Marokko boven in Tour du Faso
zondag 1 november 2009 om 22:28

Marokko boven in Tour du Faso

De Marokkaan Abdelati Saadoune heeft de Tour du Faso gewonnen, het grootste wielerevenement van het Afrikaanse continent. Deze 2.2-wedstrijd, vorige week vrijdag tot en met andaag, omvatte tien ritten, deels op verharde en deels op onverharde wegen. Twee landgenoten van Saadoune, zijnde Mouhssine Lahsaini en Mohammed Said El Ammoury, maakten het Marokkaans feestje compleet door de andere twee podiumplaatsen te bezetten.

Binnenkort volgt er waarschijnlijk een samenvatting van deze wedstrijd op Sporza, maar hier krijgt u nu al een overzicht van tien dagen volksfeest in het hartje van Afrika!

Etappe 1: Kokologo – Boromo (129 km)
Een groep van tien renners, onder wie drie Europeanen en zeven Afrikanen, is duidelijk te sterk voor de rest van het ruim 80 renners tellende deelnemersveld. De Fransman Julien Schick klopt Abdelati Saadoune in de sprint en mag de eerste leiderstrui aantrekken.

Etappe 2: Pa – Gaoua (159 km)
Deze keer mag een ruimere kopgroep het uitvechten voor de zege: 21 renners sprinten in Gaoua voor de bloemen. Nu wint een Afrikaan: Mouhcine Lahsaini blijft de Belg Laurent Donnay en zijn eigen landgenoot Mohammed Said Elammoury voor. Leider Schick maakt geen deel uit van de kopgroep en verliest zijn gele trui aan Lahsaini. Abdelati Saadoune is de enige die binnen de twee minuten van de leider staat.

Etappe 3: Orodara – Bobo Dioulasso (126 km)
De derde rit draait opnieuw uit op een massasprint met zo’n 20 man. En dit keer is het België boven: Lionel Syne wint de etappe, zijn landgenoot Jérémy Burton is derde. De Nederlander Adrie Frijters moet vrede nemen met de tweede plaats. Mouhcine Lahsaini behoudt de leiding voor Abdelati Saadoune, de rest volgt al op meer dan vier minuten.

Etappe 4: Bobo Dioulasso – Banfora (83 km)
Voor het eerst trekt een gegroepeerd peloton naar de streep. Van heel het deelenemersveld blijkt opnieuw Lionel Syne de snelste: hij blijft twee Fransen voor en boekt zijn tweede ritzege. Door de bonificaties onderweg komt Abdelati Saadoune aan de leiding, maar zijn landgenoot Mouhcine Lahsaini staat in dezelfde tijd.

Etappe 5: Bobo Dioulasso – Dedougou (170 km)
De vijfde etappe draait opnieuw uit op een massasprint, en daarin wint Lionel Syne voor de derde opeenvolgende keer. In het algemeen klassement verandert er niets.

Etappe 6: Bobo Dioulasso – Hounde (92 km)
Geen gegroepeerd peloton, maar een groep van 21 renners trekt naar de streep. Maar Lionel Syne is weer van de partij en sprint naar zijn vierde dagwinst in evenveel dagen. Abdelati Saadoune profiteert van bonificatieseconden onderweg om drie seconden uit te lopen op Mouhcine Lahsaini.

Etappe 7: Koudougou – Ziniare (128 km)
Een kopgroep van vijf renners houdt op de streep nog een handvol seconden over op het jagende peloton. De Fransman Jean Noel Wolf houdt zijn vier medevluchters, allen Afrikanen, achter zich en sprint naar de zege. Het klassement blijft ongewijzigd.

Etappe 8: Koulbila – Tenkodogo (149 km)
In de achtste etappe mag een kopgroep van 13 renners het uitvechten voor de zege. Voor de tweede dag op rij gaat de zege naar een Fransman: Julien Tomasi toont zich de snelste van de vluchters. Doordat ook Abdelati Saadoune vooraan eindigt, neemt hij ruim anderhalve minuut voorsprong in het algemeen klassement.

Etappe 9: Tenkodogo – Fada (124 km)
Een groep van 15 renners kiest het hazenpad in het begin van de negende etappe en krijgt opnieuw een vrijgeleide van het peloton. Lionel Syne rijdt in de sprint iedereen naar huis en wint zo zijn vijfde rit. De top-6 van het klassement heeft zich niet laten verrassen, waardoor er bovenin niets veranderd.

Etappe 10: Boussé – Ouagadougou (108 km)
In de slotetappe met aankomst in hoofdstad Ouagadougou trekt een groep van 21 renners naar de streep. Bij afwezigheid van Lionel Syne blijkt diens landgenoot Jérémy Burton de rapste aan de meet. De gele trui van Abdelati Saadoune komt niet meer in gevaar, waardoor de Marokkaan zich winnaar van de Ronde van Burkina Faso mag noemen. Saadoune volgt op de erelijst de Belg Guy Smet op.

Eindklassement Tour du Faso (2.2)
1. Abdelati Saadoune (Mar/Elite-2) 30u47m37s
2. Mouhssine Lahsaini (Mar/Elite-2) + 1m28s
3. Mohammed Said El Ammoury (Mar/Elite-2) + 4m43s
4. Tarik Chaoufi (Mar/Elite-2) + 6m01s
5. Laurent Donnay (Bel/Elite-2) + 8m42s

RIDE Magazine