Asgreen maakt indruk met eerste profzege in Tour of California, Van Garderen nieuwe leider

Asgreen maakt indruk met eerste profzege in Tour of California, Van Garderen nieuwe leider

foto: Cor Vos

dinsdag 14 mei 2019 om 00:56

Kasper Asgreen heeft indruk gemaakt in de Tour of California door de bergachtige tweede etappe op zijn naam te schrijven. De Deen van Deceuninck-Quick Step schudde in de laatste kilometer Tejay van Garderen en Gianni Moscon bergop van zich af en won de etappe met aankomst op South Lake Tahoe. Van Garderen neemt de leiderstrui over van Peter Sagan.

Wie even snel in het routeboek van de Tour of California keek naar de tweede etappe, moet gedacht hebben dat de sprinters maandag opnieuw een kans kregen om hun geluk te beproeven. Niets bleek echter minder waar! Het peloton moest in de etappe naar South Lake Tahoe bijna 5000 hoogtemeters overwinnen. En dus vielen er slachtoffers.

Sterke kopgroep wordt snel tot de orde geroepen
Deze slachtoffers vielen nog niet in het begin van de etappe. Een vroege vlucht met daarbij Davide Ballerini, Luke Rowe, Mads Pedersen, Bernas Pawel, Michael Storer, Michael Hernandez en Evan Huffmann reden weg en het peloton keurde het goed. De coureurs reden een voorsprong van vier minuten bij elkaar, maar nog voor halverwege koers besloot EF Education First-Drapac gas te geven.

Morton opent de finale, krijgt steun van dertien anderen
De voorsprong verdween als sneeuw voor de zon en met nog tachtig kilometer te gaan werd de vroege vlucht weer bijgehaald. Op dit moment werd de koers kritiek: er moest nog heel veel geklommen worden en de topfavorieten meldden zich direct aan het front. Van hen was het Lachlan Morton die als eerste de lont in het kruitvat stak. De Australiër kreeg de ruimte, maar zag zichzelf kort op de huid gezeten worden door een op hol geslagen peloton.

Uit dit peloton ontsnapten vervolgens nog eens dertien man, met daarbij een aantal favorieten: Darwin Atapuma, Matteo Badilatti, Davide Ballerini, Natnael Berhane, Rob Britton, Alex Cataford, Lawson Craddock, David De La Cruz, Rohan Dennis, Felix Grossschartner, Hugo Houle, Evan Huffman, Cristian Camilo Muñoz en Neilson Powless waren de gelukkigen die het verschil wisten te maken.

Luther Pass legt koers in definitieve plooi, Asgreen maakt indruk
De grote afwezigen? Gianni Moscon, Maximilian Schachmann, George Bennett, Richie Porte en Tejay van Garderen. Zij wisten uiteindelijk ook weer de aansluiting te maken: er volgde namelijk een kleine hergroepering nog voor de Luther Pass. De Luther Pass zou vlak daarna de koers in een definitieve plooi leggen.

Van Garderen, Britton, Moscon, Dennis, Jonas Gregaard Wilsly, Kasper Asgreen en Tadej Pogacar vonden elkaar op deze ongecategoriseerde klim en wisten hun voorsprong tot de slotklim naar South Lake Tahoe vast te houden. Op deze 1,3 kilometer lange slotklim leek Gregaard met een sluwe aanval een beslissing te forceren, maar toen Van Garderen aanging, bleek snel dat hij samen met Moscon, Asgreen en Pogacar de beste in de wedstrijd was. Samen stevenden zij op de finish, waarna Asgreen met een machtige demarrage zijn eerste profzege boekte.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Samlambeej 14 mei 2019 om 00:57

sjonge jonge mooi sprintje van stervende zwanen

Lijkt me dat die contracten met Specialized en Quickstep rustig door zullen lopen

Asgreen red de dag voor Quickstep

ChefSpijker 14 mei 2019 om 01:01

Bizarre ontwikkeling maakt deze jongen dit jaar door. Al op 70 km in de aanval, moeten lossen, weer in de aanval, teruggepakt, weer in de aanval, teruggepakt en dan het maar gewoon bergop afmaken tegen goede klimmers. Bizar.

Samlambeej 14 mei 2019 om 01:04

Zeg maar bizar zware etappe. Los van bedenkingen want die kan je ook hebben van Ballerini of Moscon. Niet toevallig ook klassieke toprenners want het was loodzwaar als een klassieker. Het was nergens steil dus de lichte klimmers waren niet in het voordeel.

Samlambeej 14 mei 2019 om 01:09

Dit beeld van verhouding 'vluchters – peloton' zie je wel vaker in dit soort koersjes. Men neemt het allemaal niet zo heel serieus en de opgestelde mannen zijn ook niet van dat niveau dat ze alle 8 eeuwig blijven werken. Dat maakt het net een leukere eindstrijd met een man of 20. Heb je in Noorwegen bijvoorbeeld ook.

Dolfy 14 mei 2019 om 01:04

Zeer mooie etappe om te kijken. Regie was af en toe wel het noorden kwijt… :)

Van Garderen in dezelfde tijd gezet, dus dan de nieuwe leider..

Ivanoviclover 14 mei 2019 om 02:31

Een neoprof, dus. Nooit gedacht dat hij dat sprintje zou winnen tegen die mannen. Ik zat bijna op mijn knieën uit adoratie. Bijna. Wauw.

Jean Dumas 14 mei 2019 om 03:21

Mooie etappe altijd op Carson Pass. Grote motoren in de finale, Asgreen overleeft.

frankusa 14 mei 2019 om 06:11

“De Amerikaan kreeg de ruimte”

Lachlan Morton is een Australiër

trickstuff 14 mei 2019 om 07:05

McNulty teleurstellend op 8 minuten

KimJungPoels 14 mei 2019 om 07:23

Volgens mij was het Gregaard van Astana met die sluwe aanval en niet Ballerini.

Jandepandaman 14 mei 2019 om 08:16

Vind het wel opvallend hoe EF dit seizoen rijdt trouwens. Koers op koers rijden ze de stenen uit de straat. Als je kijkt naar een erg karig 2018 is dit echt opvallend. Nu ook weer vier man bij eerste 15.

Wheely 14 mei 2019 om 08:26

Dit is wel een belangrijke thuiskoers voor ze natuurlijk – staan hier vergeleken met de andere ploegen met een erg sterk team.

Jandepandaman 14 mei 2019 om 09:15

Ja maar ik bedoel, het is in elke koers zo. Ook in Romandië reden ze sterk rond, zelfs de klimknechten die normaliter matig koersen.

joowii 14 mei 2019 om 08:28

Higuita ook netjes in z’n eerste koers voor EF

S. Morgenstern 14 mei 2019 om 10:37

Dit was dankzij de hoogte, het harde rijden van EF en hun keuze om heel vroeg te openen, echt een heerlijke rit. Asgreen onwaarschijnlijk sterk.

Svennieboys 14 mei 2019 om 10:39

Moscon top 3? Dat was toch die gozer die deze week uit de Giro-selectie werd gelaten omdat hij zwaar uit vorm is?

de nieuweMerckx 14 mei 2019 om 13:07

Zou me niet verbazen dat goed zijn voor de Giro van bij het begin het plan was van Moscon en dat hij daarom niet vooruit kwam in de klassiekers. Maar het heeft blijkbaar verkeerd uitgepakt.

Headlines

Materiaalzone

Populair