Lucinda Brand wint Wereldbeker Namen, Clara Honsinger verrassend tweede

zondag 20 december 2020 om 14:33
Lucinda Brand wint Wereldbeker Namen, Clara Honsinger verrassend tweede

foto: Cor Vos

Lucinda Brand heeft zondag de Wereldbeker veldrijden in Namen gewonnen. De kopvrouw van Telenet-Baloise wist tijdens de Citadelcross in de tweede ronde de leiding te pakken en die stond ze niet meer af. Door haar zege verstevigt Brand haar koppositie in het Wereldbeker-klassement. De tweede plaats ging verrassend naar Clara Honsinger uit Amerika, voor Denise Betsema.

Al direct in de eerste ronde werden de nodige verschillen gemaakt. De kopstart was voor Kata Blanka Vas en Denise Betsema. Daarachter volgde een groepje met onder meer Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand, Sanne Cant, Puck Pieterse en Yara Kastelijn. De Hongaarse Vas kwam nog in de eerste ronde ten val in een afdaling, waardoor Betsema alleen de kop nam.

In de tweede ronde wist Brand de aansluiting te maken bij Betsema, terwijl Alvarado op een kleine halve minuut bleef hangen. De leidster in het Wereldbeker-klassement ging direct solo verder. Wereldkampioene Alvarado moest haar derde plaats halverwege de cross afstaan aan Clara Honsinger. De Amerikaanse kampioene kwam als een diesel op gang en sloot samen met Alvarado aan bij Betsema, die een lekke band kreeg.

Clara Honsinger – foto: Cor Vos

Honsinger daagt Betsema en Alvarado uit
Ondertussen hield Brand soeverein stand aan kop, op veertig seconden gevolgd door het drietal Honsinger-Betsema-Alvarado. Het initiatief werd in de voorlaatste ronde genomen door de renster van Texel, die daarmee Alvarado op achterstand reed. Honsinger was als enige in staat om Betsema te volgen en zij gingen dan ook strijden om de tweede plek achter Brand.

Brand behield haar voorsprong van een veertigtal seconden en mocht solo de zege vieren op de Citadel van Namen. Voor de Rotterdamse haar tweede zege op rij in de ingekorte Wereldbeker van dit seizoen. Eind november trok ze ook al aan het langste eind in Tábor, waardoor ze nu nog steviger aan de leiding staat in het klassement van de Wereldbeker.

In de slotronde wist Honsinger definitief afstand te nemen van Betsema, waardoor de Amerikaanse de tweede plek veiligstelde in deze crossklassieker.

Lucinda Brand als leidster van de Wereldbeker – foto: Cor Vos

Wereldbeker veldrijden 2020-2021
Uitslag vrouwen – Manche 2 in flag-be Namen
1. flag-nl Lucinda Brand in 52m47s
2. flag-us Clara Honsinger op 29s
3. flag-nl Denise Betsema op 38s
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1m21s
5. flag-hu Kata Blanka Vas op 1m38s
6. flag-gb Evie Richards op 1m45s
7. flag-gb Anna Kay op 2m14s
8. flag-nl Aniek van Alphen op 2m26s
9. flag-fr Perrine Clauzel op 2m33s
10. flag-it Eva Lechner op 2m42s

Dit artikel delen:

12 Reacties

Marveloke 20 december 2020 om 14:39

Weet iemand wat er nu precies met Sanne Cant aan de hand is? Ik vind het nog maar lastig te geloven dat zij ooit drie keer wereldkampioene werd. Is ze over haar top heen of spelen er andere dingen?

Brabander 20 december 2020 om 14:42

Die is sowieso nooit goed in Namen geweest hoor

Dolfy 20 december 2020 om 14:45

Voor Cant is de 12e plaats hier best goed. Namen is totaal niet haar parkoers.

Murcia 20 december 2020 om 14:45

Wat Brabander zegt, maar zij is niet echt minder geworden de rest is gewoon veel beter. De anderen hebben haar ingehaald en vervolgens met een laatste zwaai achter gelaten.

john 20 december 2020 om 16:13

Die heeft te lang boven haar staand gefietst ,en de derde wereld titel heeft ze aan Vos te danken die gunde het Betsema niet in Denemarken

Michelangelo 20 december 2020 om 16:51

Groot deel eens met John.

Namen was nooit haar ding, maar het is vooral dat er nu sprake is van meer tegenstand ook in de breedte. Ik vond 12e eigenlijk niet eens zo beroerd voor Cant hier op dit parcours.

Ze heeft veel van haar titels te danken aan de zeer smalle wereldtop tot een paar jaar geleden…

Murcia 20 december 2020 om 14:40

De zwaarste cross wordt gewonnen door de beste veldrijdster van dit moment, Lucinda kiest dit jaar voor het eerst echt helemaal voor het veld en het effect is gigantisch. De grote motor was er al en nu de foutenlast met 90% is teruggebracht degradeert ze de rest. Chapeau! Honsinger rijdt een ijzersterke race en klopt overtuigend de goed gestarte Betsema. Ceylin zal juist moeten gaan werken aan haar motor want die is nu te klein. Verder veel uitvallers met Yara als meest in het oog springende, over gebrek aan techniek gesproken.

Franco Ballerini 20 december 2020 om 16:41

Heel mooi van Honsinger en goed voor het veldrijden, maar zonder de lekke band van Betsema was zij geen tweede geworden.

Gala 20 december 2020 om 16:56

Naar t’schijnt is Honsinger zelf 3x lek gereden.

Dolfy 20 december 2020 om 14:40

Wat een solo van Brand. Betsema sterk in het begin net als Blanka Vas, jammer dat die viel maar toch gewoon 5e. Honsinger sterk, echt haar vorm gevonden. Technisch op de schuine kant een van de beste in beeld.

Brabander 20 december 2020 om 14:43

Lucinda outstanding
Honsinger sensationeel
Blanka Vas wordt een grote

B.J. Bril 20 december 2020 om 23:35

Murcia, niet alleen richt ze zich dit jaar meer op het veld maar m.i. is het veel belangrijker dat ze samenwerkt met ‘mister Cycloctross’ Sven Nijs die met haar de verkenning doet. Zal ook in de training een geweldige ervaring zijn.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair