Gaviria baalt: “Ik verloor twee seconden mijn focus”

zaterdag 19 maart 2016 om 20:00
Gaviria baalt: “Ik verloor twee seconden mijn focus”

foto: Sirotti

Wat een mooi debuut leek te worden, eindigde in tranen. Fernando Gaviria kwam in de laatste kilometer van Milaan-San Remo ten val. “Ik baal er enorm van”, zegt hij op de website van Etixx-Quick-Step.

“Het was mijn eigen schuld. Ik zat in perfecte positie, maar verloor toen mijn focus voor twee seconden omdat ik al aan de sprint aan het denken was. Die twee seconden bleken genoeg om al het harde werk van de ploeg teniet te doen.”

“Ik heb gemengde gevoelens, vervolgt de 21-jarige Colombiaan. “Aan de ene kant miste ik een belangrijke kans, maar aan de andere kant ben ik blij dat ik een wedstrijd van driehonderd kilometer aankon en dat ik me de hele dag goed voelde.”

Gaviria kwam uiteindelijk als 79e binnen. “Het is niet de val die pijn doet, maar de uitslag. Zeker gezien ik al sinds januari aan deze wedstrijd aan het denken was.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Romāns Vainšteins 19 maart 2016 om 20:03

Gast kan in ieder geval mooi en stoer keihard balen, stond er mooi op, die mag van mij ook wel eens misschakelen.

Trouwens goed dat hij niet de schuld elders probeert te leggen, ging hij niet gewoon rechtdoor toen de rest afsloeg ? Zag er vaag uit iig

gavirialaphilippe 19 maart 2016 om 20:07

Wat hij zelf zegt, relativeren en hier word je sterker van! Geeft hem en het team ook de absolute bevestiging dat hij 300 km aankan, kan niet wachten om hem in Gent-Wevelgem te zien. Die overwinning in MSR komt er echt wel.

Noud89 19 maart 2016 om 20:10

Mooie reactie, geen excuses, gewoon de schuld bij jezelf leggen. Nu even een momentje relativeren en beseffen dat die grote overwinningen vanzelf gaan komen als hij zo blijft rijden.

pirazzi 19 maart 2016 om 20:11

De 3 km regel is zeker niet van toepassing in dit geval? Zelfde tijd als de winnaar maar dat is alleen bij pech zoals een lekke band en vooral van belang in etappekoersen waar een algemeen klassement op het spel staat.

luckyloek 19 maart 2016 om 20:16

Ik moet zeggen dat ik nog twijfels had over de hype, maar deze gast is echt een enorme baas. Als je dit al kan op deze leeftijd…bizar.

Orakel 19 maart 2016 om 20:51

Zegt iets over zijn (sterke) persoonlijkheid dat hij allereerst analyseert wat hij zelf beter had moeten doen. Sommige renners (laat ik geen namen noemen, Liewe) zouden enkel 'huilie-huilie' naar de iets te fors zwiepende Van Avermaet wijzen.

Of die overwinning er ooit komt… Dat zeiden we 4 jaar geleden ook over Sagan en hij heeft zelfs nog geen klassieker. Mocht Gaviria werkelijk fenomenaal sneller zijn, dan verandert dat de koers en strategie van vrijwel het gehele overige peloton.

jp.vanoosterhout 19 maart 2016 om 21:17

gaviria die rijdt persoonlijk het gaatje dicht naar boasson hagen en van avermaet,de sprint had hij makkelijk gewonnen. dit word een gigant !!!

Lalsacien 19 maart 2016 om 21:30

Of doordat hij het gaatje dichtte, was hij tekort geschoten in de sprint….

krypton 19 maart 2016 om 21:32

Hij steekt de hand in eigen boezem, geen smoesjes, niet naar anderen wijzen. Rijdt hij wel voor de goede ploeg?

Manuel Beltran 19 maart 2016 om 21:48

Goeie reactie. Op het gevaar af net zo afgezeken te worden als Lynda: hij had zeker gewonnen, denk ik :) in ieder geval beresterk hoe hij zelf het gaatje dicht reed, en dat hij er überhaupt nog bij zat. Ergens wel mooi dat hij het dan met de finish in zicht voor zichzelf verprutst. Ergens in de komende 15 jaar pakt ie m nog wel.

AndriesW 19 maart 2016 om 21:53

Het lijkt wel alsof hij té goed was waardoor hij tijd over had om bewust aan de sprint te denken. Zoals hij zichzelf in de laatste kilometer naar de derde positie bracht om niets aan het toeval over te laten… en dan gaat het juist mis. Ik ben erg benieuwd of hij daadwerkelijk uitgroeit tot de nummer één sprinter zoals Cavendish dat ooit een aantal jaren was.

Orakel 19 maart 2016 om 22:41

Ik ben vooral heel benieuwd wie de ploeg meeneemt naar de Tour. Etixx weet hoe rap Kittel nu is en hoe rap Gaviria is in de trainingen. Een goede Kittel was onverslaanbaar (mits goed gebracht). Wanneer Gaviria echt significant sneller zou zijn, dan is er voor de rest van het peloton geen houden aan. Ik denk echter dat het verschil niet dermate groot is, of dat Gaviria de topsnelheid van krachtmens Kittel nog niet heeft. Het verleden heeft immers aangetoond dat het nét niet scherp zijn je direct uit de top gooit. Dat hebben kampioenen als Sagan en Kittel beiden ervaren begin 2015 (in de wedstrijden die er toe doen). Ik geloof daarom niet echt in een sprinter die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Ik zie daar ook geen aanleiding voor (in grote wedstrijden moet Gaviria naast snelheid en winnen ook qua plaatsing, stress en knokken bewijzen dat hij Kittel, Cav, Greipel en Kristoff, aan kan).

Romāns Vainšteins 19 maart 2016 om 23:33

Zijn uitstraling en voorkomen heeft hij alvast mee, nu het winnen van 4 toursprints op rij nog :)

Pils 20 maart 2016 om 00:09

Tja over sagan zei iedereen ook dat ie heel veel grote wedstrijden ging winnen. Ben benieuwd hoe gaviria het doet als niemand met hem naar de streep wil rijden wat bij sagan nu het probleem is

LyndaLid 20 maart 2016 om 00:12

Maar Sagan moet met mensen mee aanvallen om échte sprints te ontlopen, en dan wil er vervolgens niemand meewerken. Gaviria is gewoon zelf de allersnelste, én kan mee zoals vandaag. Ik was aarzelend, vooral vanwege de hype, maar na vandaag is wel duidelijk hoeveel die jongen gaat winnen. En let op: hij rijdt ook Gent-Wevelgem nog ;)

Overigens is Sagan inmiddels wel wereldkampioen hè, toch wel een aardig grote wedstrijd.

TomVD 20 maart 2016 om 00:31

Prima reactie! Of hij de sprint zou gewonnen hebben zullen we nooit weten. Kan zomaar zijn, langs de andere kant was een demare ook gwn enorm sterk en dus zonder meer de terechte winnaar. Voor hetzelfde geld had Modolo gewonnen als hij niet gevallen was… feit is dat ze gevallen zijn en fijn dat hij de schuld gwn op zich neemt, hoort er gwn bij. Iig een klasbak waar we nog leuke dingen van gaan zien!

Coldeportes 20 maart 2016 om 01:30

Kijk en daarom is Gaviria van een compleet andere orde dan leeftijdgenoot Ewan… Gaviria had op zijn 21e deze race kunnen winnen, na bijna 300km, zoals ik voorspelde. Zonder parcourskennis en ervaring. Pure, pure klasse van deze BAAS!! Zijn onervarenheid kostte hem dit jaar nog de overwinning, maar die gaat er komen. Er zit ook zo’n goeie kop op bij deze gast.

Oh oh ho wat wordt dit smullen in 2016 en daarna :p

Ivanoviclover 20 maart 2016 om 02:10

Het enige moment dat ik uit mijn zetel sprong tijdens de koers…wat jammer zeg..
Dat het een grote wordt, daar lijkt iedereen nu al iets meer van overtuigd? Wat een kanjer. Effe het gaatje dichten op de hardst rijdende mens op twee wielen.
Kunnen we doe koers nog even overdoen vanaf de Poggio zonder die val?

reusjen 20 maart 2016 om 03:32

Hij mag eerst wel eens even sorry zeggen tegen Sagan. Ik denk namelijk dat die em gewonnen zou hebben aangezien hij deze keer zijn kruit nog niet verschoten had. Dat wordt hier in alle euforie even vergeten.

Cormet de Roselend 20 maart 2016 om 06:53

Wat is het verdere programma van Gaviria? Ik zie alleen dat hij volgende week nog Dwars door Vlaanderen en GW rijdt.

markd 20 maart 2016 om 09:00

keert na GW normaliter even terug naar Colombia ( effen wat decompressie)

Turtlehead 20 maart 2016 om 09:58

@markd: en wat andere lucht opsnuiven bedoel je? :)
On: zonde, mooie reactie wel van hem. We zullen nooit weten ‘wat als’. Zou zo maar kunnen dat hij zijn kruit al verschoten had, iedereen die daarvoor had aangezet bleek geklopt en kwam niet meer goed op gang. En Demare en Swift kwamen van achteruit met enorm veel snelheid aan.

Laatste man 20 maart 2016 om 12:10

Het is knap op de leeftijd, al deed Bonifazio dat vorig jaar ook prima. Daarnaast was het ook niet de moeilijkste SanRemo (weer en koersgedrag). Wie weet was dit wel de uitgelezen kans. Of wie pakt wint hij hem 3x in de toekomst.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair