Gerrans met vertrouwen naar Willunga Hill

vrijdag 22 januari 2016 om 10:05
Gerrans met vertrouwen naar Willunga Hill

Foto: Sirotti

Simon Gerrans onderstreepte vandaag met zijn tweede ritzege op rij zijn kandidatuur voor een nieuwe eindzege in de Tour Down Under. De echte test komt zaterdag, wanneer de bergetappe naar de traditionele scherprechter Willunga Hill op het programma staat. De 35-jarige kopman van Orica-GreenEDGE (eerder eindwinnaar in 2006, 2012 en 2014) ziet de rit met vertrouwen tegemoet.

“Ik denk dat ik een paar mensen verrast heb, waaronder mijzelf”, vertelt hij na afloop op de site van zijn ploeg. “Ik heb al een paar keer de Tour Down Under gereden, dus ik kende de aankomst van vandaag goed. Net als Daryl (Impey,red.) die vandaag mijn lead-out was. Dat werkte in ons voordeel.”

Zijn voorsprong op naaste belager Jay McCarthy bedraagt nu veertien seconden. Op Rohan Dennis heeft hij een voorsprong van 26 tellen. Gerrans beseft dat de eindzege nog niet binnen is. “Ik zal erg attent moeten rijden op weg naar Wilunga. Ik heb een kleine buffer, maar we hebben nog een hoop werk te doen. De leiderstrui is al vaak van eigenaar veranderd op Willunga, dus het zal een hele klus worden.”

Gerrans is van plan berekenend te rijden. “Het is niet in mijn belang om aan te vallen. Ik ga echt proberen om de trui te verdedigen. Het is aan de andere jongens om aan te vallen en mij te lossen. Maar de manier waarop mijn team rijdt en mij ondersteunt, geeft mij veel vertrouwen.”

De Tour Down Under duurt nog tot en met zondag. Daags na de etappe naar Willunga Hill volgt de slotrit naar Adelaide.

Dit artikel delen:

20 Reacties

LyndaLid 22 januari 2016 om 10:22

Gerrans heeft na Willunga nog de luxe dat ie bonificatie seconden kan pakken in tussensprints, dus dit lijkt me gespeeld. Toch wel weer heel sterk hoor, zo terugkomen na zo’n rotjaar. Verwacht dat alleen Henao nog een beetje gevaarlijke aanval kan plaatsen. Dennis was op Corkscrew toch niet zó sterk, en McCarthy kan Gerrans wel volgen.

Duh 22 januari 2016 om 11:29

edit redactie: bedankt, aangepast

luckyloek 22 januari 2016 om 11:43

“Gerrans is van plan berekenend te rijden”

Dat zijn we niet gewend van Gerrans…

Het zal vast een hele aardige vent zijn, maar dit is echt by far de lelijkste winnaar van het peloton. Ik kan me niet heugen dat ik hem ooit heb zien aanvallen voor de laatste kilometer. Absoluut een kwaliteit om altijd koel te blijven, te vertrouwen op je team en het dan ook nog vaak af te maken. Toch wat een verschrikking is hij om naar te kijken. Ik was blij met zijn 2015 seizoen moet ik bekennen.

LyndaLid 22 januari 2016 om 11:55

Ik snap de haat tegen Gerrans echt niet. Een renner die (vrijwel) volledig te vertrouwen is, voor een sympathiek team rijdt en een van de grootste winnaars van het peloton is. Ik vind het onvoorstelbaar knap en heb diep respect voor wat die gozer allemaal wint. Hij is geen sprinter, kan niet met de besten klimmen en wint toch vreselijl veel wedstrijden!

Het is helemaal raar dat ie zo bespot wordt als je bedenkt dat Matthews een lievelingetje van zoveel wielerflitsers is. Die doet precies hetzelfde namelijk, is alleen nog meer sprinter.

En Gaviria is ook een held voor iedereen, vast omdat ie jong is.. Maar die rijdt toch ook geen meter op kop? Het zijn allemaal klasbakken, en dat soort renners die je kan vertrouwen en waar de klasse vanaf druipt.. Koester ze!

luckyloek 22 januari 2016 om 12:09

Ik heb ook absoluut niks met Matthews. Beetje hetzelfde kaliber, maar Gerrans is nou eenmaal beter kanonnenvoer omdat hij meer grote wedstrijden wint. Ik heb er ook echt respect voor, maar ik kan het niet alleen daardoor een leuke renner vinden.

Ik kan er niks aan doen. Soms heb je dat met renners. Met anderen heb je weer het tegenovergestelde. Daar slaat het dan weer om in verheerlijking, wat ook vaak niet terecht is. Dat gebeurt soms als je mens bent.

vinnievidefietsen 22 januari 2016 om 12:18

Eens kijken of Bennet, Battaglin of Roglic zich nog de top 10 in kunnen fietsen a.s. zaterdag. Had 1 van hun 3 eigenlijk daar al verwacht, maar ik verwacht/hoop waarschijnlijk teveel.

Romāns Vainšteins 22 januari 2016 om 12:29

Gerrans is vooral iemand die het absoluut maximale uit zijn carrière heeft gehaald terwijl hij eigenlijk zowel als pure sprinter als als klassiekerman intrinsiek nét zou moeten komen.
Wat mij betreft moeten de sterkere mannen vooral de handdoek oppakken wanneer Gerrans weet te winnen want dan hebben ze zelf te laf en behoudend gereden om dat ‘loodsmannetje’ eraf te krijgen. LBL staat op zijn erelijst waarvan hij waarschijnlijk de minste klimmer ooit is die hem wint, dat zegt genoeg.

Of het nou allemaal zo sympathiek is ? Mwwwwoah, ik vind Australiërs nou juist erg van het slijmen, pappen, nathouden + zogenaamd leuk, cool en spontaan doen. Dat zijn voorkeuren en geen feiten.

hardfietser 22 januari 2016 om 12:30

Schansspringen is toch wat anders als hard fietsen….Daar zal Roglic ook wel achter zijn gekomen….Maar ik hoop dat van de genoemde 3 bij Vinnie er tenminste 1 in de top 10 komt. Duimen maar….

achtpuntzes 22 januari 2016 om 12:36

@ RV:
tja, alle renners uit een land over een kam scheren lijkt me onnodig generaliseren. of dat een mening of een feit is mag je zelf bepalen. :p

HennieK 22 januari 2016 om 12:39

Ik vind Gerrans best een mooie coureur, maar dat hij LBL won kwam toch vooral door de pech (val) van Dan Martin…

tvm 22 januari 2016 om 13:55

Gerrans is een beetje te vergelijken met Valverde. Minder klimmer, iets meer sprinter dan de Spanjaard. Beide zijn ook zelden te betrappen op het terughalen van een concurrent. Rijden nooit een meter te vroeg op kop. Veel resultaat. Daardoor ook.

Piti19 22 januari 2016 om 15:09

Het toppunt van gerrans vond ik het WK van 2 jaar geleden, waar hij na de wedstrijd zei dat hij zijn grote droom was misgelopen, maar waar hij geen meter de kop overnam om kwiatkowski terug te halen.

ikbenprocycling 22 januari 2016 om 16:51

Gerrans heeft ooit een bepaald populair tegeltje van Hennie Kuiper in zijn ple gemetseld, en een stickerversie ervan op zijn koffer geplakt. Misschien heeft hij zelfs nog een kleintje zitten op zijn top tube… Nee, die reminder heeft hij echt niet meer nodig.

Romāns Vainšteins 22 januari 2016 om 17:45

Maar Gerrans was met ‘zijn’ tactiek wel bijna nog WK geworden ook. Hij weet gewoon dat het over en uit is wanneer hij 10 sec te lang op kop voluit gaat, je kan niet wat je niet kan, ook niet op karakter.

F e r o x 22 januari 2016 om 17:47

Valverde kan en heeft wel al heel wat enorm attractief gekoerst. Het is alleen telkens wanneer het een grote wedstrijd met inzet betreft, dat hij mentaal in elkaar stort (= op zijn Gerrans koerst). Evans was volledig zelfde type renner, maar in de nadagen van zijn carrière is dit toch gelukkig veel verbeterd (en met return, daarom vind ik het telkens enorm jammer wanneer Gerrans niet onderneemt en toch wint).

LyndaLid 22 januari 2016 om 18:40

Gerrans was vroeger gewoon een aanvaller hoor, die rijdt niet al zijn héle carrière zo. Pas toen ie zo ging rijden, ging ie pas echt prijzen winnen!

F e r o x 22 januari 2016 om 20:53

Klopt inderdaad. Daarom vind ik het zo spijtig dat hij er succes mee heeft. Zal er dan natuurlijk ook niet mee stoppen. Het zou goed zijn indien hij een paar keer zou geklopt worden door een Alaphilippe/Kwiatkowski/etc. in een belangrijke koers. Misschien dat hij dan weer van tacktiek verandert.

Romāns Vainšteins 22 januari 2016 om 20:57

Gerrans was ten tijde van zijn rittenkaperij snugger genoeg om op het juiste moment weg te gaan met de juiste mensen en daarnaast lekker all round en snel, dat hij er nog een 2e leven als eendaagse renner aan heeft weten vast te knopen zegt genoeg over de uitgekiendheid, zelfkennis en toewijding van de man.

nickdt 22 januari 2016 om 21:34

Top 10 voor Battaglin is een onmogelijke opgave (staat al op 3 minuten). Heeft al kostbare tijd verspilt. En ik zie Bennett en Roglic ook niet verder stijgen, staan op een minuut en 1.19 respectievelijk.

tdv21 22 januari 2016 om 21:43

Ik ben wel fan van Gerrans (mede door een grote voorliefde voor Australië). Hij weet gewoon goed genoeg dat hij niet de punch van een Gilbert heeft, het klimvermogen van een Rodriguez of de sprint van Greipel (hoewel hij die laatste in 2014 toch mooi klopte in een sprint) en dat alleen via zuinig en slim te koersen hij ergens zou geraken. Pak nu GvA; Greg heeft zowat dezelfde kwaliteiten (mss zelfs wel wat beter), maar hoeveel topkoersen heeft hij al gewonnen ? Akkoord Greg koerst vele leuker, maar wat gaat de geschiedenis in ? Attractief koersen of winnen.
Winnen doe je niet alleen met je benen laar ook met je hoofd !

Headlines

Materiaalzone

Populair