Mathieu van der Poel gaf al aan dat hij in 2020 graag zijn grote rondedebuut zou maken in de Vuelta a España. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Vuelta-koersdirecteur Javier Guillén zit er zwaar mee in zijn maag. “Ik heb slechts twee wildcards, terwijl er drie Spaanse ProContinentale teams zijn. Het wordt bijna onmogelijk om Corendon-Circus uit te nodigen”, vertelt Guillén aan WielerFlits.

Eerst een medaille pakken op de mountainbike op de Olympische Spelen, om daarna te focussen op de Vuelta a España, zijn grote rondedebuut. Zo had Mathieu van der Poel het in gedachten. Dat de Spaanse ronde van start gaat in Utrecht, was een extra meevaller. Eén grote voorwaarde: Corendon-Circus – of hoe het team in 2020 ook zal heten – moet rekenen op een wildcard van de organisator. En daar knelt het schoentje.
“Ik ben zeer vereerd dat een wereldtopper als Mathieu van der Poel van start wil gaan in de Vuelta a España”, vertelt koersdirecteur Javier Guillén. “Van der Poel is niet alleen een referentie in het hedendaagse wielrennen, hij brengt ook spektakel. Maar… Het is zeer ingewikkeld.”
22 teams
Guillén legt uit. “Ik heb plaats voor 22 teams in de Vuelta. Dat zijn de negentien WorldTour-teams, aangevuld met Total Direct Energie als beste ProContinentale ploeg. Dat wil zeggen dat ik maar twee wildcards meer over heb, terwijl er al drie Spaanse teams zijn die smeken om deel te nemen aan de Vuelta: Caja Rural-Seguros RGA, Burgos-BH en Fundación Euskadi. Hoe graag ik het zou willen, het wordt dus bijna onmogelijk om ook nog de ploeg van Van der Poel uit te nodigen.”
Dat de Spaanse ProContinentale teams met hun bestaan bedreigd zijn als ze de Ronde van Spanje niet kunnen rijden, voegt Guillén er nog aan toe. “En we moeten een van beide al teleurstellen, terwijl we de filosofie willen handhaven om het Spaanse wielrennen te promoten.” Wie de wildcards krijgt, wordt beslist na de Ronde van het Baskenland (6-11 maart).
67 Reacties
Oplossing een combinatieteam, is al vaker voorgekomen. Twee teams zenden een team uit naar de vuelta. Zeker als twee teams een zelfde cosponsor hebben, moet iets mogelijk zijn.
Klopt zoals zg mobile en Telekom es in de tour
Half Movistar en half Corendon, zitten toch op dezelfde fiets! Zullen ze in Spanje leuk vinden!
Willen jullie eerst eens de uci-reglementen lezen aub (website http://www.uci.ch) ? Zoiets kan op vandaag niet meer maar je zal wel een beetje frans of engels moeten kunnen om de reglementen te verstaan.
Spaans wielrennen promoten prima filosofie. Maar start dan ook in Spanje en kom niet snel nog even een zak geld weghalen in Nederland. Wees dan consequent en geef een Nederlandse topper startrecht en doe wat terug voor de Nederlandse wielerliefhebbers.
Dus ze moeten een Belgische ploeg laten starten om dat ze in Nederland van start gaan
“zak geld weghalen” ????
Zak geld ja kost Utrecht en provincie ongeveer 15 miljoen euro
In 2010 moest Rotterdam 2,5 miljoen euro aan ASO betalen om de Tourstart te mogen huisvesten, bovenop de organisatiekosten.
En anders werd na laatste aanmaning de inboedel van Rotterdam en Utrecht verkocht?
Zij hebben zich toch zelf kandidaat gesteld? Of niet?
@platteprijs : je scoort hier wel een punt.
Dit blijft wel een probleem voor MvdP, het is bewonderenswaardig dat hij zijn ploeg trouw blijft maar voor de grote rondes weet je dat de organisatie zijn wildcards bijna altijd zal gunnen aan ploegen uit eigen land. Corendon zal er voor moeten zorgen of in 2020 de beste PC ploeg te worden of MvdP moet ernstig gaan nadenken waar hij zijn carriere het beste kan gaan voortzetten.
MvdP wordt uiteindelijk gewoon een 100% klassiekers-tourrenner, hij zou er nu allang goede sier maken, sla de stap vuelta maar gerust over en vanaf 2021 op de groene trui jagen.
De Vuelta is één van de beste voorbereidingen van klassiekerrenners. Net met dat beetje extra hardheid de winter in.
@rahimns
Daar wordt wel wat voor geritseld. Linksom of rechtsom, die broers Roodhooft zullen uiteindelijk wel een WT-licentie krijgen.
Dan moet er eerst een kapitaalkrachtige sponsor komen. Uit de reeds uitgeholde Belgische markt? Canyon misschien, maar zij werken zeer gestroomlijnd. De broers Roodhooft worden groot gemaakt maar ze hebben vooral de kip met de gouden eieren gevonden. Voor de rest zie ik de huidige selectie niet capabel om op een fatsoenlijke manier WorldTour te rijden. (Zo zijn er nu nog teams in de WT) Daarnaast hebben ze nog 4 veldritploegen aan hun hoofd. Alles regelen binnen het ene kleine veldritwereldje lukt ze nog wel met een secretaris of twee. Om WorldTour te worden en te blijven speelt er veel meer denk ik.
Het nieuws van de laatste dagen: "Sponsor wordt weggekaapt bij Corendon." (Circus-Wanty)
Is dat wel zo? Of laten Roodhooft Circus gaan en kondigen ze 'morgen' die broodnodige grote sponsor aan? Het zijn niet van de meest transparante, ze laten niet graag in hun kaarten kijken, maar het kan zomaar van dat zijn.
Wel logisch en op zich netjes dat hij nu al aangeeft dat hij hem waarschijnlijk niet aan Corendon geeft. Dan kunnen zij het seizoen aanpassen.
Zal niet lang duren of hij gaat naar de worldtour. Met zijn team of met een ander team als canyon maar sponsor blijft. Schandalig dat er 19 teams in de wordtour zitten. Veel te veel.
Hij heeft een contract tot 2023. Dus hopen dat de broers Roodhooft het Worldtour statuut behalen.
Beetje dom van hem om bij een PC-ploeg zo een lang contract te tekenen toch!?
Niet als alles bij dat team rond jou draait
Daar is Van Aert ook onderuit gekomen. Na Tokio zie ik weinig reden voor Matthieu om bij Corendon te blijven als die geen WT worden. Al zie ik die ploeg ook wel een WT licentie overnemen of een fusie aangaan met een WT ploeg om zo door te groeien.
Bij 70% van de WT teams krijgt Mathieu ook carte blanche. En er zijn waarschijnlijk zelfs wel WT teams die zijn contract met Canyon willen afkopen als het moet. Die hele constructie van zonodig een team om je heen willen bouwen is dom. Mathieu knapt een hoop zelf op (en dat kan hij dat als geen ander), maar hij is dit jaar ook een paar zeges misgelopen omdat hij gewoon in een zwakker team zit, waar de ondersteuning van ploegmaten gewoon minder is dan bij een top WT team.
Ik begrijp best dat je een team uit eigen land wilt uitnodigen.
Dus neem dan Caja Rural, maar Burgos & Euskadi gaan toch niet zoveel bijdragen aan het koersverloop, terwijl Mathieu van der Poel & co(rendon) hier etappe’s gaan winnen en voor een enorm enthousiasme gaan zorgen onder het wielren publiek.
Mathieu kan in de Vuelta rustig 3 etappe’s winnen en echt voor geweldige koers zorgen.
Burgos en Euskadi wonnen afgelopen Vuelta juist nog een etappe. Euskadi zelfs al twee jaar op rij. Als die ploegen nou geen ruk hadden laten zien de afgelopen jaren, was het veel simpeler om ze te passeren.
@Chefspijker
Dat was Euskadi Basque Country (groene shirts). Die ploeg is intussen gestopt.
De Euskadi waar nu over wordt gesproken is Fundacion Euskadi (oranje shirts). Die ploeg was afgelopen jaar Continentaal en heeft nog nooit de Vuelta gereden.
Dat is toch een soort van samensmelting geworden. De ritwinnaar van afgelopen Vuelta (Iturria) rijdt er komend jaar ook gewoon voor. Net als Aristi (toch flink wat goede resultaten geboekt, opvallend dat ie geen Vuelta reed), Bizkarra en Bravo. Verder een Ruben Fernandez en Lobato erbij, ik denk dat die ploeg op papier niet (veel) minder gaat zijn dan de oude Euskadi-ploeg.
Complex probleem waarin ik elke partij goed kan begrijpen. Op de korte termijn is er geen oplossing, maar op langere termijn ben ik voorstander van meer wildcards per race, zodat een organisator de mogelijkheid heeft om én de beste ProConti-teams én de teams van eigen bodem aan de start te hebben. De WorldTour zou dan moeten inkrimpen, van 19 naar bijvoorbeeld 16 teams. Ook geen ideale oplossing besef ik, maar het zou een stap vooruit zijn.
De World Tour inkrimpen proberen ze al jaren maar dat krijgen ze er gewoon niet door.
Zou je als organisatie echt dé Nederlandse wielrenner niet uitnodigen terwijl je in Nederland start?
Ja dat doen ze echt en is prima te onderbouwen.
19 WT teams
Direct Energie heeft al wildcard en gaan deze echt wel rijden.
Hou je twee wildcards over voor Caja Rural, Burgos en Euskadi. Het zal de Vuelta al pijn doen er eentje thuis te laten. Laat staan twee.
Als je visie het Spaanse wielrennen promoten past daar een Belgische ploeg niet nog eens tussen. Voor die Spanjaarden is het gewoon een Belgisch ploegje. Niet meer niet minder.
From now on its Spain first.
'Spaanse wielrennen promoten': hoe zou je dat beter kunnen doen, door dé publiekstrekker mee te laten rijden in je nationale ronde of door een ploegje uit te nodigen dat voor de uitzending begint een beetje in beeld rijdt?
+1
door kleine spaanse ploegen uit te nodigen die ritten winnen, weken in een leiderstrui rondrijden en verdwijnen als ze geen vuelta mogen rijden
zo promoot je het spaanse wielrennen
mvdp uitnodigen doet helemaal niets voor het spaanse wielrennen
Door zo veel mogelijk spanjaarden aan de start te krijgen.
Door de Spaanse investeerders en sponsors van Spaanse renners waar te geven voor hun geld.
Het vd Poel sentiment op Wielerflits is echt onrealistisch aan het worden. Spaanse bedrijven betalen Spaanse wielrenners en managers om in een Spaanse koers te kunnen rijden voor een Spaans publiek. Er zit toevallig 1 Nederlandse renner bij een Belgische ploeg die het uitzonderlijk goed doet, maar daarom gaat de Vuelta die ploeg niet uitnodigen.
FDJ bijvoorbeeld neemt al jaren de Vuelta niet serieus. Misschien daar iets mee afspreken.
WT ploegen zijn verplicht te starten in de Vuelta, dus daar valt weinig af te spreken
Pinot reed vorig jaar de Vuelta. Reed top10 en won twee ritten….
Edit, in 2013 twee ritten, 2014 twee en 2016 één.
Heel begrijpelijk dit, en goed en eerlijk dat het nu wordt gecommuniceerd. Hulde – viva Espana!
Als Mathieu olympisch kampioen wordt, en een paar klassiekers wint, kan de organisator helemaal lastig aan Corendon voorbij. Denk dat ze starten, en dat "bijna onmogelijk" meer de procontinentale in de waan laat dat zij mogen starten. Anders ontstaat er nu al heibel in Spaans wielerland.
Btw, Movistar ook op Canyon…
De keuze voor wildcards worden al in het voorjaar gemaakt, dus OS doen hier niks aan.
Mathieu is een eenzame topper binnen de CC-ploeg. De rest is nauwelijks in staat een fatsoenlijke Vuelta te rijden. Ook dat gegeven mag een organisator best in de afwegingen meenemen. Ik vind het terecht dat ze voorrang geven aan de ploegen uit eigen land. Dat ze dan ook niet in Nederland zouden moeten starten is een kul-argument, want zonder commerciële voordelen is het steeds moeilijker om een grote ronde te organiseren. Die twee zaken staan volledig los van elkaar. Mathieu’s keuze voor de CC-ploeg zal hem de komende jaren dwarsbomen in zijn ronde-aspiraties, maar dat had hij dan eerder moeten bedenken. Of zou de opvallende sollicitatie van Mathieu een voorloper zijn van een WT-status voor zijn ploeg ?
Die laatste zin snap ik niet echt. Mathieu zegt dat gewoon en de media verspreid dat omdat hij een topper is. WT-status voor zijn ploeg krijg je daarom niet zomaar. Dat is meer een schriftelijke aangelegenheid.
Overigens zal Guillén met samengeknepen billetjes blijven zitten tot na Tokio en Matje in één geheel aan de start staat.
"De rest is nauwelijks in staat een fatsoenlijke Vuelta te rijden."
Corendon zonder MvdP: 2693
Caja Rural: 1585
Euskadi: 1545
Burgos: 689
Nu zegt dit ook niet alles, maar ook zonder MvdP is de ploeg sterker dan de spaanse ploegen.
En met MvdP, tja, ik denk dat hij in zijn eentje meer punten had dan twee van deze ploegen bij elkaar (de 16 renners die gaan bedoel ik dan).
Combi OS-Vuelta-Veldritseizoen-Kasseienvoorjaar lijkt me ook te bizar eigenlijk. Hij mag VdP heten maar hoe ziet hij dat voor zich?
176 renners starten er nu met 22 teams. Vindt dat niet veel dat kunnen er makkelijk 184 zijn. Vroeger reden er ook meer renners en desondanks was het niet onveiliger.
Kan ie niet tijdelijk naar een WT ploeg, quick step of zo, tijdens de vuelta??
Euh… wat denk je zelf?
Waarom niet?? Hebt ie tenminste een grote ronde in z'n poten
Hoe dom wordt het Wielerflits publiek als het om vd Poel gaat. Allerlei idiote ideeen worden er bedacht. Zie hierboven dat het aantal wielrenners in ’n grote koers weer omhoog moet of dat 2 ploegen beide 4 renners sturen. Wat een hysterie. Of het zijn allemaal ontzettend goede trols.
Lijkt me duidelijk: Kansloze missie voor Van der Poel.
Een oplossing is een mannetje minder per ploeg laten starten, zodat deze plekken aan wildcards kunnen worden gegeven. Zo valt er voor meerdere sponsors reclame te tonen.
Het is een keuze die Mathieu zelf moet maken he. Hij kiest voor Corendon, omdat:
1/ hij er goed verdient
2/ alles er rond hem draait
3/ hij er 3 verschillende disciplines kan/mag combineren
4/ hij quasi zijn eigen schema opstelt
Maar dat kan hij ook maar enkel omdat het een PC team is. Bij een een WT ploeg kàn dat gewoon niet. Dus dat betekent dat er zowel nadelen verbonden zijn aan bij een PC ploeg te blijven (hopen op wild cards, geen zekerheid voor bepaalde grote wedstrijden) als aan een WT ploeg. Maar een overstap naar een WT ploeg zou dan weer een deel andere nadelen met zich meebrengen. Niet alles draait rond hem, vermoedelijk geen 3 disciplines kunnen combineren, strakker schema volgen en mogelijk minder lucratief (stel dat hij een discipline zoals veldrijden moet laten vallen waar hij veel prijzengeld raapt en startgeld meepikt, dan wordt dat niet gecompenseerd door zijn loon bij een WT ploeg, wat mogelijk al niet veel meer opbrengt dan nu).
Mathieu kiest hier zelf voor.
Uhhh, er zijn genoeg WT ploegen die VdP veel meer willen betalen dan Corendon doet/kan.
Het is voor VdP vooral vrijheid, loyaliteit icm nog steeds een heel riant salaris dat hem doet blijven bij de gebroeders.
Uhhh, dat zullen er ten eerste best niet zo veel zijn. En ten tweede gaat een ploeg die hem veel meer zou betalen, ook veel meer “bepalen”. Die vrijheid waarover je sprak, waar dan ook het leeuwendeel van mijn post over ging, maar daar heb je blijkbaar over gelezen. Een ploeg die zoveel meer zou betalen, wil vermoedelijk hun renner ook optimaal “benutten” en dat zou in zijn geval wel eens kunnen betekenen, geen veldrijden meer. En het geld dat hij uit het veldrijden haalt, komt voor een groot deel uit prijzen- en startgeld. Dus een WT ploeg zou hem sowieso al veel meer moeten betalen, opdat het voor hem even lucratief zou blijven. En ik dacht dat hij nu al meer verdient bij Corendon dan veel toppers in WT ploegen.
Misschien is er een optie om via Movistar (Canyon) een soort van ‘huurdeal’ te organiseren. Lijkt mij een beetje ver gezocht in deze conservatieve sport en snap ook dat sponsoren zoals Corendon daar niet op zitten te wachten, maar zou iig wel wat teweeg brengen in deze sport.
Ik vind het allemaal best. Nu kan hij tenminste een heel MTB seizoen draaien en de Worldcup ook op z’n palmares schrijven. Die grote rondes komen vanzelf wel.
Direct het slechte nieuws op tafel leggen. Prima management.
Zijn argumenten deel ik. Het is een Spaanse ronde, dus is het volstrekt logisch dat hij kiest voor Spaanse ploegen.
Ik deel jullie mening volledig.. Eigenlijk zouden er alleen nog maar Spaanse renners aan de Vuelta mee mogen doen..
Misschien dat het je ontgaat, maar er starten in grote rondes verplicht 19 andere teams. Heel veel Spanjaarden zitten daar niet bij. Maar roep vooral maar wat …
Nog minder renners per ploeg zou een optie kunnen zijn. Op die manier kun je meer wildcards uitgeven zodat je aan het zelfde aantal renners in het peloton komt.
En bijkomend effect is een minder gecontroleerd koersverloop. Hoewel dat in de vuelta nooit zo’n probleem is.
Vind ik ook een heel aantrekkelijk idee. Sponsors willen toch altijd dat hun team kan deelnemen aan een Grote Ronde. Dat kan enkel maar positief zijn voor het wielrennen.
Op even dagen de ene ploeg op oneven dagen de andere ploeg.
Op even dagen Evenepoel en op oneven dagen Van der Poel?
dit is wel erg vervelend voor Corendon Circustent