Manfred Krikke, voormalig teammanager PDM-wielerploeg, overleden
foto: Cor Vos
Raymond Kerckhoffs
vrijdag 6 januari 2023 om 16:22

Manfred Krikke, voormalig teammanager PDM-wielerploeg, overleden

Manfred Krikke is afgelopen woensdag op 90-jarige leeftijd overleden. De Brabander was jarenlang teammanager van de roemrijke PDM-wielerformatie. Verder zette hij het American Eagle mountainbiketeam met o.a. Bart Brentjens en Adrie van der Poel op.

Manfred Krikke uit Knegsel heeft van jongs af aan zijn hart aan de wielersport ver­pand. Met PDM bereikte Krikke de absolute wereldtop. Drie jaar op rij (in ’88, ’89 en ’90) won de Nederlandse ploeg de wereldbeker. Toppers als Pedro Delgado, Sean Kelly, Greg LeMond, Raoul Alcala, Erik Breukink, Steven Rooks, Adrie van der Poel, Gert-Jan Theunisse en o.a. Rudi Dhaenens boekten mooie overwinningen in een van de mooiste shirts die de wielersport ooit heeft gekend.

Bart Brentjens sleepte in 1994 voor het American Eagle-team de World Cup mountainbike in de wacht door zich in een serie van tien wedstrijden de meest regelmatige mountainbiker te tonen. Brentjens heeft altijd aangegeven een groot deel van zijn prestaties aan Krikke te danken te hebben. “Krikke was eerder over­tuigd van mijn kansen dan ik. Dat is zijn kracht. Hij heeft een goede kijk op de mogelijkheden van renners,” zei Brent­jens destijds.

Het ondernemerschap zat altijd in Manfred Krikke. Op jonge leeftijd beoefende hij in Eindho­ven, de woonplaats van zijn ouders, de wielersport. Toen hij in de gaten kreeg dat hij in het wielrennen niet het talent had dat de perspectie­ven bood die hij er zich van voorstelde, gaf hij zijn studie en werk voor­rang boven de sport. Hij investeerde op jonge leeftijd in snackbars om zich later weer in te kopen in een bouwbedrijf.

Manfred Krikke en Jan Gisbers in de kleuren van PDM. Foto: Cor Vos

In 1980 nam hij de groothan­del en het impor­teur­schap van wielersport­ar­tikelen over van de Zeeuwse oud-be­roepsrenner Piet Rentmees­ter. Hij ontwikkelde vanuit Valkenswaard deze zaak en wist als importeur van merken als Concorde fietsen, Ultima wielerkleding, American Eagle mountainbikes, Look pedalen, Campagnolo onderdelen, Sidi zadels en o.a. Ritchey onderdelen een belangrijke marktspeler in de Benelux te worden.

Als co-sponsor van o.a. de fietsen en kleding raakte hij in 1986 betrokken bij de PDM-wielerploeg. Later werd hij als manager van de ploeg actief en in samenwerking met ploegleider Jan Gisbers en pr-man Harrie Jansen wist hij de ploeg naar de absolute wereldtop te loodsen.

In 1993 ging Krikke het mountainbike-team American Eagle sponsoren. ­­­­Met Bart Brentjens, Adrie van der Poel en Richard Groenendaal wist hij ook daar een ploeg neer te zetten die bij de wereldtop hoorde.

In een interview met een regionale krant vertelde hij later: “Ik heb bedrijven in de fietsindustrie gekocht, omdat ik van wielrennen hield en daar nog heel veel van houd. Ik ben geen voetbalkenner, ik weet daar te weinig vanaf. Ik hoefde niet zo nodig iets bij te verdienen op wielergebied. Ik ben in de allereerste plaats de sport binnen gestapt, omdat ik door deze sport gepassioneerd ben.”

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
6 januari 2023 19:38
Een belangrijk man, heeft inderdaad veel bereikt in het wielrennen. Maar helaas zal PDM uiteindelijk in de geschiedenisboeken blijven vanwege de intralipid-affaire...
    6 januari 2023 20:30
    En niet alleen daarom, wat dacht je van die ploegarts die in een sportprogramma bij Mart Smeets opeens ging zitten vertellen met wie hij bij PDM geëxperimenteerd had met testosteron. Hij noemde Jörgi Müller onder anderen.
    Kan even niet op zijn naam komen, van die arts dus... Peter nog wat dacht ik.
    Smeets viel zowat van zn stoel en lulde er direct over heen.

    Manfred Krikke was natuurlijk een echte wielerliefhebber die maar al te graag zijn geld in de wielrennerij stak.

    Deze Ier gaat wel heel ver in een vrij recente video : "Steven Rooks as he is known to his fans the teammate of Gert Jan Theunisse in PDM is one of the most controversial cyclists in history. "
    https://youtu.be/Mtvy0eV006o
7 januari 2023 13:02
Doping of geen doping dat heeft me eigenlijk nooit zo geboeid. Als ze allemaal gebruiken strijden ze immers nog steeds met gelijke wapens.

Daarnaast zal het inspuiten van 20cc intralipid je als renner geen ruk sterker of beter maken weten we met onze huidige kennis. Enkel bij stelselmatig gebruik heeft het effect.
De jongere generatie heeft dit allemaal niet meer meegemaakt, maar ik kan het me nog herinneren als de dag van gister. De onkunde van de betreffende arts was ook wel ongelofelijk eigenlijk als we dat afwegen naar de maatstaven van vandaag de dag. Intralipid moest onder de 25 graden celcius bewaard worden, wat in die tijd in de Tour nog geen sinecure was. Daarnaast mocht zo'n flesje maar één maal "aangeprikt" worden, maar bij PDM gebeurde dit wel bijna tien maal (Wat ook gelijk iets zegt over de hoeveelheid die werd ingespoten.).

Geen wonder dus dat er een bacteriële ontsmetting bestond, en renners ziek werden. Prachtig bleef natuurlijk dat Manfred de gegrilde kip aanwees als schuldige. :)

Het amateurisme droop er letterlijk vanaf..... hahahaha De ploegdokter die wegvlucht omdat de renners eiste dat hij het middel dan zelf ook maar zou inspuiten, nadat betreffende arts maar bleef ontkennen dat de ziekte symptomen onmogelijk door de intralipid konden zijn ontstaan.

En een mens probeerde wat uit natuurlijk in die tijd. Iedereen wist van elkaar dat ze gedrogeerd rondreden, ook de Lemond's, Delgado's, Kelly's en Fignon's van deze wereld wonnen hun races immers niet op een boterham met pindakaas.

Maar dat geheel terzijde.

Ik heb toch echt wel genoten van de vele mooie momenten die de PDM ploeg me destijds geschonken heeft, Nederland heeft nog steeds z'n enige twee "bollen trui" winnaars aan die tijd te danken.

Dus bij deze mijnheer Krikke, bedankt !!

Reacties zijn gesloten.