Greg Van Avermaet: “Een van de zwaarste dagen op de fiets”

zondag 2 augustus 2020 om 08:30
Greg Van Avermaet: “Een van de zwaarste dagen op de fiets”

foto: Cor Vos (archief)

Greg Van Avermaet eindigde na een felbetwiste editie van Strade Bianche als achtste in Siena, op meer dan vier minuten van zijn winnende landgenoot Wout van Aert. “Dit was een van de zwaarste dagen op de fiets”, zo vertelt Van Avermaet na een snikhete dag in Toscane.

De kopman van CCC wist de belangrijke schifting op de cruciale gravelstrook van Monte Sante Marie te overleven, maar bleek in de finale niet sterk genoeg om renners als Van Aert, Maximilian Schachmann en Davide Formolo te volgen. “Het was echt superwarm en de gravelstroken lagen er dit keer verraderlijk bij”, aldus Van Avermaet.

“Ik voelde me lange tijd erg goed, maar op een gegeven moment begon ik de warmte te voelen. Ik reed mezelf een beetje voorbij tijdens de eerste serieuze aanval. Ik voelde me vanaf dat moment plots veel minder. Het doel was daarna om de beste renners zo lang mogelijk te volgen, in de wetenschap dat ik niet meer kon winnen.”

“Dit is toch de eerste serieuze inspanning van het jaar”
Van Avermaet werd in 2015 en 2017 al eens tweede in de Toscaanse wittewegenklassieker, maar moest gisteren dus genoegen nemen met een achtste stek. “En toch ben ik redelijk tevreden over mijn wedstrijd. Ik vreesde voor aanvang al een beetje voor een dergelijk koersverloop. Dit is toch de eerste serieuze inspanning van het jaar. Ik voelde me na de finish behoorlijk ziek, zo diep ben ik gegaan.”

“We hebben het wel over Strade Bianche. We herbeginnen niet met de openingsetappe van een Ronde van Valencia. Dat is wel een groot verschil. Of ik blij ben dat we weer kunnen koersen? Momenteel niet”, zo antwoord de regerend Olympisch kampioen met een glimlach. “Ik hou nog steeds van deze wedstrijd, maar stel me die vraag morgen nog maar een keer.”


Philippe Gilbert (25e): “Mijn fietscomputer gaf 40 graden Celsius aan”

Philippe Gilbert kwam negen jaar geleden nog als eerste aan in Strade Bianche, maar speelde dit keer geen rol van betekenis. De klassiekerspecialist van Lotto Soudal kwam als 25e over de streep, een kwartier na de glorieuze binnenkomst van Wout van Aert. “Het was een loodzware koers”, zo concludeert Gilbert in gesprek met Sporza.

“Het was ook nog eens ontzettend warm. Mijn fietscomputer gaf 40 graden Celsius aan.” Gilbert kreeg onderweg af te rekenen met flink wat materiaalpech. “Dan is het niet mogelijk om voor de zege te strijden. Ik kwam uiteindelijk samen met Julian Alaphilippe over de streep. We hebben nog veel renners gezien die geparkeerd stonden.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

HSV 2 augustus 2020 om 09:48

Dat was hem aan te zien. Maar verder no comment. Vreselijk die hitte. Zelfs op een terras verkies ik dan nog de schaduw. Slopende omstandigheden. Keiharde koers. Terechte winnaar ook.

Polleke 2 augustus 2020 om 10:03

Mooi spektakel maar het blijft dubbel dat materiaslpech het ook eigenlijk tot een loterij decimeren….

Martino87 2 augustus 2020 om 10:57

Precies, net als in Parijs Roubaix. Misschien is het ook wel de charme dat je ook het geluk moet overwinnen. Die editie van PR die Hayman won was op het einde spannend en zal door velen als een van de mooiste van de laatste jaren worden omschreven, tegelijkertijd was het ook de editie waarin de twee topfavorieten Sagan en Cancellara al voor de finale door pech waren uitgeschakeld.

KnightBiker 2 augustus 2020 om 13:49

Tja, ik snap die pech nooit zo goed, maar die gasten rijden dan ook op het randje van wat kan. Ik heb al een keer of 8 de cyclo van Parijs Roubaix gereden en nog nooit lek gehad, wel waren m’n velgranden soms gedeukt maar terug te buigen.
(Strade is veel risico voller op lek rijden dan Parijs Roubaix)

Gelei 2 augustus 2020 om 15:11

En toch zijn er steeds dezelfde renners die met de regelmaat vd klok top 10 rijden. Hebben zij dan telkens geluk? Idem voor PR. Tussen 2005 en 2013 rijden Boonen en Cancellara samen 10 keer podium.
En loterij kan je dat niet noemen.

Wradley Biggins 2 augustus 2020 om 10:19

Het seizoen is nog lang, in oktober ligt pas het echt doel voor GVA, als er dan nog gekoerst wordt natuurlijk!

Jungle Man 2 augustus 2020 om 11:24

Met recht dat deze wedstrijd een link heeft met “Eroica”.

dynamo 2 augustus 2020 om 11:24

wat een mooie terugkomst van wout , jammer dat greg niet samen met de al in de jaren komende stybar over de meet kwam, maar al met al proficiat, ik heb weer genoten :)

zipp404 2 augustus 2020 om 11:53

Als Stybar niet geopend had voor Allaphilipe, had hij in de kopgroep gezeten. Die heeft berenwerk moeten verrichten in de achtervolging!

Romāns Vainšteins 2 augustus 2020 om 12:01

Bij QS lijken ze klassiek voor de verkeerde renner gegaan te zijn. Een fout die makkelijk gemaakt is met meerdere kleppers in de gelederen.

KnightBiker 2 augustus 2020 om 13:43

Als je Van Aert ziet, (en van der poel) vraag ik me af waar van Avermaet Ooit nog een grote zegen gaat scoren… hij kan mee maar dat is het, en hij anticipeert ook zelden en kan dus nooit in een winnende positie komen tegen die 2
In tegenstelling tot Gilbert die zijn kansen zelf maakt en afdwingt.

Hollow Knight 2 augustus 2020 om 16:37

Misschien bij de Paus?

KnightBiker 2 augustus 2020 om 22:18

@Hollow – Ha!
Bidon netje wei-water erbij voor hemelse krachten..

Headlines

Materiaalzone

Populair