Lucinda Brand: “Dat de finish zo technisch was, was in mijn voordeel”

dinsdag 21 juni 2022 om 17:46
Lucinda Brand: “Dat de finish zo technisch was, was in mijn voordeel”

foto: Cor Vos

Lucinda Brand keerde op de laatste dag van de Ronde van Zwitserland met de volle buit naar huis. De wegwielrenster en veldrijdster van Trek-Segafredo won de slotetappe en reed Kristen Faulkner bovendien uit de gele trui. “Het is fantastisch”, vertelde de Nederlandse na afloop.

Brand ging in de lange afdaling naar de slotklim naar Lantsch/Lenz in de aanval samen met de Zwitserse Jolanda Neff en reed een mooie voorsprong bij elkaar. Op de laatste klim reed Brand weg bij Neff en begon solo aan de laatste vijf kilometer. Even leek de Nederlandse zeker van de overwinning, maar dat was buiten gele trui Faulkner gerekend. De Amerikaanse kwam terug en met zijn tweeën gingen ze de laatste kilometer in. In de technische finish ging Faulkner echter onderuit, waardoor Brand gemakkelijk de eindzege kon binnenslepen.

“Toen Kristen begon te rijden en het verschil erg snel terugliep, was ik er vrij zeker van dat ze zou terugkeren”, blikte Brand terug. “Daarna probeerde ik niet gelost te worden. Ik wist hoe technisch de finish was en dat ik daar een enorm voordeel zou hebben. Ik moest eraan blijven hangen tot we hier aankwamen en gelukkig pakte het goed uit. Ik ben superblij, maar ook erg moe. Het is geweldig om een algemeen klassement te winnen. We moesten er hard voor werken. Het is echt geweldig dat ik het kon afmaken.”

Ook keek de 32-jarige Nederlandse kort terug op de hele Ronde van Zwitserland. “Ik vind het een mooie ronde. We begonnen met een korte etappe en eindigden met een heel zware rit. Het was van alles wat. Van mij mogen ze de ronde langer maken. Als ik de kans krijg, dan kom ik hier zeker terug om mijn titel te verdedigen.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

chasse patat 21 juni 2022 om 21:24

Brand heeft 10 vrouwen buiten tijd gereden! Slechts 65 dames die in het eindklassement staan. Dit was serieus fietsen en reclame voor het vrouwenwielrennen. Brand mag een bloemetje sturen naar Neff en Faulkner naar Rooijakkers

0
reusjen 21 juni 2022 om 21:58

Huh? Dus de gele trui gaat in de laatste kilometer onderuit en daardoor wint ze en dan is dit haar interview? Raar…

0
Fast Freddy 21 juni 2022 om 23:29

Hoezo raar? Ze heeft Faulkner onder druk gezet en die bleek niet zo stuurvast. Sterker nog, de bocht de tunnel in stuurde ze echt beroerd in. Aangezien sturen er ook bij hoort, mag Brand prima tevreden zijn.

0
seg 21 juni 2022 om 23:39

En ze reed toen ook al op kop, toen Faulkner viel, dus helemaal niet raar.

0
Mwielerfan 21 juni 2022 om 23:48

Ging niet onderuit door andere renner maar door eigen of ten minste afgedwongen fout. Zoals nibali kruijswijk onder druk zette en hem zo versloeg in 2016

0
Oblomov 22 juni 2022 om 09:20

Ze wint niet doordat Faulkner viel. Aan de meet lagen nog bonificatieseconden te wachten, dus de winnaar van de sprint zou automatisch ook het algemeen klassement winnen. Met zo’n cyclocross-achtige laatste paar honderd meter (lastig bochtenwerk en dan vanuit lage snelheid een relatieve korte sprint moeten aangaan), zou ze ook zonder die val favoriet voor de winst zijn geweest.

Het interview maakt duidelijk dat het Brands tactiek was om het daarop aan te laten komen. Die duo-aanval met Neff in de afdaling was een mooi staaltje anticiperen.

Pikant detail: Neff rijdt in het veld en in de bergen voor Trek Factory Racing.

0
BlingSagan 22 juni 2022 om 09:31

@Oblomov
Je was me net voor met je reactie !
Dan hou ik het maar op:
Prima prestatie weer van Brand !

0
Maillot à Pois 22 juni 2022 om 10:02

Mooi verhaal over Faulkner:
https://sporza.be/nl/2022/06/21/wie-is-kristen-faulkner-de-durfkapitalist-die-haar-job-op-wall-street-opgaf-om-profrenster-te-worden~1655832875537/

Tot 2 jaar terug verdiende ze op Wall Street een veelvoud van wat ze nu als profrenster kan verdienen.
Geeft mooi aan hoe gepassioneerd veel rensters zijn om volop voor hun sport te kiezen, terwijl er (nog) niet zo heel veel mee te verdienen valt als je niet tot de absolute top behoort.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone