Dylan van Baarle pakt WK-zilver voor Nederland: “Echt bizar, tweede van de wereld”

zondag 26 september 2021 om 17:36
Dylan van Baarle pakt WK-zilver voor Nederland: “Echt bizar, tweede van de wereld”

foto: Cor Vos

Dylan van Baarle bezorgde Nederland met een ultieme krachtsinspanning de eerste WK-medaille sinds Léon van Bon in 1997. De 29-jarige klassiekerspecialist had goede benen, sloop in de finale met een groep mee achter Julian Alaphilippe en hield in een sprint met vier Michael Valgren, Jasper Stuyven en Neilson Powless achter zich. “Ik besef het nog niet helemaal”, vertelt hij na afloop aan de NOS. “Tweede van de wereld, dat klinkt wel echt heel goed.”

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Dat Van Baarle überhaupt aan de start stond, was al een wonder op zich. Slechts 22 dagen geleden liep hij een klein breukje in zijn bekken op tijdens de Vuelta a España en dacht hij dat zijn seizoen erop zat. “Drie weken geleden kon en mocht ik nog niet eens lopen. Maar daarna verliep het vrij vlot en heb ik heel intensief met de fysio samengewerkt. Ik heb rustig opgebouwd en had precies genoeg tijd om hier in orde te zijn. Was het WK vijf dagen eerder, dan was het tekort dag geweest. Gelukkig is dat niet zo en sta ik hier nu met een zilveren medaille”, glundert de Zuid-Hollander vol ongeloof.

“Dit is super bijzonder, zeker met het verhaal vooraf en de koers nadien”, gaat Van Baarle verder. “Als die echte mannen gaan op die beklimmingen met korte inspanningen, dan weet ik dat ik moeite heb om te volgen. Een lange, zware koers is gunstiger voor mij. Daarom ging ik al vroeg mee in een vlucht, dat was ook de bedoeling. Toen ik daarna terugviel in die groep van zeventien in de finale, dacht ik dat ik voor het podium kon meedoen. Ik vroeg toen wat ik voor Mathieu van der Poel kon doen. Hij zei: ‘Meespringen in de goede ontsnapping’. Dat heb ik gedaan en dan eindigt het zo. Echt bizar, ik ben tweede van de wereld.”

Uiteindelijk greep hij zilver na een sprint met Michael Valgren, Jasper Stuyven en Neilson Powless. “Ik weet dat ik niet de rapste ben. Powless bleef echter tempo rijden, waardoor het geen sprint vanuit stilstand wacht. Toen gingen ze ook best vroeg aan – op tweehonderd meter van de streep – en dat was in mijn voordeel. Na vijftig meter gingen ze vervolgens zitten. Toen kwam mijn versnelling en kon ik er mooi overheen. Eenmaal over de streep wist ik eigenlijk niet wat er was gebeurd. Het was een sprint der stervende zwanen. Het is een tijd geleden dat Nederland nog een medaille pakte en ik ben blij dat ik degene ben die dat doet.”

De sprint voor zilver: Van Baarle, Valgren, Powless en Stuyven – foto: Cor Vos

Parijs-Roubaix volgende afspraak
Het is Van Baarle dus gelukt om op tijd goed in orde te zijn tijdens het WK. Hij rijdt volgende week ook de Hel van het Noorden. “Ook nog Parijs-Roubaix inderdaad”, lacht de renner van INEOS Grenadiers. “Ik heb specifiek heel veel tijd in mijn herstel gestoken om deze twee wedstrijden te halen. Dit WK was de eerste. Nu moeten we zien wat deze koers volgende week brengt. Mijn lichaam is wel tot rust gekomen. Ik balanceerde op dun lijntje wat betreft mijn vorm. Nu kwam het precies goed uit met de conditie die ik kon halen. Ik heb hier heel hard voor gewerkt.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Henk Wijlhuizen 26 september 2021 om 18:02

Verdiende tweede plek gefeliciteerd

Wildebert 26 september 2021 om 18:04

Hardstikke verdiend voor deze klasbak. Mooie prestatie!

CyclesGoff 26 september 2021 om 18:21

Ik ben benieuwd wat dit brengt. Zou Van Baarle nu beseffen dat hij in staat is om grote klassiekers te winnen (Vlaanderen, Roubaix)? Zou Ineos beseffen dat ze er eens werk van zouden moeten maken om hem daar een beetje behoorlijk te ondersteunen. Of mag hij nu in die wedstrijden gaan knechten voor Pidcock? Ik vrees het laatste. Wegwezen daar Dylan. Wordt klassiekerkopman bij Bora of EF.

dit is mijn voorwiel 26 september 2021 om 18:50

Goed punt!

Romāns Vainšteins 26 september 2021 om 19:13

Die twist zal wellicht al in Roubaix gaan opspelen zondag.

de adelaar 26 september 2021 om 19:22

Ik zeg idd wegwezen lekker naar Bora idd…of Wanty… niks mis mee. Man klasbak en 1 van de mooiste Stilisten van het peloton

Wheely 26 september 2021 om 19:23

Lijkt me niet meer dan redelijk dat hij een van de kopmannen is in Roubaix. Rijdt een prachtig seizoen met zijn winst in DDV en deze zilveren plak.

Beekman 26 september 2021 om 22:55

Heeft al goed gepresteerd in klassiekers in het begin van zijn carierre bij de Amerikaanse ploeg waar hij voorheen voor reed, daarna weg geplukt door het team waar hij nu bij rijd. Zal wel zeer rijkelijk beloond worden voor het knechten wat hij doet. Ik zou ook voor de knikkers kiezen i.p.v. een avontuur bij een kleinere ploeg, meedoen wellicht wel, maar winnen is een ander verhaal.

Bontempi1962 27 september 2021 om 08:55

Leuk gevonden trouwens, ‘Cycles Goff’.

vanSpringel 26 september 2021 om 18:28

Die is toch ook geslepen als een machete. Katten uit bomen kijken, toch z’n deel in de achtervolging doen, niet de kantjes er vanaf lopen en dan verdomme op ’t eind toch de troostprijs ophalen.

Blackcanyon 26 september 2021 om 19:20

Van Baarle heeft super goed gereden. Gefeliciteerd Dylan.

Dr op en dr over 26 september 2021 om 19:38

Yeeeeeaaaah !!

Eindelijk weer eens een medaille sinds Leon van Bon in 1997. :)

Tuubke 26 september 2021 om 20:32

Zeer gegund aan een sympathieke, harde werker. Als je dit kunt na zo’n koers (en een beetje geluk hebt) kan volgende week zomaar de kroon op de carrière worden gezet.

Oblomov 26 september 2021 om 21:12

Leuk voor hem om te weten dat hij na een harde wedstrijd ook niet totaal kansloos in de sprint is. Kan in de toekomst best eens een mede-tempobeul meenemen naar de finish.

Harrogate19 26 september 2021 om 21:51

Dit eremetaal zal zonder twijfel een mooi plekje krijgen in de huiskamer van de Van Baarles

Ed De B 27 september 2021 om 08:45

Zo zie je maar dat zo’n koers zich totaal niet laat voorspellen.
Geen sterretjes vooraf en door de meeste kenners alleen genoemd als opener van het bal.
Echt sterk dat hij zowel in de kopgroep zat als later nog het zilver pakt.

DopieJopie 27 september 2021 om 08:47

Hele mooie zilveren plak, ook al is het wel heel jammer dat hij z’n kwaliteiten verbruikt om de kopman te ondersteunen bij Ineos. Roem vs hoog salaris, roem zou je toch meer opleveren op de lange termijn.

De Cabybara van de Conradkade 27 september 2021 om 10:30

Geweldige koers gereden.

Leek het heel zwaar te hebben en ook nog vals traag de heuveltjes op te rijden. En dan toch nog zo’n sprint eruit persen.

Lijkt in de Nederlandse media helaas niet de aandacht te krijgen die hij verdient. Ook hier op Wielerflits is er veel meer aandacht voor het Belgische falen, dan voor deze prestatie.

Met zijn piste-ervaring hopelijk komende zondag ook een mooie koers.

Teeee-esto 27 september 2021 om 10:39

Heel gaaf! Klasbak, en een beetje geholpen door de Princeton Carbonworks wieltjes? (tenminste, leek ik te zien op wat foto’s)

Reiger 27 september 2021 om 14:31

Ik las wel ergens dat het de eerste keer was dat hij met schijfremmen reed.

Teeee-esto 27 september 2021 om 19:47

@Reiger: ook dat idd! Werd tijd :)

notriple 27 september 2021 om 11:10

Aan zijn stijl kan je ook niet zien of hij er door heen zit. Zelfs aan zijn gezicht niet.

wimvl 27 september 2021 om 14:23

Prima koers gereden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair