Jan-Willem van Schip klopt Robin Carpenter in Slag om Norg

Jan-Willem van Schip klopt Robin Carpenter in Slag om Norg

foto: website Slag om Norg

zaterdag 11 augustus 2018 om 16:43

Jan-Willem van Schip heeft de Slag om Norg op zijn naam geschreven en zo Roompot-Nederlandse Loterij haar tweede overwinning van het seizoen geschonken. De coureur van Roompot-Nederlandse Loterij bleek na 190 kilometer koers samen met Robin Carpenter de sterkste te zijn uit een vroege kopgroep van zeven. In de straten van Norg klopte Van Schip vervolgens Carpenter in een sprint-a-deux.

De gravelstroken waren niet de enige hindernissen in deze editie van de Slag om Norg. De open vlaktes op de Drentse velden en de aanwezige wind zorgden voor een extra factor om rekening mee te houden in de koers.

Zeven coureurs rijden al vroeg weg
Nerveus werd er gestart en vanuit startplaats Norg ging het tempo direct de lucht in. Dit resulteerde al vroeg in een sterke kopgroep met daarin enkele topfavorieten. Van Schip, Carpenter, Edoardo Affini, Marten Kooistra, Luuc Bugter, Rick van Breda en Brendan Rhim waren hierin present. Wat zij toen nog niet wisten, is dat zij de resterende 170 kilometer met elkaar zouden rijden.

Al gauw werd de voorsprong meer dan een minuut. Het peloton werd opgehouden door een spoorboom en de voorsprong groeide vervolgens naar meer dan vier minuten. Na een korte neutralisatie werd de voorsprong vervolgens weer gecorrigeerd naar één minuut. Dit deerde de koplopers echter niet en zij gingen verder met waar ze gebleven waren, namelijk het uitbreiden van de voorsprong.

Drie coureurs in de tegenaanval
Rond halverwege koers werd hun voorsprong zelfs drie minuten. Op dit moment werd duidelijk dat het peloton niet beter kon en dat de coureurs vooraan om de zege zouden strijden. Vanuit het peloton gingen Ivar Slik, Cees Bol en Marijn van der Berg in de tegenaanval; alle coureurs hadden echter al een ploeggenoot in de kopgroep. De drie werkten goed samen en naderden de kopgroep tot op een minuut, maar kwamen er niet meer bij.

Carpenter en Van Schip blijven over na afvalrace, Van Schip wint
In de laatste ronde haakten in de kopgroep vervolgens de ene na de andere renner af. De eerste coureur die moest passen was de Italiaan Affini, die vol in de wind kwam te rijden en niet meer terug kon keren. Daarna was het ook gedaan voor voor Kooistra en Rhim, die op de gravelstroken uit het wiel werden gereden na demarrages van Van Schip, Carpenter en Bugter. Bugter moest afhaken na materiaalpech en ook Van Breda kraakte even waardoor de Roompot-Nederlandse Loterij-renner Van Schip en Rally-renner Carpenter samen naar de streep reden.

Zij mochten echter niet meer stilstaan omdat Monkey Town-coureur Van Breda de twee vooraan nog altijd in het zicht had. Stilstaan deden zij niet meer, waarna Van Schip in Norg de wedstrijd met een machtige sprint naar zich toetrok.

Dit artikel delen:

17 Reacties

ikbenprocycling 11 augustus 2018 om 16:46

Damn, geen interview

Merlinappa 11 augustus 2018 om 16:47

Mooi! Schippie heeft altijd nog wel een goede sprint over na zware koersen. Benieuwd of ie volgend seizoen nog beter mee kan doen in de klassiekers!

boehoe 11 augustus 2018 om 16:49

Heeft ie een doorlopend contract bij Roompot?

rahimns 11 augustus 2018 om 17:05

Ja.. nog 1 jaar

krypton 11 augustus 2018 om 17:09

Daarna zal hij zich ook wel volledig gaan focussen op de baan i.v.m. Olympische Spelen lijkt me.

teunster 11 augustus 2018 om 17:12

Dat klinkt als een mooie koers! Fantastisch zeg. Mooi opgeschreven!

Samlambeej 11 augustus 2018 om 17:14

Dat wordt echt nog wat met Schippie he?! Sterken beir. Gewonnen vanuit de kopgroep! Die had meegemoeten naar Glasgow!

horsm 11 augustus 2018 om 17:27

3e NL eerstejaars met overwinning, na Eenkhoorn en Jakobsen?

kelderfan 11 augustus 2018 om 17:39

Ja, maar Schippie heeft wel een bos bloemen bij Carpenter afgegeven, want hoe die de boel uit elkaar trok, daar heeft hij mooi van geprofiteerd.

Romāns Vainšteins 11 augustus 2018 om 17:51

Was er bij, een echte aanrader.

Col du Bramont 11 augustus 2018 om 18:06

Wie heeft geen zwak voor deze liefhebber, hipster, hardrijder, aparte vogel, baanwielrenner, stoemper en rouleur ineen?
Mooie gast! Liet dit voorjaar al mooie dingen maar de beloning bleef nog uit.

vlek 11 augustus 2018 om 18:32

Van der Hoorn ook meteen weer een redelijke koers gereden.

TomDJ 11 augustus 2018 om 18:44

Yeah!, net als Vlek noemt, Taco van der Hoorn weer in een uitslag (10).

Patat Lefevre 11 augustus 2018 om 18:47

Apart dat Robin Carpenter hier rijdt en niet in de Tour of Utah.

Gabriel Melching 11 augustus 2018 om 19:30

@Patat hij krijgt al een druk programma met o.a de Arctic Race of Norway en de Deutschland Tour, hij reed ook al van 1 tot 5 Augustus de Tour of Denmark. Hij krijgt genoeg ;)

assen 11 augustus 2018 om 20:19

Blij met uitslag Taco – goed man! :-)

Covadonga 11 augustus 2018 om 22:31

@Col
Ik.

Headlines

Materiaalzone

Populair