Kai Reus stelt werelduurrecordpoging uit

vrijdag 19 juni 2020 om 08:56
Kai Reus stelt werelduurrecordpoging uit

foto: Cor Vos (archief)

Kai Reus zou in april 2021 het werelduurrecord van Victor Campenaerts aanvallen, maar de 35-jarige renner is genoodzaakt om zijn poging uit te stellen. “April is van de baan. Dat is gewoon niet haalbaar door de huidige omstandigheden in de wereld”, zo klinkt het.

Reus is momenteel niet in staat om zich fatsoenlijk voor te bereiden op een werelduurrecordpoging, aangezien ook de wielerwereld stilligt vanwege het coronavirus. “We hebben gekozen voor het onderhouden van de opgebouwde conditie”, zo vertelt Kosta Poltavets, de bekende schaatscoach die nauw betrokken is bij het project.

“Alle tussendoelen zijn weg. Er zijn geen wedstrijden en trainen op de baan was ook niet meer mogelijk.” Reus vult aan. “April is van de baan. En we weten ook niet hoe het zich allemaal verder gaat ontwikkelen. Het is en blijft de komende periode een hele onzekere tijd.” Toch heeft de renner, na overleg met zijn team, besloten om door te gaan.

“Ik ben hieraan begonnen en wil het hoe dan ook afmaken. De afgelopen periode is zwaar geweest, maar langzaam gaat alles weer open en vanaf 1 juli mag ik weer op de baan trainen. Als het team er vertrouwen in heeft, zeg ik doorgaan”, aldus Reus, die binnenkort veel individuele trainingen zal afwerken op de wielerbaan in Apeldoorn.

De Noord-Hollander – die zeventien jaar geleden wereldkampioen werd bij de junioren in het Canadese Hamilton – zal op woensdag 7 oktober deelnemen aan het NK tijdrijden, gevolgd door een optreden in de Chrono des Nations.

Dit artikel delen:

15 Reacties

hartstikkebedankt 19 juni 2020 om 09:19

Even serieus. Ik heb echt wel bewondering dat iemand vol overgave in zo'n lange periode zich voorbereidt op één specifiek doel, maar Kai Reus:
– Is volgend jaar 36 jaar oud
– Heeft al jaren geen professionele wielercarrière meer
– Heeft tijdens zijn carrière ook nooit een ITT op niveau gewonnen, of maar in de buurt gekomen
– Werd vorig jaar 36e op het NK ITT op 6 minuten en 4 seconden van de winnaar, met gemiddeld 6 km/uur verschil
– Werd vorig jaar 27e en laatste tijdens Chrono des Nations, ruim 7 km/uur langzamer dan de winnaar en ruim na Nicolas Baldo en Polychronis Tzortzakis (3-4 minuten)
– Moet het dan opnemen tegen een prestatie van opperperfectionist Victor Campenaerts, toch een begenadigd tijdrijder in de beste fase van zijn carrière met een minitieuze voorbereiding neergezet

Ziet één van jullie het dan gebeuren?

Panache 19 juni 2020 om 09:31

Enige dat ik zie gebeuren is dat Kai Reus net zo lang over het uur doet als Campenaerts.

Cyclinglife 19 juni 2020 om 09:50

Wat je vergeet/ niet benoemd in jou stuk zijn de volgende punten.
Zijn prestaties tot nu zijn een begin opname. Ze geven duidelijkheid over wat zijn conditie/prestaties zijn aan het begin van zijn project.
Aan het begin van een project weet je waar je wilt eindigen, maar dan moet je ook weten van welk punt je start om er te komen.
Vervolgens kan je daarop een gedetailleerde planning maken met tussentijdse doelen. En bij elk doel het doel opzichzelf maar ook hoeveel je eronder mag zitten om doorgang te verdedigen.
Bij elk testpunt/doel kan je je planning aanpassen. Om zo specifieker naar je einddoel te werken.
Zolang zijn team dus nog meedoet en vertrouwen heeft, kan je aannemen dat hij op hun schema zit.
Hij krijgt natuurlijk steun van een aantal van de beste in hun veld. Die weten dus wel waar ze aan beginnen.
Hij gaat veel psychologische hulp krijgen om te leren omgaan met het eindeloos rondjes rijden, terwijl je hypnotiserend naar een lijn aan het staren bent.
Ze zullen de hal waar het gaat plaatsvinden optimaliseren. Wat je altijd sneller maakt dan op de weg.
En campenaerts had nog verplichtingen naar een sponsor tussendoor. Hij niet, hij heeft 1 doel 1 missie.

Scott Sunderland 19 juni 2020 om 10:08

Ik zie dat nooit gebeuren al doet hij nog zo zijn best.

Fort 19 juni 2020 om 10:30

Ja leuk, cyclinglife. Alleen de 2% die hij daar misschien mee pakt maakt de 20% achterstand die hij al heeft natuurlijk nooit goed.

Verder prima dat hij het probeert. Niks met met wat zinvolle dagbesteding.

josi 19 juni 2020 om 10:46

Hmmm, nee.

boenk 19 juni 2020 om 15:29

Campenaerts had in die periode ook maar één doel en mocht zich ook helemaal focussen daarop. Is een half jaar naar Namibië getrokken om daar te trainen. Ridley heeft een fiets speciaal voor Campenaerts gemaakt, die volgens windtunnel tests het beste resultaat zou geven in combinatie met Victor zijn fysionomie.

Denken dat Reus wat dat betreft een voorsprong heeft, is jezelf wat wijsmaken.

Duh 19 juni 2020 om 09:29

Zolang je een sponsor en ‘een team’ hebt, ach, waarom niet nastreven? Hoop doet leven :) https://kaireus.nl Ik hou ervan te willen geloven dat het onmogelijke gaat gebeuren, de underdog de elite verslaat. Was bij Maas van Beek ook het geval, maar dat werd hoe langer het duurde steeds treuriger. Waak daarvoor, Kai.

Scott Sunderland 19 juni 2020 om 10:07

Sommige dingen kun je niet bereiken al doe je nog zo je best. Ik geloof niet dat een mens alles kan bereiken als hij maar wil. Je kunt ambitieuze doelen stellen die misschien ooit binnen bereik liggen, maar je kunt ook doelen stellen die je nooit gaat verwezenlijken. Deze jongen zal nooit in de buurt van dat werelduurrecord komen.

Merlinappa 19 juni 2020 om 10:10

Ik vind het ook altijd mooi dat dit record zo leeft onder de minder bekende renners, die misschien ook wel iets minder getalenteerd zijn. Maar doordat het zo specialistisch is kan je er enorm goed op trainen, en als je de voorbereiding maar goed genoeg doet dan is er heel veel mogelijk. Bij Beukeboom ging het jammer genoeg vlak voor tijd fout met zitvlakproblemen, maar op papier had daar veel meer in gezeten. Ik ben er ook wel van overtuigt dat in optimale omstandigheden Kai toch wel heel dicht in de buurt kan komen, en wie weet er over. in ieder geval een mooi doel.

Spurter 19 juni 2020 om 11:44

Ook volgend jaar of over vijf jaar wordt het niks met Kai Raus. Komt simpelweg tekort. Zelfs ’n Kai Reus in zijn beste jaren zou in de verste verte niet in de buurt zijn gekomen van dit record.

Onzin ook om dit zoveel aandacht te geven. Alsof elke cyclosportief die voor een record gaat zoveel aandacht moet krijgen.

HoofdIsVrij 19 juni 2020 om 11:53

Kai Reus toch wel één van de grootste Nederlandse talenten waarbij het, door omstandigheden, er nooit is uitgekomen.

Ik ben wel benieuwd hoe ver hij zou zijn gekomen, maar als ik naar dat filmpje van zijn aankondiging kijk dan lijkt de kans überhaupt klein te zijn dat hij ooit nog gaat proberen.

Hij lijkt trouwens wel scherper te staan dan ooit tevoren.

SolitaryShell 19 juni 2020 om 13:42
Quote:
“April is van de baan.

I see what you did there.

boenk 19 juni 2020 om 15:25

Ik hoop wel dat hij het probeert, maar dat hij heel realistisch is voor zichzelf. Altijd uitstellen is geen goed teken. Ik denk niet dat hij in de buurt komt van het record, grootspraak van “het kan nog veel scherper”, is leuk als het is om hem op te peppen, maar als hij effectief denkt dat hij 56km gaat halen (wat de naam is van het project), dan vrees ik ervoor of hij wel weet waarmee hij bezig is.

Maar ik wil het zien gebeuren, omdat het me heel hard interesseert wat een renner op zijn leeftijd, met bakken intrinsiek talent, na een foutgelopen carrière ervan kan maken. Maar ik hoop dat hij met 53km al blij is, want of het veel meer gaat zijn dan dat, betwijfel ik.

Youri Keulen 20 juni 2020 om 18:06

Ik ken Kai persoonlijk heel goed. Wij hebben een kamer gedeeld in Namibië 4 weken op deze hoogte stage. Kai is een perfectionist en een ongelofelijk getalenteerde Atleet. Kai heeft enorm veel meegemaakt. Waar bij de meeste mensen de rillingen over het lopen. Als je kijk naar de situatie in de wereld dit moment kun je stellen dat als je er een serieuze gooi naar wilt doen. Dit niet de meest ideale situatie is om je voor te bereiden. De mensen die hier reageren met negatieve reacties. Ik begrijp jullie. Als ik er van buitenaf ik zou staan zou ik misschien het zelfde denken. Kai heeft enorm veel kennis en kunde in huis als atleet zijnde maar ook als team om zijn poging heen. Zij weten echt wat kan en wat niet kan. Als dit en onbegonnen missie zou zijn was de stekker uit het hele project getrokken. Ik denk dat Kai er alles aan doet om deze poging tot een goed einde te brengen. Een hele hoop krijgt de “wielerliefhebber” niet mee en dat is begrijpelijk. Kai gaat de meeste van jullie verbazen. Op het moment als het zo ver is en het project waar hij dag en nacht mee bezig is wordt zichtbaar wordt de werkelijkheid

Headlines

Materiaalzone

Populair