Dries De Bondt: “Het was te lastig voor Van der Poel vandaag”

zaterdag 22 februari 2020 om 19:33
Dries De Bondt: “Het was te lastig voor Van der Poel vandaag”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel had zijn zinnen gezet op de vierde etappe in de Ronde van de Algarve, die achteraf toch te lastig bleek te zijn. “Van der Poel zei tegen me dat het te zwaar was”, vertelt ploeggenoot Dries De Bondt. “Hij zat in de afdaling op het lokale rondje eigenlijk al te ver om mee te doen.”

“Ik heb nog geprobeerd iets te doen”, gaat hij verder. “Iedereen verwacht wonderen van hem, die hij vaak ook nog eens waar maakt waardoor er extra druk op zijn schouders komt te staan. Top is hij zeker nog niet.”

“Maar hij mag niet vergeten dat hij twee weken geleden nog op skivakantie was”, aldus De Bondt. “Hij heeft nog niet veel kunnen opbouwen. Deze wedstrijd rijdt hij puur ter voorbereiding op het wegseizoen dat nog gaat komen.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

boenk 22 februari 2020 om 19:47

Benieuwd naar de Waalse Pijl dan.

Wheely 22 februari 2020 om 20:11

Op 7 minuten van Lopez, flink laten lopen dus. Ik geef onmiddellijk toe dat ik wel wat verwachtte vandaag maar dat was ook omdat deze rit door de ploeg zelf aangestipt stond. Achteraf had hij die eerste rit beter uit kunnen kiezen, daar zat hij opeens ideaal van voren in de finale.

vanSpringel 22 februari 2020 om 20:28

Ja, van 1 uur volledig intensief uit ’t veldrijden naar 200km in 5uur in het zadel. Dat vraagt wel tijd en aanpassing.

Pietspeed 22 februari 2020 om 20:42

Laatste uurtje wordt er eigenlijk pas echt gekoerst. De rest is enigszins meedrijven in de buik van t peloton. Tis ook geen grote ronde die hij rijdt. Misschien toch idd geen klimmer, te zwaar of wat dan ook. Iig tijdens WK cross was hij in topvorm en zoals Roodhooft zelf gtren aangaf kan z'n vorm na een weekje skiën toch al niet weg zijn?
Misschien wel overtrained, of een komende mindere fase in zijn carrière. Vorig jaar bijna gehele jaar gekoerst en altijd voor overwinning. Meteen daarna het cross seizoen weer volle bak en alles gewonnen. Gewoon eng om te zien hoe scherp hij tijdens WK cross eruit zag. Zou me niet verbazen als de tank een keer leeg raakt, mentaal ook.

Limal 22 februari 2020 om 22:27

200km mét 3000 hoogtemeters vandaag – rustig “meedrijven in de buik van’t peloton” kan dan al eens tegenvallen…

Dat komt wel goed voor de (top)klassiekers. (mss nog niet volgende week…) Ik ben trouwens zeker dat hij tot aan de Spelen mentaal niet “op” zal zijn, want goud daar is toch zijn grootste doel. Daarna begint deel twee van zijn carrière, maar of hij dan wat meer rustpunten inbouwt is hem kennende nog maar de vraag :D

RefleX 22 februari 2020 om 23:40

@ Pietspeed, die jongen wint eens een keer niet en hij is gelijk “te zwaar, geen klimmer, overtraind, mentaal op en in een mindere fase van zijn carriere”. Mag hij ook eens een keer een wedstrijd niet winnen? Je zou bijna denken dat het geen mens is maar ook Vdp voelt zijn benen soms.

Het was gewoon een zware klim waar men hard omhoog reden en waar genoeg toppers achterin zaten af te zien. Hij zat ook achteraan en kon niet meer opschuiven in de afdaling daarna. Logisch als je dan laat lopen wanneer je ziet dat je niet voor winst gaat. Hij is hier om KM’s op te doen niet om de ronde te winnen.

Fort 23 februari 2020 om 08:03

Dit dus. Het “koste” hem vanuit zijn basis conditie waar hij de winter mee begon uiteindelijk (met zorgvuldige planning) toch bijna een heel veldrit seizoen om op een niveau te komen waar hij was voorgaande jaar, met als doel het WK winnen. Pas de laatste maand ging hij specifieker trainen. Nog denk ik dat hij beter had gekund maar niet te veel heeft willen sleutelen om ook weer minder tijd kwijt te zijn voor het voorjaar aan specifieke training. Dat hij van de week nog redelijk lang mee kon bevestigd dit wel denk ik. Nu hoeft hij relatief minder te doen om vanuit de veldrijdvorm naar de voorjaarsvorm te groeien.

Pietspeed 23 februari 2020 om 14:04

@reflex
Je legt me woorden cq een interpretatie in de mond, die ik niet gezegd noch bedoeld heb. Er staat overal 'misschien'. Namelijk vanwege een veronderstelde context dat hij jaarlijks nagenoeg continue wedstrijden koerst en wint. En dan kan het wel ns, idd omdat ie ook maar mens is, wel eens ff op zijn. Dat is wat ik opper. Niet meer niet minder.

Deel Koeper 22 februari 2020 om 20:36

Op dat vlak is van der Poel wat doorzichtig. Als hij in een finale niet in het eerste derde van de groep koerst, dan gaat het niet goed en heeft hij geen overschot, beetje een weggever voor de tegenstand.

Limal 22 februari 2020 om 22:28

Niet iedereen kan een Van Petegem zijn ;-)

Barry Batsbak 22 februari 2020 om 21:25

Ik vond Dries de Bondt zelf erg verdienstelijk meepeddelen met Nibali. Hij rolde ze allemaal vlot op maar De Bondt bleef nog mooi even plakken. Leuke coureur, hoop dat die in het voorjaar ook nog wel een paar flink in de kijker rijdt en misschien nog wel een keer scoort. Zou het hem van harte gunnen.

HSV 22 februari 2020 om 23:14

+1

Joseba 23 februari 2020 om 11:06

Volgens mij heeft Dries enkel de Omloop en Dwars Door Vlaanderen op het program tot nu toe. Dus of we hem veel gaan zien dit voorjaar.. ?

Barry Batsbak 23 februari 2020 om 14:03

Had vorig seizoen een mooi gevulde koersagenda, en een kerel in deze vorm laat je niet thuis. De puzzelstukjes zullen nog wel gelegd worden bij Alpecin-Fenix.

Dumoulinke 22 februari 2020 om 21:37

v.d. Poel is in tegenstelling tot een Evenepoel geen ronderenner en ik zie hem dit ook nooit worden. Erg? Nee, hij beheerst werkelijk alle mogelijke andere disciplines, die ik niet eens hoef op te sommen. Dat hij zich vooral op het klassiekerwerk mag richten en de grote rondes laat voor wat het is. In de korte klimmen kan hij uitgroeien tot de allerbeste. In het hooggebergte zie ik hem ook in de toekomst geen kunstjes flikken.

Limal 22 februari 2020 om 22:32

Ik ben het met je eens voor het algemeen klassement van de grote rondes, maar als hij zich op termijn zou toeleggen op de puntentrui, dan zullen het denk ik enkel de beste Sagan en Van Aert (?) zijn die hem kunnen afstoppen.

roeleur 22 februari 2020 om 23:10

Evenepoel weegt 61 kg. Sagan 78 kg. Mathieu 75 kg. De laatste twee zijn bij uitstek klassieke renners met de mogelijkheid tot een puntenklassement. Of je moet een nieuwe Indurain worden die geloof ik wel 79 kg woog.

Limal 22 februari 2020 om 23:16

En Indurain reed in een periode dat zwaargebouwde tijdrijders versmachtend hard de hoogste cols opreden. Hopelijk komen die tijden nooit meer terug…

Fort 23 februari 2020 om 07:57

Thomas en Dumoulin zijn ongeveer even lang alleen wegen zo’n 5 kilo minder.

Ligthning 23 februari 2020 om 00:35

Tot een à twee jaar geleden werd door sommigen geopperd dan Mvdp kon doorgroeien tot een ronderenner. Niet als klimmer, maar als allrounder. Toch weten we al langer dan vandaag dat zijn tijdritcapaciteiten ondermaats zijn, toch voor zo’n getalenteerd renner. En zijn grote explosiviteit in combinatie met zijn wat hogere gewicht, liet toen al vermoeden dat hij enkel de heel korte, lastige eindklimmetjes zou aankunnen. Een beetje als Gilbert in zijn betere jaren. Gezien Mvdp ondertussen geen jonge belofte meer is, maar bijna in zijn topjaren zit (tusen 26 en 29 jaar) kan nu al met zekerheid gesteld worden dat meespelen in een grote ronde er niet in zit. De opvolger van (groene) Sagan, in al dan niet vlakke ritten, en uiteraard ook in het lastige klassieke werk, zou wel kunnen.

HSV 23 februari 2020 om 11:05

In de ronde van Brittannië reed Mathieu anders toptien van het klassement in de tijdrit en hij zei achteraf dat hij wel harder had gekund. Mathieu heeft weinig tijdritten gereden, dat is wat anders dan ondermaats.

Jokke 23 februari 2020 om 06:29

Ik denk dat VDP gewoon wat uit vorm is op dit moment of hij speelt verstoppertje in het vooruitzicht van de aankomende klassiekers. Op dat parcours van gisteren (en zelfs dat van eergisteren) doet een goede VDP sowieso mee vooraan.

Barry Batsbak 23 februari 2020 om 14:17

Iemand die net een regenboogtrui opgehaald heeft is niet uit vorm. Maar een uur jezelf binnenstebuiten keren is iets anders dan een rittenkoers van meerdere dagen over wat serieuze hoogtemeters. Hij kwam hier om omvang te maken. Dat is exact wat hij gedaan heeft de laatste dagen. Misschien komt hij juist vandaag wel bovendrijven in de tijdrit, die inspanning ligt veel dichter bij het veldrijden. Maar dat zou me ook wel weer verbazen omdat hij amper een tijdritfiets van dichtbij ziet en er waarschijnlijk nog geen seconde iets gedaan is aan zijn tijdrithouding sinds de Tour of Britain. Reed daar trouwens wel Jos van Emden eraf, doe het maar eens….

velovibes 23 februari 2020 om 06:30

Adrie vertelde onlangs in een podcast dat Mathieu bij de junioren ook iedereen uit de wielen reed op de langere klimmen. Dus ik geloof niet dat hij het niet in zich heeft met de beteren mee omhoog te kunnen. Maar voor zover ik weet is zijn trainingsprogramma totaal niet gericht op presteren op die langere beklimmingen. In deze tijd kun je dan ook als zeer getalenteerde renner niet zomaar mee peddelen in de voorste groep op WorldTour niveau. Je kunt er pas iets zinnigs over zeggen als hij zich specifiek heeft voorbereid op dat soort werk.

Fort 23 februari 2020 om 07:56

Dar hij dit bij de junioren deed zegt mij niet zo veel. Als je zoveel meer getalenteerd bent als de rest geeft dat wel een vertekend beeld met de concurrentie van nu lijkt me. Wel ben ik het met je eens dat je pas echt kan zeggen wat er mogelijk is op dit gebied wanneer hij zich echt gaat toeleggen op ronde’s met specifieke training.

Jokke 23 februari 2020 om 11:24

Mathieu is wereldkampioen geworden bij de juniors in Firenze op een zwaar parcours – qua beklimmingen vergelijkbaar met gisteren. Hij reed daar iedereen met sprekend gemak uit het wiel. Dat die kwaliteiten nu ineens weg zouden zijn, geloof ik niets van. Heeft louter te maken met vorm van het moment en/of op reserve rijden in vooruitzicht van klassiekers.

okok 23 februari 2020 om 11:34

Het gaat puur en alleen om W/kg lichaamsgewicht, hoe lang kan je 6 W/kg trappen. Als je dit een uur kan dan ben je kandidaat winnaar in grote rondes met lange stijle beklimmingen. Kun je dit niet dan is het exit binnen deze discipline vd wielersport. Met 75 + kg is MVDP hiervoor te zwaar. Hij is uitermate geschikt voor, Veldrijden, MTB, en voorjaar klassiekers en idd groene trui in bijv de Tour.
Ps.Dat hij als junior goed kon klimmen kwam omdat hij toen wellicht veel lichter was dan nu.

kierewietje 24 februari 2020 om 00:41

Of je gaat er voor trainen en afvallen natuurlijk. Zeg niet tegen Mathieu dat t niet kan…

Headlines

Materiaalzone

Populair