Michael Barry: “Pijnstiller Tramadol gemeengoed bij Team Sky”

maandag 28 april 2014 om 10:12
Team Sky

foto: Sirotti

Het gebruik van de krachtige pijnstiller Tramadol is gemeengoed bij Team Sky. Dat vertelt oud-renner Michael Barry in de Britse krant The Times. De Canadees reed tussen 2010 en 2012 voor de Britse formatie en zag zijn ploeggenoten het middel veelvuldig gebruiken.

De krachtige, morfineachtige pijnstiller is niet verboden, maar werkt volgens Barry prestatie bevorderend. “Ik gebruikte Tramadol bij Sky”, vertelt hij. “Ik heb nooit gezien dat het tijdens training werd gebruikt, alleen in wedstrijden. Daar heb ik Sky-renners het meerdere malen zien gebruiken,” geeft hij aan. “De effecten zijn snel merkbaar. Door Tramadol voelde ik mij euforisch, maar het is ook lastig om je te focussen. De pijn in je benen verdwijnt en je kan daardoor harder trappen. Toen ik gevallen was in de Tour gebruikte ik het, maar na vier dagen ben ik gestopt. Het zorgt ervoor dat je verder kan gaan dan je limiet,” aldus Barry, die later deze week met zijn biografie komt. De oud-renner was een van de kroongetuigen in het USADA-onderzoek naar Lance Armstrong.

Het gebruik van de pijnstiller is een veelbesproken onderwerp in het peloton. Lotto-ploegdokter Jan Mathieu noemde het als oorzaak van de vele valpartijen dit voorjaar. Het MPCC (Mouvement pour un cyclisme crédible) probeert bij het WADA Tramadol op de dopinglijst te krijgen. De aangesloten ploegen hebben afgesproken om het medicijn niet te gebruiken. Team Sky behoort daar niet toe, al gaf de ploeg vorig jaar wel aan een verbod te steunen.

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair