Marianne Vos flitst naar proloogzege in Simac Ladies Tour

dinsdag 24 augustus 2021 om 14:34
Marianne Vos flitst naar proloogzege in Simac Ladies Tour

foto: Cor Vos

Marianne Vos heeft op indrukwekkende wijze de proloog van de Simac Ladies Tour, vroeger bekend als de Boels Ladies Tour, gewonnen. De kopvrouw van Jumbo-Visma denderde op het 2,4 kilometer lange parcours in Ede naar de ritzege en de eerste leiderstrui. Ze bleef landgenote Ellen van Dijk vijf seconden voor. Cecilie Uttrup Ludwig eindigde als derde op zes seconden.

De eerste echte richttijd op het korte parcours in Ede was van Marianne Vos. Met haar explosiviteit en techniek vloog ze door de bochten en zette ze een tijd neer van 3.01 minuut, goed voor een gemiddelde snelheid van 47,7 kilometer per uur. Daarmee dook Vos met acht seconden onder de tijd van Charlotte Kool en Barbara Guarischi.

Van Dijk strandt op vijf seconden
Voor erkende tijdritspecialisten als Ellen van Dijk (3.06) en Lisa Klein (3.09) bleek de afstand te kort om de motor echt in gang te trekken. Zij beten zich stuk op de tijd van Vos. Ook de eindwinnares van de Boels Ladies Tour 2019, Christine Majerus, kwam zeven seconden tekort.

In de ultieme finale van de proloog kwamen ook nog sprinters als Lorena Wiebes en Lonneke Uneken aan het vertrek, maar ook de troeven van Team DSM en SD Worx moesten tijd inleveren op Vos. Wiebes verloor zeven seconden en Uneken zes seconden. Ook Deens kampioene tijdrijden Emma Norsgaard gaf tijd toe. De laatste renster die nog wat aan de toptijd van Vos kon doen was de Zwitserse Marlen Reusser, maar zij verloor elf seconden.

Vos in de leiderstrui
In het algemeen klassement van de Women’s WorldTour-ronde is Marianne Vos natuurlijk ook de eerste leidster. Het verschil met nummer twee Ellen van Dijk is vijf seconden. Daarachter staat de rest van de top-10 binnen tien seconden van Vos. Woensdag gaat de Simac Ladies Tour verder met een etappe van Zwolle naar Hardenberg.

Dit artikel delen:

8 Reacties

martini151 24 augustus 2021 om 14:52

Ze heeft het ook wel gevoeld, zelden van dichtbij iemand zoveel pijn zien hebben van zo’n klein stukje fietsen

evanderwel 24 augustus 2021 om 15:15

Toch wel een opvallend verschil tussen Vos en de rest als je ziet hoe dicht de rest van de top-10 op elkaar zit.

Blaudzun 24 augustus 2021 om 15:46

Prachtige zege en wat is Ede toch een mooie wielerhistorie aan het opbouwen. Eerst Jakobsen, nu Vos. Een wielerstad bij uitstek!

martini151 24 augustus 2021 om 16:24

Nu is het nog wachten op een veldrit op de hei met een strijd tussen Mathieu en Pidcock

Rebellin 24 augustus 2021 om 17:22

Amen. Ede is aan het uitgroeien tot de poortwachter van het Nederlandse wielrennen. Een gemeente die het wielrennen een warm hart toedraagt gezien alle evenementen die ze daar (proberen te) houden. Nu nog het WK in gelderland.

hanjovdberg 24 augustus 2021 om 20:14

Als Edenaar vind ik het prima dat ze dit soort evenementen organiseren.

Zelf even kort staan te kijken. Wel gestoord aan het commentaar van Slappendel. Die wist echt helemaal niets over het parcours.

Eerst zei ze dat het vooral recht toe rechtaan was. Even later kwam ze daar iets op terug tot ze na het zien van het hele parcours toch moest toegeven dat het wel behoorlijk technisch was …

Dit rondje werd afgelopen jaar gebruikt bij de ronde van Ede (amateur koers) en leverde spektakel en valpartijen op. De finish was die van het NK en het rechte deel en de finishlijn lagen op het NK tijdrijden. Maar dat was allemaal niet bekend. Verder stond er in de voorbereiding dat het een biljart vlak parcours was. Nou .. ik zou zeggen ga het eens nafietsen. Valt vies tegen. Natuurlijk geen steile klim maar een 3 tal oplopende stroken.

Daarom dikke respect voor de bijna 48 km/h gemiddeld van Marianne.

Pietspeed 24 augustus 2021 om 21:31

Eigenlijk een lange sprint. 2.4 km wel erg kort voor een proloog.

hanjovdberg 25 augustus 2021 om 11:24

Mwah bij de vrouwen is alles ongeveer 1/2 tot 2/3 van mannen afstand.

Overigens was een vorige proloog van de Boels ladies tour ook maar 3.3. En bij de ronde van Romandië (mannen) slechts 4 km.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair