IJzersterke Lucinda Brand sprint naar winst in Heusden-Zolder

zaterdag 26 december 2020 om 14:23
IJzersterke Lucinda Brand sprint naar winst in Heusden-Zolder

Foto: Cor Vos (archief)

Lucinda Brand heeft de Superprestigecross in Heusden-Zolder op haar naam geschreven. De Nederlandse van Telenet-Baloise bleef haar landgenotes Ceylin Alvarado, Annemarie Worst en Denise Betsema voor in een sprint met vier.

Worst is terug
Het Formule 1-circuit van Heusden-Zolder staat traditioneel garant voor een razendsnelle wedstrijd, en dat was ook vanmiddag weer het geval. Een uiterst frisse Annemarie Worst nam de openingsronde voor haar rekening, nadat ze een weekje aan de kant stond wegens oververmoeidheid. Daar was vandaag nog maar weinig van te merken, want Worst reduceerde het grote peloton in haar eentje tot een kopgroep van een achttal rensters.

Na een foutje van Lucinda Brand, kregen Denise Betsema, Ceylin Alvarado, Inge van der Heijden en Worst een gaatje cadeau, maar daar deden ze bitter weinig mee. Op de lange asfaltstrook richting finish ging het tempo er vooraan helemaal uit, waardoor Brand een verschil van een tiental seconden gemakkelijk weer kon rechtzetten.

Brand domineert
Dat zouden de andere rensters zich nog beklagen, want de ronde die daarop volgde was Brand oppermachtig. Alleen Worst kon het forse tempo van de renster van Telenet-Baloise op de technische stukken aan, maar een lekke band van Brand gaf de rest een herkansing. Dit zorgde voor een relatieve adempauze, voor iedereen behalve wereldkampioene Alvarado. Zij moest even achtervolgen, nadat ze pijnlijk tegen de grond ging op de balkjes.

In rondes drie en vier mankeerde het aan initiatief. Op de lange asfaltstrook richting aankomst was dit het duidelijkst, met bijna een surplace als gevolg. Hierdoor dreigden ook Manon Bakker, Alicia Franck en Anna Kay het vijftal vooraan te vergezellen, maar daar stak – wederom – Brand een stokje voor. De Nederlandse sprong langs achteren uit weg, en maakte er een razendsnelle slotronde van.

Pas op de allerlaatste helling van de dag, werden de verschillen gemaakt. Brand had alleen nog Alvarado aan haar wiel plakken, maar ook Betsema en Worst mochten meesprinten. Brand zette de sprint van op de kop in, en hield iedereen moeiteloos af.

Superprestige veldrijden 2020-2021
Uitslag manche 7: Heusden-Zolder

1. flag-nl Lucinda Brand (Telenet-Baloise)
2. flag-nl Ceylin Alvarado (Alpecin-Fenix)
3. flag-nl Annemarie Worst (777)
4. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal
5. flag-nl Manon Bakker (Credishop-Fristads)
6. flag-nl Inge van der Heijden (777)
7. flag-gb Anna Kay (Starcasino)
8. flag-be Alicia Franck (Proximus-Alphamotorhomes)
9. flag-nl Anne Tauber
10. flag-be Laura Verdonschot (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

14 Reacties

Wheely 26 december 2020 om 14:28

Lucinda is on fire!

HoofdIsVrij 26 december 2020 om 14:29

Wat typische Zolder stukken kwamen dit jaar wel wat minder uit de verf. Ik weet niet of dat komt doordat het geen WB meer is of andere camera plekken.

Verder boeiende cross.

Murcia 26 december 2020 om 14:29

Brand wint de machtsprint op de F1-omloop. Heusden-Zolder is niet mijn favoriete parcours maar het zorgt wel bijna altijd voor meerdere kanshebbers tot de finish. Lucinda kon haar vermogen ook vandaag weer gebruiken om als eerste dat slotstuk met het knikje omhoog te nemen. Maak je daar een foutje heeft de rest er meer last van dan jezelf wat prompt gebeurde. Goed dat Worst de rust prettig heeft verteerd en prima noteringen ook van Inge, Kay, Bakker en Alicia Frank.

Dolfy 26 december 2020 om 14:31

Mooie wedstrijd, snel en toch viel het een paar keer wat stiller. Brand duidelijk de snelste van de vier. Mooi hoe Bakker gestaag op kwam opzetten en Kay en Franck op sleeptouw meenam naar de vijf eerste. Bakker stabiele factor aan het worden. Hopelijk volgens jaar ook voor Van Alphen naar dit niveau. Franck met een redelijk goede wedstrijd, nu dit niveau wat vaker laten zien.

delgado 26 december 2020 om 14:33

Inge VDH mag ook eens op tactische les. Onbegrijpelijk dat ze de benen stil hield toen ze bij het ingaan van de slotronde aansloot bij de vier surplacende dames. Zo liet ze Bakker, Kay en Franck gratis terug komen, en vooral in zo’n tactische koers, kan er vanalles gebeuren in een laatste ronde. En zo geschiedde, want ze wordt geklopt door Bakker.

Om het nog erger te maken, ging ze in het bos eerst ook nog doodleuk in de weg rijden van haar kopvrouw.

jan jansen 26 december 2020 om 14:43

Wat is veldcross toch een mooie sport, de eerste zes in het klassement allemaal nederlandse dames

Murcia 26 december 2020 om 14:46

En ook nog een Nederlandse topper op de mountainbike in de top 10. Het kan niet op.

Barry Batsbak 26 december 2020 om 14:49

Cant derde Belgische? Zal toch ook wel een eye-opener zijn? Franck positieve verrassing, leuk.

Verweggistan 26 december 2020 om 14:51

Wordt voor het eerst in jaren wellicht een spannend BK.

Barry Batsbak 26 december 2020 om 14:56

Als het vlot ligt wel. Als het modderig ligt zal het kwartje toch wel naar Cant vallen. Maar ik laat me graag verrassen.

Robbiebier 26 december 2020 om 17:15

Cant wordt toch weer makkelijk uit de wielen gereden hoor,ik dacht nu komt ze er een beetje door en dan krijg je weer zoiets als vandaag.
En nou niet komen van ik heb het laten lopen met de gedachte naar morgen want dan finisht ze tussen de 5de en tiende plek.

HoofdIsVrij 26 december 2020 om 16:11

Super knappe prestatie van Anne Tauber verder.

@redactie, zij rijdt voor Team CST PostNL Bafang

Bas-r 26 december 2020 om 23:21

+1
Slaat ze dit jaar het marathonschaatsen over?
/edit: logisch, al het marathonschaatsen is afgelast dit seizoen

Posterix 27 december 2020 om 05:49

Top cross bij de dames gezien en wat een machtige sprint van brand zeg!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair