Kuurne-Brussel-Kuurne schrapt Oude Kwaremont

woensdag 19 januari 2022 om 10:03
Kuurne-Brussel-Kuurne schrapt Oude Kwaremont

foto: Cor Vos

De Oude Kwaremont is een echte klassieker onder de kasseihellingen in Vlaanderen, maar dat is voor de organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne juist reden om de heuvel dit jaar niet in de route op te nemen. Omdat de Oude Kwaremont al zo vaak te zien is, kiest KBK de komende editie deels voor wat minder bekende beklimmingen, meldt Het Nieuwsblad. In totaal zullen de renners dertien hellingen moeten nemen.

Dit zijn overigens niet allemaal onbekende namen. Zo wordt er gelijk met de Tiegemberg begonnen, waarna de Katteberg, Boembeek, Bossenaarsstraat en Berg Tenhoutten volgen. In de Henegouwse Ardennen worden, naast La Houppe, de nieuwkomers Hameau des Papins (1.200 m, gemiddeld 6,6%, maximumstijging van 16,2%), Le Bourliquet (1.300m, gem. 6,8%, max. 15,3%) en Mont Saint-Laurent (1.300m, gem. 7,8 % max. 17%) aangedaan.

Jumbo-Visma voor het eerst sinds 2019 weer aan de start
Voordat de lokale ronde in Kuurne bereikt wordt, moeten dan ook nog een viertal bekendere heuvels beklommen worden: de Kruisberg, Hotond, Côte de Trieu en Kluisberg. Wellicht dat op deze hellingen beslist wordt wie de opvolger wordt van Mads Pedersen, de winnaar van vorig jaar.

Er zullen in totaal zeventien WorldTour-ploegen aan het vertrek staan, wat betekent dat er één team van het hoogste niveau ontbreekt: Astana. Dit houdt ook in dat Jumbo-Visma er voor het eerst sinds 2019 weer bij is.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Beer 19 januari 2022 om 10:16

Goede evolutie dat elke Vlaamse voorjaarswedstrijd op zoek gaat naar zijn eigenheid qua parcours. Gent-Wevelgem met het Heuvelland, Plugstreets en link met de grote oorlog. DDV door minder kasseihellingen en meer geasfalteerde klimmen. En nu KBK met een passage in het Fransstalig landsgedeelte. Vind ik persoonlijk ook wel passen voor een koers met ‘Brussel’ in de naam.

Alfons Haavers 19 januari 2022 om 10:28

Eens. Op den duur werden het toch allemaal wat mini-RVV’s met steeds dezelfde scherprechters, waardoor ze wat hun waarde begonnen te verliezen.

Het zijn wedstrijden die wat mij betreft heel vaak leuke koers opleveren. Leuker dan de meeste klim- of sprinteendaagsen. Maar toch is het belangrijk om een eigen smoel te hebben.

De Omloop over het oude RVV-parcours met de in eer herstelde Muur en Bosberg vind ik eigenlijk ook minder dan het vorige parcours met de finale over de kasseistroken en aankomst in Gent.

De E3 Harelbeke als generale repetitie voor de Hoogmis mag wat mij betreft dan wel weer een Ronde light blijven.

Beer 19 januari 2022 om 10:31

Ook over de Omloop en de E3 ben ik het met je eens.

De E3, een week voor de Ronde, maar dan iets korter en met een andere mix van hellingen, vind ik ideaal in de opbouw naar de RVV. Renners kunnen testen, volgers kunnen watertanden.

Imbatido 19 januari 2022 om 10:31

Ontzettend jammer. Voor mij is de identiteit van Kuurne-Brussel-Kuurne juist de Oude Kwaremont op 75 kilometer van de finish, met een heel peloton er naar toe, dat ze er in groepjes weer vanaf komen, en dat het dan een strijd van groep tegen groep wordt en de vraag is of de sprinters nog kunnen terug komen voor Kuurne.

Net in KBK was de Oude Kwaremont een absolute meerwaarde.

Wheely 19 januari 2022 om 10:43

Als er een andere selectieve helling voor in de plaats komt krijg je een vergelijkbaar koersverloop. Het feit dat we nu niet precies weten wat voor wedstrijd het gaat worden vind ik wel leuk.

josemanuelfuente 19 januari 2022 om 11:34

@Imbatido
Ik kan het mis hebben maar volgens mij ligt de Oude Kwaremont toch nog niet zo lang op het parkoers van KBK? Identiteit was toch altijd dat KBK voor de sprinters was?

Imbatido 19 januari 2022 om 12:15

@josemanuelfuente:

Ik kan niet precies terugvinden hoelang de Oude Kwaremont al in KBK zit, maar het oudste dat ik op Youtube kon vinden is in ieder geval van 2004.
https://youtu.be/EgAx4TTPSFw?t=1820

KBK heeft ook een beetje het imago van sprinterskoers, maar dat hangt ook af van het weer, de wind en hoe hard ze zo’n Oude Kwaremont over rijden.

Ik vind het zelf erg jammer dat ze zich lagen ‘wegjagen’ van de Kwaremont, terwijl de Oude Kwaremont in veel andere wedstrijden een minder bepalende positie vervult in het wedstrijdverloop.

Kopinkas 19 januari 2022 om 10:33

De Henegouwse Ardennen, geen idee waar die benaming plots vandaan komt. Het gaat hier wel degelijk over het ‘Pays des Collines’, niet meer, maar ook niet minder. Heerlijke streek. Voor het koersverloop gaat dit uiteraard geen verschil maken. Zouden ze het ooit aandurven om die plaatselijke ronde te laten vallen?

Massimo Bataille 19 januari 2022 om 11:07

Moet toch niet direct?
Nu heb je telkens de spanning of er toch een (beperkte) groepsprint zal zijn of zijn het de klassieke mannen die overleven.
Sinds 2014 heb je Boonen ( in een sprint met 10, waarvan 5 Quicksteppers)
Cavendish in een massasprint, Stuyven solo, Sagan in sprint met 5
Groenewegen in massasprint, Jungels solo, Asgreen solo en Pedersen in massasprint.

Niet alle koersen moeten toch een ‘voorspelbaar’ koersverloop hebben.
Sanremo wachten tot de poggio, Ronde v.Vl wachten de koppenberg, Roubaix wachten tot Carrefour, WP wachten op laatse keer muur van Hoei, LBL wachten tot la redoute
Gelukkig is het tegenwoordig al iets spektakelrijker.
Wat niet wegneemt dat ik Sanremo en WP wel kan appreciëren. Er mogen gerust ‘voorspelbare’ koersen zijn, gewoon niet te veel =D

Romāns Vainšteins 19 januari 2022 om 12:07

Het is wel zo dat bij die solo’s van Stuyven, Jungels en Asgreen de wind a-typisch vanuit het oosten stond, dan heb je factor tig meer kans op een sterke kleppert die het afmaakt

Kopinkas 19 januari 2022 om 14:21

@massimo
Dat zijn nog altijd teveel massasprints naar mijn smaak.
En ik hou uiteraard van koersen die vroeg ontploffen. Zelf bid ik de wielergoden nu net wel al jaren om een ander koersverloop in San Remo, al weet ik dat het ijdele hoop is…

Cochise 19 januari 2022 om 14:50

+1 voor het veroordelen van “Henegouwse Ardennen”. Alsof de Amstel in de Limburgse Alpen en San Sebastian in de Baskische Himalaya verreden worden.

meqadon 19 januari 2022 om 19:07

@massimo bataille. Volledig mee eens. Behalve dat van parijs roubaix. Daar wordt er bijna nooit gewacht tot carrefour. Meestal is het al oorlog vanop de arenberg strook

Kopinkas 20 januari 2022 om 12:42

@Cochise
Haha, de Vlaamse Ardennen bedekken we dan weer met de mantel der liefde natuurlijk ;-)

De Blindenloterij 19 januari 2022 om 10:59

Dag sprint.

Gelei 19 januari 2022 om 11:25

Heerlijk, die Waalse hellingen. Lagen vroeger vaak op m’n trainingsparcours.

Ward 19 januari 2022 om 12:50

Idem hier, de Mont-Saint-Laurent overigens een van de weinige kasseihellingen in de Pays des Collines en een behoorlijk rotding, Hameau des Papins een muurtje…

Posterix 19 januari 2022 om 14:07

Tof! Verandering van spijs doet eten! Laat maar zien wat België nog meer te bieden heeft!

Headlines

Materiaalzone

Populair