Lucinda Brand wint ook Urban Cross Kortrijk

zaterdag 28 november 2020 om 14:33
Lucinda Brand wint ook Urban Cross Kortrijk

foto: Cor Vos (archief)

Een week na haar zege in Merksplas won Lucinda Brand zaterdag ook de Urban Cross in Kortrijk. De renster van Telenet-Fidea Lions bleef Denise Betsema en Yara Kastelijn voor in een sprint.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Een maand na de door Annemarie Worst gewonnen Koppenbergcross stond zaterdag de tweede manche in de X²O Badkamers Trofee op het programma. De binnenstad van Kortrijk vormde het decor voor de tweede editie van de Urban Cross.

In de openingsfase viel Fem van Empel op door brutaal de kop te nemen. Gaten vielen er nog niet, al was Brand een opvallende afwezige vooraan. De renster van Telenet-Fidea Lions miste haar start, moest in de achtervolging en sloot in de tweede ronde weer aan bij het tot tien rensters uitgedunde kopgroepje.

Naast Van Empel en Brand bevonden zich – natuurlijk – ook Ceylin del Carmen Alvarado, Betsema, Annemarie Worst, Kastelijn, Manon Bakker, Sanne Cant, Aniek van Alphen en Ellen van Loy. Die laatste twee moesten aan het einde van de tweede ronde alweer een gaatje laten.

Betsema was zaterdag erg actief – foto: Cor Vos

Alvarado, Betsema en Worst trokken daarna stevig door. Bakker en Cant verloren de aansluiting, terwijl Van Empel, Brand en Kastelijn op een aantal seconden bleven steken. Een valpartij van Worst en Alvarado in de derde ronde bracht daarna verandering in het wedstrijdbeeld.

Plots kwam Betsema alleen te rijden, met vijf rensters in de achtervolging. De Texelse renster van Pauwels Sauzen-Bingoal wist haar nieuw ontstane voorsprong niet lang vast te houden. De taaie Brand maakte als eerste de oversteek, maar door een kleine valpartij liet zij even snel weer los.

Alvarado was daarna de volgende aan het wiel van Betsema. De twee leidende rensters behielden nu hun voorsprong tot de laatste ronde, toen Kastelijn en Brand weer terugkwamen aan het front. Worst zat daar door een lekke band niet meer bij.

De strijd om de zege zou gaan tussen deze vier rensters. Brand en Betsema zetten in de slotronde veel druk, waardoor Alvarado de fout in werd gedwongen. De wereldkampioene zou niet meer terugkeren. In een sprint trok Brand vervolgens opnieuw aan het langste eind.

Het podium – foto: Cor Vos © 2020

X²O Trofee vrouwen
flag-be Urban Cross Kortrijk
1. flag-nl Lucinda Brand (Telenet-Fidea Lions)
2. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal
3. flag-nl Yara Kastelijn (Credishop-Fristads)
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Fenix)
5. flag-nl Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal)
6. flag-nl Annemarie Worst (777)
7. flag-nl Manon Bakker (Credishop-Fristads)
8. flag-be Sanne Cant (IKO-Crelan)
9. flag-nl Aniek van Alphen (Credishop-Fristads)
10. flag-us Clara Honsinger

Dit artikel delen:

16 Reacties

Murcia 28 november 2020 om 14:40

Smaken kunnen verschillen maar ik hou wel van dit parcours. Betsema maakt de koers en wordt sterker maar Lucinda wist dat die sprint in haar voordeel was en pakt weer een zege. Weer te veel fouten bij Alvarado (vermoeidheid?) die haar uiteindelijk nekken en ook de pechduivel die Worst op de hielen zit. Eervolle vermelding voor van Empel en Cant teleurstellend.

Dolfy 28 november 2020 om 14:41

Machtige sprint van Brand. Mooie strijd vooraan. Lastig maar toch ook erg snel parkoers waar foutjes snel gemaakt worden. West valt mij nog wat tegen, Honsinger wel nu top 10.

Franco Ballerini 28 november 2020 om 14:54

Het begint nu wel erg op te vallen dat Alvarado altijd het werk door anderen laat opknappen. Als ze zoals ze vooraf aangaf nog steeds in het eindklassement gelooft, dan neem je toch de kop om zoveel mogelijk tijd te pakken? Maar nee, altijd in het wiel blijven zitten. Vorige crossen idem. Natuurlijk ook niet zo slim van de andere dames om haar het kopwerk, wat zeker op zo’n parcours als vandaag extra energie kost, niet op te dwingen.

Peter Lippens 29 november 2020 om 11:56

Sommigen vergeten snel hoe jong Alvorado nog is, misschien had ze dan toch beter vorig jaar het WK gereden bij de beloftes. Het lijkt me dan ook normaal dat ze in een zware cross zoals op de koppenberg of als er echt gevlamd wordt van in het begin, het moeilijk begint te krijgen en vermoeid geraakt en daardoor foutjes begint te maken. Wat Alvorada wel kan is helemaal tot het naadje te gaan en zelfs als ze erg vermoeid is nog een sprint winnen en ze heeft dan ook gelijk zo haar cross in te delen. Waarom zou in de cross iets niet kunnen en op de weg wel en daar moeten ze dan liefst nog een heel ploeg als trein in dienst hebben ….

Romāns Vainšteins 28 november 2020 om 15:25

8 x h h h in top 10 waaronder stek 1 tm 7 !
Oewauwie, waddenweelde!

FritsvanHoefelen 28 november 2020 om 22:53

Aniek heeft wel een steekje laten vallen

Baik-Baik 28 november 2020 om 16:26

Die van Empel kan flink sprinten zeg. Kan een wapen worden als het er een keer echt om gaat!

Wat dat betreft jammer dat de U23 kampioenschappen waarschijnlijk niet door gaan.

Franco Ballerini 28 november 2020 om 18:26

De sprint zag er inderdaad machtig uit, maar ik denk niet dat Worst er vol voor ging. Wel enorm genoten van van Empel.

Lennimator 28 november 2020 om 20:13

Wederom reclame voor het vrouwenwielrennen. Alleen iets teveel goede Nederlanders… Maar ja, dat is ook een verdienste die je moet koesteren.
Als er over 20 jaar niets meer gewonnen wordt dan waren het de gouden tijden. Wordt tijd voor een nieuwe Belgische of Hollandse tourwinnaar…

Brabander 28 november 2020 om 21:04

Waarom alleen Hollanders?

Gilberto 28 november 2020 om 23:18

Weer fantastisch hoor die vrouwencross.
De andere dames hebben heel goed door hoe Alvarado te pakken is, gewoon van begin tot eind de beuk erin, dan raakt Alvarado telkens weer vermoeit en komen de fouten, gaf ze zelf vorige week ook al aan, voor zover haar concurrenten het toen nog niet doorhadden, helpt ze hen dus een handje met advies over hoe ze haar kennen verslaan, wat ik overigens niet heel erg vind omdat het idd te opvallend word dat ze anderen te veel laat opknappen

UrbanSteel 29 november 2020 om 09:24

Doet Roglic niets anders bij het wegwielrennen?

harryjohan71 29 november 2020 om 09:57

@Urbansteel Van welke concurrenten heeft Roglic dan geprofiteerd dan wel het werk laten opknappen. JV is niet de ploeg die anderen het werk laat opknappen.

UrbanSteel 29 november 2020 om 10:05

@hatrryjohan71

Roglic heefy zowat nergens initiatief getoond en bijna altijd afwachtend gereden.

harryjohan71 29 november 2020 om 11:14

@Urbansteel De ploeg van Roglic neemt in de rondes het voortouw, zodat Roglic kan winnen. Elke keer als ze verwachten dat Roglic een etappe kan winnen nemen ze het initiatief. Roglic is daarna aan de beurt om het af te ronden. Zowel in de Vuelta als in de Tour was hij niet de sterkste klimmer. Het heeft dan ook geen zin om initiatief te nemen, aangezien alle klassementrenners direct op zijn wiel zitten en hiervan willen profiteren. Als hij zich de sterkste voelt neemt hij wel degelijk initiatief. Welke trui dragers in rondes hebben de afgelopen jaren wel initiatief getoond door aan te vallen. In de GT ‘s waar Roglic op achterstand stond (Vuelta) toonde hij direct initiatief om de trui over te nemen.

Gilberto 29 november 2020 om 13:41

@Urban,
We hebben het hier over de vrouwencross

Headlines

Materiaalzone

Populair