Evans treedt eindelijk uit de schaduw
zondag 27 september 2009 om 20:32

Evans treedt eindelijk uit de schaduw

Na zeven medailles op verscheidene Wereldkampioenschappen mountainbike, waarvan niet één gouden, was het nu toch zover voor Cadel Evans. De Aussie werd vandaag Wereldkampioen op de weg bij de profs, zijn mooiste overwinning uit zijn carrière. Voor Australië is het al de tweede gouden medaille, na de overwinning van Jack Bobridge in de tijdrit voor beloften. Een emotionele Evans blikt op cyclingnews.com maar wat graag terug op de wedstrijd van vandaag.

Een aanval aan de voet van de slotklim, meer had Evans niet nodig om de regenboogtrui te veroveren. “Pas op de slotklim besefte ik dat de overwinning er in zat. Toen ik Alexandr Kolobnev en Joaquin Rodriguez kon lossen, wist ik dat ik solo naar de meet zou kunnen rijden.”

In de slotronde zorgden de lengte en de zwaarte van het parcours ervoor dat de besten automatisch kwamen bovendrijven. “Het overtal van de Spanjaarden hoefde niet per se een nadeel te betekenen. Ik wist dat wanneer één van hen demarreerde, de anderen de boel zouden stil leggen. Daarom twijfelde ik geen moment toen Rodriguez aanzette.”

Evans heeft geen gemakkelijk jaar achter de rug. “Ik heb veel pech gekend dit seizoen, en heb veel kritiek moeten slikken. Steeds weer tweede worden is enorm demotiverend. Maar ik ben blij dat ik helemaal bovenaan het podium mocht staan vandaag, dit maakt veel goed.”

Evans moest toegeven dat Cancellara vandaag een grote bedreiging vormde, ook al had hij de tijdrit in de benen. “Zij die hem vorig jaar aan het werk hebben gezien tijdens de Olympische Spelen, weten waartoe hij in staat is. Vandaag heb ik hem echter goed in de gaten gehouden, waardoor ik wist waar zijn zwakke plekken in het parcours waren. Daar heb ik optimaal gebruik van kunnen maken.”

RIDE Magazine