Impey pakt Zuid-Afrikaanse wegtitel na ware thriller

zondag 10 februari 2019 om 13:32
Impey pakt Zuid-Afrikaanse wegtitel na ware thriller

foto: Cor Vos

Daryl Impey mag zich ook dit jaar Zuid-Afrikaans kampioen op de weg noemen. De renner van Mitchelton-Scott won na een ware thriller. Thuisploeg Dimension Data ging tot het uiterste, maar wist de topfavoriet (net) niet te verslaan.

In de provincie Gauteng streden Daryl Impey en co om de Zuid-Afrikaanse titel op de weg. Start en finish waren in de grootstedelijke gemeente Tshwane. Al snel reden vier renners weg, maar veel ruimte kregen deze avonturiers niet. Het bleek het begin van een chaotische titelstrijd, waarin de demarrages elkaar in rap tempo opvolgden.

Het was uiteindelijk Nic Dlamini die wél de ruimte kreeg. De 23-jarige renner van Dimension Data wist zijn voorsprong stelselmatig uit te bouwen, ook al omdat zijn ploeggenoten Ryan Gibbons en Reinhardt Janse van Rensburg topfavoriet Impey wisten te neutraliseren.

Dlamini mag lange tijd dromen 
Dlamini duldde aanvankelijk nog het gezelschap van Jayde Julius, maar die laatste moest afhaken op de flanken van Tom Jenkins, een pittig klimmetje. Dlamini reed ondertussen voort, op weg naar zijn eerste nationale titel? Het antwoord was nee, want Impey zag zijn moment gekomen.

De 34-jarige coureur ging op en over de moegestreden Dlamini, en reed vervolgens solo naar de streep. Voor de winnaar van de Tour Down Under is het zijn tweede (weg)titel op rij. Vrijdag werd Impey bovendien al voor de achtste(!) keer Zuid-Afrikaans kampioen tijdrijden.

Moolman neemt revanche bij de vrouwen 
Bij de vrouwen ging de zege naar Ashleigh Moolman. De 33-jarige renster van CCC-Liv – die vrijdag ‘slechts’ vierde werd op het nationaal kampioenschap tijdrijden – reed soeverein naar haar vijfde nationale titel. Het is voor Moolman wel haar eerste zege sinds 2015.

De 42-jarige Juanita Venter werd op bijna twee minuten knap tweede, terwijl Joanna van de Winkel het brons veroverde. De nieuwe tijdritkampioene Liezel Jordaan kende een mindere dag: de 23-jarige renster moest opgeven.

Dit artikel delen:

6 Reacties

thorsen 10 februari 2019 om 14:08

6 bij de eerste 8 en dan niet winnen, moet toch pijn doen.

0
tvm 10 februari 2019 om 15:25

Jammer dat het wedstrijdverslag hier niet volledig is, want het in onduidelijk hoe Impey weg heeft kunnen rijden bij de renners van DD, terwijl deze toch een man vooruit hadden gestuurd. Dan moet het in principe toch over en uit zijn als je alleen zit. Tenzij je echt veel en veel sterker bent, maar dan nog is het een kwestie van bij elkaar blijven en in het wiel hangen van Impey.

0
jules van duffel 10 februari 2019 om 16:44

Toch weer een mooie tweede plaats voor de 24-jarige sprinter Ryan Gibbons . Liet in de Tour Down Under tevens reeds zien dat hij het lichtere klimwerk niet langer meer hoeft te vrezen . Wordt stilaan een gevaarlijke concurrent voor zijn sprinter-kopman Cavendish . Nieuwsgierig of hij opgesteld zal worden in Milaan – San Remo ( Boason Hagen zal daar waarschijnlijk als uitgesproken kopman worden uitgespeeld ) en of hij alsdan de Poggio en vooral de Cypressa zal weten te overleven .

0
tvm 10 februari 2019 om 16:53

Frappant dat je 3 namen noemt, terwijl Nizzolo mij de beoogde kopman lijkt.

0
west 10 februari 2019 om 20:00

Blijft toch heel apart, dat je met een volledige ploeg een eenling, en daarnaast ook nog eens je enige concurrent, niet gewoon kapot kan fietsen…

0
Viktrodriguez 10 februari 2019 om 21:46

Weliswaar is Dimension Data hier in de breedte de sterkst bezette ploeg, maar het is niet zo dat ze echt een kopman hebben, met hun Zuid-Afrikanen meestal niet behorend tot hun beste coureurs en vooral knecht zijn buiten vandaag.

Een paar leuke sprinters en een pure klimmer als Meintjes, die het moet hebben van de echte bergen en niet echt een geweldige tijdrijder is. Daarnaast is Impey verreweg de beste tijdrijder van het land en überhaupt verreweg de sterkste Zuid-Afrikaanse coureur. Waarschijnlijk ging hij op een moment dat de ploeg al grotendeels was afgemat, met Dlamini voorop, en zonder dat de ploeg afdoende hardrijders over had.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone