Großschartner wint ingekorte bergrit Ronde van Turkije

zaterdag 20 april 2019 om 15:18
Großschartner wint ingekorte bergrit Ronde van Turkije

Felix Großschartner heeft in de Ronde van Turkije de bergrit naar Kartepe gewonnen. De renner van Bora-Hansgrohe was op de slotklim de sterkste renner in een groep van vier. Großschartner neemt door zijn overwinning de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Sam Bennett.

Etappe ingekort
Vooraf zag de organisatie zich genoodzaakt om de enige aankomst bergop in deze ronde in te korten. Vanwege hevige sneeuwval werd de rit met vier kilometer ingekort. Het lastigste gedeelte van de slotklim bleef echter in het parcours.

Na een levendige openingsfase wisten drie renners te ontsnappen. De Belg Robbe Ghys (Sport Vlaanderen – Baloise), de Duitser Roger Kluge (Lotto Soudal) en de Spanjaard Dani Viejo (Euskadi-Murias) zouden het grootste gedeelte van de wedstrijd kleuren. De drie leiders begonnen met anderhalve minuut voorsprong aan de slotklim.

Tijdens de 12,5 kilometer lange slotklim werd het leidende trio echter al snel ingelopen. Astana bepaalde aanvankelijk het tempo in de eerste kilometers van de klim, totdat Dimension Data het overnam. Na een versnelling van Delko Marseille Provence werd de kopgroep nog verder uitgedund.

Evenepoel demarreert
Op vijf kilometer van het einde plaatste Valerio Conti voor een demarrage. Het zorgde voor een reactie van Remco Evenepoel. Merhawi Kudus en Großschartner wisten aan te sluiten, waarna Evenepoel een nieuwe demarrage plaatste. De jongeling realiseerde een gaatje, maar op initiatief van Conti kwamen de achtervolgers op drie kilometer van het einde terug.

Een versnelling van Großschartner zorgde ervoor dat Conti en Evenepoel moesten lossen. Na een demarrage van Kudus moest ook Großschartner passen. De Oostenrijker bleef echter in zijn spoor en wist zich in de slotkilometer weer bij de leider te voegen. In de laatste meters liet hij Kudus achter, waarna hij solo naar zijn eerste seizoenszege toe kon rijden.

Kudus werd op de meet nog geklopt door Conti en moest genoegen nemen met een derde plaats. De 19-jarige Evenepoel werd vierde. Etienne van Empel (Neri Sottoli – Selle Italia) was op een negende plek de beste Nederlander.

Dit artikel delen:

42 Reacties

Marcel1112 20 april 2019 om 15:23

Netjes van Evenepoel.

Grobbel 20 april 2019 om 15:24

Netjes ook van Van Empel.

Steven_E 20 april 2019 om 15:24

Ligt het aan mij of hebben de eerste 3 zeer laf gekoerst door allen in het wiel van een 19-jarige te kruipen en er elk om beurt van weg te rijden? Kan ook aan de 19-jarige liggen natuurlijk dat hij zich iets te veel getoond heeft maar toch, telkens hij op kop kwam aarzelde de 2e om over te nemen.

Grobbel 20 april 2019 om 15:25

Ja, die indruk kreeg ik ook. Sowieso prima hoor die geldingsdrang van Evenepoel (goede manier om grenzen te ontdekken sowieso), maar je voelde wel dat de rest zat te loeren en te sparen terwijl hij met zijn krachten aan het smijten was. Remco was sterk vandaag, maar mist duidelijk nog wel wat koersinzicht. Komt vanzelf wel.

Marcel1112 20 april 2019 om 15:26

Nee, dat ligt niet aan jou.

KimJungPoels 20 april 2019 om 15:30

Dat viel toch wel mee? De momenten dat ze bij elkaar waren deden in ieder geval Conti en Grossschartner ook en duit in het zakje. De enige die echt geen meter op kop reed tot zijn demarrage was Kudus.

Bazzz 20 april 2019 om 15:26

Dat zeker, maar wat een deelnemersveld zeg. Kan je je als organisatie toch ook niet serieus door gevoeld worden

Grobbel 20 april 2019 om 15:31

Eens. De top 3 van vandaag bestaat sowieso ook maar uit klassementsrenners van de vierde lijn, alle drie vorig jaar zo tussen plek 24 en 31 geëindigd in een grote ronde.

Marcel1112 20 april 2019 om 15:40

Ja, hoewel sprintersveld nog wel aardig was.

EddyB1958 20 april 2019 om 15:48

Evenepoel moet leren dat hij geen junior meer is, zowel vandaag als enkele dagen geleden, en meer geduld hebben. Maar hij durft tenminste initiatief nemen, alleen hij doet het in mijn ogen te vroeg.

Marcel1112 20 april 2019 om 15:52

Dat ongeduld zie je ook bij van der Poel. Ik vind dat juist mooi en hoop dat Evenepoel daar mee door gaat. Het wielrennen is af en toe al zo saai met al dat afwachten tot de laatste paar kilometers.

Gilberto 20 april 2019 om 16:14

Op je 19e zit je nog steeds in de fase waarin je jezelf moet testen wat je wel en wat je niet ken en wat jouw het beste legt. Laat Evenepoel nog maar gewoon ff ‘aanrommelen’

TomDJ 20 april 2019 om 16:14

Ach, hij is 19 jaar, lekker laten rijden.
Goed voor zijn ontwikkeling.

maklukzat 20 april 2019 om 16:25

Niet zo gek natuurlijk. Hij komt over van de junioren en daar kon hij ongestraft wat stilvallen. Hij won toch wel. Bij de profs ligt dat wat anders. Großschartner pakte dat vandaag wel goed aan. Liet zich niet uit de tent lokken en had op het einde voldoende over.

boenk 20 april 2019 om 16:35

Evenepoel moet vooral zoveel mogelijk zijn eigen limieten opzoeken. Hij wint er op lange termijn niks mee door vandaag even laf te rijden als de 3 die voor hem eindigen in het klassement. Voor die jongens was deze WT winnen een unieke kans. Als Remco hoger wil mikken dan 6dag wedstrijdjes, dan “wint” hij vandaag veel meer door te kijken hoe ver hij kan geraken, en daaruit te leren, dan te wachten en een beter resultaat neer te zetten, zonder eigenlijk te weten waar zijn limiet echt ligt.

Turtlehead 20 april 2019 om 17:07

Dat klopt wel, maar is ook fijn. Vooral niet afleren!
Dit is echt wel een prima prestatie, valt me goed mee!

EddyB1958 20 april 2019 om 19:33

@marcel het verschil met Mathieu is dat die het doet om het kaf van het koren te scheiden, maar ik ben al blij dat we met Mathieu en Remco, ongeacht dat plastic kaartje twee jonge renners hebben, die er durven voor gaan. Nu Van Aert nog, die rijdt nog te veel op zijn Vlaams, vooral kijken en speculeren. En die attack op de Kemmel kan me niet van gedacht doen veranderen.

Jeff 21 april 2019 om 09:28

Volgens mij reed Van Aert zich al 2x total loss; in de strade 2018 en in roubaix dit jaar. Die rijstijl heeft weinig met speculeren te maken.

Grobbel 20 april 2019 om 15:51

Niet de dag geweest van de Sayars en Alarcóns overigens.

boenk 20 april 2019 om 16:32

Gelukkig.

Merzbow 20 april 2019 om 16:33

Mooi van Evenepoel hoor.

Harm Vanhoucke deed het ook meer den behoorlijk. Die werd 23ste, maar toont eindelijk wel dat hij ook kan klimmen en op 28 seconden van Ben O’Connor. Was bij de beloften immers niet veel slechter dan Lambrecht.

ChefSpijker 20 april 2019 om 16:44

Die 28 seconden komen wel vooral doordat O'Connor hier flink door het ijs zak nadat zijn ploeg er hard voor werkte. Die had hier, met zijn klimbenen van een jaar geleden, ook mee moeten doen voor de zege. Lijkt dit jaar flink stil te staan in zijn ontwikkeling.

Het gaat denk ik nog wel een paar jaar duren voordat we Evenepoel in de echte WT-koersen (PN, Baskenland, Romandië en zo) voor de topposities zien meestrijden. Als dit een van je doelen is en je word erop gelegd door oa een Conti (die normaal bergop niet top 20 is in de grotere koersen), is er nog flink wat werk te doen. Geen schande natuurlijk gezien zijn leeftijd, maar wellicht worden de verwachtingen dan nu ook wat getemperd.

Martino87 20 april 2019 om 16:56

Ik had gedacht dat hij, met dit belabberde deelnemersveld, zou winnen. Misschien zijn die uitslagen bij de junioren ook wel wat vertekend, omdat hij ‘geluk’ heeft met zijn geboortedatum. Een maandje eerder geboren en hij had vorig jaar bij de beloften mee moeten doen, daar had hij wellicht ook veel gewonnen, maar niet met minuten voorsprong.

dwyanewade 20 april 2019 om 17:02

Ik denk dat jullie vergeten dat deze jongen nog maar 2 jaar koerst.

boenk 20 april 2019 om 17:30

Chefspijker, dit was niet één van zijn doelen. Zijn eerste doel is Romandie. Ook niet vergeten dat dit een rittenwedstrijd was, die niet op zijn maat gemaakt was. Geen enkele tijdrit, en slechts één berg. Dan kan je dus die hele week herleiden tot die ene aankomst bergop. Evenepoel moet het van constant presteren hebben, nooit een zwakke dag. Als je dan 3 of 4 bergritten hebt en een lange tijdrit, krijg je een heel ander verhaal, zeker in dit deelnemersveld.

Martino87 20 april 2019 om 18:45

Op basis waarvan concludeer jij dat Evenepoel baat zou hebben wij meerdere bergritten? Je doet alsof hij een gearriveerde klassementsrenner is, terwijl hij nog niks heeft bewezen op rondegebied. Ik denk juist dat deze ronde perfect voor hem was: matig deelnemersveld, korte ritjes (net als bij de junioren), niet al te zwaar.

boenk 20 april 2019 om 22:28

Het ging niet om het deelnemersveld of over de lengte van de ritten (ook al zo hij baat hebben bij langere ritten, hij deed solo's van meer dan 100km bij de junioren).

Omdat hij op nog geen enkel moment sinds hij is beginnen fietsen, door het ijs gezakt is, noch bij de junioren, noch bij de profs. Heeft geen enkele offday gehad in 2 jaar tijd.

Omdat hij de beste tijdrijder is van dit hele deelnemersveld, of zeker van de klassementsrenners. Nee, dit was zeker niet ideaal voor hem. Te weinig kansen zich te onderscheiden.

Wie deze berg het snelst op reed, zou het klassement winnen. Had er een tijdritje in gezeten, had hij misschien met voorsprong in het klassement aan de beklimming kunnen beginnen, en had hij niet zelf het initiatief moeten nemen. Als er nog enkele bergritten (zelfs meerdere beklimmingen in dezelfde rit) en een tijdrit was, dan kom je uit bij wie het meest constant scoort. Dan wil ik het nog wel eens zien dat dat drietal elke keer voor hem zou eindigen.

Martino87 20 april 2019 om 23:03

In Argentinië reed Conti een snellere tijdrit, en zat Grossschartner er 4 seconden achter.

madeinstars 20 april 2019 om 16:37

Dit deelnemersveld is zo treurig dat je er eigenlijk geen conclusies aan kan verbinden.

boenk 20 april 2019 om 17:21

Binnen een week ofzo begint Romandie.

Johnny7 20 april 2019 om 16:55

Vreselijk dit. Dit zijn de knechten van de knechten. Deze ronde zou ook geboycot moeten worden in dat land, bah.

RodyTur10 20 april 2019 om 17:23

Lekker puntjes sprokkelen. Großschartner krijgt voor deze prestatie (300 voor klassement, 40 voor etappewinst, 6 voor leiderstrui = 346 punten) meer punten dan bijvoorbeeld Van der Poel (4e plaats Ronde van Vlaanderen = 275 punten), Groenewegen (winst in de Panne = 300 punten) of Daniel Martin (320 voor 2e eindklassement Baskenland, 20 voor 2e plek in 6e etappe = 340 punten).

Marcel1112 20 april 2019 om 17:41

Inderdaad belachelijk. Viviani heeft daar ook een handje van, punten pakken in koersen waar de andere topsprinter afwezig zijn.

boenk 20 april 2019 om 17:56

Marcel, verwacht je dan van zo’n Viviani dat hij met opzet verliest, omdat de andere sprinters er niet zijn? Zij maken ook die keuze voor zichzelf. Als het dan zo’n makkelijk te vergaren punten zijn, zijn zij het die zo dom zijn om ze niet mee te pikken. Kan Viviani toch niks aan doen?

Marcel1112 20 april 2019 om 18:22

Natuurlijk Boenk. Vorig jaar kreeg Viviani de overwinningen in de Giro op een presenteerblaadje. Uiteraard had ook Groenewegen die eerste week moeten rijden.

Joachim Agostinho 20 april 2019 om 18:09

Inderdaad matig bezet. Ik vermoed dat veel “Remco” volgers er meer van hadden verwacht, leuk om jezelf z.g. te testen, maar iedere koers is anders en dat geldt ook voor de tegenstand.
Wat een feit is, dat de Oostenrijkers momenteel gaan als een speer…!

josi 20 april 2019 om 19:04

Eigenlijk geen idee wat je met die opmerking over Oostenrijkers bedoelt. Over wie heb je het dan?

Merzbow 20 april 2019 om 19:31

Meer verwacht zeker en vast niet. Ik vind deze prestatie al heel mooi.

Het is niet omdat hij alles bij de junioren alles won of zowat alles vorig jaar. Dat ik nu al verwacht dat hij alles bij de profs gaat winnen.

EddyB1958 20 april 2019 om 19:36

@josi er zijn onlangs twee Oostenrijkse wielrenners geweest die bloeddoping toegegeven hebben en nu zijn er van die pipo’s die automatisch elke Oostenrijkse wielrenner van doping beschuldigingen.

Sebas 21 april 2019 om 11:04

Ik ben ook zo’n pipo. De Oostenrijkers rijden al twee jaar als gekken in de rondte vergeleken met daarvoor: Konrad, Grossschartner, Pöstlberger.

Maar ik zal eens in het daarvoor bedoelde topic een kijkje nemen.

heuvelcolombia 20 april 2019 om 19:05

Pinto keurig 5e

EddyB1958 20 april 2019 om 21:09

Sterk of zwak deelnemersveld daar gaat het niet om, het gaat om durven initiatief nemen. Die laatste 10 km in Denain van Mathieu van der Poel zijn zeker zo straf, misschien straffer dan zijn sprints in Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. En zo moet Remco ook rijden Basta.

Headlines

Materiaalzone

Populair