Geschokte Daryl Impey test positief op dopingmaskerende stof

woensdag 2 juli 2014 om 11:05
Daryl Impey

foto: Sirotti

Daryl Impey heeft bij een dopingtest na het Zuid-Afrikaans tijdritkampioenschap op 6 februari positief getest op het verboden middel probenecide. Dat meldt de renner van Orica-GreenEdge op zijn eigen website.

“Ik ben op 23 juni op de hoogte gebracht van mijn positieve test. Enkele dagen voor de start van de Tour was dit voor mij een grote shock. Ik ben onmiddellijk naar Zuid-Afrika gevlogen, waar ik vier dagen later het resultaat van het B-staal vernam. Ook dit bleek positief.”

Impey ontkent de dopingmaskerende stof bewust genomen te hebben. “Ik weet zelfs niet wat probenecide is. Ik ben voorstander van een volledig dopingvrije sport en zal er dan ook alles aan doen om mijn onschuld te bewijzen. Alle resultaten in mijn carrière heb ik volledig clean behaald, als gevolg van hard werken”, aldus de Zuid-Afrikaan.

Carrière
Impey begon zijn wielercarrière in 2003 bij het Microsoft Cycling Team. Tijdens zijn eerste profjaren toonde hij zich in de Afrikaanse rittenkoersen optimaal, waardoor hij in 2008 een contract mocht ondertekenen bij Barloworld. Voor die ploeg zou hij een jaar later de Ronde van Turkije winnen, ondanks een door Theo Bos veroorzaakte val in de slotetappe.

In 2010 debuteerde hij bij Radioshack op WorldTour-niveau, zonder erg opvallende resultaten. In de daaropvolgende winter dacht hij bij het Australische Pegasus Team alweer nieuw onderdak gevonden te hebben, maar deze ploeg hield al op te bestaan voor haar eerste wedstrijd van start ging. Toch kon Impey in zijn thuisland rekenen op een contract bij MTN-Qhubeka.

Hij bedankte de ploegleiding meteen met een overwinning op het Zuid-Afrikaans kampioenschap tijdrijden. Verderop in het seizoen behaalde de jongeling dankzij zijn sprintersbenen enkele dichte ereplaatsen. Dat werd opgemerkt door Orica-GreenEdge, waar hij begin 2012 een tweejarig contract mocht tekenen. Binnen dit team kwamen de kwaliteiten van Impey volledig tot hun recht.

Een etappewinst in de Ronde van het Baskenland (WT) van 2012 was daar het eerste bewijs van. Eén jaar later bevestigde hij door ditzelfde nummertje over te doen. Maar het hoogtepunt kwam er in de Tour de France, waar hij met zijn Australisch team de ploegentijdrit won. Simon Gerrans veroverde het geel, maar stond dit twee dagen later af aan Impey, die op zijn beurt twee dagen in de leiderstrui rondreed.

Dit jaar was de 29-jarige Impey al succesvol in het nationaal tijdritkampioenschap en twee maanden geleden ook in de Bayern Rundfahrt. Een nieuwe Tourselectie leek nakend, maar zijn positieve dopingtest steekt daar dus een stokje voor.

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone