Franse wielerbond wil renners die kampioenschap overslaan straffen
Bardet en Alaphilippe - foto: Cor Vos
woensdag 26 juni 2019 om 08:30

Franse wielerbond wil renners die kampioenschap overslaan straffen

Niet alleen in Nederland ontbreken er dit jaar enkele grote namen tijdens de nationale kampioenschappen. In Frankrijk besloten Julian Alaphilippe en Romain Bardet om de titelstrijd in La Haie-Fouassière met het oog op de Tour te laten voor wat het is. De Franse wielerbond is teleurgesteld en kondigt maatregelen aan.

“Dit is onaanvaardbaar. We zullen voor 2020 sancties voorstellen” vertelt Ludovic Sylvestre, die namens de bond verantwoordelijk is voor de kampioenschappen, aan de Franse krant Le Télégramme. De bond had een principeakkoord met alle wielerploegen, maar dit blijkt nu weinig waard te zijn. “Dit jaar hebben we de aanwezigheid verplicht gesteld, maar daar bleef het ook bij. We hebben geen sancties ingesteld, omdat we dachten dat motivatie van de driekleur voldoende zou zijn. Twee renners, en niet de minsten, schitteren nu door afwezigheid”, stelt hij vast. “Vrijdag hebben we een vergadering en zullen we voorstellen om vanaf 2020 met sancties te komen.”

Welke sanctie de bond de renners op zal leggen, is nog niet duidelijk. “In Italië zien we dat renners die niet deelnemen worden uitgesloten van de nationale selectie. In België mag een renner na het nationale kampioenschap zeven dagen niet koersen. We bestuderen de mogelijkheden”, klinkt het.

“Dit is respectloos richting de organisatoren en de bond”, gaat Sylvestre verder. “Ook deze renners begonnen als junior en hebben gebruik gemaakt van de faciliteiten van de bond. We zijn erg teleurgesteld in ze”, verklaart hij. “Ik kan je garanderen dat volgend jaar in Plumelec iedereen er bij zal zijn. Of ze hebben een probleem voor de rest van hun loopbaan.”

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
26 juni 2019 08:39
stevige taal maar wat zal het waard blijken als de mathieu van frankrijk niet mee (kan/wil) doen maar wel het wk wil rijden? is het dan toch ook net als hier weer meewerken of echt pech voor diegene..
26 juni 2019 08:43
Het blijft ontzettend vreemd dat wielerbonden zo weinig denken aan het belang van de renner in dit soort zaken. Dit soort potentiele sancties slaat ook weer nergens op.

Misschien moeten ze bonden zich eens gaan afvragen waarom zo veel goede renners hun nationale kampioenschappen overslaan om daarna samen met de renners tot een oplossing te komen.
    26 juni 2019 23:57
    Zo slecht gaan ze er ook weer niet van worden om 6 dagen op voorhand een wedstrijd te rijden. Renners uit België en Italië rijden ook het NK op dezelfde dag en gaan doorgaans hierdoor niet onder hun niveau presteren de weken nadien. Nibali won het NK en de Tour gewoon beide in 2014
26 juni 2019 08:44
Zo...dat heeft meneer BoBo maar eens mooi gezegd...Bardet en Alla. liggen nu waarschijnlijk bibberend in bed...
26 juni 2019 08:51
Ach, blessure faken en we praten nergens meer over.

Wel erg als het straks zo moet gaan, maar goed...
    26 juni 2019 09:41
    Of gewoon na een kilometer al in de remmen knijpen.
    26 juni 2019 09:48
    Of zoals in Nederland, wel starten maar na 10 kilometer afstappen.
    26 juni 2019 09:57
    Precies wat ik wou zeggen. Het probleem is dat er specifieker gepiekt wordt naar bepaalde koersen en een eendagskoers(Nationale kampioenschap) past daar niet bij, mede vanwege mogelijke valpartijen.

    Misschien is het verstandig om de nationale kampioenschappen te verplaatsen naar een periode dat men minder in voorbereiding is op een echte grote koers. Heel lastig denk ik zomaar, want in de februari is het nog niet echt koersweer in de meeste landen, dus dan zit je rond het WK te ploeteren voor een datum.
26 juni 2019 09:32
De bonden/UCI zouden misschien eens kunnen kijken naar de plek op de kalender. Een week voor de start van de belangrijkste wedstrijd van het jaar is misschien niet ideaal.
26 juni 2019 11:12
Als het in La Haie-Fouassière, Loire Atlantique is dan zal het wel Frans biljartvlak zijn... Net als in Nederland; Die klimtoppers zijn op dit parcours van geen enkele meerwaarde.
Mijn voorspelling is dat Coquard de Franse Tricot met trots mag tonen in de Ronde van Oostenrijk.
“Ook deze renners begonnen als junior en hebben gebruik gemaakt van de faciliteiten van de bond. We zijn erg teleurgesteld in ze”, verklaart hij. “Ik kan je garanderen dat volgend jaar in Plumelec iedereen er bij zal zijn. Of ze hebben een probleem voor de rest van hun loopbaan.”
En als die flapdrol zo begint moet je eigenlijk met de complete selectie van AG2R na een kilometer afstappen. Ga jij onze kopman hier een potje zitten bedreigen?
    26 juni 2019 11:26
    Nou zeg. Dat zijn inderdaad nogal woorden. Zou ik inderdaad een topstatement van de ploeg vinden
26 juni 2019 11:22
Verschuiving is de enige oplossing m.i. of tussen de Tour en Vuelta of veel eerder in het jaar. Laatste optie is rond het WK.
26 juni 2019 11:45
Het slaat helemaal nergens op, wielrennen bestaat gewoon uit verschillende disciplines. Klimmen, heuvels, sprinten, kasseien, klassiek, een muurtje op het eind, etc...
Dit geneuzel is alsof de baas van de atletiek gaat zitten eisen dat Dafne Schippers en Churandy Martina aan de start van de vijf kilometer komen. Grote namen, ze kunnen em best uitlopen, maar what's the point?
26 juni 2019 11:53
Met dit bericht en die van de WT agenda van vanmorgen moet ik denken aan het Rapha visiestuk van een tijdje terug. Zij zeiden oa dat de soort koersen herkenbaar moeten zijn binnen een groter geheel. Zo werd bijv de Vuelta weer naar voren geschoven en meer heuvelklassiekers in het najaar. Ik denk dat zoiets helpt: je krijgt dan meer blokjes. Een GR blok, een voorjaarsblok, een kampioenschap blok. Kleinere koersen kunnen naar eigen inzicht aanschuiven bij een of ander blok en de kampioenschappen zijn goed gevuld.

Reacties zijn gesloten.