Eensgezindheid: “Wielrennen op tv moet in de toekomst korter”
© Cor Vos
dinsdag 2 juni 2020 om 09:37

Eensgezindheid: “Wielrennen op tv moet in de toekomst korter”

Zowel organisatoren, sponsors, renners als tv-zenders lijken het erover eens: de koers op tv mag gerust wat korter. “De concentratiespanne bij de jeugd is korter dan vroeger, door het grotere aanbod en het grotere aantal schermen. Daar moeten we in de toekomst rekening mee houden”, zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics.


“Ik zeg niet dat elke sportuitzending plots maar een uur meer mag duren, maar ik denk wel dat de laatste uren normaal aantrekkelijker zijn dan de eerste”, legt Van Den Spiegel uit in Het Laatste Nieuws. “Hoe vertaal je dat naar tv? Herkenbaarheid, herhaling, een duidelijk afgelijnd product: dat is de basis van een succesvol format. Mensen zijn gewoontedieren. De cross is een voorbeeld. Af en toe moeten langere uitzendingen, op topmomenten, bij uitzondering wel kunnen. Zoals de grand slams in het tennis of een Ronde van Vlaanderen.”

Flanders Classics nam eerder al initiatieven in die richting. “We hebben sommige wedstrijden, zoals Dwars door Vlaanderen,  al korter gemaakt. Of we rijden deels over een lokaal parcours mede omwille van de herkenbaarheid, zoals in de Ronde en de Scheldeprijs. Sport op tv gaat veranderen, dat staat vast, maar we moeten dat niet forceren: laat het een geleidelijk proces zijn.”

Sponsor: “tv is complementair met social media”
De andere belanghebbende partijen binnen het wielrennen, lijken de stelling van Van Den Spiegel te beamen. Volgens Marko Heijl van Soudal zullen kortere tv-uitzendingen in elk geval geen sponsors wegjagen. “Live-tv is maar een deel van het geheel. Daarom zal geen enkele moderne sponsor het inkrimpen van de live als een breekpunt beschouwen. Visibiliteit blijft belangrijk, er moet dus een minimum zijn, maar tv is complementair met sociale media.”

“Vandaag is sponsoring een werkwoord. Aan apathisch tv-kijken heb je weinig als bedrijf, interactie is wat je zoekt. Kijkers willen een sneller en meer flitsend product: wel, vervang dat saaie uurtje van de mannenkoers dan door de finale van een vrouwenwedstrijd, daar wint iedereen bij. De cross bewijst dat het kan. De dalende kijkcijfers bij de mannen, en dus het verlies aan visibiliteit, wordt gecompenseerd door stijgende kijkcijfers bij de vrouwen.”

Cross als voorbeeld
Ook Luc Van Langenhove, Manager Sport bij de VRT, verwijst naar het veldrijden in Vlaanderen als voorbeeld. “Een handig format: eenheid van tijd en plaats. Compact. Superpopulair in Vlaanderen. Gesneden koek. Jongeren hun ‘spend of attention‘ is korter. Ze willen meer gebalde content aangeboden krijgen op sociale media en tv.  Wielrennen gaat voorlopig nog tegen die trend in, met een ouder, hoofdzakelijk mannelijk publiek.”

“We moeten op z’n minst goed nadenken over wat Van Den Spiegel zegt”, vertelt Van Langenhove. “Ons afvragen hoe we sport op tv in de toekomst commercieel interessant kunnen houden. En het midden vinden tussen boeien en vervelen.” Aan die ‘overkill’ van het integrale uitzendpakket van alle Tourritten waagt Sporza zich ook nu al niet. “Daar zijn gespecialiseerde zenders als Eurosport voor. Maar uitzonderingen voor wedstrijden ‘hors catégorie’ zoals de Ronde van Vlaanderen moeten ook kunnen.”

RIDE Magazine
94 Reacties
Sorteer op:
2 juni 2020 09:42
Voor de normale mens is het op dit moment denk ik wel prima maar voor wij wielergekken zou alles start tot finish natuurlijk ideaal zijn. Ik vindt het persoonlijk altijd leuk om tijdens de Tour de France de gehele uitzending te kijken, omdat ik het process van de wedstrijd en de landschappen leuk vindt om naar te kijken. Anderen vinden alleen de finale interessant.
    2 juni 2020 11:42
    Juist.
    Ik heb tegenwoordig niet meer vaak tijd een hele etappe te kijken, maar als ik die kans krijg, grijp ik hem graag (eventueel met laptop ernaast, ik hoef geen 5 uur geconcentreerd te kijken om toch niets te missen)
2 juni 2020 09:45
Bergetappes inkorten, zoals in de Tour gebeurt, is een goed compromis. Bij de monumenten is er juist behoefte aan volledige registratie.
2 juni 2020 09:51
Wat een grappenmaker zeg... Je ziet juist in grote rondes de ontwikkeling dat hele etappes worden uitgezonden. Nu moet het allemaal korter korter korter?

De sport is groot geworden door hoe het is. Dat geforceerd willen vernieuwen moet echt eens stoppen.
2 juni 2020 09:52
Veel hangt af van het parcours en de wind. Kasseiklassiekers blijven bijna altijd spannend omdat er al gekoerst wordt tijdens de laatste 80 à 100 km. Vlakke etappewedstrijden daarentegen zijn meestal maar mooi bij het begin (wanneer geraakt wie weg) en pas op het einde, zeg maar laatste 20km in voorbereiding van een massaspurt.
Trouwens niemand is verplicht om de ganse wedstrijd te kijken. Dus voor mij mag alles blijven zoals nu.
2 juni 2020 10:06
Ik dacht bij de kop van het artikel: "eensgezindheid, ze hebben mij niets gevraagd. Heeft mijn vrouw soms gebeld?"

Verder kan je wat anders kijken als je concentratiespanne niet zo lang is en je kunt heerlijk slapen tijdens een etappe op het geluid van de helicopter. En hoe gaat Jose al die relevante informatie in een uur stoppen?

Wie heeft dit kunnen bedenken? Dit kan toch niet. De sponsor wil maar een uur in beeld en niet 6 uur. Ja ja. Ik ken iemand die dit meteen als fake-news bestempeld.

De ronde van Made hoeft voor mij dan weer niet live.
    2 juni 2020 11:16
    'Heeft mijn vrouw soms gebeld?' LOL
    2 juni 2020 12:57
    Mooi wereldbeeld zeg, u bent het er niet mee eens, dus is het niet eensgezind.
2 juni 2020 10:07
Beste kijkers,

Welkom bij deze 17e etappe van de Tour de France. Het is nog 40 kilometer tot de finish. Inmiddels zitten we in de beklimming van de Col de Mediocre, de laatste col van de dag.

In het begin van de etappe is enorm gekoerst. Op de Col de Fort van HC-categorie heeft de Spaanse Vamos-ploeg flink huisgehouden waardoor geletruidrager Pierre Merde in de problemen is gekomen. Inmiddels rijdt hij op enkele minuten achterstand.

Helaas hebben we hier geen beelden van.
    2 juni 2020 10:14
    +1
    2 juni 2020 11:18
    Merde wordt er in de tijdrit toch uitgereden.
    2 juni 2020 12:14
    ... Ook is het jammer dat de koers vijf minuten geleden wegens noodweer bij de finish is geneutraliseerd.

    Gelukkig zijn alle plaspauzes van sportdirecteuren via gesponsorde Facebook-accounts live gestreamed, om de snel afgeleide jeugd te blijven boeien.
2 juni 2020 10:10
Ik heb gestemd 'het is goed zoals het nu is' omdat ik bijvoorbeeld een 100km klimdag in de grote rondes vaak wel helemaal wil zien. Ook zijn soms juist vlakke ritten heel interessant als er bijvoorbeeld wat wind staat (voorjaarsklassiekers of in de grote rondes). Maar het is natuurlijk lastig voor de makers om van te voren hier iets van de bepalen. Maar een koers met bijv 100km vlakke aanloop naar een lokale ronde van 10km met dan 10 rondjes over een klimmetje dan zijn alleen die lokale rondjes interessant. En dat gaat denk ik steeds meer gebeuren in zowel rittenkoersen als 1 daagse wedstrijden. Lokale ronden om het publiek meer te laten zien.
2 juni 2020 10:12
Niets leuker dan om 13.00 te starten met koers kijken. Rond 14.30 uur in slaap te vallen en vanaf 16.00 uur de finale te kijken..
2 juni 2020 10:12
Korter? Niet per se, wel dynamischer: met ploeg paralelle dames wedstrijden kunnen uitzendingen veel dynamischer worden.

Parijs-Roubaix en de ronde van vlaanderen zijn dynamisch, want het parcours verandert continue. Maar een beklimming van de Mont Ventoux duurt nu eenmaal een uur. Dat is inherent aan de sport, en je wilt niet allen de laatste klim laten zien, sterker nog: uitzending van de volledige koers maakt dat ploegen ook vroeg willen aanvallen om in beeld te komen.
Kortom: nee, niet korter wel dynamischer: integreer dames en heren races in 1 uitzending. Laat af en toe een 2e sport inbreken tijdens de koers. Picture in picture is ook een dynamische methode die te weinig gebruikt wordt.

Af en toe een criterium achtingen koers is wel prima, het is een discipline op zich, waar niet alle prof zo maar in mee kunnen: kort, draaien en keren & explosief.

Verder stapt de kijker in waar hij wil, dus dat is toch niet zo’n probleem?
    2 juni 2020 11:01
    Dat lijkt me een vreselijk idee. Ik vind het prima als er vrouwenwielrennen op tv is, maar als het tijdens de mannenwedstrijd is zit ik vooral te wachten tot er teruggeschakeld wordt omdat er een risico is dat je iets mist. Daarnaast draagt het, in ieder geval voor mij, bij aan de beleving als de hele koers uitgezonden wordt zonder onderbrekingen. Ik zit er meer in en beleef de hele koers mee. Heerlijke ontspanning.
2 juni 2020 10:13
Bij de tour kun je natuurlijk instappen wanneer je wil dus echt een probleem is het ook niet. Maar door het integraal uitzenden hebben de commentatoren natuurlijk wel veel tijd te vullen. De leuke feitjes, nieuws, info over omgeving e.d raken danwel eens op.
2 juni 2020 10:28
Wat een kuldebat. Waarom gingen de publieke zenders ook steeds langer uitzenden. Omdat de gespecialiseerde dat ook doen. Je ziet in alle sporten : tennis voetbal snooker darts dat alles wordt uitgezonden , niet op de publieke zenders maar op de sportzender.
Laat dit gewoon zo.
Dat jongeren niet meer geïnteresseerd zijn klopt. Die zijn nergens meer in geïnteresseerd behalve hun laatste like op
face book . Treurig maar waar.
De beschaving holt achteruit.
Dat geld ook voor de intelligentie en focus die nodig zijn voor het volgen van een wielerkoers.
Overigens buiten Vlaanderen en beetje Nederland is niemand geïnteresseerd in het veldrijden.
Jongeren noch ouderen.
2 juni 2020 10:30
Dit zijn echt typisch van die marketing dinosaurussen die wel even gaan bedenken wat de jeugd allemaal wel en niet wil. Er is een reden dat bijvoorbeeld Heel Holland Bakt en Boer Zoekt Vrouw "onverwacht" zo'n succes zijn geworden: ook jongeren zijn die continue druk en sociale stress ook wel eens beu. En wat is er ontspannender dan een middagdagje in het café of thuis op de bank hangen met een half oog wielrennen kijken?

Natuurlijk zijn niet alle koersen het kijken waard, maar voor klassiekers en grote rondes zet ik zeker 's middags de tv aan. Was het maar weer zo ver... :-)
2 juni 2020 10:37
Het eerste wedstrijduur van Parijs- Roubaix is om duimen en vingers af te likken. Dit zou ik zeker integraal graag blijven zien. Andere wedstrijden zijn dan vaak minder interessant zoals de biljartvlakke etappes in de grote ronden. Misschien moeten ze ook nadenken dat korte uitzendingen ook het koersgedrag van de ploegen kan veranderen. Vaak nemen renners vroeg in de wedstrijd iniatief omdat de camera's draaien en is er animo. Zingt de aanval het niet uit tot de aankomst, je bent tenminste een aantal uur in beeld geweest en de sponsors zijn tevreden. Nu zal alles samengebald zijn in een klein uur. Hoe halen de kleine ploegen dan hun publiciteit?
2 juni 2020 10:38
Slimme programmamakers zijn het belangrijkste.

In een bergrit in een grote ronde is het een grote meerwaarde om ook het eerste uur van de koers te zien. Of zelfs nog langer, afhankelijk van het parcours.
En als dat echt niet kan, een uitgebreidere samenvatting van wat gemist werd.

En geen reclameblok op het moment dat de beslissende demmarage gebeurt in de Ronde van Lombardije :) enz, enz....
2 juni 2020 10:41
Goed idee voortaan ook alleen de beslissende set bij tennis. De laatste 10 rondjes bij F1 . Laatste kwartier bij voetbal en laatste 400 meter bij schaatsen. Dat zal die gedesïnteresseerde jongeren wel van face book weghalen.
Zoveelste domme idee van manager die slim denkt te zijn maar niet wijs is.
Ook wel eens van slow sport gehoord? Ook zo 1975 ; wij bepalen wel wat u zien mag . Bŕrrrrr.

Maar meneer wil een ander soort wielrennen: anderhalf uur met zgn spektakel ( geregisseerd ? ) , te verkopen als concept aan zenders met daarin bv 6 reclameblokken .
Het is de zoveelste poging om alles te controleren en te steriliseren. ( liever geen monsterontsnappingen dat past niet in het mediaconcept.)

Dat is niet het wielrennen wat we kennen en van houden.
2 juni 2020 10:52
Ik vind dat de hele uitzending wordt uitgezonden je wilt tenslotte alles zien kijk bij schaatsen laten ze ook niet veel meer zien is zo saai geworden dat ik bijna niet meer kijk.
    2 juni 2020 10:56
    Schaatsen is ook niet saai als je met de juiste instelling en kennis van zaken Kijkt.
    Ik denk dat elke uitzending per definitie helemaal wordt uitgezonden. ;-)
2 juni 2020 10:57
Qua dynamiek zijn de eerste die moeten sneuvelen die minstens 5 (vriendelijke schatting) totaal overbodige etappes in elke GT. Dit jaar was een uitgelezen kans om het alvast eens te testen....en neen, 5 van dat soort dagen minder heeft geen enkele invloed op het uiteindelijke klassement.
    2 juni 2020 11:04
    Maar het is toch alsnog prachtig om te zien?
    Ik snap de frustratie nooit zo goed over die "saaie" ritten. Je kijkt naar prachtige beelden en werkt langzaam toe naar een knallend einde. Heerlijke ontspanning met een fijn toetje.
    2 juni 2020 11:05
    Er zijn geen overbodige etappes in een grand tour.je weet nooit wat er gebeurt. Er kan altijd een waaier ontstaan of een valpartij met gevolgen en anders een leuke sprint of de strijd om de dagzege van een kopgroep. Overigens Er is niks mooier dan een loom peleton dat zich traag door Franse velden voortbeweegt terwijl alles nog moet beginnen later in de etappe. Nog 150 km te gaan , tijd om een flesje te ontkurken. Zouden we binnen zijn voor het journaal van 6 uur ?
    2 juni 2020 11:16
    Als je alle sprintetappes uit de Tour haalt, kan je half Frankrijk niet meer aandoen, op die manier verdwijnt juist de binding met de koers. Daarnaast willen er nog wel eens op onverwachte momenten waaiers ontstaan - bijvoorbeeld Saint-Amand-Montrond 2013 in de Tour, of de rit naar Guadalajara vorig jaar in de Vuelta. Allebei vlakke etappes door het binnenland, maar ook allebei waarschijnlijk de beste etappe van de hele ronde.

    Daarnaast moet je simpelweg van bergketen A naar bergketen B komen in de loop van de ronde. In Italië kun je in theorie een ronde van 21 berg- en heuveletappes organiseren, maar dat zou zo zwaar zijn dat de renners heel conservatief zouden rijden, daarnaast zouden alle ploegen een volledige klimtrein mee kunnen nemen omdat er toch geen vlak is. Kort je de ronde in tot twee weken, dan geldt in ieder geval het tweede probleem nog steeds, daarnaast is de vermoeidheid van de derde week vaak genoeg de oorzaak geweest van spektakel. Was bijvoorbeeld de Giro van 2018 na twee weken geëindigd, dan had Yates met overmacht gewonnen en hadden we allemaal geklaagd over het gebrek aan spanning.
    Wat me wel stoort is als men in een ronde met toch al veel vlak expres de heuvels ontwijkt. De Tour van 2017, met negen sprintetappes waaronder een in Luik of all places, is een schrijnend voorbeeld.

    TL;DR: nee, vlakke ritten in grote rondes zijn niet nutteloos.
2 juni 2020 11:04
Beetje rare discussie, alsof je verplicht bent alles te kijken wat er wordt uitgezonden. Bovendien zijn er nauwelijks koersen die momenteel van start tot finish zijn te volgen, eigenlijk alleen de Tourritten en wat klassiekers - waarbij het eerste uur vaak zeker de moeite waard is.
2 juni 2020 11:10
@Fred Postma

En vergeet niet de laatste drie zetten bij het schaken te vermelden of de laatste tien poortjes bij het slalom skiën. :P

Ik vind het ook een vreemd idee. Als je de hele etappe uitzendt verplicht jou niemand om die hele etappe ook te gaan kijken. Wil jij uitsluitend het laatste uur zien dan begin je toch pas met kijken als dat laatste uur begint! En ik hoor de mensen al denken: 'Hoe weet je nu wanneer dat laatste uur begint?' Dat weet je niet, maar je weet ook niet wanneer de uitzending gaat beginnen als je alleen dat laatste uur uitzendt. Ik zou als handigheid dan gewoon kijken tot wanneer de uitzending duurt en dan daar anderhalf uur eerder beginnen met kijken (gezien nabeschouwingen enzo). En anders dan kijk je achteraf een samenvatting die wordt uitgezonden.

Ik zou wel voorstander zijn van kortere etappes. Vooral bij vlakke etappes zie je de laatste jaren steeds hetzelfde beeld. Groepje rijdt weg, wordt op schotsafstand gehouden door peloton en dan volgt nog een sprint. Meestal maakt het bij die etappes ook niet zo heel veel uit voor het algemeen klassement en zorg je ook voor de renners voor een koers die te behappen is.

Al verwacht ik dan weer niet dat het aanpassen van je uitzendschema opeens inhoudt dat je daarmee de koers kunt bepalen. Wielrenners passen hun koers niet aan aan het uitzendschema, al klopt het dat renners uit kleinere ploegjes sneller wegspringen om een aantal uren met hun shirtje in beeld te fietsen. En er worden genoeg sporten uitgezonden waar niet iedereen de spanning in ziet.

Leuk om een aantal uren te kijken naar mannen in een net pak met gillet en een keu in de handen die proberen gekleurde ballen in een gat te mikken, of ietwat gezettere mannen die een pijltje richting een bord gooien. Of raceauto's die op een circuit rondrijden en steeds hetzelfde rondje afleggen. Ik snap dat hier ook genoeg liefhebbers voor zijn, maar ook daar zullen hele volksstammen zijn die vinden dat dit niet hoeft te worden uitgezonden of in elk geval een stuk korter kan.
Kortom minder lange uitzendingen is niet altijd een oplossing.
2 juni 2020 11:25
Ik zou toch wel heel graag sommige klassiekers in volle lengte zien.
2 juni 2020 11:36
Totaal niet mee eens.
Bergetappes van begin tot eind uitzenden.
Klassiekers kun je best wat later inschakelen, maar volgens mij gebeurt dat al.
Je gaat toch niet het laatste uurtje van Parijs - Roubaix kijken, dan heb je alles al gemist.
2 juni 2020 11:38
De wedstrijd kan je nie inkorten want de sterkste moet kunnen bewijzen dat hij de sterkste is.


En mensen schakelen toch in wanneer ze zelf willen??
    2 juni 2020 11:40
    Wielrennen is gewoon een sport die je niet in de eerste oogopslag begrijpt. Dat maakt het net de mooiste sport ter wereld.

    Als je niet van scenery en racen met fietsen houdt wordt het sowieso nooit wat voor jou.
2 juni 2020 11:42
Weg wielrennen is een duursport..... het moet een uitputtingsslag zijn waar de sterkste renners de finale mogen uitspelen...

wat is next -- de marathon inkorten?
2 juni 2020 11:45
Gewoon lekker uitzenden voor wie alles wil zien. Vroeger keek ik alles, nu schakel ik later in. Vrije keuze is het fijnste.
2 juni 2020 11:53
Beste Thomas Van Den Spiegel,
Op elke tv zit een aan-en-uitknop. Het grote merendeel van de wielerliefhebbers is zeer goed in staat om deze zelf te bedienen. Daarvoor hebben ze u echt niet nodig.
Maar toch bedankt voor het aanbod.

Reacties zijn gesloten.