Epidemioloog: “Rijden in peloton is waarschijnlijk risicovoller dan voetballen op groot veld”

zaterdag 30 mei 2020 om 11:25
Epidemioloog: “Rijden in peloton is waarschijnlijk risicovoller dan voetballen op groot veld”

foto: Cor Vos

Mits aan alle maatregelen wordt voldaan en er goede voorschriften zijn, kan op een veilige manier worden gevoetbald. Dat blijkt uit een onderzoek naar social distancing in de voetballerij. Maar hoe is dat in de wielersport? Volgens Patricia Bruijning, epidemioloog aan het UMC Utrecht, kan aan het rijden in een peloton een groter risico kleven dan bij voetballen op een groot veld.

“In het peloton hang je heel lang op dezelfde plek ten opzichte van je voorganger. We weten ook inmiddels uit onderzoek dat als je op een bepaalde plek in die stream zit, dat je continu de lucht van je voorganger inademt. Dat zou theoretisch gezien dus een setting kunnen zijn waarbij overdracht plaatsvindt”, zegt Bruijning tegen de NOS. “Je zou kunnen zeggen dat het rijden in het peloton wat dat betreft een wat risicovollere situatie is dan voetballen op een groot veld.”

Of dat de Tour de France slechte kansen geeft is afhankelijk van de afweging van alle risico’s omtrent het coronavirus, stelt de epidemioloog vast. “Je ziet ook dat we in Nederland nu bepaalde maatregelen weer versoepelen omdat de risico’s klein zijn – niet nul, maar wel klein. Dus we vinden het oké om weer te gaan eten in een restaurant en weer in een bioscoopzaal te gaan zitten. Uiteindelijk moet je zo’n afweging ook voor het wielrennen maken.”

Dit artikel delen:

52 Reacties

guyremgabdel 30 mei 2020 om 12:01

Zonder vaccin zou je beter alle renners testen op corona voor elke etappe of wedstrijd. Dan sluit je dat risico al uit. Groter gevaar zullen de diverse hotels (en personeel dus) vormen. Als je soms ziet in welke hotels renners tot vorig jaar in terechtkwamen. En ja de TDF is meestal nog de slechtste leerling. Sommige hotels in F zijn amper die naam waardig vooral als het op hygiëne aankomt. Vraag het maar eens aan de renners.

LB108 30 mei 2020 om 12:14

Akkoord

Jean Dumas 31 mei 2020 om 07:40

Alle volgers iedere dag testen zou dat moeten zijn, een schier onmogelijke opgave in de Tour.

LB108 30 mei 2020 om 12:13

Bij het lezen van de titel moest ik toch even de wenkbrauwen fronsen: oh echt?!
Met 100 renners op 20cm van elkaar rijden is “gevaarlijker” dan met enkelen op een veld lopen?
Daar hoef je toch niet voor gestuurd te hebben als epidemioloog?!

FDJ 30 mei 2020 om 12:47

Parijs Nice en de UAE Tour zijn geen superverspreiders gebleken. Ondanks dat er in de UAE Tour renners zaten die het virus hadden en positief getest zijn. De rest van de renners is tot in den treuren getest voor ze naar huis mochten. Vraag Ramon Sinkeldam anders even hoe die weken waren.

Kortom de zoveelste roepende die ergens voor heeft geleerd en weer heel iets anders zegt dan al haar voorgangers.

De ervaringen van de koersen die gereden zijn tijdens de Coronapandemie zijn geen superverspreiders geweest. Daar hebben we gewoon bewijzen van. Dat is het enige waar we ons op dit moment aan kunnen vasthouden.

harryjohan71 30 mei 2020 om 12:49

Dat betwijfel ik. Heb jij wel eens voetbal gekeken? Bij hoekschoppen staan de voetballers met de neuzen tegen elkaar aan, houden ze elkaar met de handen vast etc.

harryjohan71 30 mei 2020 om 12:52

Voetbal kan wat mij betreft ook als een contactsport gezien worden. Bij hoekschoppen lijkt het soms wel judo

Maglia Rosa 30 mei 2020 om 14:35

@FDJ, UAE en PN zijn geen onderbouwing van je verhaal, aangezien niet bekend is of de renners die later positief zijn getest besmettelijk zijn geweest op het moment dat ze in UAE in het peloton reden. Voor PN is er zelfs helemaal geen reden om te veronderstellen dat er iemand besmet is geweest. In UAE is de besmettelijk fase wellicht pas gekomen nadat de koers al was geannuleerd. Het is dan zelfs niet uit te sluiten dat het hele peloton in UAE wel besmet was geraakt als ze tot het eind door hadden gekoerst.

Romāns Vainšteins 30 mei 2020 om 13:21

Leg het eens naast naar de buurtsuper gaan of in een restaurantje eten.

Glorious 30 mei 2020 om 13:27

Gewoon testen voor iedere etappe. Ieder team en elke organisatie neemt tevens maatregelen.
Hotels hebben ook extra verantwoordelijkheid.

koos verrek 30 mei 2020 om 13:32

Met al dat spug en snot..t is in gewone tijde al vies..

tvm 30 mei 2020 om 13:43

Klopt. Verder heeft Maurice de Hond natuurlijk gelijk: buiten nauwelijks kans op besmettingen.

Laten we wel wezen: Corona is qua impact niet anders dan een griepvirus gebleken. Moet je nagaan dat de oversterfte nog in mindering gebracht moet worden met de aankomende ondersterfte…

Een kapotte klok heeft toch 2x per dag gelijk: Twump zei terecht dat het middel niet erger mag zijn dan de kwaal.

Welnu, het leed door failliete bedrijven, werklozen, stress, verslavingen, eenzaamheid etc als gevolg van al deze maatregelen gaat vermoedelijk een grotere tol eisen.

Panache 30 mei 2020 om 13:52

Oei TVM… Normaal tik je goed doordachte stukjes, maar het wiskundige fenomeen exponentiële groei (en exponentiële krimp) mag je best wel eens bestuderen.

Limal 30 mei 2020 om 13:59

Ongelooflijk dat er nog altijd mensen zijn die niet inzien aan welke rampscenario's we ontsnapt zijn *omdat we onze hele manier van leven hebben omgegooid*, en dat voor wie in het ziekenhuis terechtkomt de gezondheidsklachten en hun duur veel ernstiger zijn dan bij griep. Vind in je omgeving iemand die in een ziekenhuis werkt en vráág het hen eens.

Michiel De Rooij 30 mei 2020 om 15:24

Qua impact gelijk aan griepvirus? Aaargh, hoe ver kan je ernaast zitten

Scott Sunderland 30 mei 2020 om 18:25

Vergeet niet dat veel mensen corona hebben overleefd omdat de IC het nog net kon bolwerken en er net genoeg beademingsapparatuur was.

Zonder de social distancing etc en alle maatregelen zouden er echt wel véél meer mensen ziek zijn geworden en in combinatie met de capaciteit van de ziekenhuizen zouden er veel meer doden zijn, is mijn overtuiging.

Merlinappa 31 mei 2020 om 08:01

@TVM
In Zweden, waar alles open is gebleven, is er ook een enorme stijging in failliete bedrijven, werklozen, etc. Doordat mensen daar (vanzelfsprekend) ook niet meer zoveel naar buiten gaan, de horeca in, winkels in etc zijn er daar veel noodlijdende bedrijven. En guess what: geen overheidssteun. Nog even daargelaten hoeveel doden we hebben kunnen ontwijken door de maatregelen.

Henk 31 mei 2020 om 09:42

Het zit hier tot mijn verbazing nog steeds vol met mensen die dingen niet in perspectief kunnen zien.
TVM heeft natuurlijk gelijk. Uit alle data blijkt dat de case fatality rate gelijk of zelfs onder die van een gewone griep ligt.
Het is gewoon een tamelijk ongevaarlijk virus.
Ik wil nog even verwijzen naar het gupta-rapport waarin vast is komen te staan dat door uitgestelde zorg 10 X meer mensen komen te overlijden dan dat we gered hebben door de corona maatregelen.
Ongelooflijk hoe makkelijk mensen die zich zo druk maken over corona daar o zo lichtzinnig overheen stappen.

Fred Postma 30 mei 2020 om 14:27

Gewoon zorgen dat je constant in de ontsnapping zit.

Limal 30 mei 2020 om 17:10

De Gendt loopt nooit gevaar :D

Turtlehead 30 mei 2020 om 14:50

Lijkt mij logisch, want een veld is 50 meter breed, en de weg maar een meter of 5 tot 20. Bij 200 km lang natuurlijk.
En zo heeft iedere wetenschapper wel iets om te onderzoeken.
Alleen is t natuurlijk wel zo, dat als je met 200 niet-besmette wielrenners rondrijdt, er ook niets wordt overgedragen…

finton 30 mei 2020 om 15:01

Hoeveel dagen reed Fernando Gaviria besmet rond in een peloton en hoeveel collega's heeft hij daarmee besmet?
Is geen stelling, maar een serieuze vraag. Het antwoord daarop lijkt me relevanter dan de opmerkingen van deze epidemioloog.

guyremgabdel 30 mei 2020 om 15:14

In deze link al een gedeeltelijk antwoord op uw vraag :
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200429_04938658.
Kijk vooral naar de datum waarop Gaviria fysiek pas weer kon beginnen trainen.
Ook zijn ploegmaat Richeze geraakte besmet in UAE.

Panache 30 mei 2020 om 16:23

Werden gediagnosticeerd als Covid-19 patiënt tijdens die koers. Waar en wanneer ze besmet zijn geraakt weet niemand zeker. Incubatietijd is 3-14 dagen (!).

guyremgabdel 30 mei 2020 om 17:24

Is ook de reden waarom de UAE tour werd sitlgelegd. Wsch werden beide renners besmet door hun italiaans ploegpersoneel want in Italië brak half februari de epidemie al uit.

tvm 30 mei 2020 om 15:27

@Panache,
Ik ken het fenomeen exponentiële groei. Maar we kunnen stellen dat deze groei overal is uitgebleven. Ook in de landen waar geen (volledige) lockdown was ingesteld. Daarenboven zijn de gevallenen toch echt gemiddeld ruim 80 jaar oud (ofwel de gemiddelde levensverwachting) met meerdere andere ziekten onder de leden.

Ik zie het dus als een storm die wat oude bomen eerder doet omvallen dan dat ze anders een korte tijd later alsnog zouden doen.

@ Limal, de gezondheidsklachten bij een enkeling zijn mij bekend. Dat is uiteraard vreselijk voor hen. Maar dat is mijn inziens geen reden om alles op zijn gat te laten zitten. De gevolgen voor de gehele maatschappij zullen groter zijn dan voor dit kleine aantal. Het voelt wat kil aan, maar rationeel gezien is dit beleid desastreus.

Gaan we ook autorijden omdat er ongelukken van komen? Vind in je omgeving iemand die er niet meer is vanwege een auto-ongeluk (ik weet: het klinkt wat flauw, maar het is dezelfde redenatie).

Limal 30 mei 2020 om 15:52

Het probleem met je betoog is dat het ook rationeel geen steek houdt. Vanaf dat er ergens het zorgsysteem overbelast raakt heb je een veel hoger aantal dodelijke slachtoffers tgv zowel covid-19 als elke andere ziekte, én loopt de economie evenveel zo niet meer schade op. Het is echt niet mogelijk om te doen alsof dat virus niet bestaat en "normaal" te leven, met als enige slachtoffers wat oude of kwetsbare mensen die je dan waardeloos acht.

Pietspeed 30 mei 2020 om 19:57

Tvm, je hebt gelijk, althans die wereldwijd honderden medische experts. Een ieder kan zich zo informeren via allerlei officiële statistieken, wetenschappelijke onderzoeken, feiten, podcasts, etc.
Als er geen tests zouden zijn, en niet mega aandacht van mainstream media, zou er helemaal niets aan de hand zijn. Al die campingzenders en riooljournalisten ratelen elkaar maar na, precies wat ze in DH willen horen. Intussen staan de geldsluizen van 100’en miljarden aan hulpprogramma’s open. De burgers cq belastingbetalers zouden waarschijnlijk liever willen weten waar dat geld precies heen gaat. Geen media die kritisch bevraagt, bericht…

RodyTur10 30 mei 2020 om 20:06

Gelijk heb je TVM. In de omgeving merk je ook gewoon dat iedereen door begint te krijgen dat het Corona-virus niet zo dodelijk is als werd voorgespiegeld en zodoende het leven weer begint op te pakken en zich weinig meer aantrekt van die 1,5-meter. Er werd in de media paniek gecreëerd alsof dit de ergste crisis sinds WII zou zijn, nou dat gaat het misschien wel worden maar dan wel puur door de absurde maatregelen die genomen zijn door de overheden die allemaal afgingen op de massahysterie geïnstigeerd door de WHO.

Vandaag geweest bij een autogarage waar gelukkig op geen enkele manier beperkingen waren, Corona-regels of bordjes/aanwijzingen over afstand houden. Gewoon normaal. Fijn om te merken dat er nog nuchtere mensen zijn. In de supermarkten werkt het angstige rond geschuifel van het gros ontzettend op de zenuwen.

FDJ 31 mei 2020 om 09:18

In grote lijnen wel eens met tvm alleen hij vergeet één cruciaal ding in zijn hele betoog. Griep, ook de zware griep, heeft in al die jaren de nodige immuniteit opgebouwd. Daardoor verspreidt het zich lastiger en raken in korte tijd veel minder mensen besmet met de griep.

Tegen dit virus heeft nog bijna niemand immuniteit opgebouwd. Het is nieuw en verspreidt zich daardoor razendsnel. Ook in 2018 tijdens de laatste grote griepgolf was bijna alle IC capaciteit bezet. Dit is toen alleen amper in het nieuws geweest. Toen waren alleen de huidige maatregelen niet nodig door de opgebouwde immuniteit.

https://www.google.nl/amp/s/www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/3904471/ziekenhuizen-vol-door-griep-noord-nederland-lanceert%3famp

Henk 31 mei 2020 om 09:49

Corona virussen bestaan al heel lang. Dit is alleen een nieuwe zijtakje. Ik hoorde gisteren bij cafe Weltschmerz dat 14% van de Nederlanders al immuniteit hebben opgebouwd tegen covid-19 d.m.v. de oudere corona virussen.
Overigens een aanrader voor mensen die dingen in perspectief willen zien: de Cafe Weltschmertz uitzending met Willem Engel.

vincenzo 30 mei 2020 om 15:27

Weer een theorie. Er wordt alleen maar gezegd dat mogelijk het rijden in een peloton een grotere kans kán hebben om het virus over te dragen dan het spelen van een potje voetbal op een voetbalveld. Zo'n vergelijking zegt zo weinig. Virologen zijn het er nog niet eens over eens hoe het virus precies overgedragen wordt en wat wel/niet risicovol is, ook al lijken velen er nu eindelijk dan toch steeds meer van overtuigd te raken dat de kans op overdracht in de buitenlucht nihil is. Nu wachten of dat ook bij bepalende politici effect heeft op de belachelijke 1,5 meter maatregel in de buitenlucht.

Ik begrijp dit soort antwoorden ook niet. Een logischer reactie was geweest dat wielrenners in een grote ronde vaker langdurig inpandig bij elkaar verblijven (in hotels en voertuigen) dan voetballers en dat daarom in theorie de kans om besmet te worden voor een wielrenner groter is dan voor een voetballer. Los van de relevantie van de vergelijking, want verder zegt het helemaal niets.

Wigo 30 mei 2020 om 15:49

Kijk eens allemaal naar https://youtu.be/H-2in_Z66F8
Maar dat doen julllie bijna allemaal natuurlijk NIET, omdat bijna iedereen geindoctrineerd is door het RIVM en de WHO.
Blijf maar lekker allemaal BANG en luister VOORAL niet naar mensen die het niet eens zijn met het huidige beleid, en dat ook onderbouwen.

Het enige BEWEZEN feit tot nu toe is dat ca. 99,95% vd bevolking NIET dood gaat aan het Corona virus.

En beste Lima, welk BEWIJS is er dat door de huidige getroffen maatregelen wij aan een ongekende ramp ontsnapt zijn? Is dat soms diezelfde ramp die er nu in AL die vluchtelingenkampen NIET plaats gevonden heeft omdat ze zich daar NIET aan al die maatregelen hebben gehouden?

Geef mij nou eens een KEIHARD WETENSCHAPPELIJK BEWIJS van jouw stelling ?

Maglia Rosa 30 mei 2020 om 16:45

Trol.

Je schrijfstijl met woorden in hoofdletters op de gekste plaatsen helpt overigens ook niet om je boodschap geloofwaardig te laten lijken. Toevallig afgekeken van sites en Facebookpagina’s met ongeloofwaardige complottheorieën?

Limal 30 mei 2020 om 17:05

Virologische en epidemiologische studies zou je niet lezen omdat die ingaan tegen wat je wil geloven, maar hier een paar feiten:

1) Landen waar snel en streng ingegrepen is en er van in't begin aan strikte track-and-trace werd gedaan zijn er in geslaagd de sterfte tot een minimum te beperken en kunnen hun economie sneller weer openen (bvb Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Duitsland, Zuid-Korea en zelfs China)
2) Landen waar men langer gewacht heeft met lockdownmaatregelen en/of er geen degelijke controle was van in het begin worden zwaarder en langer getroffen (bvb Noord-Italië, het Verenigd Koninkrijk, de USA, Brazilië)
3) Zweden is een pak harder getroffen dan de (vergelijkbare) Scandinavische landen en ligt door de lichte aanpak achterop in het herstel. Als gevolg daarvan zijn ze uitgesloten van de eerste heropening van de grenzen tussen Denemarken en Noorwegen, met economische gevolgen vandien. (Noot: de lichte aanpak was enkel mogelijk vanwege de geringe initiële besmetting en de Zweedse levenswijze, en dan nog is de belasting in ziekenhuizen in Stockholm zo hoog geweest dat heel veel kritieke patiënten geweigerd werden; https://www.rt.com/op-ed/490012-swedish-directives-covid-elderly-cruel/ )
4) Ook op massa-events buiten wordt het virus overgedragen, zoals bvb tijdens Cheltenham in de UK, Spring Break strandfeestjes in Florida, etc.

En nu even een back-of-the-envelop berekening. Uit de laatste antilichaamstudie in België blijkt dat twee weken geleden slechts 5% van de mensen besmet geweest is. Dit leidde tot 9453 doden en 17232 hospitalisaties. Groepsimmuniteit wordt pas bereikt vanaf een besmettingsgraad van 60 tot 90% van de bevolking. Nu, laten we er in een best-case scenario van uit gaan dat we al aan 10% besmettingsgraad zitten en er slechts 60% nodig is. We kunnen ook het mortaliteitscijfer wat verkleinen, want een deel van de kwetsbaren is nu reeds overleden. Laten we het naïef-optimistisch halveren. Dat wil zeggen dat, voordat we groepsimmuniteit bereiken, er in totaal 9.453*6*1/2 = 28.359 moeten sterven. En dit gaat gepaard met in totaal 17232*6*1/2 = 51.696 hospitalisaties. Ik hoop dat je snapt dat deze (te optimistische) cijfers een vernietigende overbelasting van ons zorgsysteem betekend zouden hebben.

Dan nog iets over vluchtelingenkampen. Wanneer mensen wegvluchten van hun huis, hun regio, hun land, om te ontkomen aan oorlog en honger, dan is dat geen plezierreisje. Meestal zijn die mensen verplicht hun ouderen en zieken achter te laten. Dus nee, vluchtelingenkampen zijn geen goede afspiegeling van een stabiele samenleving waar er meer oudere en zwakke medemensen zijn en we om hen (kunnen) geven.

salem 30 mei 2020 om 18:12

Beste Wigo, die percentages doen mij werkelijk helemaal niets. Zelfs het doodgaan van die 0,05% vind ik persoonlijk al erg. Als er maatregelen genomen moeten worden om doden te voorkomen omdat we nog te weinig wetenschappelijk bewijs of andere vorm van onderbouwing hebben, dan is het juist een reden om die maatregelen te nemen.

Elk onnodig verlies van een mensenleven is voor familie en vrienden een ramp!

Scott Sunderland 30 mei 2020 om 18:30

Het aantal doden valt hier mee omdat de IC het nog net kon bolwerken. Hoeveel mensen waren wel gewoon overleden als er nog duizenden mensen beademingsapparatuur nodig hadden die er niet is ? Doordat we de zorg konden handhaven zijn we er relatief goed uitgekomen. Laat lui als die idioot van een Robert Jensen maar lullen met hun krankzinnige complottheorieën.

RodyTur10 30 mei 2020 om 20:14

Ja maar als je nou net tot die 0,05% groep hoort hè? En dat zijn dan in Nederland toch zo al 9 duizend doden. Mensen zijn gewoon gemakkelijk bang te maken en hebben weinig gevoel voor dingen in perspectief plaatsen. Het doet denken aan 9-11 waarna iedereen bang werd voor terrorisme en we voor de zekerheid toch maar even wat landen gingen binnenvallen die mogelijk terrorisme zouden steunen. Paar miljoen vluchtelingen en honderdduizenden doden tot gevolg, maar ach, was voor een goed doel toch?

salem 30 mei 2020 om 22:09

@RodyTur10: je vergelijking slaat werkelijk helemaal nergens op.

Panache 30 mei 2020 om 16:32

Ons zorgsysteem kan circa 7.500 besmettingen per dag aan. We hebben gepiekt op meer dan 20.000 besmettingen per dag. Nu zitten we nog op ‘maar’ 100-200 per dag. Je hoeft geen viroloog te zijn om uit te rekenen waar we over 3 maanden zijn als we dagelijks een R1,2 hebben. Die R laag houden is het hele Coronabeleid in een notendop.

Henk 31 mei 2020 om 09:57

Open de link die Wigo heeft geplaatst nou eens. Dan kom je tot het besef dat je, en met jou een paar anderen, enorme onzin plaatsen op dit forum. Ook deze post weer. Waar baseer je dat op?

illu 30 mei 2020 om 17:29

Echt jammer dat er nog steeds mensen zijn als tvm en Wigo die gewoon te dom zijn om te poepen… Als je de discussie wil voeren of de maatregelen de economische schade waard zijn, prima… Dat kunnen we waarschijnlijk pas over een paar jaar beantwoorden als je er puur naar schade wilt kijken zonder mensenlevens in gedachte te nemeb… Maar doe niet net alsof het een griepje is, vooral qua aanslag op ziekenhuis capaciteit en alle problemen vandien.

Limal 30 mei 2020 om 17:37

Het probleem is dat die wel degelijk poepen (vlaamse definitie) en we ondertussen goed op weg zijn naar een Idiocracy samenleving – zie Trump, Bolsonaro, Boris Johnson, flat-earthers, anti-vaxxers, covid-onderschatters, 5G-idioten etc.

wielrenner 30 mei 2020 om 17:56

Weer de zoveelste epidemioloog die podium zoekt.
Gewoon iedere prof elke dag een triagestappenplan RIVM en een coronatest afnemen voor de koers. Opgelost.

Martino87 30 mei 2020 om 18:58

Volgens mij maakt dit niet zo veel uit. Ze zullen, net als bij het voetbal, pas starten als elke deelnemer negatief heeft getest op Corona.

Samlambeej 30 mei 2020 om 20:57

Boodschap van de vélomaker in mijn dorp:
beste klanten , door de ongeziene drukte kunnen de herstellingen vertraging oplopen , maak tijdig een afspraak hiervoor , wat de verkoop betreft maak ook zeker op tijd een afspraak en wacht niet te lang want door de corona maatregelen is iedereen massaal beginnen te fietsen en er dreigt een tekort aan fietsen te komen bij de leveranciers wat langere wachttijden voor levering zal met zich meebrengen VOLZET TOT VRIJDAG 5 JUNI VOOR HERSTELLINGEN !!!

De hearsay klopt dus.

xistnc 30 mei 2020 om 21:39

Misschien ook wel vanwege wel vakantiegeld maar niet normaal op vakantie kunnen.

Kelder is de Man 30 mei 2020 om 21:41

Zie het hier ook. Veel metalen frames met rijders in slobberende kampioenstruitjes en de helm op half 7.

Romāns Vainšteins 31 mei 2020 om 00:01

Idem.

Wat verder in den lande verdwijnen ze snel.

Ligthning 30 mei 2020 om 23:38

Maar de cijfers van Wigo kloppen natuurlijk wel, of jullie dat nu graag hebben of niet . Slechts een uiterst klein percentage van de wereldbevolking sterft aan Covid 19. Elk jaar sterven er wereldwijd 250.000 tot 500.000 mensen aan influenza, of griep. Het aantal coronadoden blijft nog steeds onder de 400.000 doden. OK, Covid 19 is geen simpel griepje. Het ziektebeeld is wat anders en erger dan bij influenza. Vooral de longproblemen zijn een stuk erger dan bij bvb influenza. En we zullen dan ook wel eindigen met meer overlijdens dan bij een influenza-epidemie. Maar Covid 19 is zeker geen virus dat nu vele malen gevaarlijker is dan de elk jaar wisselende influenzavirussen. Merkel stelde dat in Duitsland 50.000 doden zouden vallen. Welnu ? Hoeveel zijn het er geworden ?
De maatregelen en de lockdown, afhankelijk hoe die toegepast werden in diverse landen, zijn wel degelijk goede (symptoom)bestrijdende maatregelen op korte termijn. In de eerste plaats bedoeld om het gezondheidssysteem niet te veel te overbelasten. Dat is in veel landen gelukt, in Italië en Spanje in sommige regio’s veel minder. Maar de maatregelen hebben zeker geen oplossing of zelfs belangrijke verbetering gebracht op lange termijn. Weinig mensen zijn uiteindelijk in contact gekomen met het virus. En een bijna verwaarloosbaar aantal mensen hebben immuniteit opgebouwd. Dus als het virus besluit weer toe te slaan, zal hetzelfde zich weer voordoen. Een vaccin zal slechts beperkt helpen. Want net als bij de influenzavirussen die elk jaar weer muteren, kan je ook voor Covid 19 nooit een algemeen werkend vaccin ontwikkelen. Wetenschappers zullen zeker steeds minstens een jaar achter de feiten aanlopen. Wij zullen dus elke winter en voorjaar met het Covid 19 virus te maken hebben. Dat zal geleidelijk aan in kracht afnemen, en zoals voorspeld, afzwakken tot een soort griep- of zelfs verkoudheidsvirus. Vervelend wel. Ouderen en risicopatiënten zullen blijven sterven t.g.v. het virus. Net zoals al honderden jaar aan het influenzavirus.

Merlinappa 31 mei 2020 om 08:12

Die 250.000 tot 500.000 influenzadoden is natuurlijk over een heel jaar gemeten. En die kleine 400.000 (wat waarschijnlijk al veel meer is) is over een halfjaar. Scheelt toch al 100%. Trek die lijn even door en Covid19 zal veel dodelijker blijken dan influenzavirussen, op dit moment.

Merkel is geen viroloog. Ik kan ook niet vinden waar ze dat heeft gezegd. En het is nog niet voorbij he.

Enneh, een virus ‘besluit’ niet toe te slaan. Virussen kunnen niet zelf denken of handelen. Als het virus weer toeslaat is het volledig aan de mens te wijten. Wij geven het door. En ja, Covid19 zal afnemen in sterkte en zal op den duur een ‘normaal’ griepje worden. Dat is iets waar een vaccin goed in helpt overigens.

Panache 31 mei 2020 om 09:09

Ik heb zojuist een flink ontbijt gehad. Maar waarom eigenlijk? Ik heb nu geen honger meer…

Headlines

Materiaalzone

Populair