Filippo Ganna richt pijlen op werelduurrecord

dinsdag 5 november 2019 om 08:32
Filippo Ganna richt pijlen op werelduurrecord

Filippo Ganna - foto: Cor Vos

Filippo Ganna schreef afgelopen weekend maar liefst twee keer wielerhistorie op een dag. Bij de wereldbeker baanwielrennen in Minsk verpulverde hij het wereldrecord op de individuele achtervolging zowel in de kwalificaties als in de finale. 4.02,647  is nu de nieuwe mondiale toptijd over vier kilometer. Een magische barrière is in zicht, maar dat is niet het enige waar de Italiaan zich op wil richten. “Het werelduurrecord zal een doel worden.”

Victor Campenaerts reed dit jaar in het Mexicaanse Aguascalientes 55 kilometer en 89 meter, waarmee hij het werelduurrecord voorlopig stevig in handen heeft. Aan La Gazzetta dello Sport laat de Ineos-renner weten dat hij in de toekomst graag een poging waagt om het record van de Belg af te pakken.

“Voor ik er voor wil gaan, moet ik eerst over het uithoudingsvermogen beschikken en daarom moet ik een grote ronde rijden. Dat wil ik graag, maar dat is aan de ploeg”, zegt Ganna. Volgens de roze sportkrant komen voor volgend jaar twee rondes in aanmerking: de Giro d’Italia lijkt de meest waarschijnlijke optie, de Vuelta a España wordt genoemd als mogelijk alternatief. Een urrecordpoging zal er ook niet komen voor de Olympische Spelen van Tokio. Daar wil Ganna de Italiaanse ploeg aan een medaille helpen op het onderdeel ploegenachtervolging.

En dan die andere grens, die van de vier kilometer binnen de vier minuten. Deze barrière zou Ganna al hebben geslecht mocht hij op hoogte hebben gereden in plaats van op de laaggelegen velodroom van Minsk. “We wisten dat hij dit kon”, zegt bondscoach Marco Villa. “Zijn tijd van 4.07.456 was na omrekening al sneller dan Adam Lambie (de vorige recordhouder op de achtervolging, red) was. Als hij nu naar een hoge baan zou trekken zou hij onder de vier minuten rijden.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

josi 5 november 2019 om 10:16

Hij heeft zeker de potentie, plus het voordeel t.o.v. Campenaerts dat hij een achtergrond op de baan heeft.

assen 5 november 2019 om 11:36

Zeker, ik denk niet dat het record van Victor lang zal staan als renners als Ganna er hun tanden in gaan zetten. Maar of ze dat ook ECHT doen… met ondersteuning…

Marik 5 november 2019 om 11:36

In goeden doen kan Ganna dat record pakken. En hij zou er nog een hoop af kunnen rijden ook denk ik. Goeie renner man!

Steven_E 5 november 2019 om 12:50

Af rijden als in bij rijden, of …? :p

de nieuweMerckx 5 november 2019 om 12:25

Dat hij eerst maar eens leert een koers uitrijden, dat zou al heel wat zijn.

Samlambeej 5 november 2019 om 13:18

Alleen maar goed dat toprenners zich aan het record wagen. 4minuten en 2 is wel nog iets anders dan 1 uur. Geeft hij zelf ook aan. De power zonder twijfel, Team Ineos brengt hem de Aero.

Grimlock 5 november 2019 om 14:49

Zou Ineos hem wel een ca half jaar geven om zich specifiek op het uurrecord voor te bereiden? Maw hoe interessant is dat voor de ploeg? Daar kun je aan twijfelen. Op zich een super kandidaat!

Rawolf 5 november 2019 om 18:07

Ik denk niet de ze in Ganna direct al een grote ronde knecht zien, dat is meer voor over 5 jaar op z’n minst. Ganna heeft kwaliteiten als tijdrijder die ze denk ik graag benutten. Of dat nu met het werelduurrecord is of als tijdrijder.

Derierre de la course 5 november 2019 om 16:19

Ik denk ook dat Campenaerts zijn record voor een groot deel te danken heeft aan zijn voorbereiding. Denk niet dat iedere ploeg dat offer zal willen brengen.

Anderzijds als je ziet hoe Ineos geïnvesteerd heeft in de 1:59 op de Marathon zou daar misschien wel een mogelijkheid liggen.

Headlines

Materiaalzone

Populair