Dries De Bondt: “UCI-klassement was grootste motivator”

zondag 13 oktober 2019 om 18:02
Dries De Bondt: “UCI-klassement was grootste motivator”

foto: Cor Vos

Dries De Bondt voerde vanmiddag met zijn Corendon-Circusploegmaats een straf nummer op in de Memorial Rik Van Steenbergen. Ze eindigden op de posities 1-2-5-9-20 en verzamelden zo maar liefst 288 UCI-punten. Ze hopen zo Wanty-Gobert nog voorbij te gaan in de UCI-ranking en zich zo te verzekeren van wildcards in de grote rondes van 2020. Dat bleek voor De Bondt dan ook een grote motivator.

“We schoten nog met vier over van die vlucht en wisten dat we allemaal vol moesten rijden om het te houden. Door de wind zaten we volledig op ons tandvlees. We hebben het feit dat we er nog met twee ploegmaats bij waren, wel in ons voordeel kunnen uitbuiten. Het was een vreemde finale, want iedereen van ons vier zat zo kapot”, aldus De Bondt.

“En we hadden zoveel schrik dat ze daarachter nog zouden terugkomen. Mijn tweede aanval was mijn goede. Eerst kwam Piotr nog eens terug, maar ik wist dat ik niet moest doorrijden omdat Jimmy (Janssens, red.) er nog aankwam. Daarna ben ik nog eens gegaan, en dat was dan de goede aanval.” Uiteindelijk werden De Bondt en Janssens eerste en tweede. Ook Tim Merlier, Otto Vergaerde en Roy Jans pakten nog punten.

Met eindwinst in de Bingoal Cycling Cup was De Bondt vandaag niet bezig. “We zaten met een ander klassement in ons hoofd vandaag, dat van de UCI Worldranking. Dat was vandaag een heel grote motivator. We wilden graag nog zo veel mogelijk punten verzamelen, ten opzichte van Wanty. Daarom ook onze gedurfde aanval in het begin van de koers. Daarmee hebben we Wanty in de verdrukking geduwd en die tactiek heeft gewerkt.”


WielerFlits legde deze week in een video uit waarom Corendon-Circus jaagt op UCI-punten. Bekijk hem hier.

Dit artikel delen:

31 Reacties

Barry Batsbak 13 oktober 2019 om 19:19

Heeft Terpstra in Parijs-Tours dan de schade kunnen beperken voor Total voor de koppositie?

Nick Doup 13 oktober 2019 om 19:32

Morgen brengen wij een update van de nieuwe stand in de top van de ranking.

Groningen 13 oktober 2019 om 19:45

Ik vind het een vrij onzinnig en ondoorzichtig klassement (WF, dank voor de heldere berichtgeving de laatste dagen), maar als het een paar teams kan motiveren tot een mooie strijd zo op het einde van het seizoen is het wel leuk.

Covadonga 13 oktober 2019 om 20:45

+1
Het bewijst zijn nut. Dat wetende, zouden ze er veel meer mee kunnen bij de uci.

hanzul 13 oktober 2019 om 20:00

Ben benieuwd wat ze zouden doen als ze eerste worden. Giro gaan ze nooit rijden dat is duidelijk. Tour of Vualta gaan ze die weigeren? Vuelta met van der Poel en start in NL en de tour is toch de tour.

Economische als sponsor lijkt mij dat niet wenselijk, maar met de huidige renners en de nieuwkomers die al bekend zijn. Kom ik niet 12-14 rrenners die een grote ronde kunnen rijden. Dat lijkt mij echter wel het absolute minimum, waarbij er een aantal al dubbel moeten rijden…

Polleke 13 oktober 2019 om 20:24

In die positie zijn ze beter af dan de meeste WT ploegen…voor een fractie van de prijs mogen ze kiezen waar ze wel of niet willen starten…

Romāns Vainšteins 13 oktober 2019 om 20:01

Puntengeneuzel, freakvoer.

Brabander 13 oktober 2019 om 21:08

Ik dacht van de week nog gelezen te hebben, dat die punten ze totaal niet interesseerde. Maar vandaag beleef ik iets totaal anders

dikkechaap 13 oktober 2019 om 21:18

Komen er nog mea culpa’s van de experts hier die beweerden dat die punten niet belangrijk waren voor CC?

xistnc 13 oktober 2019 om 21:25

Volgens mij was dat niet de strekking van de kritiek. Het ging er vooral om dat de berichtgeving niet klopte, speculatief was, boordevol (deels overbodige) disclaimers stond en nergens getoetst werd bij betrokken ploegen.

Dit ene resultaat neemt die bezwaren allerminst weg.

dikkechaap 13 oktober 2019 om 21:33

De strekking van de kritiek (althans de kritiek waar ik op duid) was dat wielerflits beweerde dat de punten belangrijk waren voor Corendon, terwijl Corendon bij monde van Roodhooft beweerde van niet. En dat de berichtgeving dus niet klopte.

Nu blijkt uit de woorden (dus niet slechts uit het resultaat) van De Bondt dat de redactie er niet naast zat.

Ik kan me best voorstellen dat het onduidelijk is waar de artikelen op gebaseerd waren, maar het is tegelijk een beetje slappe hap om je daar nu achter te verschuilen.

De kern is: die punten zijn inderdaad belangrijk.

Youri IJnsen 13 oktober 2019 om 21:39

@xistnc
Dat had álles te maken met de kritiek. De berichtgeving klopte (zoals nu ook blijkt), het was niet speculatief (behalve misschien de strekking dat het zou kunnen dat we het laatste van MvdP nog niet gezien hadden, als je hem zo wilt lezen) en jij noemt het disclaimers, maar het was nu eenmaal nodig om dat te verduidelijken.

En wat betreft nergens getoetst bij betrokken partijen: feitelijk gezien zit je ernaast ;-).

xistnc 13 oktober 2019 om 21:47

De prestatie van vandaag is geenszins een verklaring voor het koersgedrag van Mathieu in eerdere wedstrijden. De veronderstelling dat Corendon jaagt op een ‘tweede plek’ slaat nog altijd nergens op. Wat overigens niet hoeft te betekenen dat ze niet jagen op punten, al heeft Mathieu die memo dan vermoedelijk niet gekregen.

De uitspraken van Roodhooft zijn niet onwaar of onjuist omdat De Bondt nu iets anders zegt. Het wordt juist interessant, waarom ze elkaar tegenspreken. En je kunt eea getoetst hebben, als je die toetsing vervolgens niet in de berichten verwerkt dan heeft niemand er iets aan.

Youri IJnsen 13 oktober 2019 om 21:57

@xistnc
Hebben we iets geschreven over het koersgedrag van Mathieu? Volgens mij niet. Enkel uitgelegd waarom er wedstrijden zijn toegevoegd, ook bij Tim Merlier. Voor de duidelijkheid: de laatste mist vier crossen waar hij qua startgeld per cross 2500 euro kan incasseren. In totaal 10.000 euro. Denk je dat iemand dat zo maar laat liggen?

De uitspraken van Roodhooft moet je in het perspectief plaatsen. Waarom begint hij niet over het feit dat met name Wanty eerst nog een sloot punten moet binnen halen, vooraleer ze pluspunten krijgen? Tactisch slim: geen slapende honden wakker maken.

Wat betreft dat laatste: je kunt niet altijd alles op een presenteerblaadje krijgen. Maar het is nooit zo dat wij zo maar wat schrijven, toch?

dikkechaap 13 oktober 2019 om 22:17

@xistnc
Het wordt een beetje een rare discussie als je punten gaat weerleggen die (hier) niet gemaakt zijn.

Verder brengt een beetje gezond verstand je vaak verder dan de uitspraken van een belanghebbende. Het potentiële voordeel van die plek is zo groot dat ze bij CC wel gek zouden zijn om het niet te proberen. Voor zowel sponsoren als renners is het belang van een eventuele garantie op wildcards niet te onderschatten.

Natuurlijk zouden ze met Mathieu voor veel koersen een wildcard krijgen, maar niet voor de koersen die hij niet rijdt. Ook kan hij zomaar geblesseerd raken in het veld bijvoorbeeld. De kans op zekerheid (klinkt gek) mogen ze niet laten liggen.

Panache 14 oktober 2019 om 08:18

De focus van Corendon, zo lijkt, is in het weekend van 12-13 oktober verschoven van vrijuit koersen naar proberen Wanty in te halen in de uci ranking. Wat dit bewijst over 11 oktober en eerder weet ik niet. Daar zijn andere quotes die anders beweren. De kritiek ging over nieuws maken op een vervelende manier en ten koste van renners. Ook zo’n openingszin als “ken je die mop van MvdP…” is dermate kinderachtig dat een corrigerende tik vanuit de maatschappij zeer op zijn plaats was.

xistnc 13 oktober 2019 om 22:36

@youri
Het is toch juist vreemd om je ogen te sluiten voor het koersgedrag van Mathieu? Aangezien dit haaks staat op jullie speculaties. Ook de verwijzing naar de startgelden en de zogenaamd tactische uitspraken van Roodhooft zijn weer speculaties. Zolang je bronvermeldingen en presenteerblaadjes met elkaar blijft verwarren, blijf je doormodderen. En ja, juist daarom vind ik juist wel dat jij heel vaak 'zo maar wat schrijft'.

En de zin en onzin van die tweede plaats ga je gemakshalve ook weer uit de weg.

@dikkechaap
Ik zou het ook helemaal niet raar vinden als Corendon een doel maakt van die punten. Maar niet omwille van een zogenaamd belangrijke 'tweede plaats'. Er zijn echter nogal wat aanwijzingen dat ze dat juist niet doen, of in ieder geval redenen om er vraagtekens bij te plaatsen. Ondertussen blijft WF hangen in de eigen rekensommetjes, disclaimers en speculaties, waarbij alleen ingegaan wordt op hetgeen in het eigen straatje te pas komt.

Youri IJnsen 13 oktober 2019 om 22:43

Hij eindigt als twaalfde en zesde. Moet hij alle koersen winnen? In die laatste koers rijdt hij niet slim, concludeerde hij ook zelf.

Startgelden en uitspraak Roodhooft zijn geen speculaties. Je kunt dat blijven roepen (en geloven), ik zuig dat echt niet uit mijn duim. Maar goed, hier komen we niet uit. Je hebt een vooroordeel en daar ga je niet vanaf wijken. Wat betreft dat ‘jagen’. Heb ik al uitgelegd in dat betreffende topic. Hoef ik niet nog eens te herhalen.

Polleke 14 oktober 2019 om 07:40

Uiteraard ging het (al een tijdje) om de punten.., wie dat nog niet doorzag moet een andere oogarts opzoeken…. dat Roodkop het tegendeel roept kan of arrogant of juist doortrapt zijn…daar bestaat nog twijfel over…

Romāns Vainšteins 14 oktober 2019 om 07:50

Wat hebben ze aan die punten dan? Sowieso, punten in het wielrennen, waarom?

nummer3 14 oktober 2019 om 08:39

Volg de discussie anders eens…

venloos 14 oktober 2019 om 08:18

@xistnc

Waarom discussiëren als je toch terug blijft komen op jou waarheid. Volgens mij worden er gedegen antwoorden gegeven en blijkt keer op keer dat op deze site wel degelijk gedegen onderzoek doen. En er niet zo maar iets geroepen wordt.

Panache 14 oktober 2019 om 09:06

xistnc verwoordt het juist uitstekend. Hij merk terecht op dat WF een speculatief stuk schreef en op video bracht waarin duidelijk gemaakt werd dat Corendon redelijk kort stond in de strijd om UCI punten en dat dit misschien/mits/maar zou kunnen leiden tot startrecht in grote wedstrijden. Tot zo ver geen probleem. Dat die speculatie vervolgens als absolute waarheid werd gebracht en men blind was voor alle feiten die die speculatie onderuit haalde, is ook een feit. En daar mag kritiek op geleverd worden. Doelen ontstaan, verdwijnen, worden bijgesteld en worden aangescherpt. Het ziet er NU naar uit dat Corendon zich interesseert voor UCI punten en Wanty wil bijhalen. Maar dit is zeker geen bewijs dat Corendon met het oog op de punten MvdP niet liet afreizen naar Tokio etc. etc.

Youri IJnsen 14 oktober 2019 om 09:09

@Panache
Jammer dat je niet terugkomt op eerdere uitspraken. Je praat krom wat recht is. Daarmee bedoel ik ook je post van even hierboven.

Panache 14 oktober 2019 om 09:10

Aub concreet Youri. Moet ik raden wat je bedoelt?

Youri IJnsen 14 oktober 2019 om 09:29

De focus van Corendon, zo lijkt, is in het weekend van 12-13 oktober verschoven van vrijuit koersen naar proberen Wanty in te halen in de uci ranking.

Zo lijkt het? Speculatief, niet? ;-)

Wat dit bewijst over 11 oktober en eerder weet ik niet. Daar zijn andere quotes die anders beweren. De kritiek ging over nieuws maken op een vervelende manier en ten koste van renners.

Het is onze journalistieke taak om quotes te doorgronden en zaken die niet kloppen aan de kaak te stellen. Dat hebben we gedaan. Niet op een vervelende manier en zonder dat dit ten koste is gegaan van renners. Wij doen ons huiswerk.

xistnc verwoordt het juist uitstekend. Hij merk terecht op dat WF een speculatief stuk schreef en op video bracht waarin duidelijk gemaakt werd dat Corendon redelijk kort stond in de strijd om UCI punten en dat dit misschien/mits/maar zou kunnen leiden tot startrecht in grote wedstrijden. Tot zo ver geen probleem.

Redelijk goed omschreven, maar je maakt een foute vaststelling: het was niet speculatief.

Dat die speculatie vervolgens als absolute waarheid werd gebracht en men blind was voor alle feiten die die speculatie onderuit haalde, is ook een feit. En daar mag kritiek op geleverd worden. Doelen ontstaan, verdwijnen, worden bijgesteld en worden aangescherpt. Het ziet er NU naar uit dat Corendon zich interesseert voor UCI punten en Wanty wil bijhalen. Maar dit is zeker geen bewijs dat Corendon met het oog op de punten MvdP niet liet afreizen naar Tokio etc. etc.

Noem feiten die ons artikel onderuit haalde, behalve de quote van Roodhooft? En nogmaals: die uitspraak was tactisch slim. Geloof jij zelf dat hij niet weet dat Wanty en Total ook punten kunnen verliezen en Corendon alleen maar punten kan winnen? Want daar begint hij niet over.

Kritiek mag én moet altijd. Daar trekken we alleen maar lering uit. Alleen dan moet die kritiek wel op zijn plaats zijn. Gezien het feit dat jij Mathieu een toffe renner vindt, heb ik het idee dat je niet helemaal objectief bent. Maar goed, dat laat ik verder in het midden. Je mag hiervan vinden wat je wilt. Ik heb je nu uitgelegd hoe het zit en ga mijn dag niet meer verspillen met reageren op mensen die het niet willen zien. Nogmaals: wij hebben ons huiswerk goed gedaan. En blijven dat doen. Met de nadruk op dat laatste. Fijne dag verder.

Panache 14 oktober 2019 om 09:49

@Youri

Eerste puntje: hier is meteen het verschil zichtbaar. Ik schrijf 'zo lijkt' en dat suggereert geen alwetendheid, maar speculatie/twijfel. Laat ik dit als een compliment zien.

Tweede puntje: 'journalistieke taak om quotes te doorgronden' is wel héél makkelijk. Je doet net alsof het rocket science betreft. ‘Ethos’, ‘pathos’ en ‘logos’ zijn ooit door Aristoteles bedacht als instrumenten die mensen gebruiken om argumenten kracht bij te zetten. Ethos is het beroep dat de spreker doet op zijn eigen autoriteit en karakter om het publiek ervan te overtuigen dat hij of zij een gekwalificeerd spreker is.

Derde punt: 'het was niet speculatief' is zo'n beetje de kern. Ik weet niet of je de definitie van speculatie kent? Een mooie omschrijving is: het als reëel aannemen van mogelijkheden.

Het is best kwalijk dat de grens tussen nieuws brengen, nieuws maken en opinie intern niet meer gezien wordt en dat er weinig corrigerend vermogen aanwezig lijkt. En nee: dit is geen feit, maar een aanname die ik maak. "Maar ik heb mijn huiswerk goed gedaan dus weet waar ik het over heb."

Verweggistan 14 oktober 2019 om 09:53

Ik denk dat De Bondt het stuk op WF heeft gelezen en daardoor gemotiveerd werd om die punten te halen.

Wheely 14 oktober 2019 om 10:32

Wielerflits maakt het weer eens veel te bont.

Barry Batsbak 14 oktober 2019 om 10:36

De Bondt in dit geval dan he.

leegloper 14 oktober 2019 om 13:05

Prachtig dit, na alle kritiek op WF. Misschien kon WF niet al haar bronnen vermelden, maar mij lijkt dat ze hun huiswerk goed gedaan hebben.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair