dan Matthews al heeft getoond… Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, enz.

Desalniettemin is Matthews gewoon een uitstekende renner natuurlijk en maakt het hier mooi af (mede dankzij een sterke Eeckhoff). In de echt grote koersen moet het er wel nog uitkomen.

0
Chippen 25 augustus 2020 om 15:58

niemand zegt dat matthews geen goede renner is. maar ik denk dat er niet veel objectieve wielerfans het warm krijgen van zo'n buitengewoon passieve renner.

de doorsnee sprinter heeft alleen maar zijn sprint, matthews kan meer maar vertikt het gewoon om het te doen, heeft daarom ook niet het palmares dat je zou verwachten. zo'n renner zou grotere eendagskoersen moeten winnen dan plouay, quebec of montreal

0
Lalsacien 25 augustus 2020 om 16:08

En meerdere etappes in de Vuelta, Giro en Tour….

0
ChefSpijker 25 augustus 2020 om 16:28

Matthews vergelijken met Degenkolb en Kristoff is vrij onzinnig. Totaal andere renners. Ja Degenkolb en Kristoff hebben al monumenten op zak en Matthews nog niet, terwijl hij in die koersen ook kanshebber is.

Maar Matthews is ook gewoon wereldkampioen ploegentijdrit geweest, heeft al meerdere individuele WK-medailles en mensen die beweren dat ie niet aantrekkelijk kan koersen, moeten misschien wat Tours gaan terugkijken. Die gozer heeft toch wel heel vaak in de vlucht gezeten in lastige ritten. Won ook een Touretappe via een monstervlucht met enkele andere sterke namen. Dat zie je dan een Degenkolb en Kristoff weer niet doen.

0
Franco Ballerini 25 augustus 2020 om 15:53

Wat betekende nou het gebaar van Matthews naar Eekhoff toen hij samen met Senechal los was? Ik dacht in eerste instantie: rijd jij maar door met hem (wat natuurlijk kansloos zou zijn) want ik voel me niet goed genoeg.

0
madeinstars 25 augustus 2020 om 16:12

Volgens mij gebaarde hij langzamer te gaan, omdat ze de boel los reden.

0
Franco Ballerini 25 augustus 2020 om 16:23

Ja, meer kan ik er achteraf ook niet van maken, maar dat benadrukt dan des te meer hoe goed Eekhoff vandaag wel was en dat Matthews dus moeite had zijn tempo te volgen. Merkwaardig.

0
crossedrdebosse 25 augustus 2020 om 17:09

ja hij leek naar zichzelf te wijzen en vervolgens aan te geven dat ie niet meer kon. Dat deed denk ik Eekhoff besluiten om het tempo eruit te halen om zo Matthews zoveel mogelijk energie te sparen voor de laatste meters

0
Murcia 25 augustus 2020 om 15:54

Eekhoff laat weer eens zien dat hij een mooie toekomst heeft. Matthews pakt zijn World Tour zege en Mezgec verspeelt zijn energie door het gaatje op Nils en Senechal te moeten dichten.

0
Lalsacien 25 augustus 2020 om 15:59

Anthony Roux een plaatsje beter dan gisteren

0
FritsvanHoefelen 25 augustus 2020 om 16:00

Eekhoff en Matthews mooi duo voor de klassiekers (volgend jaar)

0
Chippen 25 augustus 2020 om 16:03

om maar te zwijgen over het duo van der poel / rickaert

0
Tuubke 25 augustus 2020 om 16:02

Mag ik een andere kop voor dit artikel suggereren? ‘Eekhoff bezorgt Matthews zege in Bretagne Classic’. Ik heb van hem genoten!

0
josemanuelfuente 25 augustus 2020 om 16:08

+1

0
koos1 25 augustus 2020 om 16:07

Matthews met gemak, dankzij een super sterke Eekhof. Benieuwd wat Eekhof kan in de komende klassiekers.
De prijs voor de dommerik van de dag gaat wel naar Senechal. Ze hebben een mooi gaatje in de laatste kilometer, als die overneemt van Eekhof blijven ze met 2en voorop en grote kans dat hij dan de sprint zou winnen.

0
LucasR 25 augustus 2020 om 16:32

Zoals Jose en Ruben al meermaals opmerkten, is het uiterst merkwaardig dat Matthews niet is opgenomen in de tourselectie. Ik zou hem samen met Eekhoff omwisselen voor Joris Nieuwenhuis en Casper Pedersen. Kunnen Matthews en Bol eventueel de sprints verdelen. Dan heb je écht een goede selectie vrijbuiters en rittenkapers, plús een ervaren wegkapitein: Kragh Andersen, Hirschi, Bol, Roche, Benoot, Arndt, Matthews, Eekhoff. Oef!

0
ChefSpijker 25 augustus 2020 om 16:46

Pedersen is in principe laatste man Cees. Deed ook een geweldige leadout toen ie won in de Algarve van Fabio. Kun je beter een Roche skippen.

0
LucasR 25 augustus 2020 om 18:49

Zit zeker wat in, maar ik zou Roche wel meenemen vanwege zijn ervaring.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone